Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podsumowanie dnia. Po załadunku komory  drewno  50% sosna-50 %olcha, spalanie 4 godziny  to jest wedle mnie bardzo dobry wynik.Komory aż tak dużej to nie ma ok 90 litrów ,kociołek z tego co widzę nie jest żarłoczny .Rozpalić  załadować do pełna i już nie otwierać drzwi chyba ze do następnego załadunku.Po wypaleniu  temperaturka jeszcze na kociołku ponad 70 stopni.W środku pięknie wypalony czysty brak smoły.Dokupiłem sterownik tech st27 do obsługi sterowania cwu z bufora,bo fabryczny sterownik bieda z nędzą .Fabryczny będzie tylko sterował dmuchawą wyciągową i pompą ładującą bufor,reszta to uniwersalne sterowniki.Miałem obawy ze po moich ustawieniach PP,PW prędzej będzie się spalać ale jest ok.

Opublikowano

@Dominik007 nie wiem jaki jest dokładnie ten czujnik w tym kotle, ale generalnie żeby wskazywał prawidłowe wartości, musi być umieszczony w środku strugi spalin, w przciwnym wypadku będzie zaniżał odczyt nawet o kilkadziesiąt stopni. Jeżeli te rury spalinowe fabrycznie były pomalowane w połysku, to jest ok. A jeżeli ten połysk to warstewka sadzy szklistej, to znaczy ze spalanie jest niepełne, i z każdym przepaleniem bedzie warstewka przybywać. 

Opublikowano

I w efekcie jest jak jest hehe. Ja bym zważył ile wkładasz drewna na zasyp i ile z tego otrzymujesz temperatury w sensie do jakiej temperatury bufor się ładuje, do jakiej bojler i oczywiście grzanie domu. Wtedy będzie wiadomo z konkretnej ilości drewna ile uzyskujesz energii.

Opublikowano

Już wiem ze wedle poprzedniego kociołka ten jednak okazał się lepszy już go powoli rozszyfrowałem i jestem zadowolony umie wyprodukować ciepło i wcale nie jest żarłoczny i na razie nie robi sadzy i najważniejsza sprawa banalnie łatwy w obsłudze i w czyszczeniu rewelacja nic nie trzeba rozkręcać ,a w poprzednim po jednym paleniu to się lało z niego i czyszczenie średnie fajne było. itd

Jak ktoś szuka kociołka na drewno tel Domusa Lignum jest warty kupna,a tym bardziej teraz cenowo spadł 8 tyś od ceny poprzedniej. Atmosa bije na głowę,a tez go brałem pod uwagę.

Chociaż powiem jedno producenci kotłów oszukują jak tylko mogą aby kociołek uzyskał papier ze niby ekologiczny rózne triku w kociołku wychodzą.

• Lubię to 1
Opublikowano

Kociołek sprawuje się bardzo dobre jak na razie. Dziś zważyłem ile drewna ładuje do komory i tak 10 kg sosny i 10 kg olchy do ile dobija temperaturę do dopiero będę mógł się wypowiedzieć jak bufor stał w" komnacie" bo teraz to niewiarygodne by było ale z tego co widzę kociołek ładne produkuje ciepło z drewna po załadunku komory. 4 godziny spalanie po załadunku

20251030_164512.jpg

Na jakim biegu powinna chodzić pompa ładująca bufor?

Opublikowano

U mnie chodziła na 3 wg instrukcji ale ze mam tylko ochronę powrót na 60-65 (zawór ATV) lepiej sprawdza się 2 bieg pompki schładza ładnie kocioł i w miarę długo działa cykl ładowania. Na 1 biegu  kocioł się przegrzewał. 

Opublikowano

Najlepiej to sobie sprawdzić samemu, ale u mnie pompa działa na 2 biegu, na 1 przegrzewa kocioł, a na 3 robi wir w buforach i niepotrzebnie miesza gorącą wodę z góry bufora z chłodną z dołu.

Fajnie że kociołek ożył i użytkownik jest zadowolony.