rajtek Opublikowano 13 Grudnia 2022 #1 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Witam wszystkich 👋mam pytanie odnośnie wyrzutu spalin przez ścianę w kotle Junkers cerapur,mianowicie czy stosowanie w tym systemie kilku kolan 90° i prowadzenie go po "ścianie" przy zachowaniu odpowiedniego spadku jest dopuszczalne i poprawne? Chodzi o rury koncentryczne (powietrzno/spalinowe) Cytuj
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2022 #2 Opublikowano 13 Grudnia 2022 To zależy od mocy max kotła i długości przewodu spalinowo - powietrznego Cytuj
rajtek Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor #3 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Wyrzut boczny się da w tym kotle, odległość też jest w normie tylko nie wiem czy ogólnie można tak sobie prowadzić przewód zawijasami Cytuj
Uzytkownik2 Opublikowano 13 Grudnia 2022 #4 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Każdy producent swojego kotła podaje w dokumentacji technicznej jaka może być maksymalna długość przewodów powietrzno-spalinowych,jaka ilość kolan 90st,45st Cytuj
rajtek Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor #5 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Wiem wszystko się zgadza tylko mój monter tego nie chcę zrobić Cytuj
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2022 #6 Opublikowano 13 Grudnia 2022 4 godziny temu, rajtek napisał(a): Wyrzut boczny się da w tym kotle, odległość też jest w normie tylko nie wiem czy ogólnie można tak sobie prowadzić przewód zawijasami Każde kolanko 90st, po za tym przy kotle skraca dopuszczalną drogę spalin, przeważnie o 1m. To trzeba sprawdzić w instrukcji montażu kotła, ponadto muszą być zachowanie wymagane odległości od otworów okiennych i drzwi. Jaki dokładnie to kocioł? Cytuj
rajtek Opublikowano 13 Grudnia 2022 Autor #7 Opublikowano 13 Grudnia 2022 Kocioł gazowy Junkers Cerapur GC2200 15/25 Cytuj
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2022 #8 Opublikowano 13 Grudnia 2022 No widzisz, kocioł ma moc max 25kW, a polskie prawo nie pozwala takiej mocy wypuszczać przez ścianę - instalator ma rację. Cytuj
rajtek Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor #9 Opublikowano 14 Grudnia 2022 To mnie teraz trochę zaskoczyłeś, jesteś pewny że chodzi o moc maksymalną? Jest pełno kominów przez ścianę do tego kotła, w instrukcji też jest taka opcja... Cytuj
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2022 #10 Opublikowano 14 Grudnia 2022 W instrukcji jest uwaga, że jest ona ogólna , a Cytat Podczas montażu i użytkowania produktu należy przestrzegać wszelkich obowiązujących przepisów krajowych i lokalnych, przepisów technicznych oraz dyrektyw. Polskie przepisy , konkretnie Warunki Techniczne, jakim powinny odpowiadać budynki stanowią tak: Cytat § 175. 1. Indywidualne koncentryczne przewody powietrzno-spalinowe lub oddzielne przewody powietrzne i spalinowe od urządzeń gazowych z zamkniętą komorą spalania mogą być wyprowadzone przez zewnętrzną ścianę budynku, jeżeli urządzenia te mają nominalną moc cieplną nie większą niż: 1) 21 kW – w wolno stojących budynkach jednorodzinnych, zagrodowych i rekreacji indywidualnej; 2) 5 kW – w pozostałych budynkach mieszkalnych. 2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. Dopuszcza się sytuowanie tych wylotów poniżej 2,5 m, lecz nie mniej niż 0,5 m ponad poziomem terenu, jeżeli w odległości do 8 m nie znajduje się plac zabaw dla dzieci lub inne miejsca rekreacyjne. 3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3 m, a odległość tych wylotów od najbliższej krawędzi okien otwieranych i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż 0,5 m. I to chyba wszystko w temacie komina przez ścianę. 1 Cytuj
rajtek Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor #11 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Teraz pytanie co to moc nominalna? Kocioł ma moc 15kw CO 25kw CWU sprawność 109 czyli jaka moc nominalna? Cytuj
BORA Opublikowano 14 Grudnia 2022 #12 Opublikowano 14 Grudnia 2022 25 kW.... Nominalna czyli maksymalna. Cytuj
szakallo Opublikowano 14 Grudnia 2022 #13 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Sambor - dzięki za naukę. Cytuj
rajtek Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor #14 Opublikowano 14 Grudnia 2022 45 minut temu, BORA napisał(a): 25 kW.... Nominalna czyli maksymalna. Czytam czytam po internetach i nic nie mogę znaleźć o mocy nominalnej tego kotła nie ma w ogóle takiego parametru.... Cytuj
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2022 #15 Opublikowano 14 Grudnia 2022 To kocioł 2F i moc podczas grzania CWU rośnie do 25kW, więc jest w tej wyższej kategorii "wagowej". Typowy przykład niewiedzy w tym temacie inwestora. Cytuj
rajtek Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor #16 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Nie twierdzę że nie macie racji aczkolwiek nie jestem pewny czy moc nominalna to maksymalna (może tak jest) Cytuj
Raidenx8607 Opublikowano 14 Grudnia 2022 #17 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Moc nominalna to inaczej znamionowa na jakie zostało zaprojektowane czyli w tym przypadku 25kW. To czy można ograniczyć moc nie ma znaczenia. Przy wypadku będą sprawdzać tabliczkę znamionowa urzadzenia. Cytuj
rajtek Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor #18 Opublikowano 14 Grudnia 2022 (edytowane) W dniu 14.12.2022 o 18:21, Raidenx8607 napisał(a): Moc nominalna to inaczej znamionowa na jakie zostało zaprojektowane czyli w tym przypadku 25kW. To czy można ograniczyć moc nie ma znaczenia. Przy wypadku będą sprawdzać tabliczkę znamionowa urzadzenia. W karcie moc znamionowa to 15kw Edytowane 16 Grudnia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Rozwiązanie sambor Opublikowano 14 Grudnia 2022 Rozwiązanie #19 Opublikowano 14 Grudnia 2022 (edytowane) Popatrz na dane z instrukcji , szczególnie te w ramce czerwonej Może uda ci się dogadać z monterem ( serwisem) tego kotła i zmniejszycie moc do wymaganych prawem 21kW , z jednoczesnym wpisem do karty gwarancyjnej ustawionej mocy rzeczywistej, ale to odbije się na jakości grzania CWU. Edytowane 14 Grudnia 2022 przez sambor ort Cytuj
rajtek Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor #20 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Dzięki wielkie Sambor za pomoc, możesz polecić jakiś kocioł dwufunkcyjny do tych 21kw z tego co widzę nie ma takich zawiele. Cytuj
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2022 #21 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Są kotły 20kW, ale dlaczego chcesz taki, kocioł 1F z zasobnikiem jest w sumie lepszy i tańszy w eksploatacji. Nic nie napisałeś o grzanym obiekcie ( budynek, dom, mieszkanie?) Cytuj
rajtek Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor #22 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Chcę 2f ze względu na koszty grzania beczki a dom często gęsto stoi pusty... dom 100m2 zimny lata 50... Cytuj
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2022 #23 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Koszt grzania bojlera jest niższy niż grzanie wody przepływowo, a jak nie ma potrzeby to programujesz nie grzanie bojlera i nie ma kosztów. Cytuj
rajtek Opublikowano 14 Grudnia 2022 Autor #24 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Kiedyś sporo o tym czytałem i tak różowo to nie wychodziło... są dni ze dwa razy odkręcamy ciepła wodę żeby szklankę umyć i to wszystko a baniak musiałby stać w piwnicy gdzie nawet w lecie jest zimno tak że straty ciepła by były cały rok nie małe Cytuj
sambor Opublikowano 14 Grudnia 2022 #25 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Twoja decyzja, twój wybór. Popatrz na Termet 20kW - gold albo silver. Z resztą przy kotle w piwnicy wyprowadzenie spalin też ma ograniczenia - znowu WT się kłaniają Cytat 2. Wyloty przewodów, o których mowa w ust. 1 pkt 2, powinny znajdować się wyżej niż 2,5 m ponad poziomem terenu. Dopuszcza się sytuowanie tych wylotów poniżej 2,5 m, lecz nie mniej niż 0,5 m ponad poziomem terenu, jeżeli w odległości do 8 m nie znajduje się plac zabaw dla dzieci lub inne miejsca rekreacyjne. 3. Odległość między wylotami przewodów, o których mowa w ust. 1, powinna być nie mniejsza niż 3 m, a odległość tych wylotów od najbliższej krawędzi okien otwieranych i ryzalitów przesłaniających nie mniejsza niż 0,5 m. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi