Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po 2000kWh cena energii w g12 jest stała w obu strefach.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Easun`y wymiotło z sieci 😉

Chińczyk mi napisał, że do końca roku nie będzie modelu SMH(3000VA/2400W), to taki na 102V max, a optymalnie do 80V. 

Są te 3.6kW, ale trzeba do nich podłączyć paneli na 240-300V żeby poprawnie działało.

Startują od 120-150V

Edytowane przez Sławek007
Opublikowano (edytowane)

@o6483256 Skąd masz taką informację ?

Z tego co jest ustalone, to po przekroczeniu 2kWh, będzie obowiązywała cena taka jak w roku 2022. Więc jak masz G11 i 0,66 za kWh, to tak będzie w 2023. A jak masz G12, 0,36 w taniej, 0,86 w drogiej, to tak będzie w 2023.

Dodatkowo, jak będziesz miał mniejsze zużycie o 10% niż w roku poprzednim, to na 2024 masz 10% bonifikaty. Trzeba porównać okresy 10.2021-12.2022 do 10.2022-12-2023

Edytowane przez wacio1967
Opublikowano (edytowane)
Opublikowano

Z žycjem baterii jest jedna kwestja i z rozladowanim  %tuelnym ta sama.Kiedy bedziesz chcial užywac 5KWh,to potrzebna bateria 15-20KWh,by dzialala dlugie czasy i chodzila w zakresie nie od sciany k sciannie.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Sławek007 napisał(a):

Chińczyk mi napisał, że do końca roku nie będzie modelu SMH(3000VA/2400W), to taki na 102V max, a optymalnie do 80V. 

Są te 3.6kW, ale trzeba do nich podłączyć paneli na 240-300V żeby poprawnie działało.

Startują od 120-150V

Kupiłem:

https://pl.aliexpress.com/item/1005004377222490.html?gatewayAdapt=glo2pol

Ok 1200zł z VATem powinno wyjść.

Dostawa Luty 2023

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Tak same jak green cell i must,co mam w piwnicy,tylko startuja nižej.PV ponad napieciem baterii-130V max.....Ale amperowo nie wygodne byc pod 100V

Edytowane przez bercus
Opublikowano
Godzinę temu, o6483256 napisał(a):

W Energa tak to wygląda:

T bardzo zła wiadomość. Mam nadzieję że w Tauronie będzie inaczej. Na chwilę obecną jeszcze nie ma informacji. Jest tylko ta tabelka ze strony którą wcześniej podałeś. Z tym że te ceny mają się nijak do tej jaka mam w tej chwili.

image.thumb.png.82537133bc2bc2e18bb990bc4cf3f9c3.png

Opublikowano

To wygląda źle? Popatrz na ceny dla przedsiębiorców, tam się dopiero można "pochlastać"

image.png.47e76f90a5a6789baf2fdabb08fc3285.png

Opublikowano

No i tutaj nasuwa się pytanie. Takie samo jak temat wątku.

Czy jest jeszcze sens instalować panele fotowoltaiczne?

Według mnie, jak najbardziej, tylko trzeba będzie "kombinować", aby wykorzystać jak najwięcej na autokonsumcję.

I zaczynamy się kręcić w kółeczko.

• Inwerter hybrydowy jako UPS
  • W zimie ładować w taniej, a w drogiej rozładowywać
  • W lecie ładować z PV, a w nocy rozładowywać
  • Nadmiar do sieci

I liczyć na to że nie wymyślą jakiegoś podatku.

Opublikowano

Jakby ktoś chciał obliczyć opłatę za dystrybucję energii:

image.png.4f3b9aeb07473de69660e7cb457feeae.png

🤣🤣🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, o6483256 napisał(a):

W Energa tak to wygląda:

To jest odcinek z cyklu jak uwalić nie wygodną już prawdopodobnie dla nich II taryfę.

Wzór obliczeń pominę milczeniem ........

Obecnie są dwie drogi. Inwestować, produkować  i konsumować, albo oszczędzać przynajmniej w 2023 roku. A co wymyślą w 24 roku i kolejnych tego najstarsi górale jeszcze nie wiedzą. Jedno jest pewne. Tanio to już było.

Opublikowano
43 minuty temu, wacio1967 napisał(a):

T bardzo zła wiadomość. Mam nadzieję że w Tauronie będzie inaczej.

Jestem bardzo ciekawy co będziesz miał, ale obawiam się, że wszędzie będzie tak samo.

Opublikowano
40 minut temu, o6483256 napisał(a):

Jakby ktoś chciał obliczyć opłatę za dystrybucję energii

Niestety, ale ja na ten skrócony wzór się nie załapuję. Mój wzór jest rozbudowany o energię oddaną w taniej i drogiej i współczynnik oddanej w taniej i drogiej, do pobranej w taniej i drogiej, aby obliczyć za ile energii mam do zapłaty. Żeby było weselej to do tego wzoru muszą dorzucić bilansowanie międzyfazowe i bilansowanie godzinowe w rozbiciu na 15 minut. I tak dalej, bla, bla, bla.

Reasumując: Ciulneli się przy zdalnym odczycie licznika. 🙂 

Opublikowano
7 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Kupiłem:

https://pl.aliexpress.com/item/1005004377222490.html?gatewayAdapt=glo2pol

Ok 1200zł z VATem powinno wyjść.

Dostawa Luty 2023

Widziałem tego sprzedawcę, te same urządzenia co Easun cy Powland. Szukam z kontrolerem MPPT, a nie z PWM. Wychodziło mi coś koło 1600 z przesyłką, a były po 1100-1200 z wysyłką z Europy.

Dlatego pomyślałem o tej wersji 3,6kW. Tylka tam potrzeba 6-10 paneli aby to pracowało poprawnie.

Te co kupiłeś nawet z jednym panelem chyba będą działać.

Jak przyjdzie, to daj znać jak to chodzi.

Szukam u tego sprzedawcy może coś znajdę.

7 godzin temu, bercus napisał(a):

Tak same jak green cell i must,co mam w piwnicy,tylko startuja nižej.PV ponad napieciem baterii-130V max.....Ale amperowo nie wygodne byc pod 100V

Jaki masz model? 

Opublikowano

Mam musta.Tu tableczka.

IMG_20221213_175524.jpg

• Przydało się 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Sławek007 napisał(a):

Te co kupiłeś nawet z jednym panelem chyba będą działać.

Jak przyjdzie, to daj znać jak to chodzi.

Naturalnie zdam relację, ja go mam zamiar potraktować jako UPS podłączając 2 aku kwasowe. Najprawdopodobniej paneli do niego nie podepnę.

Może skończyć się też tak, że jak tylko przyjdzie sprzedam go z zyskiem patrząc na to co się teraz dzieje z zapotrzebowaniem.

Docelowo to mam zamiar "UPS`ować" dom z magazynu energii i to jest mój cel, a to tylko przejściowe rozwiązanie.

Opublikowano

Poszukalem na ali baterii li fe po i widzialem,že troche poglupilem z tymi mymi olowkami.Za ta cene moglem miec w czlonkach li fe i nawet wieksza kapacyte.Olowo w koncu tež chinczyk.Komus zarobilem...

Opublikowano

bercus mieszkasz niedaleko Ołomuńca (Olomouc) ?

Byłem tam, pięknie jest! 😉

.

Opublikowano

Słoneczko trochę wyszło i PV daje 1 kW na grzałkę przy 260V

image.png.93b50ea5fffbf9144a6d129c0f3b4531.png

image.png.98db52abb31da79d9b5a7d09b2a9c768.png

W nocy przy -13 załączała się druga grzałka. Ale nie ma źle. Rano już kocioł gazowy ruszył.

image.thumb.png.f964939ea3859a1bb1b218df1e185b19.png

Opublikowano

6 tyś na same PV teraz można uzyskać.

Opublikowano (edytowane)

To jeszcze tylko 44 i dychę można przykręcać. Kolejne 50kkz na markowe PC Panasonica czy inne, i z kolejne 50kkz na magazyny. Max oddadzą o ile oddadzą bo nie zabraknie  31. 150 - 31 = 120kkz zainwestować i sielanka. Przy obecnych stopach procentowych tylko brać kredyt i zakładać. Wszyscy w koło się ucieszą łącznie z komornikiem na końcu 🙂 

Napisałem realnie jak to wygląda , ale potraktujcie to dla relaksu. Nie bierzcie tego absolutnie do siebie. A jak ktoś się zirytuje tym, to kropelki walerianowe są bez recepty 🙂 . 

Edytowane przez daromega
Opublikowano

Nie przesadzaj. 

Panele PV, fakt podrożały, robocizna podrożała -trzeba liczyć 4,5-5tyś za 1kW.

PC Panasonica 10kW kupisz za niecałe 20000zł (trzeba wyczekać na okazję na znanym portalu aukcyjnym) z podstawowym montażem. Część hydrauliczna i przeróbki instalacji po twojej stronie. 

Magazyn 10kW kupisz poniżej 15tyś zł.

Wszystko niestety kosztuje. 

Tylko gdyby tak wszystko liczyć dalej paliłbym w śmieciuchu, a sam doskonale wiesz, że bycie niewolnikiem kotła do przyjemnych nie należy.

Opublikowano
2 godziny temu, daromega napisał(a):

To jeszcze tylko 44 i dychę można przykręcać. Kolejne 50kkz na markowe PC Panasonica czy inne, i z kolejne 50kkz na magazyny. Max oddadzą o ile oddadzą bo nie zabraknie  31. 150 - 31 = 120kkz zainwestować i sielanka. Przy obecnych stopach procentowych tylko brać kredyt i zakładać. Wszyscy w koło się ucieszą łącznie z komornikiem na końcu 🙂 

Napisałem realnie jak to wygląda , ale potraktujcie to dla relaksu. Nie bierzcie tego absolutnie do siebie. A jak ktoś się zirytuje tym, to kropelki walerianowe są bez recepty 🙂 . 

Hybrydowy falownik SOFAR-HYD(działa jako UPS przy braku zasilania na fazie) możesz kupić za 6500 zł, do tego 4kWpaneli (5szt,) nowych za 4000zł. Do tego kable, zabezpieczenia, el.montażowe. Niech będzie 13000. Z tego dostaniesz 6000 zwrotu, a z pozostałych 7000 jeszcze 13% w zwrocie podatku. Całość wyjdzie Ci ok.6000 i masz 4kW paneli za 6000, które wyprodukują Ci rocznie OK 4000kWh energii. Nawet doliczając koszty za przesył raczej szybko się spłaci.