Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Można zmagazynować, tylko pytanie czy przepisy pozwolą, żeby to wykorzystać. 

Opublikowano

Tego nie wiem jak ktoś to wykorzysta. Ale na ten moment, węglem w EU do 2035 można legalnie palić. 

A jak to często bywa, przepisy sobie, rzeczywistość sobie. Podejrzewam, że jak ktoś ma dobry kocioł i mieszka gdzieś na uboczu to tylko donos mógłby kontrolę spowodować.. 

Opublikowano

Są kontrolę nie trzeba donosu, każdy wypełniał deklarację jakie ma źródło ogrzewania i to sprawdzają. 

Opublikowano

Ja już taką kontrole niedawno miałem przeprowadzoną.
Straż Miejska z upoważnienia Urzędu Miejskiego sprawdzała, czy obowiązkowe deklaracje złożone w CEEB (Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków), pokrywają się ze stanem faktycznym.

Przy okazji wspomnę, że od 2023.09.18 tylko protokół elektroniczny wystawiony przez kominiarza jest potwierdzeniem przeprowadzenia przeglądów przewodów kominowych.

Wersja papierowa przeglądu, niezarejestrowana w systemie, utraciła wszelką moc prawną.
Dane z przeglądów kominiarskich są powiązane z danymi CEEB.

Opublikowano
19 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Przy okazji wspomnę, że od 2023.09.18 tylko protokół elektroniczny wystawiony przez kominiarza jest potwierdzeniem przeprowadzenia przeglądów przewodów kominowych.

Gdzie to można sprawdzić? 

20 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

obowiązkowe deklaracje złożone w CEEB (Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków), pokrywają się ze stanem faktycznym.

Moim zdaniem łatwo to ominąć. Można zgłosić kocioł kocioł zgazowujący drewno i przepalać w nim węglem. W papierach się wszytko zgadza i na kontroli też, bo pokazujesz jako opał tylko drewno. 

Opublikowano

W sumie to nawet lepsze od papierka, który nigdy nie wiem gdzie zostawiłem. 

Wracając do tematu. Przerabiał już ktoś Dakona na pelletowca? 

I jak to wtedy z papierami? Liczy się certyfikat na palnik czy na cały kocioł? 

Opublikowano

Nie otrzymasz certyfikatu,bo kompletny zestaw jest badany.

Opublikowano

Czyli ślepy zaułek... 

Opublikowano
4 godziny temu, marcino114 napisał(a):

Na stronie PGG można kupić po 1150 zł/t

Tylko jeszcze to trzeba dostarczyć pod dom. Kupisz w kopalni za tyle z transportem do punktu wyznaczonego (o ile jeszcze takie są) i tam za przywiezienie pod dom 500zł do 2 ton zamówienia i +1000zł jak powyżej 2 ton. I to jest do 50km od składu. Jak do składu masz dalej, to i koszt rośnie.

Jak twój kocioł nie ma 5-klasy, to nie ma sensu w niego pakować palnika. Przyjdą, sprawdzą, że masz śmieciucha i tyle z palnika.

Opublikowano (edytowane)

Mnie kosztowało 200 zł. 

Rodzice brali 4 tony i też 200zł. 

22 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

kocioł nie ma 5-klasy, to nie ma sensu w niego pakować palnika. Przyjdą, sprawdzą, że masz śmieciucha i tyle z palnika.

Dlatego pisałem, że ślepy zaułek. 

Edytowane przez marcino114
Opublikowano

Panowie, jeszcze jeden pomysł wpadł mi do głowy. 

Co jak by Attacka spiąć z buforem ale z dwiema wężownicami. Jedna na ciepłą wodę druga na solarny? 

Opublikowano

Zataczasz koło:

Opublikowano

Chodzi mi bardziej o wygodę takiego rozwiązania. Bufor kombinowany z wężownicą o pojemności ok 800 litrów jest dużo droższy od zwykłego bufora nawet z podwójna wężownicą. Tylko nie wiem jak by to działało (wężownica do ciepłej wody) i jak solary by sobie radziły z nagrzaniem takiej ilości wody. Wiadomo że trzeba by ich więcej, ale jak to funkcjonuje? 

W dniu 6.03.2025 o 19:02, Tuptus napisał(a):

Bufor z wężownicą CWU i wężownicą do solarów lub kombinowany z wężownicą do solarów.

Jest tego trochę do wyboru, do koloru

Jakoś mi to umknęło.. 

Opublikowano

Wężownica CWU jest przepływowym ogrzewaczem. I to niesie ze sobą pewne konsekwencje.

Ważny jest przepływ przez wężownicę, aby woda miała czas się ogrzać. Więc może się zdarzyć sytuacja, że podczas prysznica ktoś odkręci w kranie ciepłą wodę i kąpiel stanie się mniej przyjemna.

Ważna jest moc wężownicy. Jak powierzchnia wymiany ciepła będzie za niska, woda nie zdąży się ogrzać. I im chłodniejsza jest woda w buforze, tym ta powierzchnia musi być większa.

Więc dobierając zbiornik, patrz na długość wężownicy i jej powierzchnię wymiany. Im więcej, tym lepiej. Kosztem oczywiście pojemności użytkowej bufora.

Opublikowano

Myślę o czymś takim. Gdyby woda w buforze się mocno wychodziła, CWU mógłbym sobie dogrzać gazem. Myślę tą wężownicą z buforu podpiąć do zasobnika CWU kotła gazowego. 

Screenshot_20250308-082038.png

Screenshot_20250308-082551.png

Opublikowano

To tak nie działa. CWU nie jest odizolowane termicznie od bufora i grzejąc CWU, grzejesz jednocześnie bufor.

Bufor jest jednocześnie zbiornikiem CWU. I płynnie jedno przechodzi w drugie.

Opublikowano

Zimna woda wpływała by do wężownicy, woda z wężownicy (po ogrzaniu) podpięta w miejscu zimnej wody zbiornika kotła gazowego. W razie wychłodzenia buforu, co za tym idzie woda z wężownicy była by chłodna, kocioł gazowy, by zagrzał zbiornik do którego jest podpięty. Więc ciepła woda była by cały czas. 

Opublikowano

To, ile bufora będziesz wtedy grzał zależy od miejsca wpięcia dolnego króćca wężownicy. I od tego króćca w górę woda będzie grzana.

Opublikowano
7 minut temu, kreciq21 napisał(a):

To, ile bufora będziesz wtedy grzał zależy od miejsca wpięcia dolnego króćca wężownicy

Nie bardzo rozumiem...

Woda w buforze grzana będzie tylko z solarów i kotła na paliwo stałe. W momencie gdyby bufor był na tyle chłodny, że woda na potrzeby cwu, nie da rady się ogrzać wężownicą, wpływała by chłodna do zbiornika który aktualnie jest spięty z kotłem gazowym (wężownica wpięta na wejściu zimnej wody). I kocioł gazowy interweniował by tylko w momencie braku totalnie cieplej wody i grzał by tylko ten zbiornik co teraz. 

Opublikowano (edytowane)

🤔

Czegoś nie kumam.

Może dobrze myślisz ale nie za bardzo wiesz jak to przekazać. Zresztą mnie się wydaje że za bardzo chcesz skomplikować układ który wygeneruje problemy.

Zresztą...

Dziś 8 marca, idę na 🍹, może wtedy skumam o co kaman.

A i jeszcze robota czeka.

IMG_20250308_100713.thumb.jpg.8b001c4ee1a03803f22885a389db713c.jpg

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano (edytowane)

Miałem już tak zrobione w poprzednim domu. Z tą różnicą, że tam był zasobnik 300 litrów podpięty do kotła węglowego i z niego woda przepływała do zasobnikowego podgrzewacza gazowego. W sezonie zimowym kocioł gazowy ogrzewał całą cwu, a w sezonie letnim woda była z podgrzewacza gazowego i  spisywało się to super. 

Też właśnie ogarniam...

IMG_20250308_104404500.jpg

Zrobię rysunek potem

Edytowane przez marcino114
Opublikowano

Sobota

Pogoda dopisuje to i wokoło u "somsiadów" szum/warkot pił.

IMG_20250308_160752.thumb.jpg.08213b39f6d553f4a0f7742611a10c77.jpg

Opublikowano

Taki układ mam na myśli IMG_20250311_182437210.thumb.jpg.0e0dc0a4d9194b71f3d0ef8f4ed2ee13.jpg

Opublikowano

Noo, lipa. Zanim ciepła woda z bufora dotrze do kranu, najpierw będzie musiała ogrzać zbiornik CWU pod kotłem gazowym. Czyli dochodzi potrzeba przepompowania wody z bufora do zbiornika CWU.

Druga sprawa, z wężownicą higieniczną ułożoną w ten sposób ciężko będzie zagrzać wodę w jej wnętrzu, gdy bufor nie będzie w pełni nabity. I wraz z wyczerpywaniem się zładu w buforze, jej moc będzie słabła. Powinna być poziomo przy szczycie bufora. Dlatego pisałem wcześniej:

W dniu 8.03.2025 o 08:51, kreciq21 napisał(a):

To, ile bufora będziesz wtedy grzał zależy od miejsca wpięcia dolnego króćca wężownicy.

Bo przy poziomym ułożeniu wężownicy bufor będzie musiał być nabity co najmniej do dolnego poziomu wężownicy.