Jarek75 Opublikowano Piątek o 15:50 Autor #176 Opublikowano Piątek o 15:50 Spróbuję, może i tu rozwiązanie okaże się proste. Cytuj
sambor Opublikowano Piątek o 17:14 #177 Opublikowano Piątek o 17:14 To trzeba podnieść temp na podłogówkę, albo podnieść przepływ w tych pętlach. Cytuj
Jarek75 Opublikowano Piątek o 18:59 Autor #178 Opublikowano Piątek o 18:59 Przepływu się nie da to jest max 2l/h a jak zwiększę temp. na podłogę to pięć nie osiąga temp.pracy tylko max 47 st. Cytuj
sambor Opublikowano Piątek o 19:08 #179 Opublikowano Piątek o 19:08 To coś nie tak jak jest nowy dom, rozumiem, że z ociepleniem docelowym tonie powinien potrzebować więcej niż 40-60- max kW mocy cieplnej. Kocioł jest 11kW, więc powinien to grzać bez problemu i sam siebie też dogrzewać.. Nie śledziłem całego tematu, ale coś tam jeszcze jest nie tak. Masz wyczystkę komina w kotłowni? Masz nawiew powietrza do kotłowni? Cytuj
Jarek75 Opublikowano Piątek o 19:34 Autor #180 Opublikowano Piątek o 19:34 Tak jak napisałem wydaje mi się że pętle do sypialni są za długie przepływ jest zdławiony przez długość i dlatego na rotometrze nie mogę podnieść przepływu Cytuj
bercus Opublikowano Piątek o 20:06 #181 Opublikowano Piątek o 20:06 (edytowane) I po co nie grzejesz stalo z nisza temperatura ZASILANIA tej podlogi.Poki nie masz bufora,to po co stalo cyklicznie wylaczac kotla i gonic cez podloge 37˚. 38 ja pcham teraz 24/7 na grzejniki.Sa stale obsesje z tymi termostatmi zamiast ekonomicznego utrzymania cieplutka przy jak najbardzej niskiej stalej temperaturze CO.Walkowanie z ochrona powrotu i.t.p.,kiedy obieg i cale grzanie nigdy nie jest stabilnym. Potym nie dziwie,že dlužsze petle nie daja rady dogrzac,kiedy ponad tymy krotszymi i z 37°woda dli termostat.Poki bedziesz grzac stalo z nizsza temp.To možesz przykreczyc krotszych petli do stabilizacji pomieszen. W dniu 16.12.2024 o 17:41, Jarek75 napisał(a): Ale u mnie nie chodzi non stop,bo jest sterowana z czujnika podłogi jak osiagnie zadana temperaturę to się wyłącza i tyle Aha,to przykrecz ta petla,przy ktorej jest ten czujnik i potym dogrzejesz i drugie podlogi.Potym te ustawienia temperatur-chcesz dogrzac podlogu do 24 i pchasz tam wode 37? Co potestowac ponajpierw 27,czy daje rady...Wszystko dužo na cisnienie gonisz....pozwolutki bo opal tež z cisnieniem znika... Edytowane Piątek o 20:31 przez bercus 1 Cytuj
sambor Opublikowano Piątek o 21:48 #182 Opublikowano Piątek o 21:48 No popatrz- jeszcze czujnik temp podłogi - nie śledzę tego tematu cały czas , a wyskakują w nim kolejne "kwiatki", a może raczej chwasty! Taka wyłączana cyklicznie instalacja wymaga dobrego policzenia, prawidłowego wykonania oraz kotła o dużo większej mocy niż zapotrzebowanie budynku - zablokuj ten czujnik na 2-3 dni, wyreguluj to co masz i powinno być dobrze, oczywiście ten czujnik docelowo do wywalenia. 1 2 Cytuj
Jarek75 Opublikowano wczoraj o 05:17 Autor #183 Opublikowano wczoraj o 05:17 Kotłem steruje regulator Tech ST-292v2 z podłączonym czujnikiem temp. podłogi regulator jest dwustanowy. Temp. podłogi jest ustawiona na 24 st. histereza 0.4 st. więc jeśli temp. Podłogi dojdzie do 23,6 kocioł się załącza. Czujnik w podłodze jest w miejscu najbardziej oddalonym od kotła,że powinno najpierw wygrzać całą podłogę i dopiero wtedy wyłączyć kocioł. Tak się nie dzieje. Cytuj
Jarek75 Opublikowano wczoraj o 06:29 Autor #184 Opublikowano wczoraj o 06:29 Do kolegi 1mps pompa powrotu na drugim biegu nic nie daje i co ciekawe kocioł się gorzej nagrzewa. Zastanawiam się nad przełożeniem czujnika temperatury CO bliżej wejścia do zasilania podłogówki i przełączenia go w sterowniku jako czujnik instalacji podłogowej a nie tak jak jest teraz czujnik zaworu. Cytuj
1mps Opublikowano wczoraj o 06:47 #185 Opublikowano wczoraj o 06:47 I to jest dobry kierunek. Skoro piszesz " że tak się nie dzieje" to przyczyn szukaj w sterowniku i czujnikach a nie w instalacji. Cytuj
Jarek75 Opublikowano wczoraj o 08:51 Autor #186 Opublikowano wczoraj o 08:51 Poszedłem na razie w kierunku tego co napisał kolega Bercus obniżyłem temp. zaworu CO do 35 st. kocioł pracuje teraz 1,5 godziny w jednym cyklu grzania i zauważyłem,że podłoga przy ścianach w sypialniach robi się ciepła. Cytuj
