Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Kolegów. Jestem szczęsliwym użytkownikiem  kotła gazowego  kondensacyjnego  1f  podłączonego do 2 gałęzi grzejników i zasobnika cwu ( instalacja własnoręcznie wykonana ,działa od 5 lat bez problemów ,oczywiście podłączenie i odpalenie  kotła oraz serwis to już fachowiec) . Przyszedł mi do głowy taki pomysł na  zmniejszenie zużycia gazu : instalacja off  PV ( 6 paneli razem 2730W i 246,6V + przetwornica ECO BOOST MPPT-3000 ) + grzałka ok 3kW grzeje zasobnik do ok 50st.C .Kiedy osiagnie tam zadaną temperaturę-  przetwornica ( ma 2 gniazda sinus ) kieruje prąd do 4 grzałek 600W 1/2 cala  wkręconych w ostatnie  ( a może lepiej początkowe ) grzejniki . Cieplejsza woda na powrocie spowoduje że kocioł nie zapali dopóki bedzie prąd z PV do grzałek . Domyslam się że nie jest to pomysł rewolucyjny ale jesli spalę gazu mniej to już będzie sukces. Obecnie za gaz płacę ok.3,5-4 rocznie w tym samo  cwu przez sezon ciepły  (pół roku ) ok. 600zł . Koszty jak policzyłem to max  4 tys przy własnej pracy .Dach ok. 30% ,skierowany na południe ,nie zasłonięty , grzałki 1/2 cala bez termostatów  po ok 60zł /szt. Czy ma to sens ? Czy może zamiast przetwornicy inne urzadzenie ? Dziękuję za uwagi i poprawki .Pozdrawiam ,Jacek

Dodam że kocioł " pyka " ustawiony na 30 -35st. C przez większość zimy i wystarcza na 20-21 st C w domu .Może dzięki grzałkom róznica temp. na powrocie będzie mniejsza i kocioł mniej skonsumuje gazu na podgrzanie co do zadanej  ?

Opublikowano (edytowane)

2730W uzyskasz przy pełnym słońcu. Ile razy i przez jaki czas masz taką sytuację między 1 listopada, a 1 marca?

https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP

Załóż instalację ON-GRID

Listopad przy instalacji 6kW

image.thumb.png.134bd3bbfad8eeaac5109f4fffdbeb53.png

image.thumb.png.e37702caceb47a569c243c5d072db663.png

Jeden "dobry"  listopadowy dzień:

image.thumb.png.04af4604d3b9cf03d51a3208a52d29e0.png

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Dzieki za odpowiedz .On -grid odpada nie mam  więcej miejsca na panele i większych pieniędzy na inwestycję   .                  Mój  pomysł to głównie zasilanie zasobnika cwu a te grzałki  ( b. mały koszt)  to dodatki  jak coś ew.  zostanie z prądu . Mam świadomość że zimą słońca nie jest za dużo ale też nie mamy pół roku ciemności ... 

Jak czytać te wykresy ?

Już wiem .

Opublikowano

Wg. strony z pomiarami natężenia energii słonecznej przeliczanej na kW oraz kalkulatora energii potrzebnej do podgrzania 100l wody z 10-50st. C wynika że w nawet najsłabsze miesiące ( grudzień ,styczeń ) podgrzeję jedynie zasobnik prądem z 10 do ok 30 st. C a w pozostałe miesiące chłodne poza zagrzaniem zasobnika zostanie po co najmniej kilka kW do cwu . Czy błądzę ? 

Czyli poza grudniem i stycznia  powinienem zagrzać  zasobnik od 10-50 st. C i zostanie po co najmniej kilka kW do co ( marzec ,kwiecień ,maj oraz wrzesień ,pazdziernik ) . 

Jeśli rocznie spalę mniej gazu za  ok. 600 zł cwu  i choć 200zł co to wygląda na skromny ale niezły uzysk ( 4-5lat zwrot inwestycji ) . 

Czy błądzę ?

PS Czy mozna zastosowac inne ( sensowne )  urządzenie zamiast przetwornicy Eco Boost 3000?

Opublikowano (edytowane)

Osobiście wolałbym założyć pv z wpięciem do sieci po pierwsze

1. Możesz złapać dofinansowanie więc będziesz miał trochę taniej lub więcej kW

Koszt wykonania offgrid a ongrid niczym praktycznie się nie różni bo używany falownik możesz mieć za 2-3kzł

2. Zmniejszysz rachunek za prąd bo coś tam latem zaoszczędzisz na prądzie bo nie będziesz grzał przecież domu.

3. Bez problemu możesz zrobić sterowanie które zjadać będzie całą produkcję z PV na bieżąco do grzania wody więc zimą nie ma żadnego bonusu do offgrid bo zysk z pv i tak będzie mizerny

Edytowane przez szakallo
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że byłem w stanie grzać wodę w 100l bojlerze tylko prądem w przedziale (po prawej zużycie prądu w kWh tylko z PV):

image.png.743015c121bce962a7c18d56bdcbfe96.png

od połowy kwietnia do połowy września bez problemu. 

Wcześniej, czy później to więcej kotłem niż prądem.

Idź w on-grid i postaw nawet minimalna ilość paneli, tak, aby dostać dofinasowanie 6tyś zł i odliczenie od podatku z tytułu ulgi remontowej.

Off-grid jest totalnie bez sensu. Raz na jakiś czas forumowicze rzucają tym pomysłem i zawsze pisze to samo  😉

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

U mnie dziś instalacja 5,5kWp nałapała aż 1kWh skierowana na południe, kąt 45st i odśnieżona.

Obstawiam że falownik zjadł to co naprodukowały pv

Opublikowano (edytowane)

Phi, mam ponad 2x tyle 😁

Ile "zrobiłeś" od początku roku?

U mnie tyle wyprodukowała:

image.png.a8adf93507122f4fea22f946bf41ec0a.png

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Przyznaj że świeciłeś długim z samochodu przez pół dnia na panele.

A to się nie liczy 😄

Falownik wali w ciula bo mam sofara i dopiero teraz aktualizowali sterownik ale pokazuje mi 6,18MWh obstawiam że z 5,5 to w miarę uczciwy wynik.

Miałem dni w maju że pokazywał mi po 70 kWh dziennie więc prawdopodobnie potrafił dublować produkcję, nie lukałem na falownik bo na nim powinna być chyba prawdziwa produkcja.

• Haha 1
Opublikowano

Też mam sofara i liczy poprawnie.

Ustaw właściwą strefę czasową. 

Opublikowano
  W dniu 19.11.2023 o 19:00, o6483256 napisał(a):

Phi, mam ponad 2x tyle 😁

Rozwiń  

Cieniasy jesteście. Dzisiaj złapałem 2,6kW. 🙂 

• Haha 1
Opublikowano

Ja 3.8 , wczoraj 1.1 przedwczoraj 1kwh .

Ogólnie to coraz gorsze zimy ,bardziej pore deszczową przypominają a nie zimę .

Opublikowano
  W dniu 19.11.2023 o 20:29, wiolinek napisał(a):

Czy mozna wierzyć  tej stronie

Rozwiń  

Jak wszystko wpisałeś prawidłowo, to wyliczenia są miarodajne.

Opublikowano

Jeszcze azymut musi być podany.

Opublikowano
  W dniu 19.11.2023 o 12:41, wiolinek napisał(a):
Witam Kolegów. Jestem szczęsliwym użytkownikiem  kotła gazowego  kondensacyjnego  1f  podłączonego do 2 gałęzi grzejników i zasobnika cwu ( instalacja własnoręcznie wykonana ,działa od 5 lat bez problemów ,oczywiście podłączenie i odpalenie  kotła oraz serwis to już fachowiec) . Przyszedł mi do głowy taki pomysł na  zmniejszenie zużycia gazu : instalacja off  PV ( 6 paneli razem 2730W i 246,6V + przetwornica ECO BOOST MPPT-3000 ) + grzałka ok 3kW grzeje zasobnik do ok 50st.C .Kiedy osiagnie tam zadaną temperaturę-  przetwornica ( ma 2 gniazda sinus ) kieruje prąd do 4 grzałek 600W 1/2 cala  wkręconych w ostatnie  ( a może lepiej początkowe ) grzejniki . Cieplejsza woda na powrocie spowoduje że kocioł nie zapali dopóki bedzie prąd z PV do grzałek . Domyslam się że nie jest to pomysł rewolucyjny ale jesli spalę gazu mniej to już będzie sukces. Obecnie za gaz płacę ok.3,5-4 rocznie w tym samo  cwu przez sezon ciepły  (pół roku ) ok. 600zł . Koszty jak policzyłem to max  4 tys przy własnej pracy .Dach ok. 30% ,skierowany na południe ,nie zasłonięty , grzałki 1/2 cala bez termostatów  po ok 60zł /szt. Czy ma to sens ? Czy może zamiast przetwornicy inne urzadzenie ? Dziękuję za uwagi i poprawki .Pozdrawiam ,Jacek
Dodam że kocioł " pyka " ustawiony na 30 -35st. C przez większość zimy i wystarcza na 20-21 st C w domu .Może dzięki grzałkom róznica temp. na powrocie będzie mniejsza i kocioł mniej skonsumuje gazu na podgrzanie co do zadanej  ?
Szczerze daruj sobie takie przeróbki. Tykko ongrid i grzanie CWU poza zima. Płacisz za gaz 4,5tys to nie dużo wiec akceptowalnie przy grzejnikach. Przy 23 stopniach pewnie gdzieś 6 tys. Z PV w zimie to tyle co kot napłakał. Jak byś miał net metering to co innego.
Opublikowano

Ja w tym sezonu na offgrid 2,2Kw wyciaglem 1,2 MWh.Jestem zadowolnym,bo nie ma baterii ktora by pochlaniala calodniowa produkcje,czyli w nocy jescze przelacza falownik na siec poki wieczorem wieksze zapotrzebowanie.W dzien zužycie wlasnie robi žonka i to slaby link, jakbym kota powierzyl zužywaniem.Musze domyslec prze/przylaczanie bojlera,bo latom baterie w poludnie na 100%.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 20.11.2023 o 09:54, bercus napisał(a):

Ja w tym sezonu na offgrid 2,2Kw wyciaglem 1,2 MWh.Jestem zadowolnym,bo nie ma baterii ktora by pochlaniala calodniowa produkcje,czyli w nocy jescze przelacza falownik na siec poki wieczorem wieksze zapotrzebowanie.W dzien zužycie wlasnie robi žonka i to slaby link, jakbym kota powierzyl zužywaniem.Musze domyslec prze/przylaczanie bojlera,bo latom baterie w poludnie na 100%.

Rozwiń  

Jak zbudowana masz instalacje off ( elementy i odbiorniki )?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

6 paneli po 375W,falownik must 24V 3KW mocy/240V,wstep 2 KW z paneli.240V rozprowadzone ekstra w kuchnia,gdzie pralka,zmywarka-tam zle stare czarne gniazdko i obok zielone darmowe(by žonka mogla przelaczac kiedy potrzebne obu uzardzien zamiast stopniowo,ALE...).Potym kociol podajnikowy ma swoje gniazdko,pergola z pompka oczka i lodarka,jescze jedna lodarka w piwnicy.Teraz wiem,že mialem kupic falownika 5,5KW 48V by pociaglo pralka i zmywarka zaraz,panele 550W.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 20.11.2023 o 10:59, bercus napisał(a):

6 paneli po 375W,falownik must 24V 3KW mocy/240V,wstep 2 KW z paneli.240V rozprowadzone ekstra w kuchnia,gdzie pralka,zmywarka-tam zle stare czarne gniazdko i obok zielone darmowe(by žonka mogla przelaczac kiedy potrzebne obu uzardzien zamiast stopniowo,ALE...).Potym kociol podajnikowy ma swoje gniazdko,pergola z pompka oczka i lodarka,jescze jedna lodarka w piwnicy.Teraz wiem,že mialem kupic falownika 5,5KW 48V by pociaglo pralka i zmywarka zaraz,panele 550W.

Rozwiń  

Od 370 zł  ( 430 W ) sztuka .

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu