Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

241639974_408426850619705_1331948833083363691_n.jpg.c36227c3f6faba5a111b19e61723762e.jpg

Witam serdecznie jestem przed monta偶em聽 instalacji c.o , wybra艂em instalacj臋 w uk艂 . otwartym , kocio艂 nowy na ekogroszek firmy Stalkot 11kw sterownik Timel 2 . Kot艂ownia na parterze nie posiadam piwnicy , bojler 200 l pod艂og贸wka聽 parter 65 m2聽 , grzejnik parter ,聽 pi臋tro 110 m2 . Moje pytanie jest takie czy mogliby艣cie mi przes艂a膰 doradzi膰 w jaki spos贸b poprowadzi膰 instalacj臋 c.o w kot艂owni bo grzejniki i pod艂og贸wka juz rozprowadzone .Tak jak pisalem wcze艣niej wybieram uk艂ad otwarty wst臋pnie wybra艂em taki model instalacji jak na schemacie kt贸ry zamieszczam u g贸ry聽 , chodzi mi o to aby byl jak najprostrzy i najta艅szy , zamieszczam jeszcze jeden schemat ze sprz臋g艂em聽 oba schematy to uk艂ady zamkni臋te , pytanie czy mo偶na je przerobi膰 na otwarte je艣li tak to jak , bardzo prosz臋 o pomoc opinie i schematy mo偶e jeszcze jakie艣 prostrze i ta艅sze pozdrawiam serdecznie i czekam na dyskusj臋.SCHEMAT.jpg.6ced2340004c4893d3bbf39facf83b13.thumb.jpg.c365d49b6b33c21afb5071ebfb0a5995.jpg

Edytowane przez ghostmusic
Opublikowano (edytowane)

Abstrahuj膮c od poprawno艣ci schematu. Pakujesz si臋 z ekogrochem na parter? Taki kocio艂 generuje po kilku miesiacach specyficzny smr贸d. Jak z w臋dzarni. B臋dziesz mia艂 go w ca艂ym domu. A sadze z mebli b臋dziesz 艣ciera艂 regularnie po ka偶dym czyszczeniu kot艂a.

Nie rozumiem ludzi chyba. Nowoczesna, skomplikowana, droga instalacja mieszana, brak kot艂owni w piwnicy i do tego w臋giel.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Tak dok艂adnie tak jak piszesz wybra艂em kocio艂 na ekogroszek , mo偶na w nim te偶 pali膰 pellet , w takich kot艂ach trzeba umie膰 pali膰 je艣li kto艣 montuje kocio艂 20 kw na 120 m2 to jest taki efekt jak piszesz trzeba umiej臋tnie dobra膰 moc kot艂a umiej臋tnie pali膰 i podstawa dobra wentylacja kot艂owni , zapewniam ci臋 偶e to o czym piszesz nie b臋dzie u mnie mia艂o miejsca , ale nie o to pyta艂em wi臋c bardzo ci臋 prosz臋 , odnie艣 si臋 do tematu pozdrawiam Artur.

Wys艂ane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy u偶yciu Tapatalka

Opublikowano

Schemat 1 do kosza,聽 2 jest ok. Warto obni偶y膰 temp na grzejniki zaworem 3d nawet je艣li聽 s膮 zawory termostatyczne. Na pod艂og贸wk臋 lepiej te偶 da膰 zaw贸r z si艂ownikiem i sterowa膰 pogodowo

Uk艂ad oczywi艣cie mo偶na przerobi膰 na otwarty

Opublikowano

Dzi臋kuj臋 bardzo z pomoc , je艣li masz jeszcze jakie艣 propozycje schemat贸w to bardzo prosz臋.

Opublikowano

A jeszcze pytanko czemu schemat nr 1 do kosza , na YT jest film z tym schematem i dzia艂a doskonale i sk艂ania艂 bym si臋 w艂a艣nie ku schematowi nr 1 za prostot臋 i tylko pytanie czy b臋dzie dzia艂a膰 w uk艂adzie otwartym.

Opublikowano
2 godziny temu, ghostmusic napisa艂:

zapewniam ci臋 偶e to o czym piszesz nie b臋dzie u mnie mia艂o miejsca

A ja zapewniam, 偶e miejsce b臋dzie mia艂o i to bez wyj膮tku. Co do instalacji to s膮 tu du偶o bardziej ogarni臋ci koledzy.

2 godziny temu, ghostmusic napisa艂:

mo偶na w nim te偶 pali膰 pellet

Absolutnie nie. To taki 偶arcik producenta w celu zwi臋kszenia sprzeda偶y. Zreszt膮 sam si臋 o wszystkim Kolego przekonasz w czasie eksploatacji.

Opublikowano

Pierwszy dla mnie jest nieprzewidywalny w dzialaniu. Rurka to nie sprzeglo.

Drugi nie ma pompy krotkiego obiegu (mozna sie domyslec ze jest w kotle). PS. Tak jest w kotle. Po co zawor zwrotny na CWU. Co on ma robic?

Opublikowano

Czyli b臋d膮 dzia艂a膰 w uk艂adzie otwartym, ? . Wystarczy do艂o偶y膰 naczynie wzbiorcze czy tak? , Czy jeszcze opr贸cz tego da膰 jakie艣 modyfikacj臋.

Opublikowano
19 minut temu, sambor napisa艂:

A tak naprawd臋 czym si臋 r贸偶ni schemat 1 od 2?

Przecie偶 co do zasady dzia艂ania ,s膮 prawie identyczne.

Rzeczywi艣cie - nie zauwa偶y艂em tego bajpasa imituj膮cego sprz臋g艂o, je偶eli b臋dzie on sensownej 艣rednicy to rzeczywi艣cie w zasadzie schematy si臋 nie r贸偶ni膮.聽

37 minut temu, ghostmusic napisa艂:

tylko pytanie czy b臋dzie dzia艂a膰 w uk艂adzie otwartym.

nie ma to znaczenia(uk艂ad otwarty/zamkni臋ty)

Opublikowano

Nie wiem po co zaw贸r zwrotny , te schematy s膮 zaczerpni臋te z internetu.

Opublikowano

Je偶eli w obiegu kot艂owym jest jedna pompa to zz nie jest potrzebny na CWU

Opublikowano

Dok艂adnie te偶 tak my艣l臋.

Czy pompa kot艂ow膮 mog艂aby jednocze艣nie zasila膰 bojler?. Pompa przy bojlerze te偶 jakby zb臋dna.

Opublikowano
29 minut temu, ghostmusic napisa艂:

Czyli b臋d膮 dzia艂a膰 w uk艂adzie otwartym

Nie ma znaczenia (w sensie dzialania) jesli poprawnie zrobisz (a z tym bywa roznie). Moje zdanie ze dzisiaj budowanie ukladu otwartego to tylko wtedy gdy z przyczyn technicznych nie jest mozliwe zrobienie zamknietego.

32 minuty temu, ghostmusic napisa艂:

Czy jeszcze opr贸cz tego da膰 jakie艣 modyfikacj臋.

Przyklad Patrz post #4 od @hajtaler428

Opublikowano

To fotka mojej kot艂owni, od lewej PEX 16 na ogrzewanie pod艂ogowe od prawej PEX 20 grzejnikowe , dla czego w kot艂owni odpowied藕 bo nie chc臋 mie膰 rozdzielaczy na domu schemat nr 1mi tu pasuje kocio艂 zam贸wiony ma dojecha膰 za 3 tygodnie.adb8cba9322e6a0cf07e953ae90c836f.jpg

Opublikowano
31 minut temu, ghostmusic napisa艂:

Czy pompa kot艂ow膮 mog艂aby jednocze艣nie zasila膰 bojler?. Pompa przy bojlerze te偶 jakby zb臋dna.

Mo偶e, tak jak w schemacie 2 na zaworze prze艂aczeniowym

Opublikowano
1 minut臋 temu, ghostmusic napisa艂:

nie chc臋 mie膰 rozdzielaczy na domu schemat nr 1mi tu pasuje

nie ma zale偶no艣ci miedzy wyborem schematu a umiejscowieniem rozdzielaczy

Opublikowano

No i gitara, dzi臋kuj臋 za pomoc.

Opublikowano
3 minuty temu, ghostmusic napisa艂:

To fotka mojej kot艂owni, od lewej PEX 16 na ogrzewanie pod艂ogowe

??? Nie pomyliles sie? Jedna petla?

Opublikowano

Wysoko艣膰 na jakiej umiejscowi膰 rozdzielacze ma znaczenie czy nie, a jak spu艣ci膰 wod臋 z takiej instalacji jak kocio艂 na tym samym poziomie hmm

Nie p臋tli Jest 6 na pod艂ogowe i 5 na grzejniki tylko tak na fotce mo偶e 藕le wygl膮da.

Opublikowano

A mog臋 si臋 spyta膰 dlaczego koniecznie instalacja otwarta?

Co do pylenia, @Outsider ma racj臋. Kot艂ownia u mnie jest w piwnicy i wszystko w pomieszczeniu pokrywa si臋 py艂em. Ja nawet maseczk臋 zak艂adam jak uzupe艂niam w臋giel. No i po powrocie z piwnicy trzeba wytrze膰 kapcie. Czysto艣膰 da si臋 utrzyma膰, ale b臋dziesz musia艂 przeciera膰 wszystko na mokro raz na jaki艣 czas.

Opublikowano

Instalacja otwarta bo mam po prostu taki kaprys nie chc臋 zamkni臋tej i tyle , to tak jakby kto艣 chcia艂 je藕dzi膰 Mercedesem a inny fiatem ja wol臋 fiata bo mam do niego sentyment. Co do kurzu i pylenia , zawsze b臋d臋 m贸g艂 powiedzie膰 偶e id臋 posprz膮ta膰 kot艂owni臋 , ot i tyle pozdrawiam i dzi臋kuj臋 wszystkim bardzo za pomoc ju偶 mniej wi臋cej wiem jak to zrobi膰.

Opublikowano

艁o kjutfa , jakie Wy wybredne chopy. 馃槃聽Nie popadajcie w skrajno艣膰 z tym py艂em. Jak do zasypowego trzeba by艂o lata膰 kilka razy dziennie to dopiero si臋 wnosi艂o py艂u do domu. A do podajnikowego wystaczy zajrze膰 raz na kilka dni albo nawet rzadziej. ....no chyba, 偶e Wy swoim kocio艂kom codziennie opowiadali艣cie bajki na dobranoc, to nic dziwnego, 偶e "ziewa艂".聽馃お
...aa... no i nie otwierajcie okien bo tam wszelakiego py艂u pe艂no.

Mo偶e ja wygaduje bzdury bo nigdy nie mia艂em kot艂a na pellet, ale r贸wnie tak samo nigdy nie je藕dzi艂em Audi R8, wi臋c moje A6 z 165-konnym V6 w benzynce w zupe艂no艣ci mnie zadowala. 馃槢

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.