kundek1965 Opublikowano 2 Grudnia 2009 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Witam.Proszę o poradę.Posiadam kocioł gazowy w układzie zamkniętym-ciśnieniowym.Zakupiłem kocioł uniwersalny(stałoplny) i chcę go wpiąć w układ za pomocą wymiennika ciepła -płytowego +bojler c.w.u.Pytania:Pyt.1-wyjścia z kotła 2"-jakie redukcje zastosować do wymiennika.(nadmienie że piony mają 18 mm).Pyt.2-Wymiennik zamontowany ok.2m od kotła -czy potrzebny jest w takim przypadku zawór mieszający 4-3D.Pyt.3-Czy 100 cm nad kotłem może być zamontowane naczynie wzbiorcze(ogranicza mnie strop piwnicy)Pyt.4-czy bojler c.w.u może być wpięty bespośrednio z zasilania kotła?.To są moje pytania w sprawie których mam wątpliwości do samodzielnego wpięcia tego kotła w układ już istniejący.Proszę o odpowiedź na pytania-ewentualnie pomoc jak to wpiąć w w/w opisie.Posdrawiam Cytuj
Mecenas Opublikowano 2 Grudnia 2009 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2009 U mnie przy mocy 15kW wymiennik, pompa, naczynie wzbiorcze mają przekroje 1" więc i takie zrobiłem orurowanie części kotłowej. Zwróć tylko uwagę na to, żeby z wylotu kotła zredukować z 2" do 1" tak, by nie mogło się tam gromadzić powietrze - jeśli wyjście z kotła jest poziomo to najpierw kolano a później redukcja. U mnie naczynie jest 1,5m nad kotłem i nie ma problemów z kawiatacją. Zawór 4D nie jest bezwzględnie potrzebny przy wymienniku - pracuje on jak sprzęgło hydrauliczne i powrót zimnej wody z grzejników do wymiennika nie jest równoznaczne z powrotem zimnej wody do kotła. Jeśli masz na grzejnikach zawory termostatyczne to wystarczy zwykły termostat elektryczny na pompie. Cytuj
yozik Opublikowano 2 Grudnia 2009 #3 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Kondek sprawdź w papierach od pieca do jakiego ciśnienia może pracować. Jeśli powyżej 2 bary to na piecu zamontuj wężownicę schładzającą ( zestaw ok. 550 zł. ) i kocioł wepnij bezpośrednio w układ zamknięty. Prosto i bez kombinacji. Cytuj
kundek1965 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor #4 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Kolega nowator.Też tak myślałem.Ale analizując koszty-wyszła mi różnica o.k 500zł.i nigdy do końca nie jesteś pewien czy zawór na wężownicy zadziała. Cytuj
yozik Opublikowano 2 Grudnia 2009 #5 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Pogadamy jak Ci się wymiennik zapaskudzi albo prądu zabraknie. Cytuj
kundek1965 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor #6 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Kolega Mecenas dał mi bardzo dobre rady, za co jestem wdzięczny.Ale jeszcze pytanie co do bojlera-czy ma być zasilany bezpośrednio z kotła.Jeśli koledzy mogli by podzielić się uwagami.Proszę. Cytuj
kundek1965 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor #7 Opublikowano 2 Grudnia 2009 No chyba właśnie po to się decyduje na połaczenie co gazowego z kotłem stałopalnym w obiegu otwartym przez wymiennik ciepła żeby nie doszło do żadnej tragedi np.z powodu braku energi.Jeśli źle rozumuje to mnie poprawcie. Cytuj
kundek1965 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor #8 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Czy kolega który proponował wężownice schładzającą do kotła stałopalnego ma jakieś doświadczenia w tym temacie .Wiem że temat jest świeży bo można je montować (zgodnie z przepisami)dopiero od lipca tego roku.Proszę o opinie na ten temat. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 3 Grudnia 2009 #9 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Jak najbardziej dobrze doradził. Kwestia jest jeszcze poprawnego montażu. Cytuj
kundek1965 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor #10 Opublikowano 3 Grudnia 2009 http://www.ekoszok.pl/wymiennik_plytowy.htm .Czy taka wężownica wystarczy.Posiadam kocioł 24kw.Niestety ciśnienie na kontrolce kotła jest 1 bar.Proszę o opinie czy mogę taką wężownice zamontować.Nazwa kotła-UKSG 24kw.Firma KotłoStal-Pleszew Cytuj
yozik Opublikowano 6 Grudnia 2009 #11 Opublikowano 6 Grudnia 2009 Jeżeli na kotle jest napisane 1 bar to niestety wymiennik żeby "gazówka" się nie buntowała. W nocie przy tej wężownicy jest napisane do 38kW. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi