Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark eko wood

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Micha90zgaz,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak teraz 5 godzin grzania z połowy zasypu komory w zasadzie podbije temperature w domiu do 22~24 i starczy do następnego dnia. Jak spadnie temperatura do okolic 0*C to bedzie możnana wiecej powiedzieć.

Opublikowano
14 godzin temu, Trx9 napisał:

Przy tych temperaturach to pół komory na dzień 😉 jakieś 50L drewna. Wygrzewa instalacje 600L do 39*C i w buforze 1000L 71*C na gorze i 50*C na dole. Jakieś 5~6h grzania .Chyba CWU za duże zamieszanie w buforze robi.

Ogólnie to on woli średnie drewno najbardziej takie fi 10 około. Grube kloce jakoś słabo się palą, w sensie wolniej. A drobnica taka fi 3~4cm to robi takie tsunami że palnik nie zdąży tego dopalić. A na wierz wsadu opału można dowalić jakoś drobnice drewnianą.

Ogólnie sprawność jest ostatnio dorzuciłem na żar pod koniec palenia 3 szczapki fi 10. Schodze po godzinie i bufor nabity do 86 na gorze 71 na dole a piec 86*C w podtrzymaniu buja sie wentylatorem na 1%.

Jak masz podłączony bufor? przez laddomat? dziwię się że ci chodzi na 1 procent, u mnie dwa bufory po 1000 L ładuje w 6,5 godziny około 1,5 wsadu i praktycznie chodzi na 100 procent rzadko zwalnia ,chyba wymiennik się przybrudził bo na początku zwalniał faktycznie ale nie aż tak że do 1 procenta.

Opublikowano

Tez sie zdziwiłem 71*C było na gorze bufora, odbiór na dom 39*C cały czas, warsztwa żaru z dobre 12cm, a dorzuciłem z 5kg czyli 20kwh, widać sprawność ma naprawdę dobrą.

Kociołek ma maksymalna zadana 85*C dlatego zszedł na podtrzymanie 1~3%. Tak to przewaznie jak juz dojdzie do 80~83 to moduluje do 50~56% spaliny 189*C.

Opublikowano

Stara chałupa nieocieplona, 70 rocznik 260m2, żeliwne grzejniki, to minimalna temperatura zeby grzały to 38~39 za zaworem trojdroznym, w domu wtedy utrzymuje się 22~24*C. Na nowych grzejnikiach mam głowice termostatyczne na 21 to same odetna grzanie. Laddomat 63*C pilnuje powrotu kotła. Przy takiej fizyce budynku i instalacji wiele nie wymyśli. Narazie czekam na ochlodzenie to wiecej bede mógł powiedzieć.

Jak ustawiłem 45 na trojdroznym to w domu 26*C przy 17*C na dworze, wiec lekko przy ciepło.

Opublikowano

Piec ,laddomat ,naczynie przep. pompa i kilka drobniejszych rzeczy 16 tys bufory 10,8tys plus rury, kształtki, zawory strownik, siłownik  zawór 3d i inne piedroły jak termometry to szacuję że ponad 30tys.(boję się zliczać dokładnie)

za to montaż gratisowy bo w swoim zakresie.

Do tego musiałem piwnicę pogłębić bo by bufory nie weszły 😉

Opublikowano (edytowane)

Ja muszę jeszcze załatwić zaświadczenie do czystego powietrza i im wysłać. Dopiero zaczną działać. Bardziej martwiło mnie czy te kotły się sprawdzają ale znalazłem pana który je matuje już  przed tamtym sezonem grzewczym i mówi że bardzo fajne kotły. Ze przy podłogówce bufor trzyma nawet do 4 dni. Przy grzejnikach zimą całą dobę

Edytowane przez krzysiek06
Opublikowano

Heh u mnie 42k zł kocioł 37kw + 1000l bufor + cwu + komin + armatura

Opublikowano

@Trx9Z mojego doświadczenia sosnę oszczędzaj na domieszkę z olchą bo sama olcha słabo się pali i nie daje dużo ciepła ogólnie dobrze jest liściaste przekładać sosną zdrowiej na kocioł mniej smoli a dobrze się wypala.

Opublikowano

Najgorsze są zawleczki. Przy montażu kotła wyciągałem, troche zabawy jest zeby je powiesić, najlepiej deche od spodu wymiennika podlozyc bo lubia polecieć.

Link afiliacyjny

🌡 Szukasz instalatora pompy ciepła?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Porównaj oferty