MarrrcinPL Opublikowano 8 Stycznia 2022 #1 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Posiadam piec górno-dolny z lokalnego warsztatu kotlarskiego o mocy 18kW z nadmuchem. Dmuchawa RV-05, sterownik Atmos. Palę w nim pierwszy sezon, aktualnie wyłącznie drewnem. Powoduje to że kocioł od wewnątrz jest usmolony. Rozumiem dlaczego tak się dzieje i dlatego próbowałem palić bez użycia dmuchawy. Rozpaliłem od dołu, załadowałem piec do pełna drewnem i paliłem na delikatnie uchylonych dolnych drzwiczkach (najmniej jak się dało uchylić). Paliło się dobrze, ale w szczytowym momencie temperatura na kotle wynosiła 83st. i to mimo tego, że do tej próby celowo użyłem wilgotnego drewna żeby zbyt mocno się nie paliło. Jest to dla mnie problem, bo 3/4 grzejników w tym domu nie posiada termostatów i w domu robi się sauna. Drugi problem to bezpieczeństwo. Przy takich wysokich temperaturach musiałbym palić tylko kiedy jestem w domu bo jest ryzyko zagotowania się wody. Chcę spróbować palić z dmuchawą, ale na innych ustawieniach w sterowniku żeby zminimalizować zjawisko odkładania się smoły: - niskie obroty dmuchawy (40%) - histereza zmniejszona do minimum, na 1st. - przedmuchy co 1min na okres 10s przy minimalnych obrotach (30%) - może ustawić wyższą temperaturę pracy, dotąd ustawiałem 57-62 st. Czy moja propozycja to dobry pomysł? Co jeszcze mógłbym zrobić? Cytuj
1mps Opublikowano 8 Stycznia 2022 #2 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Palenie drewnem w piecu z nadmuchem to najgorszy sposób. Smoły w kotle i w kominie na potęgę a jeszcze wilgotnym drewnem to już tragedia. Perspektywa pożaru w kominie prawie pewna, a już o wykwitach na ścianach nie wspomnę. Kucie tynków i remont miałem na własne życzenie. Było po taniości ale potem zabolało. Piszę to z własnego doświadczenia,obyło się bez wizyty straży pożarnej ale u sąsiada już nie. Po tej przygodzie wymieniłem piec . Radzę dobrze się zastanowić. 3 Cytuj
Daćko Opublikowano 9 Stycznia 2022 #3 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Był taki pomysł żeby kocioł był górno-dolny ,moim zdaniem to nie najlepszy pomysł ,zatkaj górny wlot blachą lub cegłą dociętą na wymiar ,w ten sposób ukierunkujesz kierunek spalania na dolny, nadmuch w tym przypadku może się nie sprawdzić bo on jest skierowany tylko pod ruszt ale musisz sprawdzić i ważna rzecz ruszt od końca wyłóż blaszką na całą szerokość na głębokość zrównaj z tylną przegroda .Takie zmiany robiłem koledze w kotle sas bez dmuchawy ,w razie potrzeby pisz na priv. Cytuj
carinus Opublikowano 9 Stycznia 2022 #4 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Kolega już poradził żeby zasłonić górny przelot, można nawet wełną mineralna uszczelnić i obowiązkowo dołożyć bufor, gdyż kocioł jest zbyt duży aby na drewnie opanować taka moc. Kiszenie na małej mocy to proszenie sie o problemy. Cytuj
MarrrcinPL Opublikowano 9 Stycznia 2022 Autor #5 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Dzięki za podpowiedzi. Miałem pod ręką kawałek wełny. Zasłoniłem górę i faktycznie ciąg ładnie przekierował się na dół. Rusztu narazie nie przysłaniałem blachą. Domyślam się że ma to zapobiegać przeciąganiu przez komin samego powietrza bez kontaktu z drewnem. Cytuj
carinus Opublikowano 9 Stycznia 2022 #6 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Znacznie gorzej, powietrze z pod rusztu idzie do góry zasypu odgazowuje całość wsadu drewna. Cytuj
MarrrcinPL Opublikowano 9 Stycznia 2022 Autor #7 Opublikowano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Tzn. co jest znacznie gorzej? Że tej blachy nie dołożyłem? Edytowane 10 Stycznia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
carinus Opublikowano 9 Stycznia 2022 #8 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Nie chodzi że powietrze leci prosto w komin, tylko że po drodze to powietrze rozpali cały zasyp drewna. Powietrze możesz podawać w niewielkich ilościach górnymi drzwiczkami i sam zobaczysz jak żar pójdzie od dołu do góry pomimo że powietrze idzie w przeciwnym kierunku. Co dopiero gdy idzie do góry. Cytuj
MarrrcinPL Opublikowano 9 Stycznia 2022 Autor #9 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Sorry carinus, ale dalej nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc "znacznie gorzej" Dlaczego powietrze miałoby rozpalić cały zasób drewna jeżeli nie idzie do góry bo góra jest przysłonięta? Cytuj
carinus Opublikowano 9 Stycznia 2022 #10 Opublikowano 9 Stycznia 2022 To ja źle zrozumiałem Twoje odniesienie do blachy zakrywającej ruszt. Odczytałem że odnosisz sie do zasłonięcia górnego przelotu wełną. Ta blacha na ruszcie zapobiega wychładzaniu sie żaru. Cytuj
MarrrcinPL Opublikowano 9 Stycznia 2022 Autor #11 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Teraz się zrozumieliśmy. Podsumowując: - górny wylot zatykam blachą/cegłą, ewentualnie tymczasowo wełną - tylną część rusztu wykładam kawałkiem blachy zrównując na głębokość z tylną przegrodą żeby żar się nie wychładzał Otrzymam w ten sposób coś na kształt pieca dolnego spalania. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. Załóżmy, że wprowadzam ww. modyfikacje i rezygnuję z dmuchawy. Jaki byłby teraz najbardziej optymalny sposób doprowadzania powietrza do paleniska? - spod dolnego rusztu (tak jak piec jest oryginalnie skonstruowany) - na wysokości dolnych drzwiczek, ale ponad rusztem (np. robiąc otwór w dolnych drzwiczkach) - na wysokości górnych drzwiczek tak aby powietrze było "przeciągane" przez cały zasyp drewna zabierając ze sobą ewentualne "wyziewy" i kierując się w stronę dolnego wylotu (trzeba by dorobić otwór dolotowy w górnych drzwiczkach) Cytuj
carinus Opublikowano 10 Stycznia 2022 #12 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Możesz wypróbować każdej kombinacji razem i osobno, sam zauważysz kiedy spalanie bedzie najlepsze. Cytuj
Gruner Opublikowano 10 Stycznia 2022 #13 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Z tego co wyczytałem o przeróbkach na dolne spalanie najbardziej optymalne jest podawanie powietrza od dołu czyli popielnikiem z niewielkim udziałem powietrza znad zasypu.Tako tez radzi guru nasz forumowy kolega Piecuch. Drzwiczki nad popielnikiem powinny być szczelne - w camino które ma zespolone te drzwi zalecano dorobić sobie blachę i uszczelniać aby wpadające tam powietrze nie wychładzało żaru. Cytuj
MarrrcinPL Opublikowano 10 Stycznia 2022 Autor #14 Opublikowano 10 Stycznia 2022 (edytowane) Masz namyśli te małe drzwiczki wewnątrz z okrągłymi otworami? Edytowane 11 Stycznia 2022 przez Ryszard Proszę nie cytować ostatniego postu Cytuj
Gruner Opublikowano 10 Stycznia 2022 #15 Opublikowano 10 Stycznia 2022 (edytowane) Tak. Jak widzę na zdjęciu też masz zespolone jak w Camino i innych SEKO Uszczelnij je na próbę wełną na czas palenia. Poczytaj tutaj https://czysteogrzewanie.pl/rozwoj/drobne-usprawnienia-kotlow/ tam jest dużo o paleniu od góry ale zasada jest ta sama duży przepływ studzi żar . Edytowane 10 Stycznia 2022 przez Gruner Cytuj
krzych13 Opublikowano 10 Stycznia 2022 #16 Opublikowano 10 Stycznia 2022 (edytowane) @Gruner Wszystko zależy jaki wysoki chcesz utrzymywać żar w kotle.Jeżeli niski to masz rację że trzeba zasłonić wlot powietrza przez drzwiczki żarowe a jeśli chciałbyś spalać z większą ilością żaru a zarazem większą mocą to powinno zostać tak jak jest to na zdjęciu powyżej ale tylko w przypadku gdy jest klapka powietrza PP z popielnika regulowana przez miarkownik ciągu. Edytowane 10 Stycznia 2022 przez krzych13 Cytuj
BORA Opublikowano 11 Stycznia 2022 #17 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Klapki brak bo to konstrukcja pod nadmuch. Trzeba dorobić . Swoją drogą, głupie zabezpieczenie. Asekuranctwo producenta. Ja palilem w Camino parę lat z nadmuchem i było OK. Fakt, moc nadmuchu na 30% w PID. Potem też dwa sezony na dwustanie. I także OK. Bez dorobienia PP ... Kiszka. 1 Cytuj
carinus Opublikowano 11 Stycznia 2022 #18 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Robiłeś coś z dolnym wlotem spalin, jakieś szamotowe wyłożenie? Cytuj
Gruner Opublikowano 11 Stycznia 2022 #19 Opublikowano 11 Stycznia 2022 18 godzin temu, krzych13 napisał: j ale tylko w przypadku gdy jest klapka powietrza PP z popielnika regulowana przez miarkownik ciągu. O to własnie chodzi że tak jak jest nie ma żadnej regulacji ciągu -uchylenie tych wrót nawet na milimetr już daje poteżną dawkę tlenu. Paląc w podobnym kotle SEKO od góry mam górne drzwi od PW te z rozetką ciut nieszczelne a te dolne tez podwójne wrota otwarte dosłownie na milimetr i kocioł podpięty do bufora 600l z ogromną łatwością robi 80 C - wtedy odpala się pompa obiegowa. W tym trybie zbiornik jest nabity na 85 C po spaleniu 10 kg węgla Marcel. Nie wyobrażam sobie opanować taki wielki kocioł jak ten na zdjęciu bez szczelnych drzwi, rozetki w górnych i miarkownika w dolnych drzwiach. Zrobiony jako dolny tym bardziej tego potrzebuje bo także tu jest ryzyko rozpalenia całego wsadu. Cytuj
carinus Opublikowano 11 Stycznia 2022 #20 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Szczelność wszystkich drzwiczek w kotle to podstawa do poprawnej regulacji modulacją kotła, bez tego to czysta loteria jak kocioł się zachowa gdy zawieje mocniej wiatr. Cytuj
MarrrcinPL Opublikowano 13 Stycznia 2022 Autor #21 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Dziękuję wszystkim za pomoc. Teraz już wiem co i jak powinno być zrobione 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi