Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Wkoncu po dw贸ch miesiacach opanowa艂em piec by jakos juz chodzi艂.

Wiec tak zacznijmy od tego co mam:

kocio艂 SAS slim 23kw, zaw贸r trojdrozny AFRISO ARM343, 2x pompa grunfos alpha 2L 25-40, 1x stara pompa na cyrkulacje

10 grzejnik贸w panelowych

pompa CO - ustawiona na tryb pracy: 1 (tr贸jk膮t)

pompa CWU - ustawiona na literke II rzymska

wentylator RVC 13AR bez przes艂ony

Dom 220mkw, lata 70 nieocieplony,聽 rury stare metalowe - od 38mm do 62mm

Piec ustawiony:

CO 60

CWU 50

Zaw贸r trojdrozny ustawiony na 50 minimalne otwarcie 20%

15sekund podawanie, 85 przerwa nadmuch 25%,

praca podtrzymanie 20sek, przerwa podtrzymania 25min

wentylator w pod. czas pracy 50sec, przerwy 10min

pompa cyrkulacyjna ustawiona: plan pracy CALY CZAS, czas pracy 5min, przerwa 30min

Ot贸z mam problem z ustawieniem tego pieca gdyz:

聽gdy zawor trojdrozny miesza, piec ciagle chodzi tak: dobije do 65 (trzymie w podtrzymaniu z 20,25min) i spada pozniej do 51 znow dobija z p贸艂 godziny do 60 i podtrzymanie.

W podtrzymaniu dobije tak do 65掳, 66掳

ochrona powrotu zal膮czona w ustawieniach zaworu( min 35掳, max 85掳)

lecz gdy zawor mosiagnie temperature np 61, to powrot ma 33

Co poradzicie by pozmieniac.

IMG20220129013845_Easy-Resize.com.jpg

IMG20220129013906_Easy-Resize.com.jpg

IMG20220129014036_Easy-Resize.com.jpg

IMG20220129014045_Easy-Resize.com.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Pompa kot艂owa powinna miesza膰 ca艂y czas.聽 Ochron臋 powrotu wy艂膮cz.聽 W wi臋kszo艣ci przypadk贸w tylko przeszkadza. Pomp臋 CWU daj na 1 bieg. Nie b臋dziesz mia艂 takich szybkich spadk贸w temperatury.

Co do zaworu, to nie pomog臋, bo nie mam praktyki.

Opublikowano

Pompy CWU nie umiem zalaczyc caly czas, bo jak uzyska temperature ZADANA czyli 50 to sama sie wylacza..

Opublikowano

ok wiec ochrona powrotu jest wylaczona. pompa CWU ustawiona na 1 bieg,

Opublikowano

No to jeszcze pomp臋 kot艂ow膮 na sta艂e w艂膮cz.

Opublikowano (edytowane)

Ok. wlacze caly czas na 1bieg.

Edytowane przez adamsjz10
Opublikowano (edytowane)

Ok. Pomog艂o 馃檪 20min podtrzymania, 15-20min praca 馃檪 Temperatura zaworu 5x stopni, powrotu 35-40stopni.

Dziekuje.

Opublikowano (edytowane)

Powy偶sze rady niezbyt wiele pomog膮 w kwestii 3D. Ten mieszacz wraz z聽 pomp膮 jest 偶le zamontowany!! Jedna z prawid艂owych opcji poni偶ej:

image.png.d495370313eab21d3d9364f64959a80d.png

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Nawet tam pod sufitom jest pompka te啪 na zasilaniu grzejnikow....

Opublikowano (edytowane)

To wyglada tak jak na zdjeciach. Mieszacz idzie bezposrednio z pieca po drodze jeszcze idzie na CWU wraz z pompka. Wiec musze pompe kot艂ow膮 zmienic polozenie tak?

IMG20220131191316_Easy-Resize.com.jpg

IMG20220131190955_Easy-Resize.com.jpg

Opublikowano

To jest mieszacz 3D a nie 4 D. Instalacje masz zrobion膮 jak dla 4D. @bercus聽zwr贸ci艂 s艂usznie uwag臋 na drug膮 pomp臋 na zasilaniu grzejnik贸w.聽

Masz 3 opcje:聽

1/ 3D i ochrona powrotu - zmieniasz po艂o偶enie pompy powrotu i likwidujesz t膮 na zasilaniu.

2/ 3D i obni偶enie temperatury na grzejniki - likwidujesz pomp臋 i ZZ na powrocie 3D

3/ 4D i obni偶enie na instalacj臋 plus ochrona powrotu - montujesz 4D zamiast 3D i jedynie przerabiasz powr贸t z grzejnik贸w.

Opublikowano

jak wyglada opcja nr 1??

Ta u gory na zasilaniu mam usunac i wogole ma nie byc,聽 a gdzie zmienic polozenie pompy kot艂a??

Opublikowano (edytowane)

Najliepiej byloby przerobic na 4D.Z 3d nie bedzie ochrona powrotu i stabilna praca kotla.Bo 4d zalatwi sprawe jak 2 stuki 3d-steruje temp.na grzejniki i zaraz ochroni ci powrot.Odcina i miesza niezaleznie obieg kotlowy i grzejnikowy.

Silownik masz,pompki te啪.Tylko mieszac,rurki,zaw.zwrotne na maly,du啪y obieg i cwu,robota.Schema znalazniesz w instalacjach.Potym bedzie du啪a poprawka.

Edytowane przez bercus
  • Przyda艂o si臋 1
Opublikowano

Ok

wiec musze zakupic zaw贸r 4d, czy ma to byc automat tak jak teraz mam, zeby podpiac do sterownka techa i ustawiac na temperature?

Opublikowano (edytowane)

Do sterownika podpinasz naped zaworu a nie sam zaw贸r. Kup taki, aby si艂ownik na niego pasowa艂- najlepiej tej samej firmy, co obecny 3D.

Edytowane przez gmaj22
  • Zgadzam si臋 1
  • Przyda艂o si臋 1
  • 2 lata p贸藕niej...
Opublikowano

Ponawiam temat bo w dalszym ciagu instalacja bez zmian.

Prosze mi napisac czy jesli dam zaw贸r 4d to bede mia艂 mniejsze spalanie?

Do tego czy powr贸t jesli jest na dole przy ziemi to moge obok pieca puscic rurke 150cm do g贸ry do mieszacza 4d? Bo nnna dole mam powr贸t zasilania z jednej strony domu+powr贸t z CWU, i jesli ja utnnnne to musialbym do mieszacza dac rurke 150cm do g贸ry by to podpi膮膰

Opublikowano (edytowane)

Poki przerobisz na 4D,to spalanie mo啪e troche spadnie,bo bedzie stabilniejsza praca ukladu.

Na 4D bedziesz mial zasilanie z kotla,powrot w kociol聽 z pompka tak jak jest.Zasilanie grzejnikow przerobisz do gornego przylaca 4d i powrot grzejnikowy na prawe przylacze 4D-z najlatwiejsza droga.Na powrotu kotla pozostaje tylko powrot z 4d i powrot cwu-nie opomnij w obieg cwu zalo啪yc zaworu zwrotnego. Powrot z domu wydaje mi sie duu啪o cienki,bo 3 obiegi i taka rureczka...i na zasilaniu widac calowa ?

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

Wi臋c tak:

Po pierwsze聽nie ma podajnika bo akurat聽naprawiam, wiec mam dojscie do rurek.

nA pierwszym zdjeciu jest powr贸t z zasilania CO + CWU idzie rurka w d贸艂 i tronikiem 艂膮czy sie z CO. tam dam zaw贸r zwrotny.

na drugiem zdjeciu jest stary mieszacz 3drozny a teraz kupie 4drozny i zasilaie z pieca zostaje

rurka po prawej czyli do grzejik贸w pojdzie w g贸re giazdo mieszacza

D贸艂 mieszacza zostaje

A po prawej stronie dam rurke z powrotu CO + CWU i puszcze ja 150cm do g贸ry do mieszacza.

Czy bedzie wszystko gra艂o? Czy ie bedzie problemu ze tam bedzie rurka do g贸ry te 150cm sz艂a?

Dziekuje bardzo za pomoc

20241103_122039.jpg

20241103_134830.jpg

Albo powr贸t CWU osobno puscic i po艂膮czyc POD pompka cyrkulacyjna?

20241103_134824.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dodaje dwa rysunki. Jeden 3d jest tak jak akualnie mam,

a drugi 4d jest tak jak bym to przerobi艂. Czy teraz bedzie lepiej?? Czy wszystko dobrze zrozumia艂em? Oraz czy miejsce zaworu zwrotnego jest dobre?

piec 3d.png

piec 4d.png

Opublikowano

I jeszcze zapytanie czy powr贸t z CWU bedzie dobrze? czy moze dac go odrazu za pompa cyrkulacyjna, omijajac zaw贸r 4d?

Opublikowano

Powrot z cwu musi byc za pompa cyrkulacyjna bezprosrednio w maly obieg kotlowy-powrot kotla.Prawo na 4D tylko powrot CO.

Opublikowano (edytowane)

Dobrze wi臋c podepn臋 powrot cwu omijaj膮c pomp臋 i zawor 4d.

Ale tak pozatym jest wszystko dobrze?

piec 4d.png

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.