Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zużycie gazu, ustawienia

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Dawid555,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dom bliźniak, stare budownictwo,kamień i cegła,parter i poddasze  ok.80m2,ocieplony grafit 15,okna i drzwi wymienione .Kocioł Buderus Logamax122 24kw dwufunkcyjny kondensacyjny  Cały dół podlogowka góra grzejniki . Kocioł bez sprzęgła, zastosowany zestaw AFRISO Primobox ACB910 który pełni rolę sprzęgła i mieszacza(na podlogowke Czynnik niskotemperaturowy a na grzejniki wysokotemperaturowy) do tego regulator RC31O I mm100  Pompa w piecu ustawiona na 1.5

Regulacja według czujnika zewnętrznego z punktem początkowym , grzejniki i podlogowka. Moc grzania obniżona na kotle do 50% (aby nie traktował)

Grzejniki :

Max 55c

min 35 

wplyw pomieszcz. 3K

korekta temp.pomiesz. 0K

sposób obniżenia -prog temp.zew

podlogowka:

Max 40c

min 29c

wpływ pomieszczenia 3K

korekta temp.pomiesz. 0K

sposób obniżenia -tryb ograniczony

Z mieszczaczem , czas pracy mieszacza 120 s 

Podn.zaworu miesz. 5K

Minimalna temperatura zewnętrzna -20

Typ budynku - średni 

Tłumienie -tak 

Temp. w domu 22c w dzień, 21 noc

zużycie gazu póki co największe 127m3.  CWU I CO

Grzeje pierwszy sezon i nie wiem czy to dużo czy mało, czy kombinować z ustawieniami czy dać sobie spokój. 

Z góry dzięki za pomoc i komentarze. 

Opublikowano

Ale to zużycie 127 to jest za jaki okres dzień/tydzień/miesiąc/kwartał? Ciężko odnieść się do tego nie mając danych. 

Opublikowano

Witam...

Zużycie 127 M3 to za miesiąc.Grzejemy dopiero od września i póki co narasta zużycie największe wyszło póki co za grudzień, właśnie te 127m3. Za wrzesień było 80m3...ale było dużo ciepłej. Gdyby było potrzebne więcej danych to proszę dać znać.

Pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam zuzycie ponad 200m3 za grudzien w domu 120m2 wiec chyba nie ma co kombinowac.

Opublikowano

Dzięki za info😊

Druga sprawa,mam wrażenie że pięć mi taktuje... obniżyłem moc do 50% a on i tak kilkanaście razy dziennie się włącza....z tego co wywnioskowałem w opisach na różnych forach to być może obnize mu temp.  zasilania tak by dłużej magrzewal do ustawionej temperatury, dłuższe działanie kotła,niższa temperatura, lepsza sprawność....

Dobrze kombinuje czy nie?

• Rozwiązanie
Opublikowano

Ja ustawilem czas postoju palnika na max 10min 

Moc palnika na 5% okolo 5,1kw

Moc pompy na 4 w skali 1 do 9

Temp zasilania 45

Podłogówka sie wyłacza o 22 do 4 w tym czasie grzeja tylko grzejniki

I teraz chodzi bardziej ciągła praca

Opublikowano

U mnie moc minimalna kotła to 12% z 24kw , obecnie moc max. mam ograniczona do 50%.... sterowanie według krzywej grzewczej więc automatyka steruje pracą i mocą kotła.... Chyba dobrze rozumuje?

Opublikowano
W dniu 16.01.2022 o 04:38, Frogg napisał:

Dzięki za info😊

Druga sprawa,mam wrażenie że pięć mi taktuje... obniżyłem moc do 50% a on i tak kilkanaście razy dziennie się włącza....z tego co wywnioskowałem w opisach na różnych forach to być może obnize mu temp.  zasilania tak by dłużej magrzewal do ustawionej temperatury, dłuższe działanie kotła,niższa temperatura, lepsza sprawność....

Dobrze kombinuje czy nie?

Kilkanaście startów na dobę to prawidłowa praca kotła. Tym bardziej, jeśli piec jest sterowany pogodówką.

Jak zacznie startować kilkaset razy to będzie problem.

Oczywiście teoretycznie im niższa temp. tym wyższa sprawność.

Opublikowano

No póki co jakby się poprawiło... kocioł pracuje sobie spokojnie,w domu jest przyjemnie,ani zimno ani gorąco...22C na podlogowke cały czas bez obniżenia. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 18.01.2022 o 14:18, mistalova napisał:

Kocioł używam od września...więc już prawie 5 miesięcy, obliczyłem średnia startów palnika wczoraj i wyszło mi lekko ponad 40 startów dziennie ...czy to dobrze czy źle? 

Oczywiście starty palnika CO I CWU razem. 

Opublikowano

Od ilu startów palnika na dobę można mówić o taktowaniu?  70? 100? 150? 

Pytam z czystej ciekawości....

Opublikowano

Taktowanie jest wtedy, gdy kocioł startuje i zanim zdąży ustabilizować płomień to już musi go wygasić.

Czyli nie ma jakiejś sztywnej ilości załączeń. Chociaż zwyczajowo za granicę przyjęło się 100 startów na dobę, czyli raz na kwadrans (przy czystej pogodówce).

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dzięki... Teraz mam jakiś punkt odniesienia 😊

Jakieś dwa dni temu sprawdzałem, Kocioł startował 72 razy. Obniżyłem mu temp. zasilania , wyłączyłem wpływ pomieszczenia na temp. zasilania i wydłużyłem czas między startami palnika i póki co ilość startów palnika jest dużo mniejszy.