rymon Opublikowano 28 Kwietnia 2014 #1076 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam. Temat trochę odbiegł od wątku, ale jeszcze mam jedno pytanko. Jaką pompę podłączyć do zasilania CWU, czy może być to zwykła pompa obiegowa CO ? Co dokładnie daje zawór zwrotny przy tej pompie i jak on wygląda (może jakiś link) ? Cytuj
sambor Opublikowano 28 Kwietnia 2014 #1077 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 1. pompa 25/40 - zwykła obiegowa do CO 2.Zawór zwrotny pozwala na ruch wody tylko w jednym kierunku, nie pozwala na cofanie się wody więcej http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaw%C3%B3r_zwrotny 3. np to http://www.ferro.pl/produkt-zawor-zwrotny-z-mosieznym-elementem-zamykajacym-3627-ZZM.html Cytuj
Gregoryy Opublikowano 3 Maja 2014 #1078 Opublikowano 3 Maja 2014 qprmark dziękuję za zdjęcia, tego szukałem. Czy pod klapami te szamotowe płyty są w standardzie? Czym się różni wersja 32D od 32D WT? Cytuj
qprmark Opublikowano 5 Maja 2014 #1079 Opublikowano 5 Maja 2014 Wszystkie płytki szamotowe są w standardzie. Nie licząc rusztu i trzech szamotek (zdjęcie 222) inne elementy w kotle były złożone. Co do drugiego pytania to zajrzyj do specyfikacji technicznej, może jest tam odpowiedź. Cytuj
tofek Opublikowano 21 Sierpnia 2014 #1080 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Witam serdecznie, po długich rozmyślaniach padło na Buderusa 20kW do ogrzania pow. 200m2 - cena niższa od Dakona tej samej mocy Cytuj
tofek Opublikowano 27 Sierpnia 2014 #1081 Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Witam, czy ktoś z Państwa może podesłać zdjęcia jak ma wyglądać prawidłowo zmontowany ruszt w Buderusie 20kW, Ponieważ dziś przeglądałem ten ruszt i zboku są takie prowadniczki przyspawane do blachy kotła czy na tym ma się wspierać ruszt pionowy. A po co przy ruszcie pionowym jest takie oczko ? Cytuj
cziko82 Opublikowano 9 Września 2014 #1082 Opublikowano 9 Września 2014 (edytowane) Witam wszytskich po 2ch zesonach palenia w dakonie węglem z kopalni Kazimierz Juljusz asortyment Orzeh II jestem zrozpaczony - likiwidacja koplani Węgiel z Kazimierza był dla mnie idealny.Mam pytanie do kolegów i koleżanek jaki węgiel polecacie jaki sort i jaka kopalnia co by dobrze sie paliło w Dakonie. Edytowane 9 Września 2014 przez cziko82 Cytuj
gulgulq Opublikowano 15 Września 2014 #1083 Opublikowano 15 Września 2014 Mam prośbę do użytkowników DAKON DOR 12 - 13,5kW.Proszę o zdjęcie rusztu w kierunku na palnik - ciekawy jestem czy jest tam możliwość zamocowania ewent. dodatkowego palnika z szamotu (dakon ma ruchomy ruszt więc może być kłopot)oraz o wymierzenie komory załadowczej - szerokość, głębokość, wysokość - od górnej klapy do poziomu rusztu - chcę sprawdzić czy moje klocki drewna da się jakoś upchać i w jakiej ilości. Cytuj
tofek Opublikowano 15 Września 2014 #1084 Opublikowano 15 Września 2014 Witam serdecznie, posiadam instalację c.o. otwartą, słup wody w instalacji wynosi 10m, po zainstalowaniu kotła manometr wskazuje zero a powinien chyba wskazywać 1 bar. Cytuj
gondoljerzy Opublikowano 15 Września 2014 #1085 Opublikowano 15 Września 2014 Do gulgulq. Na górze strony masz zdjęcia Buderusa. W Dakonie pewnie jest niewiele inaczej: uchwyty dla rusztu na bocznych ścianach i uchwyty szamotek na przegrodzie wodnej. Ja w swoim 28D wyrzuciłem ostatni ruchomy ruszt. W oparciu o jego mocowania i mocowania szamotek zrobiłem nieruchomą podstawę pod palnik. Do tofek. Powinien być 1 bar. Manometr kaput. Cytuj
tofek Opublikowano 15 Września 2014 #1086 Opublikowano 15 Września 2014 Ale to jest nowy kocioł który został co dopiero zainstalowany. Czy ja mogę to reklamować u producenta (buderus) Cytuj
gondoljerzy Opublikowano 15 Września 2014 #1087 Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) Skoro nowy kocioł i masz gwarancję, to na co czekasz? Edytowane 15 Września 2014 przez gondoljerzy Cytuj
gulgulq Opublikowano 15 Września 2014 #1088 Opublikowano 15 Września 2014 Do gulgulq. Na górze strony masz zdjęcia Buderusa. W Dakonie pewnie jest niewiele inaczej: uchwyty dla rusztu na bocznych ścianach i uchwyty szamotek na przegrodzie wodnej. Ja w swoim 28D wyrzuciłem ostatni ruchomy ruszt. W oparciu o jego mocowania i mocowania szamotek zrobiłem nieruchomą podstawę pod palnik. Dałbyś radę podesłać/wstawić jakieś fotki Twojego rozwiązania? Cytuj
gondoljerzy Opublikowano 15 Września 2014 #1089 Opublikowano 15 Września 2014 Moje usprawnienia opisywałem właśnie w tym temacie. O palniku tutaj: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/352-junkers-supraclass-lub-dakon-dor12/page-46?do=findComment&comment=161262 Cytuj
Gregoryy Opublikowano 6 Października 2014 #1090 Opublikowano 6 Października 2014 Witam, posiadam Buderusa s-111 32D. Niestety pojawił się wyciek z pierwszej przegrody na dolnym spawie. Czy jest możliwe wyciągnięcie szamotek bez ich zniszczenia? Wyciek widać dokładnie spod ostatniej szamotki nad paleniskiem. Nie chcę jej kruszyć bo podniesie mi się palenisko co nie jest wskazane. Cytuj
gondoljerzy Opublikowano 6 Października 2014 #1091 Opublikowano 6 Października 2014 Mam taki sam kocioł i wyciągałem wszystkie "szamotki". Większość dała się wyjąć w całości, kilka pękło przy tej robocie. Zaklinowanie może wynikać z nawarstwienia rdzy pod ceramiką. Trzeba cierpliwie rozruszać kształtkę, az się rdza porozkrusza. Nie zawsze się to udaje, albo nie zawsze wystarcza cierpliwości. Cytuj
bombelman Opublikowano 6 Października 2014 #1092 Opublikowano 6 Października 2014 Gregoryy ile kocioł ma lat? Cytuj
gondoljerzy Opublikowano 6 Października 2014 #1093 Opublikowano 6 Października 2014 Witam, posiadam Buderusa s-111 32D. Niestety pojawił się wyciek z pierwszej przegrody na dolnym spawie. Czy jest możliwe wyciągnięcie szamotek bez ich zniszczenia? Wyciek widać dokładnie spod ostatniej szamotki nad paleniskiem. Nie chcę jej kruszyć bo podniesie mi się palenisko co nie jest wskazane. Zaraz, zaraz. Piszesz: "bo podniesie mi sie palenisko" Czy chodzi ci o dwa elementy zwisające poniżej pierwszej przegrody wodnej? U mnie one były z metalu. Wszystkie pozostałe z ceramiki. Tylko, żeby wyjąć tę dolną, będziesz musiał wyjąć wszystkie zamocowane nad nią. Cytuj
Gregoryy Opublikowano 6 Października 2014 #1094 Opublikowano 6 Października 2014 Gregoryy ile kocioł ma lat? Ma 7 lat, palone głównie węglem, ale teraz po podwyżkach drewnem. Zaraz, zaraz. Piszesz: "bo podniesie mi sie palenisko" Czy chodzi ci o dwa elementy zwisające poniżej pierwszej przegrody wodnej? U mnie one były z metalu. Wszystkie pozostałe z ceramiki. Tylko, żeby wyjąć tę dolną, będziesz musiał wyjąć wszystkie zamocowane nad nią. Dokładnie o te dwie na samym dole mi chodzi. Wyglądały na kształtki szamotowe. Jutro sprawdzę magnesem :) Cytuj
qprmark Opublikowano 6 Października 2014 #1095 Opublikowano 6 Października 2014 Miesiąc temu pisałem o przeróbkach w moim kociołku post #973 po kilku dniowej obserwacji postanowiłem przerobić palnik tzn. wyjąłem całkowicie ostatni ruszt i w to miejsce wsunąłem kształtownik 35x25 na kształtowniku postawiłem kształtkę szamotową wyciętą z cegły 25x11x7 cm z dwoma otworami fi 12mm tak jak na rysunku i efekt jest taki że pali się bardzo dobrze z komina nawet przy rozpalaniu bardzo mało dymu po 5 min nic nie widać z komina nawet przy postoju kociołka dymienie praktycznie zerowe jak miarkownik przymyka PP to widać jak dopalają się gazy w koło otworów w palniku po tygodniu palenia tylko luźny popiół na kształtkach szamotowych a z wymiennika odleciał nawet stary brązowy nagar . Na razie jest lepiej jak dobrze zobaczymy przy temp. ujemnej . Mały podgląd na pracę palnika film Witam. Jak się sprawuje palnik po pełnym sezonie? Mógłbyś dodać zdjęcia swojego rozwiązania? Przede mną pierwszy sezon palenia i myślę podrasować kocioł. Pozdrawiam. Cytuj
Gregoryy Opublikowano 7 Października 2014 #1096 Opublikowano 7 Października 2014 Zaraz, zaraz. Piszesz: "bo podniesie mi sie palenisko" Czy chodzi ci o dwa elementy zwisające poniżej pierwszej przegrody wodnej? U mnie one były z metalu. Wszystkie pozostałe z ceramiki. Tylko, żeby wyjąć tę dolną, będziesz musiał wyjąć wszystkie zamocowane nad nią. Miałeś rację są z żeliwa. Pod kształtkami jest ok 0,5cm rdzy. Boję się wypadnie nowa dziura spod nich. Próbowałeś palić bez szamotek? Sprawność powinna się polepszyć. Cytuj
dar12 Opublikowano 7 Października 2014 #1097 Opublikowano 7 Października 2014 Witam. Jak się sprawuje palnik po pełnym sezonie? Mógłbyś dodać zdjęcia swojego rozwiązania? Przede mną pierwszy sezon palenia i myślę podrasować kocioł. Pozdrawiam. Konstrukcja palnika zdaje egzamin wszystko jest tak jak w moim opisie nic nie zmieniałem bo niema potrzeby średnia temp. spalin to 160C i natym pozostanę nic już nie kombinuje .No jeszcze tylko mechaniczne rusztowanie jak będzie natchnienie. Cytuj
gondoljerzy Opublikowano 7 Października 2014 #1098 Opublikowano 7 Października 2014 Miałeś rację są z żeliwa. Pod kształtkami jest ok 0,5cm rdzy. Boję się wypadnie nowa dziura spod nich. Próbowałeś palić bez szamotek? Sprawność powinna się polepszyć. Nie masz wyjścia, sezon grzewczy już się właściwie zaczął. Musisz tam grzebnąć i mieć trochę pewności, że kocioł przetrzyma zimę. Nie, nie paliłem bez szamotek. Wręcz przeciwnie. Palę drewnem i dla lepszego spalania dałem do kotła jeszcze więcej ceramiki. Cytuj
Marek144 Opublikowano 12 Października 2014 #1099 Opublikowano 12 Października 2014 Witam Kupiłem Buderusa L111 32D i mam problem z kominem - chyba zbyt mały ciąg kominowy. Pali się mizernie, ciężko podnieść temperaturę, kanały osmolone. Paliłem do tej pory kilka razy drewnem - głównie dąb 2-3 lata sezonowany. Komin murowany o wysokość 10,5m, przekrój około 40cmx40cm, na około 7m łączący się z drugim kanałem (biegnącym od dołu) o podobnych wymiarach. Poprzednio pracował bez większych zastrzeżeń kocioł Cichewicz Logica 20-27kW - podciśnienie kominowe zalecane 15-20Pa. Buderus wymaga w/g producenta niestety 26Pa. Piec stoi w pomieszczeniu na parterze a nadmuch powietrza jest z nieogrzewanej piwnicy (otwarte 2 okienka). Mam zamiar wstawić do komina wkład o średnicy 20cm na razie stalowy. Z wyliczeń teoretycznych aby uzyskać podciśnienie 26Pa wystarczy komin około 7m a przekrój dla mocy kotła 28Kw i wys. komina 10m 230cm2. Jak sądzicie czy zda to egzamin. Czy rury należ ocieplić. Jakie macie kominu przy swoich piecykach?? Cytuj
gondoljerzy Opublikowano 12 Października 2014 #1100 Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) 40x40cm? Toż to krater wulkanu, a nie komin. Jak się zrobi zimniej, to pewnie zadziała. Teraz jest ciepło, palisz sporadycznie i kocioł ma problem, żeby krater podgrzać. Równoległe łączenie dwu kominów to zły pomysł. Jeśli możesz, to zamuruj połączenie. Nadmuch powietrza z piwnicy na parter? Przez zamknięte drzwi do piwnicy, czy przez otwarte? Może kociołkowi jednak brakuje oddechu? Mam taki sam kocioł i jeden sezon paliłem w ,,fabrycznej" konfiguracji. Mam komin 15x15cm i 12m długości, więc gdzieś na granicy dopuszczlnych wymiarów dla tego kotła. Problemy z ciągiem w ciepłe i wilgotne dni się zdarzały. Edytowane 12 Października 2014 przez gondoljerzy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi