Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła. Co wpływa na koszty eksploatacji. Zmiana ustawień zmniejszy rachunki i wydłuży żywotność. 

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, wacio1967 napisał(a):

I czy w takim przypadku jest sens się bawić w grzanie według taryf? W nocy jest chłodniej więc PC musi zużyć więcej energii. Do tego musi nadrobić straty z dnia, gdzie COP było korzystniejsze. To się nie spina ekonomicznie. Grzałka i taryfa droga i tania, to jak najbardziej, ale PC to niepotrzebne kombinowanie.

Cały czas o tym mówię w filmach.   Przy powietrznych pompach ciepłą na grzaniu w tanich taryfach raczej nie zarobimy, za to zapłacimy drożej za prąd w ciągu dnia.

Pewne jest tylko że pompa ciepła  musi intensywniej pracować kiedy jest chłodniej ( w nocy),  co znów przekłada się na krótsza żywotność urządzenia.   Na szczęście każdy ma rozum i zrobi jak mu pasuje, w końcu wszyscy nie muszą być bogaci. 

Edytowane przez marxxx
Opublikowano

Na całe szczęście my też mamy rozum i Twoje wywody jakoś nie pasują mi do opisów technicznych pracy PC. Jakie znaczenie ma intensywność pracy PC do jej żywotności, patrząc na obciążenie w nocy i w dzień w naszych warunkach klimatycznych? Osoba ,,wszystkowiedząca inaczej'' z YT ma zawsze gotową odpowiedź, niekoniecznie prawdziwą, nie znam się, ale się wypowiem, albo nakręcę o tym filmik. Osoba z wiedzą odpowie że to zależy, że to zależy jak komu leży. Nie można wszystkich wrzucić do jednego worka i rozpatrywać wszystkich jednakowo, bo każdy ma inną pompę z innymi ustawieniami i różne warunki, nie tylko klimatyczne.

Opublikowano

Oglądając twój kanał, to raczej tylko Ty będziesz czerpał korzyści ze swoich wywodów. Reszcie, te porady psu na budę.

Opublikowano

Moja pompa ciepła pracuje 4 zimę, początkowo na krzywej grzewczej, później krzywa plus harmonogram.  

od wprowadzenia harmonogramu mam znacznie mniejsze zużycie prądu, SCOP wzrósł z 3,2 na 3,9  (wskazania pompy, realny będzie zapewne w obydwu przypadkach niższy) 

Przy krzywej grzewczej miałem blisko 2 uruchomienia pompy na godzinę pracy, z harmonogramem mam już znacznie poniżej 1 startu na godzinę.  Na moich starszych filmach widać ile kiedyś miałem startów, i jak się poprawił stosunek do chwili obecnej.  

Dalej twierdzę że:

Pompa pracując przy wyższej temperaturze  na zewnątrz (np w dzień) ma wyższy COP , wiec taniej produkuje ciepło

Mniejsza ilość uruchomień pompy wydłuży jej żywotność. 

Odbierając prąd z Fotowoltaiki w nocy tracimy 20 lub 30%  wprowadzonej w ciągu dnia energii. 

Przykład z teraz  , w nocy temperatura ponad  -12C , w dzień  około -2C

Godzina 5-6 = COP 1,5 

Godzina 11-12 = COP 3,2

Czyli w godzinach porannych wytwarzałem ciepło o około 100%  drożej niż w południe.  Oczywiście COP wzrastał  z każda kolejną godziną, jak mróz zelżał, aby ponownie spadać wraz ze spadkiem temperatury. 

Produkcja prądu z fotowoltaiki 24. 98kWh + 7,9kWh z drugiej instalacji.  razem ponad 32kWp z łącznej mocy instalacji 9,99kWp. 

Bardzo dużo tego prądu poszło na autokonsumpcję (pompa ciepłą + dom), a nie do wirtualnego magazynu gdze straciłbym 20%. 

Oczywiście każdy dom jest inny, ma inaczej rozwiązane ogrzewanie, inaczej magazynuje energie , inaczej ją oddaje,  wiec każdy sam na podstawia obserwacji powinien dojść do odpowiednich wniosków.  Najgorzej to bezmyślnie kopiować czyjeś ustawienia.

Na zdjęciu widać od którego dnia jest jest krzywa + harmonogram, i do którego tylko krzywa. 

IMG20230113154823.jpg

Opublikowano

U mnie spadło zużycie prądu przez pompę, od momentu wyczyszczenia filterka w separatorze. Po czyszczeniu akurat zmieniła sie pogoda, przyszły ciepłe dni, ale to szczegół, bo prawdziwym powodem spadku zużycia był na pewno ten brudny filterek. Mam to też na wykresie z pompy.

Opisałeś też oczywistą oczywistość nie wnoszącą nic nowego, czego na forum dotąd nie spotkałem.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Trener40 napisał(a):

Spina się spina.Akurat grzeje dwoma klimami non stop przy G12W + CWU tylko w w tańszej taryfie. Wychodzi korzystniej, niż przy stałej stawce. 

Klima będzie się spinała. CWU w taryfie G12w to idealne rozwiązanie. W tym przypadku się zepnie. Zatrzymywanie PC w ciągu dnia i wychładzanie instalacji, a potem rozgrzewanie instalacji i gonienie temperatury w nocy przy niższym COP dla mnie jest bez sensu. Mogę się mylić, nie mam jak sprawdzić. Wiem jedno, jako wspomaganie ogrzewania będę zakłada klimę, żeby w taniej taryfie (G12w) dogrzewała pomieszczenie. Grzanie powietrza, a instalacji to dwie różne rzeczy.

5 godzin temu, marxxx napisał(a):

Cały czas o tym mówię w filmach.   Przy powietrznych pompach ciepłą na grzaniu w tanich taryfach raczej nie zarobimy, za to zapłacimy drożej za prąd w ciągu dnia.

Może się w końcu zdecydujesz? Opłaca się, czy się nie opłaca?

Raz piszesz jedno, potem się z tego wycofujesz. Sam nie wiesz co jest prawdziwe. @carinus dobrze napisał. Każdy przypadek jest indywidualny.

W dniu 22.01.2023 o 21:33, marxxx napisał(a):

Na moim przykładzie pokaże porównanie koszów energii dla taryf G11, G12, G12AS, G12W i G13

Pierwszy post

3 godziny temu, marxxx napisał(a):

Odbierając prąd z Fotowoltaiki w nocy tracimy 20 lub 30%  wprowadzonej w ciągu dnia energii. 

Ostatni post.

Jakieś rozdwojenie jaźni ? Raz G12w jest super, a za chwilę już nie.

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano

Dyskutujecie tutaj nad pierdołami, a ja się zastanawiam co autor tematu niedługo będzie (po telefonach i pompach ciepła) recenzował? Może rozrzutniki nawozu?