Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, planuje do mojej instalacji z pompa ciepla dodac kociol HG mpm wood plus 10kw i do tego bufor 300l z weżownicą lub wymiennikiem płytowym.

na poczatku chciałem dac miedzy kotlem a buforem pompke i ochrone powroty ale pozniej stwierdzielem ze tu dała by rade sama grawitacja, bufor i kocioł na tym samym poziomie praktycznie stac bedą obok siebie, a duza oszczędność finansowa.

tak wiem na schemacie brakuje pewnych szczegółow takich jak zawory itp (w zielonym obrysie jest top co chce dodac do istniejącej instalacji )

kociol.thumb.png.542bbf3fe24128d2d6c279d3a9789271.pngi teraz moje pytania

1. czy takie polączenia grawitacyjne zda egzamin? jakies rady odnosnie przekropju rur i sposobu ich kładzenia? czy moze lepiej wstawic pompke z ochrona powrotu.

2. na co postawic na bufor + jakis wymienik plytowy 100kw? czy moze dolozyc do jakiegos buforu z weżownicą, kazdy z tych rozwiązan ma swoje plusy minusy.

3. czy miedzy buforem 100l a wymienikiem plytowym ewentualnie na wezownicy bufora 300l dac zawor stalo temperaturowy np 60stopni? chodzi o to czy dla pompy ciepla jak sie zalaczy nie bedzie przeszkadzac jak zassnie wode o temperaturze 80-90stopni?

4. jakies uwagi moze propozycje jak to dobrze rozwiazac

ps. pompa ciepla ładuje tez zasobnik cwu 200l sterowane jest zaworem 3drogowym azv 643 niby tez mozna było grzac ten zasobnik z bufora 300l

Edytowane przez mateuszm31
Opublikowano (edytowane)

@mateuszm31 Mam pytania:

1. Jak będzie grzane CWU?
  2. Jak wygląda instalacja za wymiennikiem? Z czego są rury i jakie średnice? Są spadki jak do grawitacji?

Nie jestem ekspertem, ale ja jestem sceptyczny do wymienników płytowych. Znajomy miał wymiennik płytowy i nie dość, że to rozwiązanie mniej efektywne to co roku trzebabyło czyścić i po kilku latach wymienić na nowy.

Nie jestem ekspertem, ale skoro przerabiasz układ z pompą i buforem (zwłaszcza tym starym 100 litrowym) to może zastanów i popytaj instalatorów o systemem trójrurowy: https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/bufor-do-pompy-ciepla-kiedy-potrzebny-jaka-pojemnosc/

albo o coś takiego z zaworem nadmiarowo-upustowym:

image.thumb.png.681c5ac0b4967fe28425b693b64aaeb6.png

to z filmu:

Jeśli to możliwe wyjście z bufora na grzejniki powinno być ze szczytu bufora, aby wykorzystać całą objętość bufora co umożliwia rzadsze podkładanie, a odpowietrznik powietrza powinien być poza obrysem bufora i jego ocieplenia aby wyciekająca woda nie lała się po ociepleniu bufora - przykład wyjścia ze szczytu bufora.odpowietrznik.thumb.png.a7266fcb396b93141e55ece67e42a89e.png

to z fiimu:

Edytowane przez Matejko1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@Matejko11. po staremu pompa

2. mysle ze to nie ma znaczenia w tym temacie, "stary" 100l bufor w aktualnej isntalcji bedzie łaczył z soba pompe ciepla i bufor 300l przez wymienik plytowy ktorego bedzie napedzął kocioł.

rury w domu to mix stal 1' plastik, tu nawet nie mysle o grawitacji, chodzi mi o ładowanie bufora grafitacyjnie nic wiecej.

Juz podjąłem decyzje robie samą grawitacje tak ja na schemacie. a dalej za buforem 300l pompka i dalej juz stara instalacja 

poczytałem troche popytałem, moze cos z tego bedzie 😄

kotlowniav2.thumb.jpg.1736ac2d73fc4abc47e1086a170faf0d.jpg

coś takiego na szybko narysowałem, oczywiscie nie uwzględniałem zaworów kulowych, ktore powstawiam w kluczowych miejscach.

stara instalacja to wszystko bez wymiennika płytowego i wszystkiego co jest za nim i tych dwóch zaworów zwrotnych co beda na trojniku łaczcym 2 zasilania do bufora 100l.

jakies uwagi, sugestie, krytyka mile widziana, zbliżają sie mrozy i musze to zrobic jak najszybciej.

tak jak pisałem kociol bedzie wspoamgał przy temperaturach minusowych.

Edytowane przez mateuszm31
Opublikowano

na tym schemacie jest maly bład odnosnie przepływów w wymieniky plytowym, pomylilem zasilanie z powrotem 😁

Opublikowano

To nie będzie działać kocioł musi być niżej od bufora albo bufor wyżej od kotła.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, PredatorC napisał(a):

To nie będzie działać kocioł musi być niżej od bufora albo bufor wyżej od kotła.

ehhh ty tak serio?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Oczywiście że będzie działało. Rury minimum 6/4cala i będzie dobrze.

Jedynie co mogę doradzić to zawór różnicowy nie dawaj kulkowy na zasilaniu kotła do bufora (chodzi o to że jak w kotle wygaśnie to żeby woda z bufora nie wracała do kotła) bo te zawory bardzo przepuszczają . Sam tak zrobiłem i żałuję. Podobno najlepszy będzie zawór klapkowy 2 cale + rury 6/4 cala.

Nie można też dać zaworu temperaturowego na powrocie kotła dla jego ochrony bo grawitacyjnie nie będzie działało.

Zawór ten jest zbędny przy grawitacji bo woda bardzo wolno krąży i nie wraca bardzo wychłodzona tak jak przy pompie obiegowej. 

Odnośnie wymiennika tak są robione kotłownie które biorą ogrzewanie z elektrociepłowni. Do wymiennika płynie ciepła woda z elektrociepłowni a w budynku jest odbierana z wymiennika i to wszystko dobrze działa. 

Wymienniki źle działają przy niskich temp wody i powodują straty przy PC, powyżej 50 st bo taka będzie przy grawitacji będzie dobrze to działało. 

4 godziny temu, PredatorC napisał(a):

Tak by było najlepiej. U mnie w budynku gospodarczym kocio jest zamontowany na tym samym poziomie posadzki co grzejniki i to działa.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
1 godzinę temu, cezario1 napisał(a):

Oczywiście że będzie działało.

Słabo. 
Niska różnica wysokości=słabe krążenie wody.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko bufor jest wyższy od kotła. Jak zrobi dobry spad z bufora powrotu do kotła to woda pójdzie pod warunkiem że nie będzie tam żadnego zaworu ograniczającego przepływ. Oczywiście zgodzę się że może nie dobić bufora do takiej wysokiej temperatury jak z pompą 

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
10 godzin temu, PredatorC napisał(a):

Słabo. 
Niska różnica wysokości=słabe krążenie wody.

Woda nie krąży dzięki różnicy w wysokości, tylko różnicy temperatur. Mój kocioł stoi wyżej niż podstawa bufora i wszystko działa wraz z zaworem zwrotnym na powrocie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tylko bufor w dolnej części może być słabo dogrzany.

Zasada jest taka że dół buforu powinien być wyżej niż niż góra kotła.

Dlaczego tak ma być to już pytanie chyba do tych co kończyli studia w tym kierunku.

Opublikowano

Jak komin zimny (brak roznicy temperatur) to ciag slaby

Jak komin niski (brak roznicy wysokosci) to ciag slaby

Jak komin ciasny to opory duze i ciag slaby

Moze to porownanie cos pokojarzy / podpowie…

Opublikowano

Dlatego w kominach, piecykach rakietowych i instalacjach jest coś na kształt podnośnika ciepła. Nieważne co podnosi, jak wygląda, ale ważny jest efekt. Kocioł może stać piętro wyżej niż bufor, ale rura z wyjścia kotła musi mieć odpowiednio wysoki odcinek tegoż podnośnika.

• Nie zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
13 minut temu, carinus napisał(a):

Kocioł może stać piętro wyżej niż bufo

To jeszcze inne porownanie: zagrzej grzalka umieszczona na gorze baniaka wode pod nia.

Opublikowano
3 godziny temu, carinus napisał(a):

Woda nie krąży dzięki różnicy w wysokości, tylko różnicy temperatur. Mój kocioł stoi wyżej niż podstawa bufora i wszystko działa wraz z zaworem zwrotnym na powrocie.

Krąży dzięki różnicy temperatury i dzięki różnicy wysokości. 

https://instsani.pl/technik-inzynierii-sanitarnej/materialy-do-zajec/projektowanie-instalacji-i-sieci/projektowanie-instalacji-grzewczych/obliczanie-srednic-przewodow-grzewczych-i-cisnienia-dyspozycyjnego/

Opublikowano
2 godziny temu, PioBin napisał(a):

To jeszcze inne porownanie: zagrzej grzalka umieszczona na gorze baniaka wode pod nia.

Zachęcam do przeczytania jeszcze raz całości wątku, powoli i ze zrozumieniem. Potem zastanów się jak się ma Twoje porównanie baniaka z grzałką u góry, do instalacji kotła połączonego rurami z buforem.

Godzinę temu, PredatorC napisał(a):

O jaką wysokość chodziło kolegom we wcześniejszych wpisach? Nie doczytałeś co napisałem o podnośnikach termicznych?

• Przydało się 1
Opublikowano
15 minut temu, carinus napisał(a):

Potem zastanów się jak się ma Twoje porównanie baniaka z grzałką u góry, do instalacji kotła połączonego rurami z buforem.

Czy zrodlem ciepla jest kociol czy grzalka to nie ma znaczenia wiec pomyslalem ze jest to dobre porownanie.

Znies bufor do piwnicy, kociol postaw na parterze - zagrzejesz bufor grawitacyjnie?

Opublikowano

@PioBin Nie popadajmy w skrajności. Jeżeli woda z kotła na piętrze zacznie grawitacyjnie podnosić słup w pionie, to automatycznie od dołu zaczyna napływać zimna, jak to ma miejsce w naczyniach połączonych. Wszystko w zależności od wysokości podnośnika. Nikt zdroworozsądkowy takiego układu nie zrobi, ale nie znaczy że nie zadziała.

• Przydało się 1
Opublikowano
15 minut temu, carinus napisał(a):

Nikt zdroworozsądkowy takiego układu nie zrobi, ale nie znaczy że nie zadziała.

Nie zadziala. I wysokosc   „podnosnika” (nie wiem co to za podnosnik) nie ma tu znaczenia.

Opublikowano

Wiem, że jak się wciepuje kamienie do grajdołka, do sztachetą po łbie można zarobić. 

5 godzin temu, carinus napisał(a):

Woda nie krąży dzięki różnicy w wysokości, tylko różnicy temperatur. ,,,,

Ja bym napisał to w ten sposób.

Woda nie krąży dzięki różnicy w wysokości, tylko różnicy gęstości.

Opublikowano
29 minut temu, Andrzej_M_ napisał(a):

tylko różnicy gęstości.

Dokladnie.

I niech mi ktos powie dlaczego ciezka woda (ciezka bo zimna) na dole baniaka miala by chciec „podniesc” sie do gory?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, carinus napisał(a):

Nie doczytałeś co napisałem o podnośnikach termicznych?

To nie będzie działać. 

Gdy kocioł jest na tym samym poziomie co bufor to już nie zagrzeje grawitacyjnie całego  bufora (bo jest za mała różnica wysokości i krążenie ustaje, albo jest bardzo powolne a kocioł się zagotuje). 

Edytowane przez PredatorC
Opublikowano (edytowane)

Wiem, że jestem dziadersem i nie nadążam oraz nie ogarniam na bieżąco rzeczywistości.

Ale bardzo proszę wytłumiacie mi, bo dyskutujecie już przez niemal cały miesiąc.
Dlaczego kocioł musi zasilać bufor ciepła grawitacyjnie, natomiast tenże sam bufor ciepła nie może zasilać płytowego wymiennika ciepła także grawitacyjnie.

Z pozdrowieniami dla dyskutujących w tym temacie. Liczę na dyrektywne wypowiedzi. 

ps.
Przepraszam, ale dopiero przed chwilą temat przejrzałem od początku.

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano
4 minuty temu, Andrzej_M_ napisał(a):

natomiast tenże sam bufor ciepła nie może zasilać płytowego wymiennika ciepła także grawitacyjnie.

Odpowiem przez porownanie do ciagu:

6 godzin temu, PioBin napisał(a):

Jak komin ciasny to opory duze i ciag slaby

Opublikowano (edytowane)

@Andrzej_M_ To zależy jak komu pasuje.

Godzinę temu, PioBin napisał(a):

Dokladnie.

I niech mi ktos powie dlaczego ciezka woda (ciezka bo zimna) na dole baniaka miala by chciec „podniesc” sie do gory?

Pamiętasz zasadę działania naczyń połączonych? Spuszczałeś kiedyś paliwo wężykiem?

Edytowane przez carinus
  • Zgadzam się 1