Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To sorki,poki wyglada to arogancyjnie.Ale poki zrobisz tak jak opisalismy,to tema slabej wydajnosci pieca znikne tež.Bo bedzies užywac 2-6 kw ciagle zamiast zapotrzebowania 18 kW pol godziny i zero kW godzine.Jaki bedzie wplyw na zužycje opalu to policz sam.

Opublikowano

A co jak zacznie mi przegrzewać dom ,bo przecież nie mam innego sterowania kotłem.Moge wyłączyć regulator temp. domu i wtedy kocioł chodzi non stop ,pompa chodzi non stop przy nawet niewielkiej temperaturze zaworu to i tak kiedyś w domu zrobi się sauna, wiem to ,bo już tak kocioł chodził.

Opublikowano

Kto cię obraża? sam się obrażasz takim postępowaniem!

Założyłeś jedno i nic nie chcesz zmienić - tak przynajmniej wynika z twoich dotychczasowych postów.

Masz problem nie z kotłem a z instalacją!

Musisz wreszcie to zrozumieć i coś z tym zrobić.

Teraz są wolne dni, jest w miarę zimno, więc zrób to o czym kilka postów wstecz pisałem- po pierwsze zablokuj ten czujnik temp i rozeznaj pętle- oczywiście to trwa, ale kożuch + napoje rozgrzewające pozwolą to przetrwać.

Jak pętle rozpoznasz to wtedy zaczniemy dalszy etap - czyli regulację.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Ale już wiem które pętle są od czego 

Opublikowano
18 minut temu, Jarek75 napisał(a):

pompa chodzi non stop przy nawet niewielkiej temperaturze zaworu to i tak kiedyś w domu zrobi się sauna, wiem to ,bo już tak kocioł chodził.

Jest takie magiczne słowo REGULACJA i to trzeba będzie zastosować

Opublikowano

Ok.

Opublikowano

Jak już wiesz które pętle gdzie idą, to ustaw zasilanie na 30C, przepływy tam gdzie masz za ciepło daj o połowę mniejsze a tam gdzie jest zimniej daj przepływy większe

Podłogówka rozgrzewa się kilka godzin - 5-8h lub więcej i jej się nie wyłącza,

Jak sterownik kotła ma obsługę czujnika temp zewnętrznej i siłownika zaw 3-D, lub 4-D zastosuj sterowanie krzywą pogodową i wtedy żadne czujniki temp wylewki nie będą potrzebne. 

Opublikowano

Nie mam pogodowki sterownik obsługuje wszystkie opcje ale nie mam czujnika na zewnątrz 

Opublikowano

Możliwość podłączenia jest, muszę kupić.

Opublikowano

Wszystko inne jest w tym wątku już tematy zaworu,wysterowania tego zaworu i inne rzeczy już poruszaliśmy,zamontowałem min. pompę powrotu. Wpadłem na pomysł żeby zmienić w menu serwisowym moc kotła na 15kw i teraz kocioł daje jak szalony więc pompę od podłogówki dałem na 3 bieg, działało to tak przez 3,5 godziny i dalej nic w sypialniach podłoga zimna a reszta domu to już zaczynała być gorąca. Wniosek jest chyba taki ,że te dwa obwody są po prostu zatkane lub przepływ jest minimalny.

Opublikowano

Witaj

Dobrze koledzy wyżej prawią, daj podłodze czasu i pompa podłogi niech pracuje cały czas. Czujnik niech potem obniża temp. zasilania na zaworze 4D, a nie odcina. Potem trochę regulacji na przepływach i będzie ok. Podłoga potrzebuje czasu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Tam gdzie jest za ciepło przykręć przepływy np o połowę

Zatkane przepływy lub przepływ minimalny - są widoczne na rotametrach - ale podobno są - tylko jakie?

Jak są to mogą być za duże rozstawy rur, ale jakie? lub 2 -3 pętle na każde tak duże pomieszczenie

Przykładowo przy rozstawie 200mm pętla musiałaby mieć ok 170m - co jest nie możliwe dla założeń, ale przepływ byłby 1,3l/min przy ciśnieniu wymaganym na rozdzielaczu ok 1,5m sł w.

Czyli teoretycznie takie coś może się zdarzyć. 

Duże rozstawy rur łatwo się wyczuwa gołą stopą.

Inną przyczyną może być niewłaściwa izolacja cieplna od dołu.

Opublikowano

Dwa pomieszczenia i dwa obwody, przepływy 2l/min nic się więcej nie da wydusić nawet jak reszta jest zakręcona na mur i pompa CO na 3 biegu nie wiem czy to jest wartość stało ciśnieniowa,na wyświetlaczu pompy pokazuje 42w czyli chyba Wat. Już prawie 5 godzinę tak chodzi temp.kotla 64 st.  , powrotu 57 st. zaworu na wyjściu do instalacji 38 regulator wyłączony w menu sterownika kotła więc kocioł chodzi cały czas i dalej nic zimna jak lód a reszta domu jak bym po plaży chodził w lato.

Opublikowano

To teraz w tym układzie zwiększ moc pompy kotłowej.

Pasowało by jeszcze sprawdzić zawory z sitkiem przed pompami bo mogą być zapchane.

5 minut temu, 1mps napisał(a):

To teraz w tym układzie zwiększ moc pompy kotłowej.

Pasowało by jeszcze sprawdzić zawory z sitkiem przed pompami bo mogą być zapchane.

Opublikowano

W każdym z tych pomieszczeń o pow ok 35m2 jest 1 obwód?

Na dodatek 2l/min przepływu?

Coś nie tak z tymi pętlami - nie mogą być przytkane, gdyż są przepływy.

Zrób tak - skręć oba na rotametrach i wolno je odkręcaj, może się coś przycieło w rotametrach

Ponadto sprawdź temp zasilania i powrotu tych pętli - złap rękami za rury zasilania i powrotu - jak jest różnica odczuwalna to sie grzeje i może będzie dobrze, jak nie ma wyczuwalnej różnicy temp to są krótkie pętle np 50m albo i mniej lub brak tam prawidłowej izolacji od dołu.

A jaka tam powinna jest/ być izolacja od dołu?

Opublikowano

Wejście ciepłe tak jak na wszystkich a powrót zimny jak dotykam reszty rurek powrotnych od innych obwodów to są letnie 

Opublikowano

No to czekam ,do jutra chyba starczy biorąc pod uwagę że drugi rok użytkuję to ogrzewanie. W zeszłym roku było tak samo,ale po wprowadzeniu się nie było czasu na eksperymenty poza tym mówili ,że to się muszą mury wygrzać itp.

Opublikowano

A nie masz od kogoś pożyczyć kamery termowizyjnej, jakieś ewentualne nieprawidłowości szybciej można by było zlokalizować

Opublikowano

Sprawdzałem termometrem laserowym to tam gdzie podłoga jest ciepła czyli tak jak mi się wydaje ,że powinna być to ma 23-24 st. a w tych dwóch pokojach 17-18 st.

Opublikowano

Wiesz kamera pokaże Ci jak są pętle ułożone, możliwe załamania

Opublikowano

Ale wy mądrzy!

Jak są załamania, to nie ma przepływu, a tam jest full przepływ - 2l/min.

Chyba, że rotametry są trafione i nie pokazują prawidłowo

Sprawdź jak wyłączysz pompę to rotametry spadają do zera?

Opublikowano

Przepływy są ale ciepła nie ma. A na dużo dłuższych pętlach np.do salonu jest ciepło i też przepływ pokazuje 2l/min. Jak ja ten problem rozwiąże to książkę napiszę i wkleje tam wszystkie rozmowy z tego posta😄