Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ciśnieniem w instalacji po zamknięciu układu i wymianie rur.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Naczynie przeponowe jest przy kotle, a wzbiorcze pod sufitem. Długość rur kompletnie różna. Naczynie przeponowe po wstępnym nabiciu ma bardzo małą pojemność wodną w stosunku do swojej pojemności podczas pracy.

Jeżeli kocioł ma pojemność wodną 43l, a naczynie wzbiorcze dodało 5l, to jest to wzrost o 11%.

Opublikowano

I tyle samo można wlać do naczynia przeponowego, woda się rozszerza na poziomie 4% objętości całkowitej układu CO, więc te 5l w te czy we wte to żadna różnica.

Na zimno w naczyniu przelewowym często wody jest tyle co w rurze wzbiorczej, dopiero po podgrzaniu do naczynia wchodzi rozszerzająca się woda - tak samo jest dla przepony.

Opublikowano

Panowie a skoro o naczyniu wzbiorczym i przeponowym mowa to czy da się przeliczyć pojemność naczynia wzbiorczego na przeponowe ?

Opublikowano

Ok, skoro się nie da to w takim razie skoro nie można precyzyjnie wyliczyć jakiej pojemności powinno być naczynie przeponowe to jakie mogą być skutki gdy będzie ono za duże ? 

Opublikowano

Naczynie przeponowe da się policzyć, 

Nie da się przeliczyć wzbiorczego na przeponowe.

Opublikowano
49 minut temu, pablos83 napisał(a):

jakie mogą być skutki gdy będzie ono za duże ? 

Żadne ujemne skutki hydrauliczne nie powstaną przy zbyt dużym naczyniu.

Jedynie mogą powstać skutki finansowe.😊

Opublikowano

"No właśni chyba nie jest aktualna, bo np regulacja zachowania podajnika, czasu podawania itp które są w instrukcji łądnie opisane są zbyteczne w paleniu ręcznym"

Cała reszta a nie to co wyłączyłeś

Opublikowano

Bardzo serdecznie dziękuję Wam za pomoc i udzielone wskazówki. Dzięki Wam już wiem co muszę zrobić, aby usunąć przyczynę mojego problemu. Mam nadzieję, że po wykonaniu Waszych rad problem zniknie bezpowrotnie. 

Opublikowano
7 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Z ciekawości spytam, jeżeli można oczywiście o nieco szczegółów. 

Po 1 muszę zainstalować pompę pomiędzy zaworem 4-D a powrotem do kotła

Po 2 naczynie przeponowe jest za małe i trzeba dołożyć 2. W sumie co do tej kwestii to nie wiem czemu od początku zostało zamontowane o takiej właśnie pojemności.

6 godzin temu, sambor napisał(a):

Jak problem zniknie to będą odpowiedzi, poczekaj.

Mam nadzieję, że zniknie bo tak na dłuższą metę się nie da funkcjonować 🙂 

Opublikowano

Panowie a już tak na spokojnie, pisząc łopatologicznie jak dla kompletnego laika ( czyli dla mnie ) to czy możecie mi wyjaśnić zasadę działania pompy na powrocie którą mam zamontować? Czy ona będzie chodzić cały czas? I co w sytuacji gdy zawór 4-D będzie zamknięty ?

Opublikowano

• Zgadzam się 1
Opublikowano

I wszystko jasne. Dziękuję za film. 

Opublikowano

Powiem więcej, pompa powrotu jest ważniejsza niż pompa na instalację.

Jeżeli np. kocioł prowadzisz na 60 stopniach i na grzejniki puszczasz 60 stopni, to z pompy instalacji można zrezygnować i zostawić samą pompę powrotu. Ale to jest dla instalacji bardzo prostych, bez termostatów i czujnika pogodowego.

Jeżeli na instalację puszczasz inną temperaturę niż jest na kotle, to pompa instalacji musi zostać.

Opublikowano

Zastanawiam się tylko jak ją po montażu ustawić? Czy po prostu zamontować i uruchomić ?

Opublikowano

Jak w sterowniku nie masz opcji dla takiej pompy, to termostatem, np. STC 1000 czy innym W3230 (są wersje na różne napięcia, więc wybierz taki na ~230V).