Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec z podajnikiem tłokowym czy slimakowym ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o opinie na temat pieców z podajnikiem tłokowym. (moc 25 35 kW) W moim regionie (warmińsko-mazurskie) to rzadkość, wszyscy montują piece z podajnikiem ślimakowym na eko-groszek, nawet znani mi hydraulicy nie montowali tłokowych. Z tego co wiem ślimakowe mogą być zasilanie tylko groszkiem - ten wiadomo drożeje (tak na marginesie podobno sprawują sie super). Z opisów wynika że w tłokowym można spalać miał i nawet węgiel do średnicy 40mm. Podobno już istnieją ślimakowe podajniki które można zasilać miałem baź mieszanką groszku z miałem ???. Bardzo proszę urzytkowników kotłów z podajnikiem tłokowym (np firmy STALMARK) o szczere wyrażenie opinii na temat działania takiego kotła, problemy jakie stwarza sam piec, wpływ jakosci paliwa itd... Wdzięczny byłbym gdyby nie wypowiadali się sprzedawcy i handlowcy - tylko urzytkownicy. Z góry serdecznie dziękuję.

Opublikowano

80% wydobycia węgla to właśnie miał i na kopalniach następnym sortem jest groszek(-40mm) a więc wydaje się że tłokowy jest bardziej uniwersalny. Ekogroszek to sort węgla który jest specjalnie przygotowywany dla kotłów retortowych i cena jego jest adekwatna.

Opublikowano

Polecam przeszukać forum - już bardzo wiele zostało na ten temat tutaj powiedziane. Mogę potwierdzić, że kotły z podajnikiem ślimakowym (o ile pracują na dobrym ekogroszku) sprawują się świetnie.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?...amp;hl=stalmark

Opublikowano

Patrząc pod kątem budowy pieca z podajnikiem tłokowym nazleżałoby zwrócić uwagę na sposób posuwania szuflady (niektóre kotły posiadają posów jednostronny, niektóre centralny, wiąże się to z tym że w kotłach z posuwem jednostronnym szuflada niejeste precyzyjnie posuwana, klinuje się) oraz to czy kocioł posiada jedną bądź dwie szuflady (pierwsza podaje paliwo z zasobnika na druga szufladę, a gdy ta wraca druga szuflada podaje paliwo na palenisko w ten sposób odgraniczony zostaje ogień od zasobnika). Oświadczam iż są to moje prywatne obserwacje i mogę się mylić tak więc proszę ekspertów z dziedziny o ewentualne poprawki pozdrawiam Piotr.

• 1 rok później...
Opublikowano
Proszę o opinie na temat pieców z podajnikiem tłokowym. (moc 25 35 kW) W moim regionie (warmińsko-mazurskie) to rzadkość, wszyscy montują piece z podajnikiem ślimakowym na eko-groszek, nawet znani mi hydraulicy nie montowali tłokowych. Z tego co wiem ślimakowe mogą być zasilanie tylko groszkiem - ten wiadomo drożeje (tak na marginesie podobno sprawują sie super). Z opisów wynika że w tłokowym można spalać miał i nawet węgiel do średnicy 40mm. Podobno już istnieją ślimakowe podajniki które można zasilać miałem baź mieszanką groszku z miałem ???. Bardzo proszę urzytkowników kotłów z podajnikiem tłokowym (np firmy STALMARK) o szczere wyrażenie opinii na temat działania takiego kotła, problemy jakie stwarza sam piec, wpływ jakosci paliwa itd... Wdzięczny byłbym gdyby nie wypowiadali się sprzedawcy i handlowcy - tylko urzytkownicy. Z góry serdecznie dziękuję.

witam ja mam piec stalmarka i jestem bardzo niezadowolony z komina leci bardzo dużo sadzy.Dom mam od 2 lat i jest już cały czarny.Fachowców było z 10 i nic z tego nie wyszło. Wcale nie wierze że firma Stalmark ma atest ekologiczny, bo z komina cały czas leci czarny dym i sadza.

Opublikowano

jak leci dym i sadza to amsz nieumiejtnosc palenia czyli mało powietrza duzo za mało

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano
powietrza jest dużo dwa kanały wentylacyjne i okno 60cm na 60 cm

ale do samego pieca za mało albo ciąg komina zamały trzeba dmuchawe na wyzszy bieg

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

no z efektów o ktorych piszesz widac ze jest mało powietrza albo za duza dawka jednorazowa wegla ale to juz trzeba widziec bo tak to tylko wrózka potrafi powiedziec

Opublikowano

Mam Stalmark 17 kW i zero problemów. Dym z komina jasno szary . Czyszscze wymiennik co 2 dni i sadze zawijam do zasobnika i to jest kłopotliwe. Palę ekogroszkiem bo mial to było 50% piasku. Pytajcie jak coś przegapiłem. Hej!

Opublikowano

Sadzę do zasobnika ?

Palisz sadzą ?

Opublikowano

Tomasz ,

To oczywiste , tylko pierwsze słyszę o zasypywaniu sadzy "vel węgla" do zasobnika...

W sumie czemu nie tylko , czy nie powoduje to w dłuższym czasie problemów z pracą samego podajnika ? Zacieranie itp ...tak gdybam.

Opublikowano
Mam Stalmark 17 kW i zero problemów. Dym z komina jasno szary . ...

Witam

...a ja mam Skam-P z Sekom-u, też 17 kW, obrotowa retorta i sterownik Ognik z PID i dymu z komina nie widzę...

pozdr

Sławek

Opublikowano

Widze nie jestem sam.

Ja mam Opal 25 z SEKOM czyli tłok. Dyma z komina jest przez 2min zaraz po podaniu nowej dawki. Podem dymu nie ma. A kocioł czyszcze co 2 tygodnie bo nie ma dużo sadzy. Dodam tylko że pale miałem

Opublikowano

Witam moim zdaniem tlokowy ze wzgledu na stosowanie grochu mialu . Walcze ze swoim zmijkowym i; do zmijkowego mus okreslona granulacja no i cena wysoka . Bylo by super aby zmijka pchnela i mial i groch np. 35 bo jest wysokoenergetyczny i czysty i tanszy ze wzgledu na to ze nieprzjdzie przez zmijke . no ale jeszcze troche czasu i polacze te cechy do kupy ;groch 35 i zmijka musze troche zmian w moim kociolku dokonac wszystko na dobrej drodze <_<

Opublikowano

Polecam piece z retortą obrotową, sam mam taki, palę miałem i przez 4 miesiące nie było żadnych problemów, zawleczka nie zerwała się ani razu, w domu o pow. 200 m2 na miesiąc zużywam około 1-1.2 tony miału. W porównaniu z paleniem ekogroszkiem jest tylko 3 razy więcej popiołu. Mój palnik to AZP-MR.

Opublikowano

3 x wiecej popiolu bo ma 30% zmielonej skaly i 5000 -7000 kj mniej kalori trzeba 30% wiecej kg przewalic przez piec no i szlaki wywiezc no i pradu wiecej idzie bo dmuchawa ciagle tloczy na grochu to z 10 min w ciagu 1 godziny wole zostac przy grochu mialem juz niepale z 10lat to sie poprostu nie oplaca mial sie oplaca jezeli tak jak za komuny miqal kosztowal 40% grochu a nie roznica ze 50zł no i kalorycznie byl lepszy i bez skaly

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Wracając do tematu głównego kocioł tłokowy czy ślimakowy. Wszystko zależy czym chcemy palić. Jeżeli groszkiem to ślimakowy - tańszy i lepiej spala. Jeżeli chcemy palić miałem to tłokowy - spala miał bez rzadnego problemu. U mnie chodzi już prawie rok (latem na c.w.u) bezawaryjnie, mało tego nie wygasł ani razu!!!!!!!. Jedyny jego mankament to sporo sadzy w wymienniku, ale to już taka uroda tłokowca, o bezdymnym spalaniu raczej możemy zapomnieć.

Najgorsze co może być to spalanie groszku w takim kotle. Gdy kocioł przechodzi w stan nadzoru (wyłączona dmuchawa) groszek spala się przy znikomym dostępie powietrza i strasznie kopci. Stan taki trwa nawet kilkadziesiąt minut zanim przejdzie zpowrotem w stan pracy. Przez ten czas skutecznie brudzi wymiennik i komin, a po włączeniu dmuchawy cały ten syf wyrzucany jest na zewnątrz. Zjawisko to nasila się gdy kocioł jest za duży w stosunku do potrzeb. Podajniki podaje wtedy jednorazowo więcej paliwa. Więcej paliwa to dłużej trwa stan nadzoru, a więc więcej sadzy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam.

Osadzanie się sadzy w wymienniku jest problemem chyba dość częstym. Ja mam piec z podajnikiem ślimakowym z paleniskiem żeliwnym bocznym. Piec funkcjonuje bardzo dobrze ale sadzę z półek muszę zgarniać raz w tygodniu. Znajomy ma kocioł z retortą i sterownikiem z algorytmem PID i też ma problem z osadzaniem się sadzy. Tego jest tak dużo ,że można by podpisać umowę z firmą kosmetyczną ;) Paliłem też przez jakiś czas pelettem i problem znika całkowicie. Piec wtedy jest czyściutki.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam.

Osadzanie się sadzy w wymienniku jest problemem chyba dość częstym. Ja mam piec z podajnikiem ślimakowym z paleniskiem żeliwnym bocznym. Piec funkcjonuje bardzo dobrze ale sadzę z półek muszę zgarniać raz w tygodniu. Znajomy ma kocioł z retortą i sterownikiem z algorytmem PID i też ma problem z osadzaniem się sadzy. Tego jest tak dużo ,że można by podpisać umowę z firmą kosmetyczną B) Paliłem też przez jakiś czas pelettem i problem znika całkowicie. Piec wtedy jest czyściutki.

Mam taki sam podajnik i podobne spostrzeżenia. Spala miał, eko-groszek i zwykły groszek, pellet również pod warunkiem, że dobrej jakości bo ostatni który kupiłem to tragedia - szkoda kotła. Podajnik i palnik żeliwny - naprawdę polecam.