Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.  Mam taki problem z piecem mianowicie że nie mogę go odpowietrzyć ani wyregulować.  Ciągłe bulgotanie , strzały oraz zapowietrzanie.  Ogólnie instalacja daje sobie bardzo dobrze radę z ogrzaniem nie narzekam.  Poza tym że lubi napędzić stracha ,cały czas trzeba mieć go na oku lubi wariować z temperatura i dojść do bardzo wysokich niezadanych temperatur lub problem ze startem niw chcę osiągnąć temperatury . Czy mogli byście mi doradzić jak ewentualnie można by poprawić komfort jego pracy . Dołączam bazgroły z instalacji . Dodam że jestem amatorem w hydraulice.  Będę wdzięczny za każdą radę.  Z góry pozdrawiam 

Opublikowano
  • marcin zmienił(a) tytuł na Piec CO - problem z regulacją, pomoc i porady
Opublikowano

Jeżeli zawór  4d to dodatkowa pompa na powrocie na nitce od 4d do pieca. Wtedy cały piec będzie dogrzany i przestanie bulgotać u góry. Coś takiego.Schemat-urposzczony-instalacji-z-zaworem-4d-i-pompa-kotlowa.jpg.15eb501a033541b617df7274d78fa838.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.10.2024 o 17:04, 1mps napisał(a):

Jeżeli zawór  4d to dodatkowa pompa na powrocie na nitce od 4d do pieca. Wtedy cały piec będzie dogrzany i przestanie bulgotać u góry. Coś takiego.Schemat-urposzczony-instalacji-z-zaworem-4d-i-pompa-kotlowa.jpg.15eb501a033541b617df7274d78fa838.jpg

Czyli że z zasilania na powrót nie spowoduje to że grzejniki poddasza które są na końcu instalacji przestaną grzać? Lub wymusi się obieg wody wokół pieca przy otwartym zaworze zasilania z powrotem w mojej instalacji 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Przypatrz się dobrze na schemat pompa c.o jest źle - pcha w zawór. Takie rozwiązanie stosuje się przy zaworze 3 d i pompa przed zaworem powoduje funkcje rozdzielająca za mieszająca. Zawór 4 d pełni te funkcję równocześnie. 

Chcesz dobrze zastosuj się to schematu który zamieściłem.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.10.2024 o 19:41, 1mps napisał(a):

Przypatrz się dobrze na schemat pompa c.o jest źle - pcha w zawór. Takie rozwiązanie stosuje się przy zaworze 3 d i pompa przed zaworem powoduje funkcje rozdzielająca za mieszająca. Zawór 4 d pełni te funkcję równocześnie. 

Chcesz dobrze zastosuj się to schematu który zamieściłem.

Czyli mam rozumieć że w takim razie będę musiał jeszcze na każdej sekcji grzewczej dołożyć dodatkową pompę obiegowa (mianowicie CWU oraz grzejniki ) czy nie ma takiej potrzeby? Nie jestem hydraulikiem dlatego pytam o takie blache sprawy . Pozdrawiam 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Porównaj te schematy . Po pierwsze zasilanie bojlera powinno być bezpośrednio i kotła czyli przed zaworem 4d( jest z wyjścia zaworu i chyba pompa cwu na powrocie z bojlera). Oczywiście pompa cwu potem zawór zwrotny i odpowietrznik przed bojlerem. Pompę c.o przełożyć za zawór 4d wyjście na instalację. Dodatkowo dołożyć tylko pompę na powrocie 4d-piec. Teraz pytanie jaki to piec i jaki sterownik nim steruje.

Opublikowano

Rozumiem.  Cwu nie posiada pompy . Piec stało palny 20kw z nadmuchem firmy Pleszew sterownik proton na dwie pompy. Chyba w tym przypadku będzie potrzeba zmiany sterownika 

Opublikowano

Niekoniecznie, pompa powrotu chodzi cały czas więc można ją wpiąć bezpośrednio do gniazdka. Rozumiem że podłogówka jest sterowana grupą pompową i jest tam pompa. Powrót z bojlera też do zmiany ma być na powrocie przy kotle nie do zaworu. I to praktycznie tyle co do instalacji. Natomiast zamiast myśleć o zmianie sterownika pomyśl nad zmianą kotła.

Do sterowania bojlera - pompą można dokupić prosty sterownik.

Opublikowano (edytowane)

@Pablo098 Widzę, że jest obejście grawitacyjne do pompy i grawitacyjnie działa Ci boiler CWU oraz grzejniki. Nie jestem ekspertem, ale tak z ciekawości spytam:

1. jak to sprawuje się na grawitacji? Też jest bulgotanie, strzały, zapowietrzanie?

2. jak się odpowietrza ten bajpas z pompą? Jest tam odpowietrznik? Bo może ten bajpas z pompą powinien być nie w formie "łuku" nad główną rurą bo wtedy gromadzi się w nim powietrze, ale w formie "łuku" pod główną rurą tak aby powietrze odchodziło do do głównej rury i dalej do naczynia wzbiorczego lub innych odpowietrzników?

3. czy są zachowane spadki tak aby rury (w tym rura główną do której doczepiono bajpas z pompką) miały się gdzie odpowietrzać?

4. czy możesz dać zdjęcia?

Tak na marginesie przykładowo kwestie odpowietrzenia oraz inne aspekty innej instalacji grawitacyjnej ale też z zaworem czterodrożnym i działającymi grawitacyjnie boilerem CWU i grzejnikami są w tematach forumowicza @koval7 o jego instalacji zawarte w poniższych linkach (moim zdaniem warto przeczytać):

1. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/30399-grawitacyjny-obieg-kot%C5%82owy-problem/#comments

2. https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/48682-instalacja-cwu-nie-pracuje-w-obiegu-grawitacyjnym/

3. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4048058.html

Edytowane przez Matejko1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kół @Pablo098miałem podobny problem z bulgotaniem a właściwie z zapowietrzaniem się  pompy na zsilanu -pmpa wtedy nie tloczy wody do ukladu i kolo sie zamyka bo woda w kotle jeszcze bardziej sie gotuje  dobrze że sterownik ma głośny sygnał. Po przełożeniu pompy na powrót ustąpił zanik pracy pompy i mogę włączyć zimniejszą wodę ze zbiornika kondensacyjnego (200l) nie mam bufora. Ciekawostką było jeszcze że  zawór zwrotny kultowy miał gumową kulę która spuchła i nie przepuszczala wody na grawitacji, teraz mam klapowy, nie mam też zaworu mieszajacego, (producent sugeruje trojdrogowy). Pompa się włącza przy 60 także woda w kotle szybko dochodzi do zadanej i jest ok.

Pozdrawiam