Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , jestem na etapie wymiany starego pieca zasypowego na nowy kocio艂 grzewczy. Niezb臋dnym r贸wnie偶 jest wykonanie wk艂adu kominowego i to na jaki wk艂ad si臋 zdecyduj臋 zale偶y r贸wnie偶 od tego jaki piec wybior臋. ( konieczny wk艂ad gdy偶 po spalaniu ekogroszku w piecu na mia艂 , na 艣cianach zacze艂y pojawia膰 si臋 wykwity ze wzgl臋du na wod臋 zawart膮 w ekogroszku , przynajmniej tak s膮dz臋 - komin ceglany). Jest to dom 150 m2 - nie ocieplony , budowa lata 80-te , pustaki ceramiczne聽 ( grubo艣膰 艣ciany to dwa pustaki ceramiczne ) - 1 pi臋tro i poddasze wy艂o偶one we艂n膮 mineraln膮. Wysoko艣膰 pomieszcze艅 to ok 3M.

Na pocz膮tku by艂em przekonany do ekogroszku i pieca firmy Defro ale nie wiem o jakiej mocy. Ale po rozmowie z Panem zajmuj膮cym si臋 wykonywaniem wk艂ad贸w kominowych zastanawiam si臋 r贸wnie偶 nad pelletem. S膮dzi 偶e cz臋sto demontuj膮 piece na ekogroszek a za nied艂ugo mo偶e by膰 on zakazany. Nie wiem r贸wnie偶 jaka mia艂a by by膰 moc takiego pieca na pellet i na pewno opalanie nim wyjdzie dro偶ej ni偶 ekogroszkiem.

Wykonywa艂em r贸wnie偶 ankiety co do tego jakie jest zapotrzebowanie na energi臋 budynku ale chcia艂bym pozna膰 opini臋 ludzi kt贸rzy byli w podobnej sytuacji , mieli nie ocieplony dom i jakie rozwi膮zanie si臋 najlepiej sprawdza / jaki piec polecacie?

Chcia艂bym r贸wnie偶 zminimalizowa膰 uciekanie ciep艂a z domu ale nie poprzez ocieplanie go bo na razie nie ma na to funduszy , a poprzez inne rzeczy o kt贸rych mo偶e nie s艂ysza艂em a s膮 Pa艅stwo w stanie co艣 wskaza膰. S艂ysza艂em co艣 o Zaworach 4D oraz 偶e warto zainstalowa膰 termostaty na grzejniki ( grzejniki 偶eliwne ) - mo偶e nie ma to nic wsp贸lnego nawet z zagadnieniem ale jestem w tym zielony.

Woda ogrzewana jest piecykiem gazowym tzw, Junkeresem

Za wszystkie porady , dzi臋kuj臋! 馃檪

Opublikowano

I bardzo dobrze my艣la艂e艣 na pocz膮tku:-) W jakiej strefie klimatycznej jest dom i ile spala艂e艣 w poprzednich kot艂ach?

Opublikowano

Dzi臋ki za odpowied藕 馃檪 - dom jest w strefie klimatycznej IV i w poprzednim sezonie w kotle zasypowym pali艂em ekogroszkiem bo mia艂 jest ju偶 trudno dost臋pny. Pali艂em ekogroszkiem firmy KGM - 28MJ/KG i posz艂o mi gdzie艣 +/- 5 ton

Opublikowano

Tylko 5 ton, bez kilku metr贸w drewna itp? Je艣li tak, to faktycznie Defro Eko Lux, 12 kW. W razie armagedonu pu艣cisz go nawet na 15-16 kW, ale wiosn膮 czy jesieni膮 dzi臋ki ma艂ej retorcie b臋dzie sobie pyka艂 na 2.5 kW. Mam taki kocio艂 3 sezon, w艂a艣nie robi艂em przegl膮d-wszystko jak nowe.聽

Do tego wystarczy dokupi膰 zaw贸r 4d z si艂ownikiem i pu艣ci膰 wszystko na krzywej grzewczej. Sterownik to obs艂u偶y, wszystkie czujniki w komplecie. Grzejniki raczej bym kryzowa艂, by wyr贸wna膰 temperatury, zamiast zak艂ada膰 g艂owice. B臋dzie bajka, sam mieszkam w zabytku bez ocieplenia, grube nieocieplone mury b臋d膮 trzyma膰 r贸wn膮 temperatur臋 lepiej ni偶 g艂owice.聽

Opublikowano

Na tak膮 ilo艣膰 mam faktury z KGM. Ale oczywi艣cie dok艂adki drewna by艂y. No i pod koniec sezonu nie zamawia艂em ju偶 ca艂ej palety tylko bra艂em z pobliskiego marketu po 2-3 worki tak偶e mog艂o ostatecznie doj艣膰 do 6 ton. My艣la艂em bardziej o 15kW apo wyliczeniach z tych stron ba艂em si臋 偶e b臋d臋 musia艂 potrzebowa膰 20 馃槃 Ale to mo偶e ja co艣 藕le robi臋.

Je艣li tak to wszystko malujesz to nie wygl膮da to tak 藕le ale martwi mnie jeszcze ta opinia ,聽 偶e ludzie te kot艂y wymieniaj膮 i mo偶e to by膰 za nied艂ugo zakazane. Ale ci臋偶ko to przewidzie膰..

Opublikowano

To kocio艂 ecodesign, wy偶ej od 5 klasy. We wszystkich uchwa艂ach jest napisane, 偶e mo偶e by膰 u偶ywany bezterminowo. Chyba tylko Krak贸w i uzdrowiska dolno艣l膮skie po prostu ruguj膮 w臋giel.聽

W kotle ekogroszkowym spalisz nadal 5t, bo b臋dziesz w nim pali艂 nawet w sytuacji, gdy w zasypowcu nie chcia艂oby Ci si臋 rozpala膰. Pelletu spalisz grubo ponad 7.聽

Ja akurat wybra艂em te偶 to Defro ze wzgl臋du na niezawodno艣膰, bo zdarzaj膮 mi si臋 kilkudniowe wyjazdy. Zdaniem serwisu w peletowych zdarzaj膮 si臋 "nieudane rozpalenia", a m贸j kocio艂 szed艂 bez zaj膮kni臋cia od 25IX do 4VI -nie zgas艂, nie przesypa艂, nie wypali艂 dziury w retorcie, nie przeci膮ga艂 temperatury. I to na najta艅szym Jowiszu za 699 pln w wakacje.

15kW ma ju偶 wi臋ksz膮 retort臋, nie p贸jdzie z ma艂膮 moc膮 bez przechodzenia w nadz贸r. Je艣li z r臋k膮 na sercu nie spala艂e艣 wi臋cej ni偶 40kg/dob臋 w najwi臋ksze mrozy, to 12kW b臋dzie akurat.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, HarryH napisa艂:

Tylko 5 ton, bez kilku metr贸w drewna itp? Je艣li tak, to faktycznie Defro Eko Lux, 12 kW. W razie armagedonu pu艣cisz go nawet na 15-16 kW, ale wiosn膮 czy jesieni膮 dzi臋ki ma艂ej retorcie b臋dzie sobie pyka艂 na 2.5 kW. Mam taki kocio艂 3 sezon, w艂a艣nie robi艂em przegl膮d-wszystko jak nowe.聽

Do tego wystarczy dokupi膰 zaw贸r 4d z si艂ownikiem i pu艣ci膰 wszystko na krzywej grzewczej. Sterownik to obs艂u偶y, wszystkie czujniki w komplecie. Grzejniki raczej bym kryzowa艂, by wyr贸wna膰 temperatury, zamiast zak艂ada膰 g艂owice. B臋dzie bajka, sam mieszkam w zabytku bez ocieplenia, grube nieocieplone mury b臋d膮 trzyma膰 r贸wn膮 temperatur臋 lepiej ni偶 g艂owice.聽

Mo偶esz powiedzie膰 z jakiego wzoru to wyliczasz, te偶 z ch臋ci膮 sprawdzi艂 bym jaki wynik wyskoczy na moim przewymiatowanym piecu.

Spalam 6 ton na dwu kondygnacyjny budynek 200m2

Kalkulatory online sugeruj膮 moc max potrzebna w granicach 13-14 kw z cwu

Edytowane przez oskarwoj
Opublikowano

Najlepiej zwa偶y膰 zu偶ycie w臋gla w najmro偶niejszym czasie, wtedy warto艣膰 opa艂owa/3.6 daje Ci kWh zawarte w w臋glu. To mno偶ysz przez 0.85 (sprawno艣膰) i masz moc kot艂a faktyczn膮.

