Pieklorz Opublikowano 6 Grudnia 2019 #26 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Dobrze, bo masz palnik sv200-15 o przesypie ok 12 do 12,4kg/h w zależności od paliwa. Sławek ma mniejszy sv200-9 o przesypie 4,7 do 5kg/h na mniejszym ślimaku. Tutaj moje ostatnie testy z analizatorem na domowym kotle z sv200-25 na dmuchawie 80W dla paliwa o nazwie Super Mocny Cytuj
Pieklorz Opublikowano 6 Grudnia 2019 #27 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Jak chcecie ustawiać czy zmieniać parametry, to Kamil dzisiaj rano spłodził filmik z instrukcją jak to ustawiać. Wrzuciłem go także na stronę SEKOM do działu FAQ Kamil lubi takie filmy po 12-15minut, dla mnie ciut za długie. Nie mniej fajnie to w tym filmie pokazał. Moja uwaga jednak taka, że ja wolę na dole aby modulować w zakresie 8 do 10% dla mocy minimalnej. Wyżej nie ustawiam, bo zaczyna się zabawa w ustawienie podtrzymania. 1 Cytuj
maniek130 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor #28 Opublikowano 6 Grudnia 2019 A czy mój popiół jest ok Zastanawia mnie czy ekonomicznej jest z pidem czy interesowało Cytuj
SlawekOrfi Opublikowano 6 Grudnia 2019 #29 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Moj kolega ma taka dmuchawe. Kocioł od Maliny 12KwWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
SlawekOrfi Opublikowano 6 Grudnia 2019 #30 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
SlawekOrfi Opublikowano 6 Grudnia 2019 #31 Opublikowano 6 Grudnia 2019 A ja mam taka dmuchawe. Chyba zła co????Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Kijasr Opublikowano 6 Grudnia 2019 #32 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Za duża dmuchawa kolega pieklorz opisał dokładnie jaka ma być Cytuj
SlawekOrfi Opublikowano 6 Grudnia 2019 #33 Opublikowano 6 Grudnia 2019 To malina taka założył. Kociol ma może koło 1,5 miesiąca. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Kijasr Opublikowano 6 Grudnia 2019 #34 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Malina takie podobno zakłada bo są tańsze. Byś musiał atakować malinę żeby ci wymienili na taką jaka ma być. Cytuj
SlawekOrfi Opublikowano 6 Grudnia 2019 #35 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Już jutro pisze reklamacje. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
altoro Opublikowano 6 Grudnia 2019 #36 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Coś nie tak z tym filmem, komunikat że film niedostępny i prywatny. Cytuj
maniek130 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Autor #37 Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) 14 minut temu, altoro napisał: Coś nie tak z tym filmem, komunikat że film niedostępny i prywatny. U mnie działał normalnie Fakt teraz nie działa Edytowane 6 Grudnia 2019 przez maniek130 Cytuj
Pieklorz Opublikowano 6 Grudnia 2019 #38 Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Slawekorfi Jak kocioł 12kW ma palnik sv200-15 to dmuchawa DM80 jest dobra, jak kocioł 12kW ma palnik sv200-9 to dla SKZP02 lepiej by było, jakby pracowało to na DM85 DM80 czy DM85 to praktycznie prawie taka sama cena. Są na dobrych silnikach, kwestia doboru do danego sterownika i palnika Edytowane 6 Grudnia 2019 przez Pieklorz Cytuj
maniek130 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor #39 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Witam, Mam ekogroszek Skarbek Tydzień było ok mało popiolu i roboty w czwartek zaspałem ponownie kosz dzisiaj wchodzę do kotłowni. Otwieram drzwiczki do palnika A tam z palnika wisi spiek Do tej pory było ok , co mogło się zdarzyć Cytuj
Gość Visitor1230 Opublikowano 7 Grudnia 2019 #40 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Nic. Wegiel masz spiekajacy. Generalnie z moca trzeba zejsc w dol. Ale nie bede sie tu wymadrzal bo o tym palniku nie wiem praktycznie nic. Edytowane 7 Grudnia 2019 przez Visitor1230 Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 8 Grudnia 2019 #41 Opublikowano 8 Grudnia 2019 A ja myślę jak spieki to zawsze za dużo powietrza . Cytuj
Misiu Opublikowano 8 Grudnia 2019 #42 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Witam. Mam SV 200 25 kw w malinie 19 kw, i dmuchawę WPA X6 67 w sterownik skzp02 .Mój pierwszy sezon z kotłem z podajnikiem, wg mnie ciekawy palnik, nie trzeba kombinować z wysokością "kopczyka", ale na małych mocach pali się blisko ślimaka, testowałem kilka ekogroszkow i varmo - ciekawa alternatywa fajnie się paliło ale wg mnie nie zalecam do pracy na małej mocy i żeby kocioł się odstawial, krótki podajnik temp miałem 38- 45 stopni i istnieje możliwość cofnięcia się żaru do zasobnika, zdarzyło się kilka spieków. Fajnie chodzi na stałej modulacji , od średniej z 12 godzin modulacji odejmuje 2 do 4 procent i ustawia jako minimalna modulacje a górna +40%. Czyli np mam 26 - 60. Uważam że mniejszy przedział mocy możemy dokładniej dopasować powietrze do podawanego węgla . Takie moje drobne spostrzeżenia. Cytuj
ValterZheliazkov Opublikowano 8 Grudnia 2019 #43 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Cześć Mam palnik na pierwszy rok. Myślę, że mam problem z napowietrzaniem, z jednej strony daje więcej powietrza w całym zakresie mocy. Próbowałem różnych ustawie ń, ale wynik jest taki sam. Dwa razy wyczyściłem grill i komorę powietrzną pod nim, zbierając popiół. Cytuj
SlawekOrfi Opublikowano 8 Grudnia 2019 #44 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Polecam zobaczyć: Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 1 Cytuj
ValterZheliazkov Opublikowano 8 Grudnia 2019 #45 Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) dzięki Problem polega na tym, że nie rozumiem języka i używam tłumacza do czytania. Uświadomiłem sobie, że w ten sposób płomień powinien wyglądać na małą i dużą moc, pokazując, jak pali się dużą ilością powietrza i małą ilością powietrza. Nie mogę zamówić tak gęstego, skupionego płomienia, niezależnie od mocy i wiatru. Dla mnie z jednej strony jest zawsze grubszy, az drugiej prawie tak lekki jak mgła. Edytowane 8 Grudnia 2019 przez ValterZheliazkov Cytuj
Gość jacek61 Opublikowano 8 Grudnia 2019 #46 Opublikowano 8 Grudnia 2019 (edytowane) 13 godzin temu, maniek130 napisał: Witam, Mam ekogroszek Skarbek Tydzień było ok mało popiolu i roboty w czwartek zaspałem ponownie kosz dzisiaj wchodzę do kotłowni. Otwieram drzwiczki do palnika A tam z palnika wisi spiek Do tej pory było ok , co mogło się zdarzyć Witam Mam w uproszczeniu podobny palnik, zabudowany z boków i przykryty szamotem. Ze spiekami żużlowymi właśnie tak jest przez dłuższy czas nic się nie dzieje ale jak powstanie spiek w poprzek palnika to on się blokuje, palnik podaje nowe porcje paliwa z którego jest coraz więcej popiołu i coraz większy spiek. U mnie z miału który kupiłem na próbę tego roku powstawały takie spieki, że blokowały wylot palnika i ciężko je było hakiem wyrwać. Najlepiej zrezygnować z takiego węgla a jak masz go dużo to zejdź z nadmuchem podawaj mniejsze porcje paliwa. Edytowane 8 Grudnia 2019 przez jacek61 Cytuj
SlawekOrfi Opublikowano 8 Grudnia 2019 #47 Opublikowano 8 Grudnia 2019 dzięki Problem polega na tym, że nie rozumiem języka i używam tłumacza do czytania. Uświadomiłem sobie, że w ten sposób płomień powinien wyglądać na małą i dużą moc, pokazując, jak pali się coraz więcej powietrza. Nie mogę zamówić tak gęstego, skupionego płomienia, niezależnie od mocy i wiatru. Dla mnie z jednej strony jest zawsze grubszy, az drugiej prawie tak lekki jak mgła.Zablokuj palnik na 30% mocy i ustaw do niego powietrze i węgiel, potem zablokuj na 100% mocy i ustaw powietrze żeby ogień był tak jak w filmie u Kamila i na koniec odblokuj modulacje od 15% mocy palnika do 100% mocy i powinno być ok. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj
maniek130 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor #48 Opublikowano 8 Grudnia 2019 1 godzinę temu, jacek61 napisał: Witam Mam w uproszczeniu podobny palnik, zabudowany z boków i przykryty szamotem. Ze spiekami żużlowymi właśnie tak jest przez dłuższy czas nic się nie dzieje ale jak powstanie spiek w poprzek palnika to on się blokuje, palnik podaje nowe porcje paliwa z którego jest coraz więcej popiołu i coraz większy spiek. U mnie z miału który kupiłem na próbę tego roku powstawały takie spieki, że blokowały wylot palnika i ciężko je było hakiem wyrwać. Najlepiej zrezygnować z takiego węgla a jak masz go dużo to zejdź z nadmuchem podawaj mniejsze porcje paliwa. Niestety, mam go 4tony jeszcze Palę na pid, muszę na spokojnie obejrzeć filmiki Kamila Wczoraj zmniejszyłem nadmuxh, ale teraz kopci trochę więc chyba muszę zwiększyć o 1% I obserwować. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 8 Grudnia 2019 #49 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Góra nadmuchu powinna wystarczyć 22-23. Dół kwestia doboru czy 5% czy 7% czy 4% Ja lubię pracować z modulacją od 8-10% ale są osoby preferujące dół modulacji na 15% Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 8 Grudnia 2019 #50 Opublikowano 8 Grudnia 2019 2 godziny temu, ValterZheliazkov napisał: Problem polega na tym, że nie rozumiem języka i używam tłumacza do czytania. Na początku filmu jest pokazana prawidłowa praca palnika ustawionego na 30% mocy. Taki właśnie płomień powinien wtedy być. Od 4 minuty filmu pokazana jest prawidłowa praca palnika na 100% mocy. Od 5: 30 pokazuje palnik na 100% mocy, ze zbyt małą dawką powietrza.Tak nie może być. Od 7:30 pokazuje palnik na 100% mocy, ale ze zbyt dużą dawką powietrza. Tak nie może być. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi