Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Mam zamiar dołożyć do obecnej instalacji CO pompę ciepła monoblok np. Haier 8 kW.

Opis instalacji :

- układ otwarty z naczyniem przelewowym na poddaszu, ciśnienie statyczne 0,9 bar

- źródłem zasilania jest kocioł DS 20 kW + palnik na pellet KIPI (można palić i drewnem i pelletem)

- w układ jest wpięty równolegle bufor ciepła 4 wyjściowy o pojemności 1000 l

- za wyjściem z bufora w kierunku grzejników jest zawór 3D z siłownikiem, temp. przez cały okres grzewczy oscyluje w granicach 40-45 st.C)

- woda  użytkowa jest grzana w zasobniku CWU 200 l bezpośrednio z kotła, lub za pomocą grzałki 2 kW,

- w instalacji są w większości grzejniki stalowe (2 płytowe - 10 szt.) + drabinka i 2 pętle podłogówki na zaworach RTL (około 130mb )

Chciałbym grzać pompą ciepłą możliwie jak najwięcej, a gdyby nie wyrabiała / mroźne dni  , to wtedy odpalam kocioł.

Pompa ma pracować na jednym obiegu z cała instalacją w ukł. otwartym -> ciśnienie 0,9 bar

Nie chcę glikolu, wymienników ciepła i zaworów antyzamrożeniowych, PC będzie zabezpieczona UPS + pompa obiegowa na bypassie

Jakie podłączenie do istniejącej instalacji będzie odpowiednie ? ( bufor zostaje ze względu na kocioł CO).

schemat nr 2 czy nr 3 , czy może inne rozwiązanie ?

image.thumb.png.76cd3e790d86adceb480010da9557c16.png

image.thumb.png.c27bd406967fed52bc6460029fb92462.png

image.thumb.png.15f26bf26b9cabf7d1de7bcabc3ebb45.png

Edytowane przez wojtas85
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Moim zdaniem sensowny jest schemat 2. Nie wiem czy jest już rozwiązany i zbudowany układ. Ciekawi mnie bo mam do rozwiazania podobny problem. Chcę jako bufor wykorzystać zasobnik CWU 300l z wężownicą od solarów wodnych (mam dwa zasobniki CWU) i solary wodne.

Opublikowano

Pompy ciepła montuję się w układzie zamkniętym. Proszę sprawdzić w instrukcji danej pompy. Osobiście nie widziałem PC zamontowanej w układzie otwartym.

Opublikowano

Autorowi pompa ciepła się raczej odwidziała 🙂

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 19.03.2024 o 13:26, buska3 napisał(a):

Pompy ciepła montuję się w układzie zamkniętym. Proszę sprawdzić w instrukcji danej pompy. Osobiście nie widziałem PC zamontowanej w układzie otwartym.

Znam przypadek gdzie znajomy zamontował pompę ciepła w układzie otwartym i oczywiście dzała. Warunkiem jest że ciśnienie na pompie musi być wytworzone przez słup wody od pompy do naczynia wzbiorczego. W jego przypadku trzy kondygnacje.

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Dla pomp panasonica wystarcza ciśnienie 0,5 atmosfery więc nie potrzeba trzech kondygnacji. Ale to nie dla ciśnienia producenci wymagają układu zamkniętego. Obawiają się, że w układzie otwartym szybciej korodują metalowe elementy instalacji i powstajacy syf zatyka płytowe wymiennik ciepła w pc i oblepia magnesy stałe w pompie wody a co za tym idzie doprowadza do szybszego zniszczenia pompy. W dodatku w instalacjach niskotemperaturowych mogą powstawać również zanieczyszczenia biologiczne, typu jakieś glony...Myślę, że nie jest to dmuchanie na zimno, zważywszy że w wielu instalacjach mamy wszystko i stal i miedź i "amelinium" więc  korozja jest bardzo prawdopodobna.

Edytowane przez MORIA
Opublikowano
27 minut temu, MORIA napisał(a):

Dla pomp panasonica wystarcza ciśnienie 0,5 atmosfery więc nie potrzeba trzech kondygnacji. 

Nie zrobi się tego myku w parterówce z dachem kopertowym. Co do pozostałych kwestji Dobrze mieć wiedzę i znać możliwości i konsekwencje, a wybór powinien należeć do inwestora. Wymiennik ciepła  ma też swoje ograniczenia