Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przewymiarowany czy niedoszacowany - co lepiej ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na to pytanie ci nie odpowiem bo nie wiem. Jak projektowałem własną instalację, to np. Afriso w swoich propozycjach miało raz tak a raz siak. Tutaj na forum raz dostałem odpowiedź, że przyłączenie obiegu CWU za sprzęgłem to błąd i taka instalacja nie będzie działała dobrze. Nie wiem, nie znam się, ale u mnie działa i to bardzo dobrze.

Te rysunki nie obejmują także sytuacji np. gdzie masz 2 obiegi i CWU > 220L. W kotle jest pompa która generuje przepływ przez sprzęgło. Może dla jakiegoś standardowego sprzęgła, założonego dla pompy przepływu i różnicy temperatur stwierdzili że przy tych parametrach sprzęgło nie uciągnie więcej mocy? Albo prościej i bardziej prawdopodobnie, że nie będą w stanie zrównoważyć przepływów dla 3 pomp za sprzęgłem przez tę pompę co jest w kotle.

• Odpowiedzi 329
  • Wyświetleń 55.2 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Jak chcesz oszczędzić to zejdź z temperaturą w domu ale na stałe. Każde większe obniżenie temperatury w domu to po powrocie do wiekszej temperatury konieczność ogrzania całego domu a czyli setki ton a

• Woda w kotle czy woda w wymienniku kotła to jedno - woda w kotle poza wymiennikiem to juz raczej problem. 

• Troszeczkę inaczej podejdę do tematu niż koledzy powyżej a mianowicie zapytaj sam siebie jak chcesz mieć ogrzewany dom czy preferujesz w miarę stałą temperaturę w budynku przy grzejnikach ciepłych cał

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Autor

Byłem dzisiaj w jeszcze jednej firmie instalatorskiej w mojej okolicy. Montują praktycznie wszystko. Tak z czystej ciekawości pokazałem im swoją listę faworytów na której były : Laguna 18, Lazar SM 11, RED selecta i Blackstar. Pochwalili, że wiem czego chcę bo wybrałem te najmądrzejsze - odpowiedziałem , że to dzięki pomocnym gościom :) z forum.info-ogrzewanie.

Powiedziałem, że najbardziej by mi leżała Laguna ale serwis daleko i dofinansowania tylko 6 tysi. Na to sprzedawca uświadomił mnie , że jest coś równie dobrego ( twierdził, że nawet lepszego ?) od Laguny, i ma serwis w mojej okolicy i dofinansowanie wyższe bo 9 tysi. 

Windhager biowin lite 10kw. Nie ma tylko automatycznego zbierania popiołu.

Już gadałem z teściem :) i chyba da się przekonać bo w sumie niewiele drożej wyjdzie od Lazara.

Brać tego Windhagera ?

Opublikowano

To jest chyba najwyższa półka. Tylko cena też adekwatna.
Ja myślałem o tych kotłach ale cena mnie zabiła. Wybrałem kocioł polski i prosty. Na pewno mniej ekonomiczny ale o połowę tańszy.
Szybciej kocioł się skończy zanim wypalę różnicę ceny w pellecie.

Opublikowano
2 godziny temu, marcincastus napisał:

że jest coś równie dobrego ( twierdził, że nawet lepszego ?) od Laguny

Nie lepsze bo nie ma odpopielania 😉

A tak na serio to szacun że znają marki powyższych kotłów. Jak masz możliwość i chcesz, bierz oczywiście Windhagera. Zorientuj się jednak jak wygląda montaż. Oni wymagają ich zestawów hydraulicznych, żeby Cię tutaj cenowo nie zabiło. 

Opublikowano

Ja mam dom 280 m2 wszystko w podłogówce, piec pellux 12. Mam go od 3 lat, nigdy nie pracował pełną mocą, mam go skręcone na podawaniu (chyba max miał 9kW). Przeważnie sobie tak pyrka. Wg mnie lepiej brać mniejszy. Też liczyłem swój dom z Ciepło właściwe i wychodziło mi 11 kW.

Opublikowano
  • Autor

KrisW, a z ciekawości , ile taki pellux na te 280 metrów ci spala ?

Cwu też masz latem z tego kotła ?

Opublikowano
Godzinę temu, marcincastus napisał:

KrisW, a z ciekawości , ile taki pellux na te 280 metrów ci spala ?

Cwu też masz latem z tego kotła ?

Na cały zeszły sezon poszło 3300 kg. Poprzedni 3500 kg, Pierwszy 4200 kg. Przy temp poniżej 0 spala ok 17 kg/dobę, a przy -10 spala ok 25 kg. Przy +3 spala ok 12-15kg. Latem nie grzeję wody bo szkoda mi zapalarki, już 2 wymieniałem. Temp w domu 22 stopnie.

Opublikowano
W dniu 10.01.2022 o 19:07, eliks napisał:

Nie lepsze bo nie ma odpopielania 😉

A tak na serio to szacun że znają marki powyższych kotłów. Jak masz możliwość i chcesz, bierz oczywiście Windhagera. Zorientuj się jednak jak wygląda montaż. Oni wymagają ich zestawów hydraulicznych, żeby Cię tutaj cenowo nie zabiło. 

Widziałem kilka zdjęć w sieci na których był windhager bez ich grup pompowych. Więc chyba nie wymagają.

Opublikowano
  • Autor

Był u mnie dzisiaj instalator na oględzinach, do końca tygodnia dostanę oferty na trzy kotły o które prosiłem, Windhager, Laguna i Blackstar. Oerty będą obejmowały montaż kotła, podłączenie do obecnego bojlera na cwu i również montaż wkładu kominowego. Zobaczymy czy różnice będą jakieś ogromne. Mam stosunkowo niską kotłownię, 185 cm. Z Windhagerem nie ma problemu ale już Laguna ponoć potrzebuje 230 cm wysokości "serwisowej", gdyby trzeba było coś tam z środka wyjmować w razie awarii. Nie wiem jak jest z Blackstarem na wysokość.

Sprzedawca sprawdził i twierdzi, że Laguna łapie się na podwyższone dofinansowanie ?

Generalnie to "urabiam" teścia :), widzę, że zaczyna mięknąć :)

Tak że żadna z opcji na dzień dzisiejszy nie jest wykluczona. Okaże się, jak dostanę wyceny.

Edytowane przez marcincastus

Opublikowano

Serwisowej 2.3 m? Do czego? Oni widzieli ten kocioł? Sprawdzali dokumenty bo to nawet tu na forum było sprawdzane i się nie łapie niestety. 

Opublikowano
  • Autor

image.png.0f173fbb287dcc420413becbfbb011cf.png

To był sprzedawca i wnioskował to pewnie z instrukcji instalacji, ale powiedział, że dopyta instalatorów czy to jest obligatoryjne.

A co do tego wyższego dofinansowania to właśnie już nie wiem. Ty mówisz, że nie łapie się , gość w sklepie spojrzał w papiery i stwierdził, że się łapie. A w tym linku

https://powietrze.malopolska.pl/wp-content/uploads/2018/07/Badania-laguna-P.pdf

jest , że przekracza ale na obniżonej mocy.

Dlatego pytałem, czy urzędnicy biorą pod uwagę moc nominalną czy obniżoną też ?

Opublikowano

Ale już nie ma tej Laguny "jedynki" a to do niej są te certyfikaty. Teraz jest Laguna2 i ona ma nowe certyfikaty. 

Opublikowano
  • Autor

No to szkoda, dzięki za potwierdzenie. Muszę tego sprzedawcę uświadomić, żeby ktoś potem jak nie dostanie kasy, nie miał do niego pretensji.

A ten wymóg na wysokość, 230 cm, to po co im ?

trzeba tam w razie awarii coś sztywnego i długiego wyjmować ?

Opublikowano
  • Autor

to teraz się zastanawiam co będzie lepsze, jeśli się okaże że cena tańszej Laguny ale z 6tyś dotacją wyjdzie na to samo co droższy Windhager ale z 9 tyś dotacją. Jak wyjdzie na to samo to co brać ?

Nie interesują mnie softy i bajery. Potrzebuję niskie spalanie i spokój. Popielnik opróżnić to nie problem.

Opublikowano
10 godzin temu, michalwa napisał:

Widziałem kilka zdjęć w sieci na których był windhager bez ich grup pompowych. Więc chyba nie wymagają.

To pokaż te zdjęcie Windhagera na zaworze 4d. 

Znajomy wysłał mi film z montażu Windhagera Biowin 15 w pełnej wersji i zobacz co leży na stole. 

Screenshot_2022-01-12-09-33-45-88_be80aec1db9a2b53c9d399db0c602181.jpg

Screenshot_2022-01-12-09-35-03-64_be80aec1db9a2b53c9d399db0c602181.jpgScreenshot_2022-01-12-09-35-14-36_be80aec1db9a2b53c9d399db0c602181.jpgScreenshot_2022-01-12-09-34-37-17_be80aec1db9a2b53c9d399db0c602181.jpg

Dlatego mówię że trzeba wszystko przemyśleć a co masz wybrać to już sam decyduj. 

Opublikowano
  • Autor

Dostałem właśnie oferty:

Windhager - 22,000

Blackstar - 23,000

Laguna - 23,400

dodatkowo montaż wkładu kominowego 8 m, części i robocizna - 17,000

Wszystko policzone na gotowo z 8% vatem

Czyli Windhager 39,000

Blackstar 40,000

Laguna 40,400

Wkład kominowy z montażem to 3800 z tych 17000.

Myślałem, że różnice będą większe a tu wychodzi na jedno.

Jak to u was cenowo wygląda Panowie ?

Opublikowano

To ile za montaż wkładu kominowego z robocizną w końcu? Bo raz piszesz 17tyś.a raz 3,8tyś.
Za stalowy wkład kominowy 8m z robocizną 17tysięcy?
Ok, już widze części i robocizna: wkład kominowy i podłączenie kotła do instalacji z osprzętem.
Już myślałem że ich kompletnie "popieściło" z tymi cenami za wkład rury do komina.
A swoją drogą to chyba dużo za podłączenie kotła z osprzętem do instalacji, 13tyś?

Opublikowano
  • Autor

"Wkład kominowy z montażem to 3800 z tych 17000."

montaż wkładu 3800, i ta kwota jest zawarta w tych 17000 czyli gdyby było bez wkładu to montaż kotła by wyniósł

17000 - 3800 = 13200 

2 minuty temu, Puławiak napisał:

Ta Laguna na 8 % to w wersji pozłacanej. 

no tak mi się też wydaje, że na siłę mi chcą tego windhagera sprzedać.

Bez wkładu kominowego, montaż Laguny :

23,400 + 13,200 = 36,600

Opublikowano
  • Autor

zastanawiam się dlaczego do Laguny doliczają zawór przełączający , sterownik do zaworu mieszającego, śrubunki, ochronę powrotu za 2337 zł, skoro wyżej jest opłata za modernizację instalacji c.o. za 5940 zł, oprócz montażu za 4320 zł ?