Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wysokie spalanie 60 kg na dobę, pomocy!!, KociołTechnix PEL 24 KW ,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Mam  duży problem ze  wysokim spalaniem pelletu. Spala około 60 kg na dobę. Piec ma problem z osiągnięciem temperatury zadanej. Sterownik Argos PID kolor .Dom około 200 m2. Jeszcze nieocieplony. Dodaje zdjęcia kotłowni oraz ustawień sterownika. Próbowałem już wszystkiego... Spalanie się nie zmniejsza. Bardzo proszę o pomoc..

IMG20220116200726.jpg

IMG20220116200737.jpg

IMG20220116200744.jpg

IMG20220116200750.jpg

IMG20220116200814.jpg

IMG20220116200836.jpg

IMG20220116200955.jpg

IMG20220116201010.jpg

IMG20220116201122.jpg

IMG20220116201133.jpg

IMG20220116201137.jpg

IMG20220116201154.jpg

IMG20220116201157.jpg

IMG20220116201233.jpg

IMG20220116201246.jpg

IMG20220116201255.jpg

Opublikowano

Widzę brak pompy kotłowej to raz.
Przy 200 metrach i nieocieplony dom to spalanie takie może być.
60kg na dobę to twój kocioł dobiero pracuje. Mocą około 40-45%.

• Lubię to 1
Opublikowano

1. Korzystasz z bufora?

2. Nie znam tego kotła, ale to na zdjęciu wygląda niepokojąco (żar w rurze).

Screenshot_20220116-203808-176.png

Opublikowano

W spalanie pokazywane na sterowniku bym w 100% nie wierzył, więc lepiej odnosić się do rzeczywistych ilości zużytych worków. Patrząc na fotki zjechałbym bym z powietrzem, żeby płomień uspokoić i żeby ograniczyć wyrzucanie niespalonych fragmentów. Masz regulator ciągu? Drugie pytanie czy współczynnik przeliczania paliwa (obecne 10,5kg/h) był wpisany po sprawdzeniu wydajności podajnika czy jest to nastawa fabryczna? 

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na liczbę workow pali koło 60 kg.Nie mam takiego regulatora.  Współczynnik przeliczania paliwa to nastawa fabryczna

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Zrób test wydajności podajnika, bo to podstawa - od tej wartości sterownik przelicza pozostałe parametry. Bez regulatora sporo ciepła może zwiewać kominem, więc warto to sprawdzić. Czy kocioł zasuwa bez przerwy czy są jakieś krótkie postoje? próbowałeś pracy w trybie temp. zadana 70-75 i histereza 15-20C? 

Opublikowano (edytowane)

Nie mam pojęcia jak zrobić ten test wydajności podajnika. Nigdzie takiej opcji nie widzę... Kocioł mam cały czas odpalony bez przerw. Nie próbowałem wyższej temp. zadanej. Patrząc na ten sterownik jesteś w stanie powiedzieć jak ustawić histerezę ?Jestem zielony w tym temacie... 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Powinno to być zweryfikowane przy uruchamianiu kotla. Sprawdź instrukcje - kod 0101 i menu spalanie - kaloryczność i przesyp. Badanie wydajności podajnika robi się uruchamiając podajnik na np. 6min, a pellet wpada np do worka. Po tym czasie ważysz ilość paliwa i wynik mnożysz x10 - uzyskasz wtedy wartość w kg/h. 

Opublikowano

Troche bym obnižyl nadmuch,bo plomien dužo niespokojny i dmuchasz až napalony pelet wylatuje.

Przesyp,czy wydajnosc podajnika jest podstawa ustawienia pracy.Jesli ale sterownik pokazuje dobowe zužycje tak,jak naprawde wsypales,kociol spalil-jest ok.

Opublikowano

Wydaje mi się że pierwsza odpowiedź była najlepsza

200m bez ocieplenia to pewnie tyle pali i nie poradzisz. Możesz parę rzeczy poprawić jak pompę kotłową czy nastawy spalania ale uzyskasz możesz 10proc

Te 60kg na dobę to 2,5h na godzinę czyli realnie piec oddaje 10kw - a takie może być zapotrzebowanie nie ocieplonego domu o tak dużej powierzchni

• Lubię to 1
Opublikowano

Do tego robi swoje brak regulatora ciągu i ostatnie wiatry. Grunt, że mija właśnie połowa sezonu grzewczego.

Opublikowano

Kolego jakiej średnicy jest ten 4d , widzę że dwie pompy z niego ciągną .

Dom domem , ale dużo informacji nie podałeś, tylko szczątkowe .

skoro piec nie osiąga zadanej ciekaw jestem temperatury na grzejnikach .

Jakiej mocy w ogóle ten kocioł ? 

Opublikowano

To moc jest , na palniku płomień licho wygląda ciekawe na jakiej mocy zdjęcia zrobione .

Do tej instalacji aż się sprzęgło z zaworem VTC prosiło 

Opublikowano

moc jest, ale jak ma wbitą złą wydajność podajnika to nie wiadomo ile faktycznie max/ile min, a płomień lichy, bo jak wyżej pisałem ma za duży nadmuch - wywala mu niespalony pellet poza palenisko

Opublikowano

Tak jeszcze z ciekawości

Po co kupiles piec 25kw jeżeli dla ciebie spalanie 60kg/dobę to dramat i za dużo

Piec 25kw na pełnej mocy zje co najmniej 130kg na dobę...

• Lubię to 1
Opublikowano

Masz niska temperaturę powrotu do kotła dlatego ciężko go zagrzać i  tyle pali ustawienia spalania jak wyżej piszą do poprawy. Żeby podgrzać powrót można włączyć pompkę z cwu na stałe, ale wtedy będziesz miał wrzątek w bojlerze dlatego zamontuj zawór termostatyczny (antypoparzeniowy) na cwu tym bardziej że masz cyrkulację. To będzie najprostsza i  najtańsza przeróbka. A powinna dać efekty.