Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Hura jeszcze tylko 3 miesiące i koniec sezonu grzewczego

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

A nowy dopiero pod koniec sierpnia jak mrozy przycisną tak że nie jest źle całe prawie 2 miesiące bez grzania ☺️

Opublikowano

dla mojej kieszeni spoko, taniej nagrzać niż schłodzić..

lekko śniegiem posypało i odrobine poniżej zera, co mi tam taka pogoda, ledwo kubełek węgla przepaliłem 

• 2 tygodnie później...
Gość berthold61
Opublikowano

Jeszcze tylko 1,5 miesiąca i mrozy ustąpią i mamy sporo czasu do następnych mrozów bo to dopiero pod koniec sierpnia .

Opublikowano

Podobno już w maju będzie tak ciepło, że będziemy w sandałach po śniegu chodzić.

Opublikowano

u mnie 0 a w domu jeszcze ciepło mimo że paliłem wczoraj..

Opublikowano

Okolice Słupska -2 i lekko przypruszone auta.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

U mnie minus 3 , ale przynajmniej słońce wyszło  , jeszcze mi 200kl pelletu pozostało żeby zmieścić się w średniej 3.5 tony za sezon , a plan był 3 tony wziął w łeb .

Gość berthold61
Opublikowano

Zawsze mnie zastanawiają pompiarze ciepła jak obliczają zapotrzebowanie ,wg nich sezon trwa od listopada do marca a z praktyki wiemy że to trwa praktycznie 9 miesięcy ,ale przecież mamy ocieplenie .

Opublikowano

Tak myślałem ze zmierzasz do tego... Przy tych „mrozach” chyba pompiarz zadowoleni.

Opublikowano

Sąsiad wymienił ekogroszek na pompę + PV przed tą zimą i z tego co widzę oraz z nim rozmawiałem, jest średnio zadowolony.
To znaczy zadowolony jest z bezobsługowości bo jest miła i przyjemna, wydajność w sumie również ale koszty absolutnie niewspółmierne i to wyraźnie sprawia, że jak rozmawiamy o "pompie" to jednak ma jakiś tik nerwowy na połowie twarzy ? - czyli w głębi gdzieś tam ma świadomość, że to pochłania majątek i raczej nigdy się nie zwróci.

A co do ochłodzenia, no trudno, u mnie nie jest źle w centrum Polski. Wziąłem się do roboty z postanowieniem, że przed wymianą kotła na zgazowujący, muszę sobie pozyskać chociaż trochę drewna z wycinek pielęgnacyjnych pod liniami wysokiego napięcia nad moim stawem. Więc rozgrzewam się pracą przy cięciu, rąbaniu i przenoszeniu drzewa z miejsca oddalonego od domu o jakieś 300 metrów. W weekendy wpada brat z synem i tak sobie umilamy czas z dala od żon. Oczywiście część drewna też będę dokupywał bo swoich drzew nie chcę jeszcze ścinać w nadmiarze. Tyle co mi elektryka ścina to na jakiś czas wystarczy chyba. Olchy i graby, ładne sztuki, przyjemna robota.

• Lubię to 1
Gość berthold61
Opublikowano
9 godzin temu, PioBin napisał:

Tak myślałem ze zmierzasz do tego... Przy tych „mrozach” chyba pompiarz zadowoleni.

Nie nic nie mam do PC i pewnie też w nią wejdę ale te wyliczenia zawsze podają 6 miesięcy a wiemy że w naszym klimacie ostatnio niby ocieplenie a grzać trzeba 9 miesięcy .

Opublikowano

Heh to przestaje być zabawne ze zamiast troche węgla na nastepny sezon, zostaje wycieczka do składu bo juz sie skończył.

Opublikowano
4 godziny temu, berthold61 napisał:

ale te wyliczenia zawsze podają 6 miesięcy

Nie interesuje mnie bełkot przedstawicieli. Wiem ile kWh zużywa mój budynek ciepła , jakiej mocy cieplnej potrzebuje przy „-20C”i ile węgla spalam i ile prądu zużywamy i to mógłbym „z grubsza” przełożyć na PC.

Opublikowano
4 godziny temu, Trx9 napisał:

Heh to przestaje być zabawne ze zamiast troche węgla na nastepny sezon, zostaje wycieczka do składu bo juz sie skończył.

mi tam jeszcze parenaście kubełków zostało :) ale też niedługo trza zamówić

4 godziny temu, berthold61 napisał:

wyliczenia zawsze podają 6 miesięcy a wiemy że w naszym klimacie ostatnio niby ocieplenie a grzać trzeba 9 miesięcy .

ze mnie się śmiali że przepalam czasem i we wrześniu jak jest chłodniej - ale lekko żeby tylko nagrzać i wolgoci żeby nie było no i rozgrzać piece przed sezonem

10 lat temu było chłodniej, zima to była zima a nie popierdółka jak w tym roku..

no i latem nie zdychałem z gorąca tak jak w ostatnich latach że bez klimy nie wyrabiam

40 minut temu, PioBin napisał:

jakiej mocy cieplnej potrzebuje przy „-20C”

w tym roku u mnie najniżej to -27 w nocy byłi najniżej i jakieś cyrki z instalacją miałem (myślałem że podkowa się zapchała) ale już ogarnięte

Opublikowano
W dniu 25.04.2021 o 23:35, sambor napisał:

U mnie teraz -3C, Cholera!

A jak ma się u Ciebie ciepłomierz? Porównując ten sezon do poprzedniego o ile wzrosło zużycie?

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję, ciepłomierze mają się dobrze i pokazały za sezon grzewczy, który jeszcze trwa,  w sumie 51,08 GJ = 14190k Wh en cieplnej .

Jest ciekawa sprawa gdyż wg zapisów rok temu był identyczny schemat grzania - w kwietniu zakończyłem  12 , a następnie ponownie rozpoczełem po 3 dniach i grzałem do 29 04, teraz jest identycznie - niby zakończenie 11 04, ponowny start po 2 dniach i nadal się nocą podgrzewa.

O tym czy grzać czy nie, decyduje kocioł.

Połowa sezonu wyszła jak zwykle 17-18 01. 

Poprzednie sezony podawałem tu

Wyszło obecnie więcej, gdyż musiałem podnieść temp niektórych pomieszczeń z uwagi na hodowlę papug, którą Żona prowadzi , dawniej było 21-22C, teraz min 23C

Edytowane przez sambor
Opublikowano

Wzrost zapotrzebowania o około 30 procent - całkiem dużo.
Ciekawe na ile wzrost zapotrzebowania spowodowany jest papugami,  a na ile temperaturami za oknem.

Gość berthold61
Opublikowano

Ja wczoraj  wyłączyłem ogrzewanie  i dziś jeszcze 23 stopnie jest w domu jak dłogo to się okaże ale mam nadzieję że to koniec sezonu bo nowy pewnie koniec sierpnia wszak klimat się ociepla podobno ,tak twierdzą złodzieje banksterzy od CO2 .

Opublikowano
W dniu 27.04.2021 o 12:06, sambor napisał:

O tym czy grzać czy nie, decyduje kocioł

Nie to żebym się czepiał! To nie.

O tym czy grzać powinna decydować np. temperatura w pomieszczeniach (odczuwalna również).

Opublikowano

Spokojnie.

Jest taka ustawiona automatyka że start kotła czy nawet tylko pomp z bufora trzyma temp w budynku.

Nie mam czujników w pomieszczeniach z podłogówką, a temp w pom z grzejnikami trzymają głowice.

Oczywiście zdarzają się nietypowe sytuacje, ale dzisiaj temp spadła do 4C i kocioł zastartował , obecnie jest 2C i dogrzewa dom.

Opublikowano (edytowane)

Słyszy się ze ostatnia/teraźniejszy zima/sezon (2021) była chłodniejsza.

W jaki sposób „techniczno-matematyczno-przyrodniczy” odnieść się do tego porównując np. z poprzednim sezonem. Czy średnia temperatura sezonowa lub suma średnich temperatur dobowych da odpowiedz? Jeśli ktoś ma linki do takich stron - miłe widziane.

Moze istnieje inny sposób na porównanie?

Do czego to potrzebne: chciałbym porównać zużycie ciepła vs temperatura (lub inny wskaźnik) sezonu grzewczego.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Dzieki @Witek-z-Ulicy to juz jest coś. Dzieki raz jeszcze! Nie wiem jeszcze jak to wykorzystać ale pomyśle.

Szukam jeszcze bardziej czegoś w rodzaju: "sezonowy wskaźnik obciążalności cieplnej budynku"  - Uwaga: nawet nie wiem czy coś takiego istnieje!

W opracowaniach naukowych można spotkać się z czymś podobnym, ale analiza tego również nie jest łatwa i szybka. Wykorzystywane przy prognozowaniu obciążalności cieplnej węzłów/budynków. Szkoda bo gdzie "zgubiłem" takie opracowanie.

Wartość byłaby bezwymiarowa i określała oprócz średniej sezonowej temperatury również średni wpływ wiatru i średniego nasłonecznienia - tak mi się marzy ?

Taki wskaźnik określiłby jak ciepły/zimny był sezon dla budynku odnosząc to do poprzednich pomiarów/obliczeń.