Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

IMG_20241013_201654.thumb.jpg.dffcc92ecbadc5eebe5ee328c7f7792d.jpgZapomniałem dodać zdjęcia 

Edytowane przez Ryjek36
Opublikowano

Zamontowałem czujnik od cwu na powrót i dałem trochę otuliny, to jest tymczasowe bo będzie porządną otulina. Temperatura na powrocie jest między 4 a 5 stopni mniejsza niż temperatura kotła. Na 2 zdjęciu widać 

NS. 45

TK. 46

TC. 42- powrót IMG_20241014_091204.thumb.jpg.c8a4f76ca4143bfc2921dce67cda44c6.jpgIMG_20241014_091936.thumb.jpg.1a0d73e9e7cb6b56db051c10e6dbbf65.jpg

Opublikowano

To bardzo dobrze. Możesz spać spokojnie.👍

Czyli masz na sterowniku możliwość pomiaru temperatury powrotu. Jeśli tak to w zestawie z piecem powinien być odpowiedni czujnik. Jest tak ?

Opublikowano

Nie ma takiego czujnika. Jest od temperatury kotła, podajnika, cwu i zabezpieczenie na wyjściu na 95 stopni. Odczytuje temperaturę powrotu czujnikiem o cwu. Bo mam ustawione brak cwu bo jest strop. Bojler jest wyżej w pralni a piec w małej piwnicy. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam takie pytanie. Teraz gdy zrobiło się chłodniej otworzyłem więcej grzejników. Czas podawania ustawiłem na 6 sekund a czas przerwy na 30 sekund. Zaczęło robić się trochę spieków i wyraźnie jest więcej czarnego osadu na drzwiczkach i ściankach. Czy zwiększyć w takim wypadku prędkość wentylatora czy zmniejszyć ?

Opublikowano

To zależy. Jak spieki to nadmuch w dół ale może też być tak że jak mało opału na palniku i nie jest spychamy przez nową porcję spala się wtedy popiół i wygląda to jak przysłowiowa szlaka. Z kolei sadza mi,e się wytrącać zarówno przy małym jak i przy większym nadmuchu, tu decyduje jakość węgla a czasem od samego pieca. Jak widzisz musisz sam poeksperymentować, niestety tu tz.sprawdzone ustawienia nie działają w każdym przypadku.

Opublikowano

Węgiel jest bardzo dobry. Na palenisku jest stożek z żaru 

Opublikowano (edytowane)

Powiedzmy że teraz ustawiłem piec pod 9 grzejników, bojler oraz jedną podłogówke. Nastawę mam na obecne temperatury 49 stopni, podawanie 6 sekund oraz przerwę w podawaniu 33 sekundy. Natomiast nadmuch mam na 20 bieg czyli 40% wydajności. Zostaje jeszcze trochę takich jakby kawałków niedopalonych wielkości bobu albo mniejszych.

Jeżeli temperatura spadnie za kilka dni i podniosę na piecu powiedzmy do 50-52 stopni to o ile zmniejszyć czas przerwy w podawaniu? Czy Zmniejszając czas przerwy w podawaniu muszę też zmniejszyć nadmuch? Czasu podawania wolałbym nie zwiększać ponieważ płomień jest wtedy mocy i dużo ciepła ucieka w komin.

Edytowane przez Ryjek36
Opublikowano

Nie koniecznie. Jeżeli piec będzie osiągał zadana temperaturę nie musisz nic zwiększać ani zmniejszać.

Opublikowano

No właśnie jeśli będzie osiągał. Co jeśli zajmie mu to bardzo długo i będzie miał z osiągnięciem problemy? Jak wtedy właśnie reagować?

Opublikowano

Zwiększyć moc. Można na 2 sposoby albo zmniejszamy przerwę albo zwiększamy dawkę.

Opublikowano

Ryjek 36 proste zasady do palenia w dwustanie, dawno temu znalazłem gdzieś na forum i zapisałem sobie.

Zmieniaj jeden parametr.
1.Jak nie dopala ale osiąga zadaną tmp. wydłuż przerwę podawania.
2.Jak nie dopala i nie osiąga zadanej tmp. podnoś nadmuch.
3.Jak spieka ale osiąga zadaną tmp. obniżaj nadmuch.
4.Jak spieka i nie osiąga zadanej tmp.s kracaj przerwę podawania.
5.Jak skleja popiół to nadmuch w dół."

• Przydało się 1
Opublikowano

A mam jeszcze takie pytanie. Obecnie gdy pięć stoi w podtrzymaniu to cały czas Lesko pali mi się na palenisku. Czy tak może być czy coś zmienić? Dodam że niemam żadnej przysłony na dmuchawiec.IMG_20241108_123943.thumb.jpg.af9d6a4841878f96236f1ff5c73b5129.jpg

• Rozwiązanie
Opublikowano

Ładne palenisko się zrobiło i o to chodziło.  To że się pali cały czas to już zależy od ciągu kominowego i jaka dawka jest podawana w podtrzymaniu. Aby ciąg kominowy był odpowiedni zgodny z DTR kotła proponuje montaż RCK.

• Przydało się 1
Opublikowano

DTR - dokumentacja techniczno rozruchowa kotła.

RCK regulator ciągu kominowego.

Opublikowano

DTR jest zgodne albo jest odrobinę większy przekrój komina niż podaje dokumentacja. A jeśli chodzi o ten regulator, to myślałem żeby zamontować zwykły dedykowany szyber do tego kolanka które mam zamontowane. Wydaje mi się ale też powinno pomóc czy się mylę?

Opublikowano

No trochę się myślisz. 6 wiersz od góry - wymagany ciąg spalin MPa/Pa Mój regulator zamontowany pod czopuchem ale można i nad są też inne do montażu na czopuchu.17310786365455257194787061672666.thumb.jpg.0cdcaa988f0ec0501a3d6ca212808998.jpg17310789799934655558376795353966.thumb.jpg.eb4b07453ef0b163f52090e0bca57601.jpg

https://youtube.com/shorts/n1V-9rEGXh4?si=lWleRfIJI0anP-E8

Opublikowano

Liepiej kiedy sie troche pali,niž kisi.

Opublikowano

Dobrze że jak się pali w podtrzymaniu na ciągu kominowym to nie przebija temperatury zadanej i nie kopci inaczej wymiennik i komin zarośnie sadzą. Jeżeli chodzi o sam ciąg kominowy to można go rozwiązać na wiele sposobów nawet bez RCK.