Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, Zygfryd771 napisał(a):

Witam.  Posiadam dom drewniany 125m + z 30m poddasza welna 15 fasada 25cm dach+ jakies pewnie 10 cm na strop . Wybrałem w czystym powietrzu kocioł zgazowujący ponieważ mam wlasny las, niestety w wiekszosci sosnowy. Człowiek z firmy niby proponuje mi jakiś METALBET 20kw + Bufor 1000l ale już coś tam negatywnego słyszałem na jego temat. Czy kojarzycie Państwo może jakiś piec zgazowujący nadajacy się troszkę bardziej pod 80% sosny?

Ten kocioł już widać ze udręka po schemacie i brak sterownika i dmuchawy wyciągowej wydaje się już lepszym kocioł DOMUSA TEKNIK ale to hiszpan produkcja  jedynie dobra cena jak ferroli,a tak to nic więcej nie wiadomo konstrukcyjnie ciekawy jak w tej cenie ok 10 

Opublikowano

Wrzuć link do ceny Lignum Domusa NG, ja ostatnio widziałem 14800 netto. Chyba że piszesz o innym kotle.🤪

Opublikowano (edytowane)

Mora jest przedstawicielem Domusa Teknik, firma działa/produkuje od lat 70. Kotły pelletowe z serii BioClas ma na średniej - wyższej półce.

Moc kotła dobierasz do zładu wody w buforach które powinno się dobrać do zapotrzebowania budynku na ciepło.

W takiej kasie to już lepiej brać Lignum niż Ferroli, Atmos, czy jakiś inny - w zasadzie to chyba nie ma konkurencji w tym przedziale cenowym.🤔

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Caldo ktoś ma na grupie więc możesz go śmiało pytać o użytkowanie.

O Lignum nic tu nie czytałem więc ciężko się wypowiedzieć.

Trzeba by porównać parametry tych kotłów, i czym sterownik zarządza w standardzie.

Jak tak na szybko spojrzałem sobie na Lignum to bardziej do mnie technicznie przemawia, no i masz serwis pod nosem ( jeśli oczywiście mowa tylko o kotłach na holzgaz w takiej kwocie ).

Dzwoń do Mora w Poznaniu i jedź go sobie obejrzeć.

Opublikowano

Właśnie dzwoniłem do Mora.Fajny facet dobrą miał wiedze tylko sprzedaje Atmos i Lignum.

Lignum w promocji teraz jest 15 sztuk na na składzie cena była około 15 tyś i spadała na 9.900 za 20 kw

Konstrukcyjnie mówił ze to atmos w lepszym opakowaniu z lepszym sterownikiem.Jak by sam miał brać wybrał by tego lignum niz atmosa ale atmos też mówił dobry jest sprzedaje atmosów setki ale na dziś w cenie to lignum.

Cześći akcesoria mówił dostępne do kotła i tanie

Teraz jadę bufor odebrać 1200L jutro może podjadę ten kociołek obejrzeć chociaż już myślałem go w ciemno kupować na jutro się umówiłem ze zadzwonię i zamówię. 

Opublikowano

Wiesz 15 szt to nie tak dużo.

Albo się szybko rozejdzie albo będą nadal stały.

Weź na wszelki wypadek sobie ( jeśli jest taka możliwość ) zadzwoń i zarezerwuj 20 kW.

Opublikowano
6 godzin temu, Matejko1 napisał(a):

@Zygfryd771 Kto i gdzie pisał coś o kotle Metalbet? Czy można poprosić o linka? I który to model tego Metalbetu bo jest kilka?

Sprawdź sobie w instrukcjach kotłów, w tematach o tych kotłach, od serwisantów danych kotłów, od użytkowników danych kotłów czy nie ma problemów z poszukiwanym przez Ciebie opałem. Przykładowo w instrukcji holzgazu Stalmark Eko Wood (czyli kotła z dyszą w dół) wprost jest napisane, że nie zaleca się palenia drewnem iglastym w tym drewnie sosnowym.

Opublikowano

@Zygfryd771 W tamtym wątku nie wypowiedział się żaden użytkownik kotła Metalbet. Moim zdaniem jeśli interesuje Cię jakiś model kotła to najlepiej znaleźć jego użytkowników. Poza tym niektóre kotły mają swoje wątki, gdzie jest większa szansa na znalezienie czegoś merytorycznego.