Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana kopciucha z lat 90, proszę o pomoc!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@pastor Ja nie robię teorii o wprowadzaniu przez Ciebie w błąd, więc daruj sobie tego typu insynuacje i uwagi i zachowaj je dla siebie.

Mim zdaniem użytkownik powinien się dowiedzieć jak jego kocioł działa, żeby nie było z kotłem problemów. Powinien się dopytać kominiarzy i instalatorów.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 4.04.2025 o 15:43, pastor napisał(a):

Czyli nie wyjaśnisz pożaru i wprowadzania w błąd.

Rozwiń  

Nic sie nie dowiesz. Po prostu luzna wrzutka bez faktow.

@Jestspoko odszukaj na forum moje zdjecia komina przy pellecie lub napisz do mnie to wysle do Ciebie jak wyglada u mnie komin przy pellecie i sam zobaczysz co tam sie ma zapalic.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

@Matejko1 ja nie pisze do Ciebie wiec daruj sobie wrzutki na moj temat.

Opublikowano
  W dniu 4.04.2025 o 15:46, Matejko1 napisał(a):
[mention=59907]pastor[/mention] Ja nie robię teorii o wprowadzaniu przez Ciebie w błąd, więc daruj sobie tego typu insynuacje i uwagi i zachowaj je dla siebie.
Mim zdaniem użytkownik powinien się dowiedzieć jak jego kocioł działa, żeby nie było z kotłem problemów. Powinien się dopytać kominiarzy i instalatorów.
Chcesz powiedzieć że jak użytkownik nie wie jak jego urządzenie działa to będą z nim problemy? Błąd.

Nie jesteś w stanie zrozumieć że jak piszesz bez faktów i konkretów to to odbiorca twoich wiadomości ma tylko ułamek informacji i może wyciągnąć błędne wnioski. Lepiej nic nie pisać beż konkretów niż informacje od czapy.

Ps.. mój komin przy pelecie. Hmm kominiarz bierze kasę za darmo w sumie bo tam sam pyłek.
Opublikowano (edytowane)

@pastor Ja nie czynię wywodów o pisaniu od czapy itd. więc tego typu insynuacje i przytyki daruj sobie i zachowaj dla siebie.

@pastor są takie kotły w których coś trzeba ustawić w ustawieniach, więc moim zdaniem użytkownik powinien wiedzieć jak kocioł działa przynajmniej w tych kotłach co coś się ustawia.

Edytowane przez Matejko1
Opublikowano

@PioBin A jak się dobrze zakręcisz, to i teściową zutylizujesz...

Nie wiem, co ci się urodziło w głowie, że np. brykiet jest podobny do opony. Albo że opona to produkt drewnopodobny. Może wyjaśnisz swój tok rozumowania, aby na przyszłość brać na to poprawki.

Opublikowano

@kreciq21 nie ciagnijmy tematu. Kopciuch to dalej kopciuch ale dumnie bo z papierami. To sa dodatki a nie podstawowy opal. Interpretacja palacza co moze byc drewnopodobne.

Opublikowano

Czyli kocioł HG to kopciuch?

• Haha 1
Opublikowano
  W dniu 4.04.2025 o 08:55, Jestspoko napisał(a):

Czy założenie, że spalimy ok. 5 ton pelletu w sezonie, jest rozsądne?

Rozwiń  

Myślę że nie

Zużycie jest na bogato.

• Przydało się 1
Opublikowano

@Piecuch19 Linkujesz gościa, który wmawiał mi, że będąc na nowych zasadach w prosumencie (net billing) ma zerowe rachunki za pompę ciepła. Dosłownie zerowe. Abonamenty, opłaty mocowe, wszystko zero. A jak mu wytknąłem żywe kłamstwo to dostałem bana.

Naciągacz i naganiacz. Dla mnie zwykły kłamca.

Opublikowano (edytowane)

Nie chodziło mi o instalatora. Nie wiem jakie on ma rachunki za PC.

Linkuje posiadacza kotła na pellet z buforem, który w ocieplonym domu 135 M2 z podłogówką od 4 lat spala w sezonie 6-7 ton pelletu. To w kontekście pytania autora wątku czy 5 ton pelletu mu styknie?, a ma trochę większy metraż i nie ocieplony.

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano

Nieprawdopodobne.🤔

Opublikowano
  W dniu 4.04.2025 o 18:30, kreciq21 napisał(a):

Czyli kocioł HG to kopciuch?

Rozwiń  

Nie.

Roznice (oprocz technicznych szczegolow) miedzy zasypowcem a HG czesto sa w palaczu.

W dniu 4.04.2025 o 18:32, Piecuch19 napisał(a):

Myślę

Rozwiń  

A ja spalam 2t na ponad 200m2 pz.

Takie liczby jak te linkowane i te moje nic nie wnosza do budynku autora tematu. To jest indywidualna sprawa uzytkownika i budynku.

Opublikowano (edytowane)

Kocioł na HG tzw kopciuch/zasypowiec (nie Mercedes) po ponad miesiącu od czyszczenia komina.

Wnętrze komina

IMG_20250329_144107.thumb.jpg.79e7bc8e00eff44a6ea018542d0b6fec.jpg

Wymiennik

IMG_20250309_121021.thumb.jpg.410a7f1527080638f3ce83c5d10ff0a5.jpg

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano
  W dniu 3.04.2025 o 12:01, Jestspoko napisał(a):

Według aplikacji cieplo.app szacowana moc grzewcza to 14 kW, a roczne zużycie ciepła wynosi ok. 25 000 kWh.

Rozwiń  

Tak ok 8 ton pelletu bym szacował, ale daj znać jak już założysz ile spaliłeś.

• Haha 1
Opublikowano
  W dniu 4.04.2025 o 18:55, Piecuch19 napisał(a):

Nie chodziło mi o instalatora. Nie wiem jakie on ma rachunki za PC.

Linkuje posiadacza kotła na pellet z buforem, który w ocieplonym domu 135 M2 z podłogówką od 4 lat spala w sezonie 6-7 ton pelletu. To w kontekście pytania autora wątku czy 5 ton pelletu mu styknie?, a ma trochę większy metraż i nie ocieplony.

Rozwiń  

Ale bredzisz .

Opublikowano (edytowane)

Do tej pory w sezonie grzewczym zużywane było ok. 3 tony węgla plus kilka metrów drewna

Rozwiń  

z 3t wegla i kilka metrow drewna wyszlo 25000 [kWh]?

Zostaw ten kociol bo ma 100%. Juz tu sa takie na forum 🙂 to tak troche sarkastycznie. Rozumiem ze produktow drewnopodobnych nie spalasz?

Zamien 3t wegla na 3t pelletu. A te kilka metrow drewna przelicz na [kg] i dodaj do wyniku. Bedzie +/- pellet.

PS. Z 1t pelletu otrzymasz 3800-4000 [kWh]. Podaje fakty z mojej instalacji.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano
  W dniu 4.04.2025 o 21:30, nightwatch napisał(a):

albo okno otwarte cały rok

Rozwiń  

Ten hydraulik tez go o to zapytal. Twierdzill ze nie.

A tak serio to niech se facet z Youtuba spala ile chce - to w zaden sposob nic nie wnosi dla autora tematu.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 4.04.2025 o 21:34, PioBin napisał(a):

niech se facet z Youtuba spala ile chce - to w zaden sposob nic nie wnosi dla autora temat

Rozwiń  

roczne zużycie ciepła wynosi ok. 25 000 kWh.

Rozwiń  

Wnosi na tyle że ten z yootuba ma ocieplony dom, a autor nie i metraż ma trochę większy od tego z yootuba.

@Jestspoko na miejscu twojej mamy odpowiedziałbym tak: płacisz za opał i go wnosisz - to chcę pellet, a jak mam płacić ze swojej emerytury to niech zostanie jak jest.

Edytowane przez Piecuch19
  • Haha 2
Opublikowano
  W dniu 4.04.2025 o 16:06, Matejko1 napisał(a):

@pastor Ja nie czynię wywodów o pisaniu od czapy itd. więc tego typu insynuacje i przytyki daruj sobie i zachowaj dla siebie.

@pastor są takie kotły w których coś trzeba ustawić w ustawieniach, więc moim zdaniem użytkownik powinien wiedzieć jak kocioł działa przynajmniej w tych kotłach co coś się ustawia.

Rozwiń  

Wtrącę się. Co takiego należy wiedzieć przy kotle na pellet? Przeczytać instrukcję, wykonać poprawnie instalację i po temacie. Co do elektroniki to właśnie dziś poszedł na złom kocioł na ekogroszek gdzie elektronika pracowała 13 lat. Kotły na pellet to proste urządzenia gdzie nie ma nic skomplikowanego. Tak samo założenie kotła na " wszystko" sprawia problemy. Pierwszy to należy go pilnować gdyż różnie to bywa, chyba że się nabędzie doświadczenia. Teraz potrzeby już bufor. Czyli dużo kocioł wymaga obsługi a nie wiadomo czy aż tyle wyjdzie  taniej.  Każdy średnio ogarnięty człowiek z łatwością poradzi sobie z obsługą pelleciaka. Chyba że instalator poczynił kwiatki w samym podłączeniu kotła. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@wuwok1 Upraszczasz sprawę. Jak kupi się nieodpowiedni kocioł pelletowy, to też będą problemy. Jak się kupi pellet inny niż najdroższy, również mogą być problemy. Jak się kupi pellet niedosuszony, to również będą problemy. Itd.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Co do mojej "awarii" komina.Zjawila sie plamka pod sufitom 5x10 cm.Owinalem komin welna na poddaszu,gdzie plamki byly duže,czy nie byly tam juž od kopciucha nie wiem i po awarii 🙂 Myslalem,že awaria znaczy min. 4-6 zmarzlych w domu 🙂 

Edytowane przez bercus