Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, marcino114 napisał(a):

Przyjmując że idę w pellet. Jak by to wychodziło finansowo. W sensie, jaki koszt grzania CWU i domu?

QmPell Evo 8kW ma w DTR 1,89 kg/h przy pełnej mocy. A ile godzin palisz i na jakiej mocy, to już musisz do równania podstawić sam.

Opublikowano (edytowane)

Ja palę po 3-4 godziny dziennie. Sumarycznie mocą pewnie nie większą niż te 8 kw. Wyszło by 6-8 kg pelletu na grzanie domu jak temperatura w okolicy zera. Teraz zrobiło się ciepło to przepalam co drugi dzień. 

Ile by wyszło na zagrzanie 300 litrów CWU? 

17 minut temu, PredatorC napisał(a):

Znajdź szwagra szpawacza

Z tymi szwagrami to różnie jest. Czasem lepiej do firmy iść.. 

Edytowane przez marcino114
Opublikowano

Jakieś 2,5-3kg pelletu.

Opublikowano

Kaszanka nie wędlina, szwagier nie rodzina.🤪

• Haha 1
Opublikowano

Czyli wychodzi jakieś 10-11kg dziennie. 

Nie wiem po ile teraz pellet chodzi. 

Opublikowano

Przy kupnie na palety, to około 13-15zł/worek 15kg.

Opublikowano
1 minutę temu, Tuptus napisał(a):

szwagier nie rodzina

Niby nie, ale żyć jakoś trzeba 😜🤐

1 minutę temu, kreciq21 napisał(a):

Przy kupnie na palety, to około 13-15zł/worek 15kg

Zakładam worek dziennie po 14 zł. 

30 x 14 = 420

6 x 420 = 2520 tyle by gdzieś wyszło za sezon grzewczy + 6 miesięcy CWU

84 złote/m-c by wychodziło grzanie wody. 

Naprawdę warte rozważenia. Tym bardziej, że praktycznie bez roboty.. 

Jaki teraz do tego zbiornik żeby to z solarami spiąć? 

Opublikowano

Zależy ile mocy grzewczej te solary dadzą. Są różne typy (np. płytowe, rurowe, heatpipe), mają różne moce. Są też w różnych rozmiarach.

I nie radzę kupować z zapasem mocy. Kupić tyle ile potrzeba, bo z gorącą wodą nie będziesz miał co robić.

Do wyliczeń przeróbki kotłowni na pellet, prawdopodobnie będziesz musiał doliczyć wkład kominowy z kwasówki. Temperatura spalin jest niska i komin np. ceglany będzie miał ciężkie życie.

Opublikowano

Ja mam komin systemowy, ceramiczny. Czy taki będzie ok? 

Opublikowano

Tak 
Ale jak masz zapotrzebowanie 7kw przy -20 stopni to ja bym szukał mniejszego kotła na pelet niż 8kw.

Opublikowano

Jakoś pelletem się nigdy nie interesowałem, więc nie wiem jak wygląda modulacja mocy w takim kotle. On też idzie na full a potem pauza? Czy może palić z mniejszą mocą? 

Opublikowano

Czy do tego kotła też potrzebuję bufor? Bo cały czas rozważam coś takiego. Screenshot_20250306-232855.thumb.png.a356d9895b054e22b415b7667b1cf80d.png

Opublikowano

Bufor przy podłogówce ustabilizuje pracę kotła pelletowego, nie będzie się pierdylion razy odpalał na dobę, a i CWU sobie można tak wygodnie zrealizować.

Wybór należy do inwestora.

Opublikowano

Wystarczy ci 120 litrów CWU?

Na moje oko to nie tego potrzebujesz. Nie potrzebujesz wężownicy w zbiorniku CWU. Baniak będziesz grzał kotłem od góry, czyli od razu i CWU. Solary będą grzały od dołu cały baniak. I tak na prawdę, wężownicy w CWU do niczego nie podłączysz. I zapłacisz za coś, czego nie użyjesz, a tylko zmniejszysz pojemność użyteczną zbiornika.

Ten baniak to 380l bufor ze 120l zbiornikiem CWU w środku.

Opublikowano

Przeanalizowałem sobie to wszystko pod różnymi kątami. Cena kotła, instalacja go, cena pelletu (tu już nie jest tak dobrze ja pisze kol. @kreciq21, obecnie dobrego pelletu oscyluje 1200-1300 za tonę a to wychodzi 18 - 19,50zł za worek). O ile kocioł mogę zainstalować praktycznie bez przeróbek, dokładając tylko zbiornik dla CWU, to mam inny problem. 

Opał który już mam, a mam go na trzy, jak nie cztery sezony. I teraz musiał bym coś z tym zrobić (nawet żeby mieć miejsce na pellet, który muszę kupić). Finansowo kiepsko się to spina.. A jeszcze ile roboty żeby ten opał wymienić.. 

Zaczyna mnie to wszystko frustrować. Muszę wymienić kocioł tylko dla tego, że nie ma odpowiedniego certyfikatu, bo tak poza tym nic mu nie dolega i spala się w nim calkiem czysto, praktycznie bezdymnie. No i bardzo duże koszty które trzeba ponieść a gimnastyki z tym bardzo dużo, żeby wybrać odpowiednio. 

5 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Wystarczy ci 120 litrów CWU

Było by to podpięte do obecnego zbiornika. Razem 240 litrów. W razie braku ciepłej wody z tego bufora mógłbym sobie nagrzać kotłem gazowym. 

Opublikowano

W środku sezonu opał jest droższy. Opał się kupuje poza sezonem, to zaleta możliwości jego magazynowania.

To już nie te czasy, że dało się wszystko zrobić "po taniości". Teraz masz dofinansowania, certyfikaty, glejty, cuda, wianki, to i cena musi te fanaberie pokryć. Witamy w Polsce uśmiechniętej...

A tak przy okazji, jeszcze w sierpniu pellet A1 prosto od producenta był po 900zł/paletę 960kg. Czyli 14,4zł/worek. A teraz go kupisz za około 20zł i więcej.

Drewno u leśniczego (LP) u mnie jest po 194zł/m3 i jeszcze trzeba to zwieść, pociąć, porąbać i poukładać do schnięcia. Węgiel po 1900zł/t. Więc widzisz, pellet już tak źle nie wypada.

Opublikowano (edytowane)

Z cenami peletu to prawda. Dobry pelet teraz ok 1400, można kupić o 200 czy 300pln tańszy ale często on jest tańszy nie bez powodu.

A opcja pod tytułem 'nic nie przerabiaj i grzej tylko gazem'? Kosztuje zero, za zaoszczędzone 20 tysięcy kupisz sporo gazu.. 

A ten opał co masz to spal dopóki Ci nie każą kotła wynieść .

Edytowane przez nightwatch
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)

Jescze jest tu opop zgazowujacy h416 i jest do niego set instalacyjny zamiast dakona.Možno tež wsadzic palnik pelletowy.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

A może by tak wykorzystać tego Dakona (spalić to co mam) i zainstalować w nim palnik do pelletu? 

• Przydało się 1
Opublikowano

O ile tańszy jest pelet od gazu? Nie powinno być trudno policzyć jaka będzie roczna różnica w rachunkach. Jeśli oszczędzisz 1000 PLN to już po 10 latach inwestycja się zwróci. O ile nie dołożysz jeszcze bufora pomp i zaworów za 20 tysięcy, no i o ile nic się nie zepsuje w tym czasie

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Obecnie, rocznie za samo grzanie CWU wyjchodzi mi w okolicy 2400zł. 

Do tego od 2027 dochodzi ETS2 i dopłata do gazu. 

Pytanie jaka będzie wtedy cena pelletu.

Dlatego wolałbym coś bardziej przewidywalnego, ale wracamy do punktu wyjścia 

53 minuty temu, kreciq21 napisał(a):

Węgiel po 1900zł/t

Na stronie PGG można kupić po 1150 zł/t

Opublikowano

W dzisiejszych czasach nie ma nic przewidywalnego. 

Opublikowano

Ale paliwo stałe można zmagazynować, tak jak mam teraz na 3/4 sezony. Można i więcej. 

Czytałem tu na forum o gościu który planuje kupić 50 ton węgla..