sambor Opublikowano wczoraj o 08:52 #187 Opublikowano wczoraj o 08:52 Podłogówka ma grzać pomieszczenie, a nie beton wylewki! Jak już chcesz coś kontrolować to daj czujnik temp powietrza w najzimniejszym pomieszczeniu. Ale wszelakie regulacje trzeba powiązać z poznaniem która pętla grzeje które pomieszczenie. Inaczej wychodzą bzdety! Ja sprawdziłem teraz u siebie - na podłogę idzie ok 29C, wylewki mają na powierzchni ok 25C W pomieszczeniach 21-22C. Temp na zewnątrz -4C Cytuj
Jarek75 Opublikowano wczoraj o 09:00 Autor #188 Opublikowano wczoraj o 09:00 No ale chyba podłoga daje ciepło w pomieszczeniu a jak jest w większej części zimna to i w pomieszczeniu zimno. A efekt zimniej podłogi jest wyczuwalny po stopami i z tym walczę jak będzie ciepła jak w pozostałej części domu to będzie finał moich dociekań Cytuj
sambor Opublikowano wczoraj o 09:22 #189 Opublikowano wczoraj o 09:22 Wg przepisów i wytycznych temp powierzchni nie powinna przekraczać 29C, a w łazienkach 32C. Ale takie założenia są dla płyt grzejnych wykonanych w sposób znany. Pomyśl co będzie w twoim przypadku jak na zewnątrz będzie np -10C lub mniej? Pewnie trzeba będzie zasilać wodą o temp ponad 45C. Cytuj
Jarek75 Opublikowano wczoraj o 09:36 Autor #190 Opublikowano wczoraj o 09:36 Jak jest -15 st. A było tyle przez parę dni zeszłej zimy to podkręcałem tylko na sterowniku temp.pokojowej i było ciepło Cytuj
sambor Opublikowano wczoraj o 09:41 #191 Opublikowano wczoraj o 09:41 A jaka była temp zasiania przy tych -15C Cytuj
bercus Opublikowano wczoraj o 09:44 #192 Opublikowano wczoraj o 09:44 (edytowane) To jest marne,bedzie pusczac 45°po 10 minut i zdziweny z chlodnej "czesci podlogi"... I nadal swoje. Edytowane wczoraj o 09:45 przez bercus Cytuj
Jarek75 Opublikowano wczoraj o 09:45 Autor #193 Opublikowano wczoraj o 09:45 40 st. wtedy kocioł nie osiąga prawidłowej temp.pracy czyli pracuje w przedziale 48-53 st.,podłoga w sypialniach też jest wtedy zimna. Cytuj
bercus Opublikowano wczoraj o 09:47 #194 Opublikowano wczoraj o 09:47 Bo to glupota cyklicznie grzac podlogowka.I jescze z taka temperatura.Przeczytaj 20 postow nazad i wyciagaj wnioski. 1 Cytuj
Jarek75 Opublikowano wczoraj o 09:50 Autor #195 Opublikowano wczoraj o 09:50 No to jak głupota to po co robią sterowniki do podłogówki i kotłów zasilających taka instalację przecież ja tego nie wziąłem od kosmitów tylko ze sklepu Cytuj
sambor Opublikowano wczoraj o 09:55 #196 Opublikowano wczoraj o 09:55 (edytowane) Ale sam sterownik nie odpowiada za źle wykonaną lub źle wyregulowaną instalację! A tak jest w twoim przypadku i nie chcesz tego przyjąć do wiadomości. Sterownik w tym przypadku tylko przeszkadza a nie pomaga. I w jednym masz rację - do tak sterowanej instalacji trzeba kotła o mocy 2-3x większej np 15- 20kW byłoby w sam raz 🙂 Edytowane wczoraj o 09:57 przez sambor 1 Cytuj
bercus Opublikowano wczoraj o 10:11 #197 Opublikowano wczoraj o 10:11 Poczales z zlego konca. Czujnik temp. w podlodze mial by wiecej bronic przegrzaniu,niž sterowac.Termostat pokojowy mial by tylko obnižyc temp.CO,nie wylaczyc grzanie w przypadku slonnego dnia.W 100% czasu pompka CO miala by dzialac-przy podlogowce 100x100%.Najliepiej sterowac temp.CO pogodowo.Potym dopiero možesz sterowac przeplywy petli ku swoimu spokoju i komfortu,ktory takim zposobom uzyskasz bedzie nieporownywalny z tym jak jest teraz. Cytuj
Jarek75 Opublikowano wczoraj o 10:42 Autor #198 Opublikowano wczoraj o 10:42 Właśnie sprawa polega na tym,że chce się przekonać czy da radę to wyregulować czy jest to źle zrobione po tych wszystkich próbach obstawiam to drugie i wtedy dupa zbita. Cytuj
sambor Opublikowano wczoraj o 11:01 #199 Opublikowano wczoraj o 11:01 Patrząc jak się do tego bierzesz, to na pewno instalacja jest zrobiona źle. Ale patrząc z drugiego końca to ona jest po prostu źle wyregulowana i ma ma obsługę do d..y, która klepie tylko jedno i nie słucha podpowiedzi, które dostaje. Wybieraj. 1 Cytuj
Jarek75 Opublikowano wczoraj o 11:26 Autor #200 Opublikowano wczoraj o 11:26 Na wykonanie instalacji nie miałem wpływu zarówno na montaż kotła ,wszystkiego co jest do niego przyłączone oraz na instalację samej podłogówki,póki co to postępuje zgodnie z tym co ustalamy na forum więc mówienie o tym że robię coś źle to mnie obraża. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi