Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze, bo masz palnik sv200-15 o przesypie ok 12 do 12,4kg/h w zależności od paliwa.

Sławek ma mniejszy sv200-9 o przesypie 4,7 do 5kg/h na mniejszym ślimaku. 

Tutaj moje ostatnie testy z analizatorem na domowym kotle z sv200-25 na dmuchawie 80W dla paliwa o nazwie Super Mocny

Opublikowano

Jak chcecie ustawiać czy zmieniać parametry, to Kamil dzisiaj rano spłodził filmik z instrukcją jak to ustawiać. Wrzuciłem go także na stronę SEKOM do działu FAQ

Kamil lubi takie filmy po 12-15minut, dla mnie ciut za długie. Nie mniej fajnie to w tym filmie pokazał. Moja uwaga jednak taka, że ja wolę na dole aby modulować w zakresie 8 do 10% dla mocy minimalnej. Wyżej nie ustawiam, bo zaczyna się zabawa w ustawienie podtrzymania.

• Lubię to 1
Opublikowano

9350a02a3231773c28b776e574a6b841.jpg

Moj kolega ma taka dmuchawe. Kocioł od Maliny 12Kw

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

14f5d5e487c7b2ebedf9511e0e9c0ccc.jpg

Opublikowano

ca5cccb226d769ae22801c996def7221.jpg

A ja mam taka dmuchawe.
Chyba zła co????

Opublikowano

To malina taka założył. Kociol ma może koło 1,5 miesiąca.

Opublikowano

Malina takie podobno zakłada bo są tańsze. Byś musiał atakować malinę żeby ci wymienili na taką jaka ma być.

Opublikowano

Już jutro pisze reklamacje.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 6.12.2019 o 17:34, altoro napisał(a):

Coś nie tak z tym filmem, komunikat że film niedostępny i prywatny.

Rozwiń  

U mnie działał normalnie

Fakt teraz nie działa 

Edytowane przez maniek130
Opublikowano (edytowane)

Slawekorfi

Jak kocioł 12kW ma palnik sv200-15 to dmuchawa DM80 jest dobra, jak kocioł 12kW ma palnik sv200-9 to dla SKZP02 lepiej by było, jakby pracowało to na DM85

DM80 czy DM85 to praktycznie prawie taka sama cena. Są na dobrych silnikach, kwestia doboru do danego sterownika i palnika

Edytowane przez Pieklorz
Opublikowano

Witam, 

Mam ekogroszek Skarbek 

Tydzień było ok mało popiolu i roboty  w czwartek zaspałem ponownie kosz dzisiaj wchodzę do kotłowni. Otwieram drzwiczki do palnika A tam z palnika wisi spiek 

Do tej pory było ok , co mogło się zdarzyć 

Gość Visitor1230
Opublikowano (edytowane)

Nic. Wegiel masz spiekajacy. Generalnie z moca trzeba zejsc w dol. Ale nie bede sie tu wymadrzal bo o tym palniku nie wiem praktycznie nic.

Edytowane przez Visitor1230
Opublikowano

Witam. Mam SV 200 25 kw w malinie 19 kw, i dmuchawę WPA X6 67 w sterownik skzp02 .Mój pierwszy sezon z kotłem z podajnikiem, wg mnie ciekawy palnik, nie trzeba kombinować z wysokością "kopczyka", ale na małych mocach pali się blisko ślimaka, testowałem kilka ekogroszkow i varmo - ciekawa alternatywa fajnie się paliło ale wg mnie nie zalecam do pracy na małej mocy i żeby kocioł się odstawial, krótki podajnik temp miałem 38- 45 stopni i istnieje możliwość cofnięcia się żaru do zasobnika, zdarzyło się kilka spieków.  Fajnie chodzi na stałej modulacji , od średniej z 12 godzin modulacji odejmuje 2 do 4 procent i ustawia jako minimalna modulacje a górna +40%. Czyli np mam 26 - 60. Uważam że mniejszy przedział mocy możemy dokładniej dopasować powietrze do podawanego węgla . Takie moje drobne spostrzeżenia. 

IMG_20191205_124441.jpg

Opublikowano

Cześć
Mam palnik na pierwszy rok. Myślę, że mam problem z napowietrzaniem, z jednej strony daje więcej powietrza w całym zakresie mocy. Próbowałem różnych ustawie ń, ale wynik jest taki sam. Dwa razy wyczyściłem grill i komorę powietrzną pod nim, zbierając popiół.

IMG_20191114_114934.jpg

IMG-2f5c4f43c4e634bf6dda7b87c8959cc1-V.jpg

IMG-f61b6800b43b635e9da6b4a1d69641c2-V.jpg

Opublikowano

Polecam zobaczyć:

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

dzięki
Problem polega na tym, że nie rozumiem języka i używam tłumacza do czytania. Uświadomiłem sobie, że w ten sposób płomień powinien wyglądać na małą i dużą moc, pokazując, jak pali się dużą ilością powietrza i małą ilością powietrza. Nie mogę zamówić tak gęstego, skupionego płomienia, niezależnie od mocy i wiatru. Dla mnie z jednej strony jest zawsze grubszy, az drugiej prawie tak lekki jak mgła.

Edytowane przez ValterZheliazkov
Opublikowano (edytowane)
  W dniu 7.12.2019 o 21:01, maniek130 napisał(a):

Witam, 

Mam ekogroszek Skarbek 

Tydzień było ok mało popiolu i roboty  w czwartek zaspałem ponownie kosz dzisiaj wchodzę do kotłowni. Otwieram drzwiczki do palnika A tam z palnika wisi spiek 

Do tej pory było ok , co mogło się zdarzyć 

Rozwiń  

Witam 

Mam w uproszczeniu podobny palnik, zabudowany z boków i przykryty szamotem. Ze spiekami żużlowymi właśnie tak jest przez dłuższy czas nic się nie dzieje ale jak powstanie spiek w poprzek palnika to on się blokuje, palnik podaje nowe porcje paliwa z którego jest coraz więcej popiołu i coraz większy spiek. U mnie z miału który kupiłem na próbę tego roku powstawały takie spieki, że blokowały wylot palnika i ciężko je było hakiem wyrwać.

Najlepiej zrezygnować z takiego węgla a jak masz go dużo to zejdź z nadmuchem podawaj mniejsze porcje paliwa.

Edytowane przez jacek61
Opublikowano
  W dniu 8.12.2019 o 10:35, ValterZheliazkov napisał(a):
dzięki
Problem polega na tym, że nie rozumiem języka i używam tłumacza do czytania. Uświadomiłem sobie, że w ten sposób płomień powinien wyglądać na małą i dużą moc, pokazując, jak pali się coraz więcej powietrza. Nie mogę zamówić tak gęstego, skupionego płomienia, niezależnie od mocy i wiatru. Dla mnie z jednej strony jest zawsze grubszy, az drugiej prawie tak lekki jak mgła.

Zablokuj palnik na 30% mocy i ustaw do niego powietrze i węgiel, potem zablokuj na 100% mocy i ustaw powietrze żeby ogień był tak jak w filmie u Kamila i na koniec odblokuj modulacje od 15% mocy palnika do 100% mocy i powinno być ok.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
  W dniu 8.12.2019 o 10:38, jacek61 napisał(a):

Witam 

Mam w uproszczeniu podobny palnik, zabudowany z boków i przykryty szamotem. Ze spiekami żużlowymi właśnie tak jest przez dłuższy czas nic się nie dzieje ale jak powstanie spiek w poprzek palnika to on się blokuje, palnik podaje nowe porcje paliwa z którego jest coraz więcej popiołu i coraz większy spiek. U mnie z miału który kupiłem na próbę tego roku powstawały takie spieki, że blokowały wylot palnika i ciężko je było hakiem wyrwać.

Najlepiej zrezygnować z takiego węgla a jak masz go dużo to zejdź z nadmuchem podawaj mniejsze porcje paliwa.

Rozwiń  

Niestety, mam go 4tony jeszcze 

Palę na pid,  muszę na spokojnie obejrzeć filmiki Kamila 

Wczoraj zmniejszyłem nadmuxh, ale teraz kopci trochę więc chyba muszę zwiększyć o 1% I obserwować.  

Opublikowano
  W dniu 8.12.2019 o 10:35, ValterZheliazkov napisał(a):

Problem polega na tym, że nie rozumiem języka i używam tłumacza do czytania.

Rozwiń  

Na początku filmu jest pokazana prawidłowa praca palnika ustawionego na 30% mocy. Taki właśnie płomień powinien wtedy być.

Od 4 minuty filmu pokazana jest prawidłowa praca palnika na 100% mocy. 

Od 5: 30  pokazuje palnik na 100% mocy, ze zbyt małą dawką powietrza.Tak nie może być.

Od 7:30  pokazuje palnik na 100% mocy, ale ze zbyt dużą dawką powietrza. Tak nie może być.

• Zgadzam się 1