Andrzej1966 Opublikowano 9 Czerwca 2023 #1 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Dzień dobry, Jestem amatorem w kwestii ogrzewania. Zdecydowałem się na zakup powietrznej pompy ciepła. Dom 270 m2 - 2 kondygnacje, ogrzewanie olejowe+kominek, 25% podogówka+75% grzejniki, dom 20 letni dobrze izolowany, woj. świętokrzyskie. Miałem zrobiony mini audyt przez kilka firm instalatorskich (ciepłowłaściwie/zużycie oleju+drzewa) i zaproponowano mi pompy o dużej rozpiętości mocy (???). Wiem, że pompa pomie nierówna, ale czy rozpiętość od 9 kW do 16kW to nie za dużo? Dodam, że mam antresolę więc ciepło z dołu idzie do góry. Zdecydowałem się na Panasonica 12kW 3f T-cap, ale podobno pojawił się nowy T-cap 9kW na czynniku R32 który rzekomo jest odpowiednikiem Panasonica 12kW na czynniku R410. Nie chciałby przesadzić z mocą z uwagi na taktowanie i zużycie prądu. Co o tym myślicie? Chętnie podam dodatkowe potrzebne informacje. Pozdrawiam Andrzej S. Cytuj
sambor Opublikowano 9 Czerwca 2023 #2 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Jak nie chcesz nic przy grzejnikach robić ( tzn powiększać rozmiarów) to raczej T-cap 12kW będzie optymalny. Bufor i tak cię nie ominie. Chyba, że przy dużych mrozach - poniżej -15C będziesz się podpierał kotłem olejowym, to wtedy można się zastanawiać nad 9kW T-cap. Cytuj
Andrzej1966 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Autor #3 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Bardzo dziękuję za fachowe sugestie. Kocioł olejowy planuję usunąć (zostawiam tylko kominek na czarną godzinę 🙂 Czy T-cap 12kW nie będzie za duży? Jeden z instalatorów powiedział, że będzie taktować bo ma za dużą moc. Co do grzejników to raczej mam niedoszacowaną ilość żeberek więc chyba będzie wyższa temperatura zasilania grzejników. Cytuj
carinus Opublikowano 9 Czerwca 2023 #4 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Wydaj teraz nieco grosza na przewymiarowanie grzejników, a zostaną zaoszczędzone pieniążki w mniejszym zużyciu prądu przez kolejne lata. Cytuj
Kordjano Opublikowano 9 Czerwca 2023 #5 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Jeśli kominek zostaje to celował bym w 9 KW , ale trzeba by było wiedzieć jakie to zapotrzebowanie u Ciebie jest . Co do grzejników to tak jak Kolega wyżej 👆 powyżej 40 st cop znacznie spada . Cytuj
sambor Opublikowano 9 Czerwca 2023 #6 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Aby była pewność to trzeba przeliczyć i dobrać tak grzejniki aby były wystarczające dla temp zasilania 40C. Polecam się w kwestii liczenia mocy i doboru grzejników. Cytuj
Andrzej1966 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Autor #7 Opublikowano 10 Czerwca 2023 (edytowane) W dniu 9.06.2023 o 17:52, sambor napisał(a): Aby była pewność to trzeba przeliczyć i dobrać tak grzejniki aby były wystarczające dla temp zasilania 40C. Polecam się w kwestii liczenia mocy i doboru grzejników. Rozwiń A jakie informacje byłyby potrzebne żeby przeliczyć grzejniki? Edytowane 10 Czerwca 2023 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2023 #8 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Wszystko o domu- powierzchnie, izolacje, wysokości pom. Materiał ścian, jakie okna, jaki dach. Oczekiwana temperatura pomieszczeń. Jakie grzejniki w pomieszczeniach. Cytuj
Andrzej1966 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Autor #10 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Sambor wysłałem na priv (adres s Twojego profilu), ale nie wiem gdzie szukać odpowiedzi (na Forum?) Cytuj
sambor Opublikowano 10 Czerwca 2023 #11 Opublikowano 10 Czerwca 2023 Odpowiedź też dostaniesz na priv, to chyba jasne. Cytuj
Andrzej1966 Opublikowano 2 Lipca 2023 Autor #13 Opublikowano 2 Lipca 2023 Mam jeszcze pytanie dotyczące grzejników niskotemperaturowych. Czy możecie polecić producenta grzejników niskotemperaturowych o największej mocy w stosunku do wymiarów grzejnika? Rozważam Purmo, ale może jest coś wydajniejszego (ograniczona szerokość pod parapetami). Wysokość max 60cm. Cytuj
Patrol Opublikowano 4 Lipca 2023 #14 Opublikowano 4 Lipca 2023 Ja mam V22 Kermi x2 (7x 1400x600 i 1x 1600x600) z 2013r. Już przy kotle śmigały na niższym parametrze, więc znałem ich możliwości, ale dla spokoju z pomocą kolegi @sambor robiłem obliczenia czy instalacja będzie ok pod PC. Wg krzywej max 42-43 w największe mrozy, a średnio idzie koło 33C (PC sobie reguluje w odniesieniu do krzywej i ustawionych widełek +-). Zakładam, że wszystko co nowe teraz w ofercie grzejników to już będzie/powinno być/ trochę wydajniejsze. Cytuj
michael1234 Opublikowano 5 Lipca 2023 #15 Opublikowano 5 Lipca 2023 Ten nowy T-CAP na R32 który proponuje instalator to split czy monoblok? Wątpliwe, żeby T-CAP 9 kW zastępował 12 kW, bo przy T-CAPie to jest właśnie maksymalna moc w niskich temperaturach... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi