Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako świeżo upieczony właściciel Zubadana 8 serdecznie witam i pozdrawiam doświadczonych kolegów (i koleżanki).

Pompa chodzi od dwóch dni, a ponieważ nie mam modułu wifi, spędzam ten czas w kotłowni i gapię się w ten mały monitorek...

Zanim żona wyrzuci mnie z domu próbuję się zorientować w logice automatyki tej pompy 🙂

Dzięki info na tym forum wiele już się dowiedziałem, za co bardzo dziekuję.

Nurtuje mnie natomiast pytanie, dlaczego przy takich parametrach jak poniżej, jednostka zewnętrzna w ogóle pracuje?

- tryb pracy - krzywa grzewcza

- temperatura zadana (z krzywej) - 25

- TH2 (temp. czynnika) - 27

- THW1 (temp. zasilania) - 29

- THW2 (temp. powrotu) - 26

Na moją, prostą logikę, skoro temp. powrotu jest wyższa niż zadana, to jednostka zewnętrzna w ogóle nie powinna chodzić, bo po co? Rozumiem pompę obiegową, żeby wyrównać temperatury zasialnia i powrotu, ale po co sprężarka?

No i jak to możliwe że temp. zasilania jest wyższa niż czynnika? Czyżby jeszcze grzałka po drodze po wymienniku?

Po przestawieniu się z pieca gazowego, w ogóle mam wrażenie, że pompa chodzi w zasadzie cały czas (niemal). Czy to tak właśnie działa, nawet jesli na dworze jest dość ciepło, jak dzisiaj (14  stopni).

Poproszę o poradę, bo możliwe, ze w ogóle nic nie rozumiem z tego...

Dzięki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.02.2025 o 20:33, Jan01 napisał(a):

Panowie, mam prośbę o poradę dotyczącą ustawień podłogówki.

Mam taki zestaw: SUZ-SWM80VA2 + EHSD-VM6D. Do tego jest zbiornik CWU 170 l i bufor 60 l.

Pompa działa w trybie autoadaptacji dla obydwu obiegów; są dwa sterowniki bezprzewodowe, jeden na parterze, drugi na piętrze.

Pompa nie może działać w trybie autoadaptacji na obu obiegach.

Utaw autoadaptację na obiegu bezpośrednim tam gdzie jest największe zapotrzebowanie a drugo obieg na krzywej.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Hej, posiadam zestaw: EHST20D-YM9D + SUZ-SWM60VA. Ogrzewanie podłogowe uruchomione przez dewelopera na etapie budowy, wszystko działa jak należy. Potem sprawy się pokomplikowały i pierwszego uruchomienia CWU nigdy nie wykonano. Sprawdzałem obwód hydrauliczny i wszystko wydaje się w porządku. Otwarcie odpowiednich zaworów w obwodzie CWU powoduje, że woda "ciepła" (przelatuje przez obwód, ale grzanie nie jest włączone) leci z kranu. Czy do uruchomienia CWU trzeba jakichś większych ceregieli niż włączenie programu na pompie ciepła? Rozumiem, że warto zacząć pewnie od Legionelli? Czy może jest dedykowany program na pierwsze włączenie CWU?

• 2 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 6.04.2025 o 20:50, meewhoo napisał(a):

Pompa nie może działać w trybie autoadaptacji na obu obiegach.

Utaw autoadaptację na obiegu bezpośrednim tam gdzie jest największe zapotrzebowanie a drugo obieg na krzywej.

Hej, kumpel pracujący w Mitsubishi ogarnął to tak, że na obu obiegach działa na autoadaptacji.

Opublikowano

Witam. Potrzebuję pomocy. Otóż moja pompa Mitsubishi Zubadan 10kW z cylindrem  200 litrów od kilku dni grzeje dom na autoadaptacji. Na sterowniku pokojowym mam ustawione 22 stopnie i w tych granicach sterownik czyta temperaturę z pompy. Problem jest (jak widać na załączonej charakterystyce pracy) w tym, że po włączeniu grzania cwu rośnie temperatura w pomieszczeniu (Żółty wykres) z np 22 stopni do 24,5 a nawet 25 stopni, ale tylko na sterowniku na pompie natomiast na sterowniku pokojowym się nie zmienia, a nawet lekko spada bo przecież pompa grzeje wodę no i dalej jak wybije do góry to pompa nie przełącza się w grzanie bo pokazuje np 25 stopni mimo że grzała tylko CWU ale przypominam na sterowniku pokojowym jest 22 i niżej w miarę upływu czasu i w mieszkaniu się wychładza. Nie wiem czy wyraziłem swoją sytuację jasno. Czy coś jest żle ustawione czy skalibrowane. Dlaczego przy grzaniu cwu rośnie na pompie i wykresie temperatura pomieszczenia ?WykrespracyMitsubishi.thumb.png.399c8c2dec1c7c5811003d07146cc460.png 

Opublikowano
W dniu 1.10.2025 o 18:20, Jan01 napisał(a):

Hej, kumpel pracujący w Mitsubishi ogarnął to tak, że na obu obiegach działa na autoadaptacji.

Możesz podać więcej szczegółów?

Opublikowano

Witam,

To mój pierwszy post na forum.

Moja pompa ciepła to Ecodan 7.5 kW (PUHZ-SW75YAA + EHSD-YM9C) wyprodukowana w 2019 r. (FTC5), uruchomiona w czerwcu 2020 r. Instalacja to dwie strefy grzewcze (parter i poddasze użytkowe) i CWU 200l. Instalacja c.o. to 100% ogrzewanie podłogowe, na instalacji c.o. bufor Nibe UKV 100, pompy obiegowe Grundfos UMP3 Auto L 25-70 pracujące na ustawieniach fabrycznych (ciśnienie stałe, krzywa 3).

W skrócie historia: instalator zamontował, pokonfigurował i uruchomił. Bez termostatu pokojowego i modułu wifi, uznałem wtedy, że na krzywych grzewczych da radę. I tak pompa działała przez 4 lata, na początku korygowałem krzywe grzewcze trochę, w domu ciepło, ok. 24 st. C, bo część domowników lubi ciepło. Jest fotowoltaika 9,7 kWp na starych zasadach (net metering), to zużycia energii elektrycznej za bardzo się nie kontrolowałem.

Rok temu trafiłem na ten wątek forum i zacząłem sprawdzać ustawienia swojej pompy – na początek kody 002 i 003 – wyszło oczywiście taktowanie. Rozmowa z instalatorem, polecił dokupienie sterownika pokojowego i ustawienie autoadaptacji. Kupiłem ostatecznie dwa sterowniki pokojowe i moduł wifi. Skoro moduł wifi, to aplikacja MelPump. No i się zaczęło.

Nie będę nawet wklejał wykresów, bo nie ma sensu. Obecnie obieg 1 pracuje na autoadaptacji (daje radę), obieg 2 na krzywej grzewczej (taktowanie, masakra).

Ogrzewanie parteru (obieg 1) to 9 pętli podłogówki (ale 2 z nich to garaż, nie ogrzewam, rotametry zakręcone), suma przepływu pozostałych 7 rotametrów to ok 14 l/min. Ogrzewanie poddasza to 7 pętli, suma przepływu to ok. 11 l/min. Pompa w hydroboksie ustawiona na bieg 5 (21 l/min). Delty na obydwu obiegach przy tych przepływach to ok. 4-6 st. C

W międzyczasie w zeszłym roku dołożyłem siłownik na zawór mieszający obiegu 2. Nie wiem czy ma to sens przy obydwu obiegach niskotemperaturowych, testowałem pracę z włączonym siłownikiem i z odłączonym – mam wrażenie że opcja z siłownikiem trochę poprawia pacę obiegu 2 (krzywa) kiedy obieg 1 (autoadaptacja) również pracuje – autoadaptacja zadaje coraz wyższą temp na obieg 1, a obieg 2 umie ją sobie obniżyć mieszaczem i nie odcina od razu pompy obiegu 2. Natomiast mam wrażenie, że przy samodzielnej pracy obiegu 2 siłownik mieszacza zwiększa „rozchwianie” układu.

I teraz moje zasadnicze pytanie: jeśli obydwa obiegi pracują równocześnie, to jeszcze jest szansa na w miarę sensowną pracę pompy, ale przez większość czasu grzania załączony jest tylko albo pierwszy, albo drugi obieg - obydwa obiegi mają swoje sterowniki pokojowe, z reguły uruchamiają się niezależnie, w różnym czasie. Wiem, że jak temperatury na zewnątrz spadną, to sytuacja się poprawi, ale jest w miarę oczywiste, że moc pompy była dobrana dla całkowitego zapotrzebowania na ciepło, więc jeśli pracuje tylko jeden obieg, to pompa jest dwukrotnie „przewymiarowana” – jak sobie radzicie z takim problemem?

Teoretycznie można zainwestować w stycznik który będzie uruchamiał pompę obiegu 2 razem ze startem obiegu 1. Można też chyba ustawić harmonogram na obydwa obiegi i próbować wymusić start o tej samej porze. Można w końcu przenieść obydwa sterowniki pokojowe w jedno miejsce i liczyć że przy takiej samej zadanej temperaturze obydwa obiegi będą startować w zbliżonym czasie (w zasadzie to logika taka sama jak przy styczniku). Można też odpuścić sobie sprawdzanie MelPump i wrócić do tego gdy temperatury na zewnątrz spadną w okolice zera.

Opublikowano

Witam, 

Panowie, mam jednostkę wewnętrzna z płytą FTC5 i komunikację po WIFI. Pytanie moje jest odnośnie protokołu komunikacyjnego jaki występuje w tej płycie. Interesuje mnie wyświetlenie więcej informacji niż w aplikacji MelPump w czasie rzeczywistym. Czy wiecie coś na ten temat?

Opublikowano

więcej można wyciągnąć przez ten adapter:

https://www.ebay.com/itm/326432087130

"Monitorowanie przepływu (śledzenie stanu filtra i pracy pompy), całkowity czas pracy, szacowana moc wejściowa, szacowana moc wyjściowa, prędkość wentylatora, pozycja zaworu LEV."

"Działa zarówno z MEL Pump App, jak i Home Assistant/brokerami MQTT. Może również używać innego firmware do przełączania między tymi trybami"

do tego odczyt danych co 30sek

W dniu 2.10.2025 o 22:01, Mareczek10 napisał(a):

Witam. Potrzebuję pomocy. Otóż moja pompa Mitsubishi Zubadan 10kW z cylindrem  200 litrów od kilku dni grzeje dom na autoadaptacji. Na sterowniku pokojowym mam ustawione 22 stopnie i w tych granicach sterownik czyta temperaturę z pompy. Problem jest (jak widać na załączonej charakterystyce pracy) w tym, że po włączeniu grzania cwu rośnie temperatura w pomieszczeniu (Żółty wykres) z np 22 stopni do 24,5 a nawet 25 stopni, ale tylko na sterowniku na pompie natomiast na sterowniku pokojowym się nie zmienia, a nawet lekko spada bo przecież pompa grzeje wodę no i dalej jak wybije do góry to pompa nie przełącza się w grzanie bo pokazuje np 25 stopni mimo że grzała tylko CWU ale przypominam na sterowniku pokojowym jest 22 i niżej w miarę upływu czasu i w mieszkaniu się wychładza. Nie wiem czy wyraziłem swoją sytuację jasno. Czy coś jest żle ustawione czy skalibrowane. Dlaczego przy grzaniu cwu rośnie na pompie i wykresie temperatura pomieszczenia ? 

a jakie masz ustawienia termostatu - na pewno jest ustawiony termostat pokojowy, a nie sterownik główny jednostki wewnętrznej w funkcji termostatu? 

W dniu 12.10.2025 o 01:04, wintermute napisał(a):

[...]

I teraz moje zasadnicze pytanie: jeśli obydwa obiegi pracują równocześnie, to jeszcze jest szansa na w miarę sensowną pracę pompy, ale przez większość czasu grzania załączony jest tylko albo pierwszy, albo drugi obieg - obydwa obiegi mają swoje sterowniki pokojowe, z reguły uruchamiają się niezależnie, w różnym czasie. Wiem, że jak temperatury na zewnątrz spadną, to sytuacja się poprawi, ale jest w miarę oczywiste, że moc pompy była dobrana dla całkowitego zapotrzebowania na ciepło, więc jeśli pracuje tylko jeden obieg, to pompa jest dwukrotnie „przewymiarowana” – jak sobie radzicie z takim problemem?

Teoretycznie można zainwestować w stycznik który będzie uruchamiał pompę obiegu 2 razem ze startem obiegu 1. Można też chyba ustawić harmonogram na obydwa obiegi i próbować wymusić start o tej samej porze. Można w końcu przenieść obydwa sterowniki pokojowe w jedno miejsce i liczyć że przy takiej samej zadanej temperaturze obydwa obiegi będą startować w zbliżonym czasie (w zasadzie to logika taka sama jak przy styczniku). Można też odpuścić sobie sprawdzanie MelPump i wrócić do tego gdy temperatury na zewnątrz spadną w okolice zera.

Można zwiększyć obciążenie w okresie przejściowym (uruchomić nieaktywne strefy podłogówki i jeszcze pół żartem, pół serio np. więcej wietrzyć) albo ratować się harmonogramami. Autoadaptacja powinna zmniejszyć ilość niepotrzebnych cykli sprężarki - możesz jeszcze wyłączyć urządzenie np. na 15min i niech od nowa się adaptuje. Sprawdzałeś jak inny bieg pompki w hydroboxie wpływa na działanie układu?

Opublikowano
39 minut temu, Patrol napisał(a):

Można zwiększyć obciążenie w okresie przejściowym (uruchomić nieaktywne strefy podłogówki i jeszcze pół żartem, pół serio np. więcej wietrzyć) albo ratować się harmonogramami. Autoadaptacja powinna zmniejszyć ilość niepotrzebnych cykli sprężarki - możesz jeszcze wyłączyć urządzenie np. na 15min i niech od nowa się adaptuje. Sprawdzałeś jak inny bieg pompki w hydroboxie wpływa na działanie układu?

Potestuję zmniejszenie biegu pompki w hydroboxie najpierw o 1 (na 4 bieg) - wtedy kod 540 pokazuje przepływ 19 l/min. Jedyne co mnie zastanawia, to to, że gdy pracuje tylko jeden z obiegów, to pompa przy delcie na obiegu wewn. ok. 2-2,5 st. C schodzi minimalnie na 26 Hz (chwilowo, a najczęściej jest to 30-36 Hz). Dzieje się tak przy temp. na zewn. nawet w okolicach 10-15 st. C. Nawet jeśli czasem delta na obiegu wewn. spadnie do 1,5 st., pompa nie chodzi poniżej 26 Hz. A te 26-36 Hz to za dużo jak dla jednego obiegu. Widziałem że pisałeś/pokazywałeś kiedyś, że pompa pyrka sobie na 16 Hz - wow, to moje marzenie. Boję się, że jak zmniejszę bieg pompki w hydroboxie, to zwiększę deltę na obiegu wewn. i wymuszę większą częstotliwość sprężarki -> zwiększę taktowanie. Czy źle myślę?

Opublikowano

Nic się nie stanie jak porównasz sobie 4 i 5 bieg, bo i tak będziesz w widełkach zalecanych, a teraz max mocy nie potrzebujesz. Dopasuj tylko przepływy po obu stronach bufora. Co do częstotliwości to ta grafika zaczerpnięta z fb wszystko wyjaśnia - przede wszystkim zależność częstotliwości od temp.zewnętrznej:

www.facebook.com/photo.php?fbid=10235193362644030

Opublikowano

Żeby się nie przejmować wystarczy dobrze dobrać moc pompy.

Opublikowano

To nie do końca tak. Ja rozumiem, że każda pompa się wyłącza, nie ma pomp które pracują bez przerwy i w nieskończoność. Ale chyba większość użytkowników pomp ciepła zgadza się co do tego, że taktowanie nie jest dobre dla pompy. Nie twierdzę, że to wada produktu. Ale jeśli to efekt nieprawidłowej konfiguracji, to chciałbym spróbować go uniknąć.

Nie jestem na 100% przekonany, że moc mojej pompy jest ok, być może pompa o "rozmiar" lub dwa mniejsza radziłaby sobie lepiej - ale cóż, projektant policzył, dobrał, ja jako inwestor zaakceptowałem, wykonawca wykonał, i mam co chciałem. (Zaraz ktoś napisze: "zobaczysz, przyjdzie -15 st. C i twoja pompa będzie w sam raz". 🙂 )

Więc testuję sobie różne korekty ustawień w poszukiwaniu lepszej pracy pompy. Niektóre rzeczy wydają się dziwne u mnie - jak np. to że odkąd używam MelPump (od stycznia 2025) - nie widziałem na moich wykresach częstotliwości 16 Hz. Pompka na 5 biegu, 21 l/min, załączy się tylko obieg 2 na krzywej grzewczej, na zewnątrz +10 st. C, a na obiegu wewn. najniższa delta to 2 st., może nawet chwilowo 1,5 st. a sprężarka uparcie na 26 Hz, niżej nie chce zejść, parę razy może mignęło na chwilę 20 Hz. Jak rozumiem, delta na obiegu wewn. ma bezpośrednie przełożenie na częstotliwość pracy sprężarki (pamiętam też o progach T zewn. ale tu mówimy o T zewn. w okolicach +10 st. C), więc jeśli chcę namówić sprężarkę do pracy poniżej 26 Hz, powinienem próbować zmniejszyć deltę obiegu wewn. Przepływem na hydroboxie już delty nie zmniejszę, więc pozostałoby chyba zmniejszenie odbioru ciepła na obiegu 2.

@Patrol - przy jakiej delcie Twoja pompa schodzi na 16 Hz?

Opublikowano

Delta średnio 2 (widełki 1,5-2,5)

melpump1.thumb.png.5a39f6839ffb345a452d65f7b1546347.png

Odnośnie Twojego modelu PUHZ-SW75YAA to pewnoście nie mam, ale faktycznie mogłaby schodzić poniżej 26Hz, tym bardziej przy Totoczenia od 6C w górę (bo to jest główny kaganiec Zubadana).

Z tymi mieszaczami na podłogówkach to był pomysł instalatora?

przy okazji na zworkach w hydroboxie jak masz ustawienie bufora (z czy bez ) ?

Możesz doświadczalnie pozmieniać biegi pompek i dopasować bilans przepływów i połącz to restartem jednostki, tak żeby autoadaptację sobie od nowa przeprowadziłć (nie dążyłbym do idealnego bilansu na podstawie samych odczytów przepływów, bo wskazania idealne nie są, tylko sprawdzałbym jak zachowuje się na wykresie urządzenie). Większe przepływy to z kolei możliwość zjechania z temperaturą zasilania, ale trzeba sobie gdzieś ten złoty środek odnaleźć (komfort vs zużycie energii itd).

To żeby przeczekać taki nieszczęśliwy okres przejściowy też ma sens, bo szkoda marnować czas dla taktów sprężarki (sam widzisz, że jak nie miałeś podglądu to był spokój, tyle że psychiczny 😉 )

Opublikowano

No ale przecież gdyby to było takie dobre to producent by puszczał sprężarkę na 16 Hz cały czas, nawet na 1Hz, czemu nie.. Prawdopodobnie dlatego że wtedy nie jest to efektywne, albo za mało wydajnie działa albo zużywa więcej energii na te samą pracę którą wykona pracując na wyższych obrotach.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Patrol napisał(a):

Delta średnio 2 (widełki 1,5-2,5)

Dzięki, to jest dość istotna informacja, bo to by znaczyło, że (zakładając że mój Ecodan powinien mieć możliwość zachowywać się podobnie), nie muszę się skupiać na zbiciu delty main poniżej 2,0 st., tylko powinenem szukać gdzie indziej.

Cytat

Z tymi mieszaczami na podłogówkach to był pomysł instalatora?

Zawór mieszający jest tylko w grupie pompowej obiegu 2, od początku instalacji. Mój był pomysł dołożenia siłownika. Uzasadnienie: bez siłownika: sytuacja (pożądana) kiedy dwa obiegi pracują równolegle, obieg #1 na autoadaptacji, obieg #2 na krzywej. Autoadaptacja pozwala na T wyjściową #1 wyższą niż T docelowa #2 plus "histereza". I wtedy pompa odcina obieg #2 i dalej już obieg #1 pracuje sam aż będzie pompa stop i T na wymienniku spadnie do poziomu akceptowanego przez obieg #2. Z siłownikiem: w tej samej sytuacji siłownik otwiera podmieszanie na obiegu #2 i obieg #2 ma możliwość popracować dłużej. (Teraz sam sobie dopowiadam: ale podmieszanie i tak powoduje zmniejszenie odbioru ciepła na obiegu #2 i i tak dochodzi do pompa stop tylko trochę później.) Natomiast wydaje mi się, że kiedy pracuje tylko obieg #2 (krzywa) to opóźnienie siłownika (150 s od pełnego zamknięcia do pełnego otwarcia) tylko zwiększa rozchwianie układu. Chyba jednak go odłączę i ustawię mieszacz na 100% zasilania (podmieszanie zamknięte).

Cytat

przy okazji na zworkach w hydroboxie jak masz ustawienie bufora (z czy bez ) ?

SW2-6 (Bufor) mam w pozycji ON. Inna sprawa, że z tego co wyczytałem, mój FTC5 nie wspiera czujnika temperatury w buforze (THW10 bodajże?), a ponoć czujnik w buforze też ma wpływ na pracę pompy.

Jeszcze ciekawostka: który czujnik odpowiada za T skraplania na wykresie w MelPump? bo mam cały czas 0 st. C...

Cytat

Możesz doświadczalnie pozmieniać biegi pompek i dopasować bilans przepływów

No właśnie to jest największe wyzwanie, bo sytuacja zmienia się diametralnie w zależności od tego, czy załączy się tylko jeden z obiegów, czy też dwa równocześnie...

Więc albo optymalizowanie pod jeden pracujący obieg, a jak się załączą obydwa, to po prostu pompa wejdzie na wyższe obroty, albo próba wymuszenia równoległej pracy (harmonogram, stycznik, itp.)

1 godzinę temu, nightwatch napisał(a):

No ale przecież gdyby to było takie dobre to producent by puszczał sprężarkę na 16 Hz cały czas, nawet na 1Hz, czemu nie.. Prawdopodobnie dlatego że wtedy nie jest to efektywne, albo za mało wydajnie działa albo zużywa więcej energii na te samą pracę którą wykona pracując na wyższych obrotach.

Zgadzam się. Z jednym małym ale 🙂 - ale jeśli Patrol znalazł taką konfigurację swojej instalacji, przy której pompa nie taktuje tylko kręci powolutku, to faktycznie pozostaje kwestia tego czy bardziej szkodliwa jest długotrwała praca na niskich obrotach (plus być może niższe COP) czy taktowanie. Raczej nie wymyślimy jednoznacznej odpowiedzi.

Edytowane przez wintermute
Opublikowano

Odnośnie pyrkania na 16Hz to wczoraj na ogrzewaniu COP=4,89, a 11.10 jak było kilka stopni cieplej na zewnątrz to COP=5,84. W skali prawie całego roku (od listopada 2024) wyszło ok 1400 startów i 4210 godzin pracy.

Na krzywej było znacznie więcej cykli (mniej "ułożona" praca), natomiast autoadaptacja widać, że dba o komfort pracy i komfort cieplny co może podnieść w jakimś stopniu zużycie energii (może z 10%?/ nie pamiętam już i jakoś o COP nie walczę). Patrząc z drugiej strony to te pompy w naszym coraz cieplejszym klimacie się po prostu marnują. Przy 10C to każda może się wykazać, przy -15C i niżej to już niewiele radzi sobie bez grzałek.

Opublikowano
W dniu 7.10.2025 o 10:38, czeslaw napisał(a):

Możesz podać więcej szczegółów?

Sorry, że piszę dopiero teraz, ale nie zauważyłem tej wiadomości. Odpowiedź: niestety nie, bo nie bardzo ogarniam co on tam pokombinował:( Ale wrzucam PrintScreen z MEL Pump. Wiem, że jakieś dodatkowe kabelki tam powpinał.

W odpowiedzi ma rozkminki Wintermute

W dniu 12.10.2025 o 01:04, wintermute napisał(a):

Ten sam Kumpel, który na obu obiegach ustawił mi autoadaptację, zrobił mi też coś takiego, że jak pracują oba obiegi podłogówki, to pompka w pomie działa na 5 biegu (24 litry), ale jak pracuje tylko jeden z nich, to pompka w pompie przełącza się na 2 albo 3 bieg i ma wydajność 14 litrów.

I tak się teraz zastanawiam, jak poustawiać przepływy na rotametrach - czy przepływy za buforem powinny być w przybliżeniu takie same jak przed. Ustawiłem na razie tak, że na każdym obiegu suma przepływów na rotametrach jest około 13 litrów. Na każdej pętli wychodzi mi wtedy około 1,5-1,75. Wychodzi wtedy, że jak pracują oba obiegi, to suma przepływów za buforem jest około 26 litrów, a pompa do bufora pcha 24 litry, a jak tylko jeden obieg, to pompa pcha na bufor 14 litrów, a suma przepływu na pętlach tego obiegu jest około 13 litrów.

Co o tym myślicie? Czy jest jakaś zasada, że przepływy przed i za buforem powinny się równoważyć?

Zrzut ekranu 2025-10-19 192551.png

Opublikowano

@Jan01 czy Twój kumpel nie chciałby zostać też moim kumplem?... 🤣

Obydwie opcje: zarówno uruchomienie autoadaptacji na dwóch obiegach, jak i zmiana biegu pompy hydroboxu w zależności od tego czy pracuje tylko jeden obieg, czy obydwa - chyba większość właścicieli instalacji z dwoma obiegami chciałoby się dowiedzieć, jak to zrobić.

I już miałem się się cieszyć, ale później uświadomiłem sobie, że mój Ecodan z FTC5 z 2019 r. i tak może tego nie uciągnąć. 😐

Tak czy inaczej - pokazałeś, że da się to zrobić, więc na pewno znajdą się osoby, które będą drążyć temat.

Opublikowano

No ale skoro między obiegami PC i iCO jest bufor to one są od siebie całkowicie niezależne i szybkość przepływu w podłogówce w ogóle nie ogranicza przepływu z PC. No to po co regulować pompę obiegowa w PC?