Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.Jest sobie kocioł zgazowujący drewno połączony z dwoma buforami(połączenie szeregowe)Instalacja grzejniki plus zasobnik CWU.Pierwsze uruchomienie nowego kotła.Zastala osiągnięta temperatura w górnej części pierwszego bufora 80st,w środkowej ok 50 dół zimny.Nagrzalo wodę użytkową,na grzejniki zawór mieszający zamknięty czyli w tym momencie nie ma odbioru z bufora.W i nstalacji jest zamontowany nowy zawór VTC511 70st.Po około 1godzinie pracy pojawił się komunikat na sterowniku  o przegrzaniu kotla,usunąłem go lecz po chwili się na nowo pojawia.Na termometrze na rurze zasilającej z kotła do zaworu VTC (na bypasie)jest 80st,na powrocie do kotła(pomiędzy pompa a kotłem) temp.zblizona czyli też prawie 80st a powrót z instalacji jest zimny.Dla mnie wygląda to na wadliwe działanie zaworu VTC (nie odcina bypasu i nie otwiera drogi powrót instalacji-kociol.Ale czy to jest możliwe aby nowy zawór i to tej klasy był wadliwy?Gdy nie ma odbiorów na instalacje z bufora to czy w tym czasie nie powinien ładować kocioł buforów do wymaganych temperatur ?Moze ktoś ma jakieś propozycje co moze być przyczyną takiej sytuacji?Dziękuję za wszelkie sugestie

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano (edytowane)

W schemacie zostały pominięte niektóre elementy typu naczynie przeponowe,zawór bezpieczeństwa i inny osprzęt ale to nie ma znaczenia jeżeli chodzi o zaistniały problem.Nie wiem czy gra rolę, że powrót z CO jest podłączony do powrotu z CWU czy raczej powinien być podłączony pomiędzy powrót z drugiego bufora a VTC to tak na marginesie Zapomniałem dorysować zaworu zwrotnego na "powrocie do powrotu" przy zaworze 3D

ZGAZOWUJĄCY.jpg

Opublikowano

A pompka na jakim biegu chodzi ??

Piec jak się rozbuja a niski bieg pompki piec- bufor to po prostu go nie schłodzi na czas. 

Możliwe że na sterowniku masz ustawiona jakąś śmieszna temperaturę typu 85 stopni żeby włączyć alarm przegrzania kotła.  Ja u siebie ustawiłem 94 stopnie a od 95 włącza się schładzanie kotła. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, sambor napisał(a):

Jaki kocioł (moc), jakie rury z kotła do buforów?

Jaka i jak ustawiona pompa kotłowa?

Blaze Harmony 25kW Rury Cu 35 Temperatura zalaczania pompy zgodnie z Twoim zaleceniem 65st)Start pompy(temp.spalin)90st Do nagrzania dwa bufory po 900l Czujniki bufora górny(w najwyższej tulei pierwszego bufora)a dolny czujnik w najniższej tulei drugiego bufora.Temp.startu syst.hydraul.40st.Bufor nagrzany-nie dokładać 70%

22 minuty temu, stonefistt napisał(a):

Piec jak się rozbuja a niski bieg pompki piec- bufor to po prostu go nie schłodzi na czas. 

Możliwe że na sterowniku masz ustawiona jakąś śmieszna temperaturę typu 85 stopni żeby włączyć alarm przegrzania kotła.  Ja u siebie ustawiłem 94 stopnie a od 95 włącza się schładzanie kotła. 

Ja nie ustawiałem parametrów)Wczoraj przyjechał serwisant Blaza do pierwszego gwarancyjnego uruchomienia i on ustawiał.Pojechal i zaczęły się dziać takie cyrki)Temperatura zadana kotła 80st Moc kotła była ustawiona też chyba na ok 80% ale ze względu na zaistniałą sytuację obniżyłem na 60% z myślą że może to jest przyczyną)Pompa Yonos Pico na lll biegu staloobrotowa.Jeszcze widzę że Maks.temp.zadana kotła to 85st temp schodzania kotła 90st

Opublikowano
27 minut temu, stonefistt napisał(a):

Myślę że tu Kolega ma dużo racji , dodatkowo jak z bufora napływa zimna woda to taki zawór VTC mimo wszystko się przymyka i kocioł nie nadąża się schłodzić , ja zapytam jak z temperaturą powrotu ?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.06.2024 o 11:46, Kordjano napisał(a):

Myślę że tu Kolega ma dużo racji , dodatkowo jak z bufora napływa zimna woda to taki zawór VTC mimo wszystko się przymyka i kocioł nie nadąża się schłodzić , ja zapytam jak z temperaturą powrotu ?

Już wspomniałem)temp.powrotu(tu mam na myśli tą z powrotu IIgo bufora do VTC w ogóle nie rośnie,jest na poziomie 20st) Temp.w krótkim obiegu jest wysoka ok.80st

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Pompa pewnie 25/40?

Na pierwsze próby i okiełzanie tej instalacji wyjmij czujniki bufora. 

Ten problem co opisujesz to typowe przegrzanie spowodowane za małym przepływem wody przez kocioł.

Może przytkało się sitko przed pompą

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.06.2024 o 12:17, sambor napisał(a):

Pompa pewnie 25/40?

Na pierwsze próby i okiełzanie tej instalacji wyjmij czujniki bufora. 

Ten problem co opisujesz to typowe przegrzanie spowodowane za małym przepływem wody przez kocioł.

Może przytkało się sitko przed pompą

Pierwsze to było sprawdzenie sitka w filtrze,jest czyste.Zamontowalem dwa filtry skosne jeden na bypasie(z zasilania z kotła)drugi na powrocie z bufora(ten był sprawdzany)aby zabespieczyc nie tylko pompę ale i VTC.Pompa rzeczywiście 40ka bo uznałem że w tym obiegu nie ma dużych oporów i że taka wystarczy.Serwisant sugerował jeszcze aby podmienić elektronika na zwykłą starego typu co niniejszym zrobiłem dając też 40ke stare Leszno(III bieg) ale sytuacja  nie uległa poprawie.Teraz jakby było mało problemów to nie da się otworzyć pokrywy do  załadunku drewna,coś się zablokowało)

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Spróbuj mocniejszej pompy ( oczywiście jak taką masz na półce)

Choć pewnie tu problem jest z charakterystyką pracy zaw VTC.

Np u mnie jest VTC511 55C, zaczyna pracować od około 52C, ale pełne otwarcie ma dopiero przy 70C.

Pełny przepływ to ok 1,25m3/h na rurach Cu28 i buforze 800l.

Opublikowano

@Uzytkownik2  Mnie chodzi o temperature powrotu kotła  .za zaworem VTC .

Musisz zadziałać tak by wiecej szło na bufor a nie krótkim obiegiem .

Opublikowano

No ale coś żle dba .

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, sambor napisał(a):

O to ma dbać zaw VTC

No właśnie się zastanawiałem co mogę zrobić aby więcej poszło na duży obieg jak nic nie mogę)Pompy 60ki mam dwie na półce,i to nówki sztuki Wilo nie śmigane)Oczywiście podmienie ale póki co jestem uziemiony bo jak wspomniałem zablokowała się pokrywa załadunkowa kotla

12 minut temu, Kordjano napisał(a):

No ale coś żle dba .

Mógłbym zdemontować nawet ten VTC ale przecież nie ma możliwości go sprawdzić.Jedyna możliwość sprawdzenia to podmiana na inny,taki sam a przyczyna o tak może być inna

Opublikowano

VTC na ten moment zostaw, najwyżej puknij w niego młotkiem podczas pracy kotła.

Pompę wymień, te objawy co masz to wynik słabego/ za małego przepływu wody przez kocioł.

Pokrywę też potraktuj młotkiem lub łomikiem

Opublikowano

W tym blaze to jest w budowana ochrona powrotu , wiec tam chyba nic nie pokombinowałeś? 

Drugiego swojego chyba nie założyłeś ? 

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.06.2024 o 15:26, Kordjano napisał(a):

W tym blaze to jest w budowana ochrona powrotu , wiec tam chyba nic nie pokombinowałeś? 

Drugiego swojego chyba nie założyłeś ? 

Nie podoba mi się patent ochrony autorstwa Blaza więc tego termostatu nie montowałem(został w pudełku)Zamiast niego VTC zgodnie z instrukcją kotła że albo jedno albo drugie

Edytowane przez Ryszard