Przyk艂ad:

-spali艂e艣 48 kg/dob臋 Karlika

- na godzin臋 2 kg *26 MJ/kg /3.6 MJ/kWh*0.85 ~12kWh

Czyli potrzebujesz kot艂a 12kWh.

Opublikowano

Dzi臋ki @HarryH za wszystkie rady , my艣l臋 偶e zdecyduj臋 si臋 na ten piec kt贸ry poleci艂e艣. W nast臋pnym tygodniu b臋d臋 co艣 dzia艂a艂 w tym temacie , jad臋 do przedstawiciela Defro w mie艣cie zobaczymy co si臋 z tego urodzi. Jak b臋dzie post臋p w sytuacji to dam zna膰! 馃檪

Opublikowano

Akurat przedstawiciel Defro w mojej okolicy okaza艂 si臋 kompletnym idiot膮, kt贸ry zepsu艂 mi kompletacj臋 kot艂a i opowiada艂 brednie, 偶e du偶a turbinka na dmuchawie ... zu偶ywa du偶o pr膮du 馃檪聽Ale lokalna firma z www Defro, kt贸rej zleci艂em monta偶, da艂a rad臋 i z monta偶em i uruchomieniem dzie艅 po zam贸wieniu telefonicznym i z reklamacj膮 w Defro. Ale to te偶 by艂y pocz膮tki nowej retorty i turbinki, a teraz to sprawdzony i dojrza艂y sprz臋t.

Opublikowano

By艂em dzisiaj w punkcie Defro. Pan by艂 mi艂y, rzeczowy i odpowiada艂 na ka偶de pytania. I zn贸w namiesza艂 mi w g艂owie. M贸wi艂 偶e nie narzucaj膮c niczego - radzi 偶eby przemy艣le膰 spraw臋 z pelletem ze wzgl臋du na to co teraz si臋 dziej臋 na tynku ekogroszku kt贸ry za chwilk臋 nie b臋dzie "eko" groszkiem. Ceny maja mocno i艣膰 w g贸r臋 jakie艣 30%. Oferowa艂 moc 15kW. R贸偶nica mi臋dzy kot艂em na pellet a ekogroszek niewielka ( por贸wnuj膮c eko lux i delt臋 z tego co pami臋tam ) to ekogroszek 14 300 a pellet 14 600 , tylko m贸wi艂 co艣 o tym 偶e go艣ciu co montuj臋 mo偶e to wzi膮膰 na siebie i wtedy nie p艂aci si臋 23% tylko 8%. Ju偶 g艂upi jestem - nikt za mnie nie zdecyduje ale niestety to wszystko w du偶ej mierze zale偶y od polityki. 馃檮

Opublikowano

Szukaj Sigme 12 kw.

Opublikowano

"HarryH" umocni艂 Ci臋 w wyborze kot艂a na ekogroszek a ja tylko poda艂em model moim zdaniem lepszy od "eko lux", ale jak nie widzisz miedzy nimi r贸偶nicy to nic na to nie poradz臋.

Opublikowano

Mam kocio艂 na pellet. Przez rok nie by艂o problem贸w z rozpalaniem.
By艂 problem z monta偶em bo g.... firm臋 wzi膮艂em na szcz臋艣cie serwis producenta rozwi膮za艂 problem.
Czysto w kot艂owni, nie ma brudu od w臋gla.

Wys艂ane z mojego SM-N970F przy u偶yciu Tapatalka

Opublikowano
7 godzin temu, HarryH napisa艂:

Ma艂ych Sigm ju偶 nie ma.

Nie ma w produkcji ale w sprzeda偶y s膮.

• 2 tygodnie p贸藕niej...
Opublikowano (edytowane)

Koniec ko艅c贸w w tym roku z pieca raczej nici. Skupi臋 si臋 na kominie i dalej b臋d臋 spala艂 w tym piecu dop贸ki si臋 nie rozwali. Niestety ze wzgl臋du na sytuacje jaka panuje na rynku. M贸wi臋 tutaj o trudno dost臋pnej stali po pierwsze ( przez co czas oczekiwania na piec jest d艂ugi ) , po drugie o ekogroszku i jak temat b臋dzie si臋 rozwija艂 - czy b臋dzie dostepny czy nie. W hurtownii w kt贸rej kupywa艂em ju偶 jest problem. Znajomy zam贸wi艂 ekogroszek za 900 z艂 a go艣膰 przyjecha艂 i mu powiedzia艂 1100 z艂 i m贸wi艂 偶e nie wa偶ne 偶e wcze艣niej m贸wi艂 mniej. Tak ceny wariuj膮.. Trudno wybra膰 w tym sezonie i si臋 na co艣 zdecydowa膰

+ poza tym ka偶dy radzi co艣 innego 馃榾

Edytowane przez mangoxray
Opublikowano
2 godziny temu, mangoxray napisa艂:

Trudno wybra膰 w tym sezonie i si臋 na co艣 zdecydowa膰

+ poza tym ka偶dy radzi co艣 innego 馃榾

Witam.

Oczywi艣cie 偶e poczekaj... w przysz艂ym roku groszek 1200z艂 to standard, a stal b膮d藕 pewien, 偶e nie stanieje, a my艣l臋 偶e 20-30% w g贸r臋 p贸jdzie, gdy偶 no艣niki energii r贸wnie偶..... tak偶e czekaj ...

Pozdrawiam. YARO

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano (edytowane)

dobry jako艣ciowo groszek ju偶 teraz kosztuj臋 ponad 1200 z艂 馃檭

tego nikt nie wie. Taniej raczej nie b臋dzie ale na t膮 chwil臋 jest do trudna decyzja ze wzgl臋du na nie pewn膮 dost臋pno艣膰 ekogroszku. Jak chodz臋 pyta膰 o piec na ekogroszek to go艣cie wr臋cz nie chc膮 go sprzedawa膰 馃樁

Ekogroszek kt贸ry do tej pory zamawia艂em kosztuj臋 ju偶 1339 z艂

Edytowane przez Ryszard
Prosz臋 nie cytowa膰 ostatniego postu
Opublikowano

Oczywi艣cie, 偶e b臋dzie taniej i to grubo, jak wiele razy w historii:

image.thumb.png.da38c05929d5eb7389e69b8b293b3193.png

Opublikowano
56 minut temu, mangoxray napisa艂:

Jak chodz臋 pyta膰 o piec na ekogroszek to go艣cie wr臋cz nie chc膮 go sprzedawa膰 馃樁

Ekogroszek kt贸ry do tej pory zamawia艂em kosztuj臋 ju偶 1339 z艂

Witam.

Handlowcy wr臋cz fenomenalni :))))

Odno艣nie ceny groszku to ja nie nad膮偶am, ale od od ostatniego postu czyli ok. 1godzin臋 temu Tw贸j kocio艂 pewnie zdro偶a艂 ju偶 ok. 1z艂... do rana 12z艂...... do jutra 24z艂 ...... za tydzie艅 168z艂 ...za miesi膮c 720z艂...za p贸艂 roku 4320z艂... i tak dalej

Dlatego m贸wi臋 ... sta膰 Ciebie to czekaj.

Troszk臋 偶art... albo i nie. Pozdrawiam YARO.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, HarryH napisa艂:

Oczywi艣cie, 偶e b臋dzie taniej i to grubo

Kiedy?

https://www.infor.pl/wskazniki/glowny-urzad-statystyczny/182,Przecietna-srednioroczna-cena-detaliczna-1000-kg-wegla-kamiennego.html

Przeci臋tna 艣rednioroczna cena detaliczna 1000 kg w臋gla kamiennego w 2006 r. wynios艂a 491,54 z艂.

Przeci臋tna 艣rednioroczna cena detaliczna 1000 kg w臋gla kamiennego w 2019 r. wynios艂a 885,40 z艂

Edit: A dwadzie艣cia lat temu to tona kosztowa艂a poni偶ej 200 PLN

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

W臋giel na ostatnich 4 sesjach potania艂 o 1/3, co daje najszybsze tempo spadku cen w historii. Nie dajcie si臋 zwariowa膰 handlarzom, na wiosn臋 zn贸w b臋dzie tanio. Natomiast pr膮d i gaz s膮 regulowane przez rz膮d, wi臋c rosn膮 wolniej, ale jeszcze wolniej potem taniej膮.聽

• Nie zgadzam si臋 1

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.