Gość brodekb Opublikowano 12 Marca 2018 #9101 Opublikowano 12 Marca 2018 Maronka ,pamietasz jak zaczynałes swoja przygode z paleniem w MPMie i problemy ? teraz wyglada to wręcz wzorcowo ,temp na czopuchu niecałe 150 ,na kotle 80 ,płomień półprzeźroczysty i spokojny ,słowem tylko podkladać i trzymać temp :-) Na poczatku cieszył Ciebie huk odrzutowca w palniku ,pełno ognia i problemy których nie miało niby być , teraz spokojnie i ok :-) Zawsze polecam umiar w podawaniu PP I PW regulacje nie w centymetrach tylko mm ,do tego regulacja ciagu na RCK i ma to czas sie spokojnie wymieszać i dopalić ,i co tez zawsze powtarzam -warstwa żaru ma przykryć wlot do palnika jak u Ciebie na filmie ,i dotyczy to wszystkich paliw czy to wegiel ,czy drewno . Gruba warstwa zaru i dobrze dobrane ustawienia to czyste spalanie ,brak smoły w wymienniku i brak problemów . Niestety przesiadka z kotła górnego spalania w którym sie paliło całe życie na Dolne Spalanie jak masz MPM wymusza nauke palenia od nowa ,ja to przeszedłem i inni jak widać po tym temacie ;-) Cytuj
maronka Opublikowano 12 Marca 2018 #9102 Opublikowano 12 Marca 2018 Maronka włożyłeś tam płytki szamotowe,bo jakieś grube? Jaką teraz masz szerokość komory zasypowej? Normalne z marketu ze 3cm mają 30-6=24-smoła=23-szerokość teraz Cytuj
maronka Opublikowano 12 Marca 2018 #9103 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Nie przwwroci się to? Mało stabilnie wygląda... No w sobotę żonka stwierdziła że przerusztuje i posypała się budowla ,teraz mam je ustawione lekko po skosie że ostrą krawędzią się wbijają w ściankę i jest stabilniej,one tak naprawdę się teraz sprawdzają tylko na tej kostce bukowej a w lecie na sosnowej ,jest trochę mniejsza moc i czystsze spalanie ale też trochę krócej się pali więc na wiosnę lato jesień w sam raz a w zimie pewnie wyciągnę i będę palił normalnie ,wadą rozwiązania jest brak możliwości rusztowania ,i tak myślę żę w ds-ach na wysokość palnika powinny być takie szamotki wkąponowane w kocioł ,coś jak w hg lub u Przemysława chyba widziałem,ja mam do samej góry by opał się nie wieszał ale i tak pali się tylko na wysokość palnika lub trochę wyżej Edytowane 12 Marca 2018 przez maronka Cytuj
tajne Opublikowano 12 Marca 2018 #9104 Opublikowano 12 Marca 2018 Oprzyj te szamotki na podporach z popielnika a nie na ruszcie. Cytuj
Wilu Opublikowano 12 Marca 2018 #9105 Opublikowano 12 Marca 2018 Kociołek uważam za bardzo dobry,jestem z niego bardzo zadowolony.Jedyną wadą kotła jest odpopielanie.Kociołek powinien być fabrycznie wyposażony w automatyczny odpopielacz który to jest stworzony do tego kotła i działa rewalacyjnie.Palę różnym węglem po zamontowaniu automatu jak ciepło sobieski piast jak zimno mieszam w stosunku 1 do 1 z wieczorkiem staszicem wesoła. Podrawiam posiadaczy mpm ds dobry wybór Cytuj
maronka Opublikowano 12 Marca 2018 #9106 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Oprzyj te szamotki na podporach z popielnika a nie na ruszcie. Za krótkie są są te podpory,pierwsze szamotki oparte są na szamotce co leży na rusztach a tu bliżej drzwiczek na ruszcie i stąd to przechylenie kontynuowane do samej góry i większa stabilność Edytowane 12 Marca 2018 przez maronka Cytuj
edisded Opublikowano 12 Marca 2018 #9107 Opublikowano 12 Marca 2018 Panowie, nie za bardzo się znam na hydraulice. Potrzebuję pomocy. Przyszedł hydraulik do montażu mpm-a i nie za bardzo mnie rozumiał kiedy mówiłem o zaworze czterodrogowym. Sugerował, że zawór musi być z siłownikiem i sterownikiem, i nie widzi potrzeby montowania jego. Jeżeli chodzi o zabezpieczenie powrotu to ze względu na bliskość (jakieś 2 m) bojlera c.w.u 150L takiego zaworu by nie montował. Mówię gościowi, że jak będę palić a mpm potrzebuje się dobrze palić i na piecu będzie np. 70*C a ja potrzebuję max. 45*C na kaloryferach bo powyżej to sauna będzie to hydraulik mi odpowiedział, to po co tak mocno palić, skręcisz miarkownik do 45*C i będzie ok, ręce mi opadły. A w ogóle to pierwszy raz widział MPM-a i nic o nim nie wie. Mam szukać innego hydraulika? Atak w ogóle to jaki zawór czterodrożny polecacie? Cytuj
SONY23 Opublikowano 12 Marca 2018 #9109 Opublikowano 12 Marca 2018 Ważne, żeby powrót był w okolicach 55 st.,oczywiście jeżeli w instalacji jest pompa. Nie musisz na kotle trzymać 70 stopni. Cytuj
tajne Opublikowano 12 Marca 2018 #9110 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Takich hydraulików to cenzuraz z podwuża. Edytowane 12 Marca 2018 przez tajne Cytuj
maronka Opublikowano 12 Marca 2018 #9111 Opublikowano 12 Marca 2018 Panowie, nie za bardzo się znam na hydraulice. Potrzebuję pomocy. Przyszedł hydraulik do montażu mpm-a i nie za bardzo mnie rozumiał kiedy mówiłem o zaworze czterodrogowym. Sugerował, że zawór musi być z siłownikiem i sterownikiem, i nie widzi potrzeby montowania jego. Jeżeli chodzi o zabezpieczenie powrotu to ze względu na bliskość (jakieś 2 m) bojlera c.w.u 150L takiego zaworu by nie montował. Mówię gościowi, że jak będę palić a mpm potrzebuje się dobrze palić i na piecu będzie np. 70*C a ja potrzebuję max. 45*C na kaloryferach bo powyżej to sauna będzie to hydraulik mi odpowiedział, to po co tak mocno palić, skręcisz miarkownik do 45*C i będzie ok, ręce mi opadły. A w ogóle to pierwszy raz widział MPM-a i nic o nim nie wie. Mam szukać innego hydraulika? Atak w ogóle to jaki zawór czterodrożny polecacie? Tak poszukaj innego bo ci spieprzy,jak chcesz palić na 45 na kaloryfery to musisz mieć 3 drogowy,ja nie mam i palę 70-80 ale przepalam tak że sauny nie ma,z 4 drogowym do końca nie wiem jak jest i tą ochroną powrotu,bojler coś tam chroni ,ja tak mam ale typowo krótki obieg regulowany zaworem jest dużo lepszy Cytuj
Norman1212 Opublikowano 12 Marca 2018 #9112 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Wogóle jaki jest sens dawania kotła na paliwa stałe jeśli instalacja nie jest dostosowana do takiego kotła i na max wystarcza 45 stopni to średnio ile będzie 25-30? Żaden kocioł tego nie wytrzyma albo kup sporo mniejszy żeby chodził w okolicach mocy nominalnej. To już lepiej załóż gaz albo pompę ciepła bo przy takich parametrach nawet zawór 4D niewiele zmieni. Poza tym taki zawór to też nie jest tak, że działa jak malina w dodatku w połączeniu z takim hydraulikiem, poczytaj o tym. Edytowane 12 Marca 2018 przez Norman1212 Cytuj
hamis Opublikowano 12 Marca 2018 #9113 Opublikowano 12 Marca 2018 Nie mogłaby już zostać taka pogoda? A tu znów mrozy mają być...Dziś przez noc nie palone, od rana 3 załadunki drewna i 24 stopnie w domu... Pewnie do 25 dojedzie. Cytuj
okoniny28 Opublikowano 12 Marca 2018 #9115 Opublikowano 12 Marca 2018 Witam. mam do was wielka prosbe buduje nowy dom i mam zamiar w nim ogrzewac mpm-em tylko nie wiem jakiej mocy? parter 150m2 sama podlogowka tylko w lazience drabinka bufor 1000l albo 1500l bojler 180l poddasze w przyslosci uzytkowe. komin mam wysokosci 7,5m fi 200. co polecacie? Cytuj
Omek Opublikowano 12 Marca 2018 #9117 Opublikowano 12 Marca 2018 jaka powinna być temperatura spalin ? Cytuj
Rtqex Opublikowano 12 Marca 2018 #9118 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) Zależy na czym. Drewno potrzebuje większej temp spalin, wegiel mniejszej. Ponad 100 to optimum. @ czegoś nie rozumiem koledzy. Na zewnątrz 17*C a Wy palicie całą dobę non stop. Zaworki poskręcane a na piecach po 70 i więcej. Ale na co? Domy tak nie wygrzane? Sam mam dom nie ocieplony, przepalam 5h dziennie wieczorem i w domu nie schodzi poniżej 21 już po wygaszeniu. Nie szkoda Wam opału na taką pogodę czy to po prostu wieczne doświadczenia z opałem, jego zawieszaniem, regulacją palnika itp? :P Edytowane 13 Marca 2018 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
tajne Opublikowano 12 Marca 2018 #9119 Opublikowano 12 Marca 2018 Mi nie szkoda. Troche opału w to czy w tamtą. Grzeje po to bym nie zamarzł. Cytuj
okoniny28 Opublikowano 12 Marca 2018 #9120 Opublikowano 12 Marca 2018 http://cieplowlasciwie.pl/ http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3vd3 czyli 17-19kw? Cytuj
tajne Opublikowano 12 Marca 2018 #9121 Opublikowano 12 Marca 2018 Jak ten kalkurator liczy. Kocioł zasypowy: 15-18kW 9,2kW – maksymalna moc grzewcza :lol:Jak bierzesz bufor to możesz wziąść 17-19kw nowy tylko bierz nowy to masz papier na 5 klasę całą. Cytuj
okoniny28 Opublikowano 12 Marca 2018 #9122 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) dzieki Edytowane 13 Marca 2018 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
hamis Opublikowano 12 Marca 2018 #9123 Opublikowano 12 Marca 2018 Zależy na czym. Drewno potrzebuje większej temp spalin, wegiel mniejszej. Ponad 100 to optimum. @ czegoś nie rozumiem koledzy. Na zewnątrz 17*C a Wy palicie całą dobę non stop. Zaworki poskręcane a na piecach po 70 i więcej. Ale na co? Domy tak nie wygrzane? Sam mam dom nie ocieplony, przepalam 5h dziennie wieczorem i w domu nie schodzi poniżej 21 już po wygaszeniu. Nie szkoda Wam opału na taką pogodę czy to po prostu wieczne doświadczenia z opałem, jego zawieszaniem, regulacją palnika itp? :P Ja palę obecnie drewnem ok 8-10h dziennie. Na dom idzie 50 stopni i temperatura dochodzi do 24. Ale to tylko dlatego, że nie palę w nocy (węgla brakło i chwilowo kasy też) i rano mam w domu 15 stopni. Tak się dziad wychładza... Gdybym palił całą dobę przy tej temperaturze to musiałbym moc kotła obciąć o 2/3... Ale idą mrozy, w nocy nawet do -10 ma być Cytuj
tajne Opublikowano 12 Marca 2018 #9124 Opublikowano 12 Marca 2018 A ja palę na 70 a w domu jest 22 :o Cytuj
Jaco80 Opublikowano 12 Marca 2018 #9125 Opublikowano 12 Marca 2018 (edytowane) czegoś nie rozumiem koledzy. Na zewnątrz 17*C a Wy palicie całą dobę non stop. Dzisiaj nie paliłem wcale, non stop nie palę nigdy. Edytowane 12 Marca 2018 przez Jaco80 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi