Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Lazar SF31/440 - wymiana doświadczeń/zmniejszenie spalania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim,

od 2 tygodni jestem szcześliwym? posiadaczem kotła lazar sf31. Szczęśliwym nie do końca ponieważ spalanie w ostatnich 2 dniach przy temp na zewnątrz 5*C wynosi 60kg/doba.

Dom z lat 80-tych, izolowany od strony zewnętrznej 8cm, okna nowe 3 szybowe, wszędzie grzejniki aluminiowe, cała nowa instalacja w miedzi. Metraż w domu około 220m2.

Piecyk stoi w kotłowni, wszystkie rurki izolowane. W instalacji posiadam 2 obiegi na zaworach 3 drogowych. 1 zawór - część "dzienna" z temp na mieszaczu 45*C, 2 zawór - część nocna i klatka schodowa 40*C.

Dzień po instalacji był u mnie serwisant od lazara i poustawiał kocioł na:

Temperatura zadana na kocioł 70*C

H2 i H1: 10 i 8*C

Modulacje/podawanie/przerwa w sekundach

100%/4/10s.

50%/4/20s.

30%/4/53s.

Temperatura zadana na CWU:

42*C, histereza 8*C, nocne obniżenie o 10*C

Czyszczenie co 6h.

W tej chwili mam załączone sterowanie pogodowe z krzywą wynoszącą 1.2 i przesunięciem +2*C na mieszaczu nr. 1 (część dzienna)

Zadana temperatura na czujniku w domu to 22.1*C, po jej osiągnięciu temperatura na mieszaczach spada o 5*C. Histereza 0,6*C

Jeśli chodzi o prace na modulacjach to wygląda to następująco:

15% czasu na 100%

60% czasu na 50%

25% czasu na 30%

Rozpalanie wychodzi średnio co 6h.

Bardziej doświadczeni użytkownicy możecie coś polecić by zmniejszyć spalanie? Ewentualnie w którą stronę próbować zmieniać?

pozdrawiam,

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Ustawienia w sterowniku wyglądają na OK. Pytanie podstawowe to jaka powierzchnia jest ogrzewana i jak wygląda kocioł w środku. Czy np nie ma sadzy.

Opublikowano

Nie rozbierałem górnej pokrywy, jedynie chciałem zobaczyć jak wygląda popiół. W załączniku wysyłam zdjęcie. Co do domu jest to w tej chwili 200-220m2. Będę trochę powiększał metraż.

261664353_1484093705295495_8653148400397803508_n.jpg

Opublikowano

Na tę powierzchnię to nie jest jakieś przesadne spalanie. Zwłaszcza, że ocieplenie jest niespecjalne. Pellet się spieka. To duża ilość zanieczyszczeń

Opublikowano

tak, ustawione na 55*C. Docelowo będzie piec grzał powierzchnię 350m2, dlatego taka decyzja. Ale puki co będzie ogrzewał 220 przez 1-2 lata. Piecyk musiałem zmienić z powodu przepisów.

Takie podawanie na modulacji 30% nie jest zbyt małe? Wychodzi mi z obliczeń 4 sekundy podawania i 53 sekundy przerwy 3,6kW.

Opublikowano

Na mieszacz nr 1 idzie 45*C, na mieszacz nr 2 idzie trochę mniej - 42*C. Są to takie temp na grzejnikach, które w paleniu ciągłym utrzymują w domu 21-22*C

Opublikowano

Co do spieków, to biorę od sąsiada, który w okolicy ma bardzo dobre opinie na temat pelletu. Mówisz, że duże podawanie, ale podawanie przy 30% 4/53 chyba jest i tak już małe na taki dom? To samo dla 50% 4/20. Komin jest wysoki na 12m, jest zamontowany regulator ciągu, chociaż nie był jeszcze ustawiany. Próbując dostosować CO do zadanych musiałem zmniejszyć dmuchawę na 20% przy 30% modulacji. Wtedy utrzymywana była zadana CO.

Opublikowano

Jak uważasz że jest wszystko OK , to ja nie rozumiem dlaczego chcesz zmniejszać spalanie?

Te 60kg / 24h to moc ok 9,5kW i co więcej chcieć?

Raczej potrzebujesz rady jak dom ocieplić, niż jak kocioł ustawić

Opublikowano

Jako nowy użytkownik pelletu szukam nowych ustawień/polepszenia obecnych, by te spalanie było jak najmniejsze. To forum jak zauważyłem odwiedza dużo osób, które jest obeznane w temacie, być może ktoś coś zauważy do poprawy, sprawdzenia.

Pytanie hipotetyczne: Co gdyby ustawić w modulacji dla 30% np. podawanie 4s i przerwa 30s? (tak aby była utrzymywana stała temp kotła i nie skakała modulacja pomiędzy 50, a 30%) ?

Opublikowano (edytowane)

W poście #9 dostałeś radę  i co?

25 minut temu, radswi1588 napisał:

Co do spieków, to biorę od sąsiada, który w okolicy ma bardzo dobre opinie na temat pelletu. Mówisz, że duże podawanie, ale podawanie przy 30% 4/53 chyba jest i tak już małe na taki dom? To samo dla 50% 4/20. Komin jest wysoki na 12m, jest zamontowany regulator ciągu, chociaż nie był jeszcze ustawiany. Próbując dostosować CO do zadanych musiałem zmniejszyć dmuchawę na 20% przy 30% modulacji. Wtedy utrzymywana była zadana CO.

Ustaw regulator ciągu na 15Pa, zapisz stare nastawy na kartce i wtedy je zmniejszaj, przecież nie jest potrzebna praca na 100% mocy, jak raptem wykorzystujesz moc  rzędu 10kW.

Temp na kotle tak wysoka też ci nie potrzebna , masz mieszacze , które i tak ją  zmniejszają.

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Tak to jest jak kocioł dużej mocy i pali się w nim na okrągło utrzymując temperature zadaną kotła by mieć zapas energi do sterowania pogodowo ,a do pogodowo to potrzebny bufor albo dobrze dobrany kocioł z dobrą modulacją a to kocioł na paliwo stałe i w pewnych okresach i tak tej modulacji braknie , taki kocioł musi się odstawiać w postoje a nie pracować na okrętkę ,jak się tylko wyłącza żeby się oczyścić to Cię pożre finansowo ,te spieki też mają wpływ pellet się sypie a ogień lichy bo spiek tłamsi ogień . 

Trudno mi oceniać czy to dużo bo nie wiem do końca zapotrzebowania twojego domu i jaką temperaturę tam utrzymujesz , u mnie ostatnie dwie doby to po 15 kl na dobę poszło a temperatura za oknem około zerowa ,ale kocioł nie pracuje na okrągło dom dogrzany to termostat wyłącza kocioł . Powiem Ci więcej grzeje tunel foliowy 7metrów na 20 3.9 m wysoki temperatura w nim 10 st palnik  kipi36 kw w kotle 75 kw i 60 kl pelletu to przy minus 15 st mi pobierał .