Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Mam bardzo prostą instalacje z jedną pompą obiegową, ochrona realizowana jest przez cwu  i częściowo przy bypass widoczny na zdjęciu. Toche to prymitywne, ale przy dobrze wyregulowanych zaworach i stałej temp ogrzewania w miarę się to sprawdza, mogę sobie ustawić powrot 57, a ogrzewanie 65 czy ile tam potrzebuje. Problem zaczyna się kiedy niechce ogrzewać cwu, bo chciałbym grzać wodę grzałką i jak zamknę zawor do bojlera do ten niby bypass przed pompką nie da rady dogrzać powrotu.

Co mógłbym w tej sytuacji zmodernizować bez zmiany całej instalacji? Myślałem aby za pompka w miejscu kolanka dać trójnik i podłączyć do powrotu także z zaworem jak w cwu lub może wstawić zwór  3 drogowy? Spełnił by ta fukcje? 

20250907_171930.jpg

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, grego napisał(a):

No tak, rozumie że pytanie przerosło wiedzę, bywa ale dzięki ze starania mimo wszystko  😉 

To ja chcę uratować ci życie i twojej rodzinie a ty wyśmiewasz moją wiedzę)Dotychczas miałeś szczęście ale pewnego "pięknego"dnia możesz zbierać fragmenty swojego domku po całej wsi.Powiem tylko tyle że na drodze do naczynia wyrównawczego nie może być żadnej armatury czyli zaworów,pompa itp

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano

Odpowiem "jak na razie".

Nie widać całej instalacji więc ciężko coś wyrokować.

Ale ja widziałem u mnie w miasteczku dom ( raczej to co zostało ) po wybuchu kotła i instalacji, i też 20 lat było dobrze. Do czasu.

Opublikowano (edytowane)

No ale ta 'armatura' to zawór zwrotny pozwalający na przepływ grawitacyjny. Czyli żadnej eksplozji nie będzie. Sorry.

[Edit] ale ten czerwony  zawór kulowy powyżej to jednak nie powinien tam się znajdować,  zwłaszcza w pozycji zamknietej. Nie zauwazylem

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

No ale ta 'armatura' to zawór zwrotny pozwalający na przepływ grawitacyjny

To tyko mit, na dodatek sprzeczny z przepisami i zdrowym rozsądkiem,

Opublikowano
W dniu 9.09.2025 o 12:25, grego napisał(a):

Myślałem aby za pompka w miejscu kolanka dać trójnik i podłączyć do powrotu także z zaworem jak w cwu lub może wstawić zwór  3 drogowy? Spełnił by ta fukcje? 

Ja tak mam od paru lat i spełnia swoja rolę. Za radą kolegi z tego forum wstawiłem na tym obejściu zawór termostatyczny z regulowanym przepływem. Można dać zawór różnicowo upustowy.

Jeżeli będziesz przerabiał instalację lepiej posłuchaj się @Tuptus i @grego