Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg. mnie marnotrastwo zasobów ta cała instalacja.

2 splity, kominek z płaszczem, kocioł na pellet, bufor 1000, rury do budynku.

Jedyny plus Twojego rozwiązania to ogrzewanie pomieszczenia z kotłem.

Ludzie na Twoim miejscu wstawiają pompę ciepła 6kW i zapominają o ogrzewaniu.

Kominek jest jakimś zabezpieczeniem jak masz często zaniki prądu.

Ale przemyślał bym całość jeszcze raz.

Jeśli mieszkasz w strefach klimatycznych I, II, lub III poszedł bym w pompę ciepła.

Opublikowano

Ludzie na Twoim miejscu wstawiają pompę ciepła 6kW i zapominają o ogrzewaniu.

Będziesz szukał oszczędności gdy 1kwh będzie kosztować 2-3zl. Do bufora akurat możesz podłączyć wszystko nawet jednocześnie kocioł na pellet, zgazowujący drewno i PC. I używasz to co jest tańsze.
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
1 minutę temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Zastanawiam się nad uniwersalnym i prostym rozwiązaniem . 

Wydaje mi się że przy dobrze ocieplonym domu o zapotrzebowaniu ok 50kw/M2/rok, parterowym domu z podłogowka.  Zastosowanie bufora 1000l i takiego piecyka ferroli o wysokiej sprawności który najprawdopodobniej będzie się włączał 1 lub 2 razy na dobę i działał z pełną sprawnością to sensowne rozwiązanie. Pytanie tylko czy te ferroli to dobre kotły czy będę się bawił co chwilę z serwisami, bo będzie się coliagle coś psuło albo czy ustawienie parametrów i sterowanie tym to nie będzie skarbie boskie. Cena jest uważam rozsądną ale pytanie czy to dobre jakościowo kotły. 

Będziesz szukał oszczędności gdy 1kwh będzie kosztować 2-3zl. Do bufora akurat możesz podłączyć wszystko nawet jednocześnie kocioł na pellet, zgazowujący drewno i PC. I używasz to co jest tańsze.

Opublikowano (edytowane)

Do produkcji pelletu potrzebna jest energia, ceny są skorelowane.

Z takiej instalacji autor tematu wyciągnie 4kWh z 1 kg pelletu. Na rurach straty będzie ze 100W, sporo więcej na kotle

Dwie tony to 8000kWh Z cenny 1500 mamy 3 tyś

Pompa pobierze około 2300kwh-2500kWh w II i III strefie. Przy cenie 1,2zł- mamy około 3 tyś.

Prąd będzie po 2 zł to pellet po 2 tyś albo lepiej.

Ja bym zaproponował iść kocioł w na pellet 10kW żeby pracował z mocą 3-4kW. Wstawić do budynku żeby nie tworzyć problemów, podłogówkę da się wysterować bez problemu.

2 opcja to pompa ciepła i wtedy dołożyć kominek jako awaryjne źródło.

Do pelleciaka kominek nie potrzebny, awaryjność jest niska.

Przy małym zapotrzebowaniu nikomu nie będzie się chciało do niego dokladać

Edytowane przez kult5
Opublikowano

Mam dobre doświadczenia z Techem. W kwestii zarządzania mieszaczami, pogodowkami i generalnie instalacjami to mają najlepsze rozwiązania. Ale już w temacie sterowania palnikami paletowym to niestety do takiego np Pluma to im brakuje więcej niż całe Himalaje. Co do Pluma to ci też są w głębokim średniowieczu w stosunku do sterowników włoskich czy austriackich.  Co do podstawowej wiedzy to myślę, że mam jej wystarczająco. I szkoda mi tylko tych wszystkich którzy kupują sobie „ bezobsługowe” kotły wiodących krajowych producentów( wymienniki stosowane jeszcze od czasów głębokiej komuny, a sterowniki gdzie zaawansowane algorytmy pidu czy innego fuzzy Logic nie dostosowują  w czasie rzeczywistym parametrów do warunków istniejących na palenisku).

Gdybym nie miał wiedzy czy umiejętności to swojego Biawara oddalbym za free. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.12.2023 o 17:56, Outsider napisał(a):

Ale już w temacie sterowania palnikami paletowym to niestety do takiego np Pluma to im brakuje więcej niż całe Himalaje. Co do Pluma to ci też są w głębokim średniowieczu w stosunku do sterowników włoskich czy austriackich.  Co do podstawowej wiedzy to myślę, że mam jej wystarczająco. I szkoda mi tylko tych wszystkich którzy kupują sobie „ bezobsługowe” kotły wiodących krajowych producentów( wymienniki stosowane jeszcze od czasów głębokiej komuny, a sterowniki gdzie zaawansowane algorytmy pidu czy innego fuzzy Logic nie dostosowują  w czasie rzeczywistym parametrów do warunków istniejących na palenisku).

Gdybym nie miał wiedzy czy umiejętności to swojego Biawara oddalbym za free. 

Coś w tym jest ,jak mój ojciec rok temu kupował SAS Bio compact  z sterownikiem techa  sam mając jeszcze ekogroszkowca trochę mu zazdrościłem ale po paro miesięcznym przeanalizowaniu rynku i zdecydowaniu się na wymianę pieca postanowiłem pójść w Duńczyka .Zakupiłem RTB Feniksa i to jest jakaś przepaść w stosunku do naszych Polskich producentów,zarówno samo sterowanie (full sterowanie przez internet "stokercloud ")  jak i rozwiązania techniczne (pionowy wymiennik,sonda lambda,czyszczenie kompresorem,kompresja popiołu ,fotodioda ,modulacja nawet do 1kw itd.) to jest faktycznie XXI wiek a nie wpakowanie  palnika na pellet do ekogroszkowych konstrukcji.Z drugiej strony to też nie jest tak że w Duńskich,Austriackich czy Włoskich konstrukcjach nie trzeba nic ustawiać ,zawsze coś tam trzeba się pobawić a i cena jednak sporo większa . Nawet na tym forum jest mało wątków dotyczących jakiś większych problemów z tymi kotłami lub nie ma ich wcale ,więc o czymś to świadczy.

Edytowane przez wonski
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 1.01.2024 o 19:09, wonski napisał(a):

modulacja nawet do 1kw itd.)

To zejście do 1-go kw ile trwa? Minute, dwie czy trzy... 

Pokaż jak wygląda płomień po pół godziny pracy kotła na 1kw. Nawet producent pisze, że minimalna moc, to 3 KW, a w Twojej wypowiedzi zabrzmiało to tak jakby ten kociol mógł pracować na 1 kw spalając szklankę pelletu przez 1h. 

Screenshot_2024-01-03-10-26-36-09_e2d5b3f32b79de1d45acd1fad96fbb0f.jpg

Opublikowano

Jak ustawisz to zejdzie do 1kw. Tyle ze komora będzie czarna a i zerowa efektywność energetyczna.

Opublikowano (edytowane)

Tylko czy fizycznie jest to możliwe, aby 4 gr paliwa wystarczyło na minutę palenia, bo tyle wychodzi z wyliczenia. WĄTPIĘ. 

Edytowane przez Trener40
Literówka
Opublikowano
Godzinę temu, Trener40 napisał(a):

WĄTPIĘ

Ja tez.

Ale moze chodzi tu o moc kotla a nie palnika? Co przy 30-50% oddzysku ciepla ze spalania dalo by 2kW-2,5kW na palniku.

Opublikowano

Po pierwsze nie pisałem że sam schodzę do 1 kw(u mnie 2kw przy kotle 16kw orginalnie 2,5kw )ale tak schodzą ludzie którzy mają Feniksa nawet chodzi im na 0.9 kw (zobacz  w wątku v16, ),po drugie wystawiłeś tabelę ze strony ale jeszcze że starym sterownikiem v 13 a to lekka różnica  a po trzecie nikt ci nie pokaże komory spalania jaki jest płomień ponieważ go nie widać (zamknięta komorą spalania) a wszystkim steruje fotodioda z sondą lambda więc jeśli widzi płomień to jest ok.Co do "czarnej komory" spalania też ciężko coś powiedzieć bo czyści go serwis raz w roku przy przeglądzie,więc jak będzie to wyglądać to wstawię jakąś fotkę.Osobiscie piec mam parę miesięcy więc opieram się na opiniach ludzi którzy mają go o wiele dłużej i bardziej go ogarnęli.