Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,

Jestem dość młody, i po śmierci ojca zostałem zmuszony do bycia wrzuconym na głęboką wodę, i ustawienie podajnika CO na ekogroszek. Podajnik zasypowy, z palnikiem retortowym. Mój tata potrafił zaoszczędzić na opale, więc i ja próbuje swoich sił, ale myślę że ktoś może poda pomocną dłoń. Chciałbym osiągnąć 100% wydajności z opału (ekogroszek)

W podajniku istotne są 3 wartości :
czas podawania , przerwa w podawaniu i moc dmuchawy. 
W moim przypadku aby maksymalnie zaoszczędzić ustawiłem : 
temperatura pieca : 45-47 *C
czas podawania - 20 s
czas przerwy podawania 200s
dmuchawa : 30-40%
Zdaje sobie sprawę z tego, ze ustawienie podajnika w taki sposób, negatywnie działa na piec i na komin, ale pragnę podtrzymać tradycje. Efekt, to około 1 wiaderka popiołu wymieszanego z hasią i spiekami.  To związane jest najprawdopodobniej z kalorycznością węgla (ojciec kupił na 90% wymieszany węgiel). Przy dmuchawie 30-40% spieki nie występują.
Rozumiem że głównie wszystko obraca się wokół czasu podawania i przerwy. Ktoś podpowie jakieś optymalne ustawienie, tak aby przyjeło sie na lekkim ekonomicznym paleniu? 
Nie chce tracić dużo opału, przy temperaturze na zewnątrz +3/-3 stopnie.
Będę wdzięczny, z racji ze jestem kompletnym laikiem, a jedyne co potrafiłem zrobić to skonfigurować sterownik pieca CO.
Dodam że korzystam z podajnika nie firmowego, i sterownika Ignis Alfa TkWrześnia. Gość z telefonu wsparcia wyśmiał mnie, i podał parametry podawania w niskim interwale 10s / 60s, co zwiększyło by zużycie ekogroszku.
Dodam, że tata nie palił na wysokich temperaturach, a podajnik zapamiętał jego wcześniejsze ustawienia, które były wykorzystywane na wiosne, gdy grzanie było tylko do potrzymania ciepła w nocy:
temperatura : ? *C
czas podawania - 20s
Czas przerwy podawania 142 s
dmuchawa 30-35%.

Za pomoc i wyrozumiałość serdecznie dziękuję :-) Dodam na koniec że podajnik nie korzysta z CWU ani Pompki CO.

Edytowane przez sebastian96
Opublikowano

Ustaw czas 5s podawania 25s przerwy i dobierz powietrze tak by się wszystko wypalało i nie było "paleniska kowalskiego" na palniku, jak będzie za dużo węgla na palniku to dodawaj czasu przerwy. Nie wiem co to za palnik, jeśli nie będzie dobrze musisz podać więcej danych o palniku. W kotle powinno być siwo i bez spieków i niedopałków w popiele a węgiel (kopiec żaru) nie powinien schodzić w dół palnika.

Opublikowano (edytowane)

RedEd

Ale 5s co 25 s to dość często, nie wiem czy nawet osiągnę temperaturę wymaganą. Dodatkowo nie chciałbym stracić dużo paliwa. Chcę go zużyć jak najmniej. Spieki to nie problem. To efekt węgla. Boje się że przy takim podawaniu dużo stracę. Chciałbym nie spalać dużo węgla, tylko uzyskać tą temperaturę spalając mniej. Gość który mi to montował, zalecał zostawienie 20s, ale wydłużenie pauzy. Pauza ma max 250 s :c

Opublikowano

A co masz tracić? Przy tych ustawieniach co masz to można ślimak spalić, te ustawienia co podałem to jest duża moc a kocioł tyle spali ile ciepła z niego odbierzesz pod warunkiem, że nie ma węgla w popiele i komin nie parzy.

Opublikowano
2 minuty temu, RedEd napisał:

A co masz tracić? Przy tych ustawieniach co masz to można ślimak spalić, te ustawienia co podałem to jest duża moc a kocioł tyle spali ile ciepła z niego odbierzesz pod warunkiem, że nie ma węgla w popiele i komin nie parzy.

Palenisko jest łyżeczkowe/retortowe, na którym spala sie węgiel, i jednocześnie przesuwa. Jaką prędkość dmuchawy do tego polecasz?

Opublikowano

Dmuchawa tak aby podany węgiel (małe porcje uzupełniające palnik) miał czas się spalić a płomień ma być bez kopcących końcówek i nie może być biały.

Opublikowano
4 minuty temu, RedEd napisał:

Nie zauważyłem problemów ze ślimakiem mój Ś.P. Tata potrafił palić najprawdopodobniej w sposób mniej częstego podawania, i przesto częstszego spalania. Jak narazie wiaderko popiołu/hasi na dobę to chyba dobry wynik, przy temp. 23*C w domu. 

Opublikowano

Nie cytuj ostatniego posta!

Zrób zdjęcie tego palnika lub odszukaj w internecie i daj link.

Na YouTube są filmy forumowiczów pokazujące prawidłową pracę palnika.

Opublikowano

Nie za bardzo to rozumiem. Jeżeli będę podawał częściej, ale mniej to zanim kocioł osiągnie temperaturę, to pójdzie dużo opału. Jeżeli na kocioł trafi więcej opału (w 20s naprawde nie wiele pojawia się na palenisku łyżkowym), to piec będzie miał opał, potrzebny do utrzymania temperatury.

Opublikowano

A jak ogień w ognisku będzie stabilniejszy jak będziesz dorzucał po kawałku czy jak wsypiesz całą taczkę drewna?

Poszukaj ten palnik, może to nietypowa konstrukcja i wymaga innych ustawień.

Opublikowano (edytowane)

Tak jak prosiłeś.  Załączam zdjęcia zrobione czego się tylko dało :-) 
1. czas przerwy 
2. Grzanie 
3. wygląd instalacji 
4. wygląd przepalonego opału 
5. Palnik (mało wyraźny,lepiej sie nie dało niestety. 
46*C , 200 przerwa w podaniu, 20s podanie. Przedwczoraj zmniejszałem podanie. Gdy je zmniejszam, piec ma problem z osiągnięciem zaznaczonej temperatury.
https://allegro.pl/oferta/palnik-glowica-od-podajnika-samoczyszczacego-12-25-7268511937?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo-ogrzewanie-łazienka&ev_adgr=Ogrzewanie&gclid=Cj0KCQiAw_H-BRD-ARIsALQE_2OuiB4hnI-s_W1YyntW6dGIgb95QQQjhzjsDButviw257cNdIqYE9AaAtwdEALw_wcB
Konstrukcja palnika.
Mam nadzieję że stary palacz da jakąś radę :-) Z racji że pracuję, i nie mam zbyt wiele czasu, nie chciałbym pozbawić rodziny ciepła, albo bawić sie w rozpalanie na nowo.
20201219_002200.thumb.jpg.8a260c31e3e5b7dd5560ed2e70abe539.jpg

20201219_002248.jpg

20201219_002241.jpg

20201219_002410.jpg

20201219_002340.jpg

20201219_002217.jpg

Opublikowano
Opublikowano (edytowane)

Tak. Dokładnie. Ze stożkowym zsypem. Obok jest dmuchawa z uszczelką. Reszta tak jak na zdjęciu. Cały podajnik jest na stelarzu na kółkach. To jakaś samoróbka którą ojciec wychaczył gdzieś na giełdzie. Wiem, że jeżeli na wiosnę ustawiał czas przerwy 124s, i czas podawania 20 s, to nie możliwe żeby parametry na zime były mniejsze. Ale nie znam się na tym. Mam na głowie mamę, i trójke dziadków, a sam mam 24 lata. Niestety nie zaczerpnąłem tej wiedzy od ojca, czego żałuje do dziś. 
Chciałbym żeby :
a) węgiel na podajniku nie zgasł
b) temperatura była taka, jaką ustawiam
c) resztki węgla mogą pozostać. To efekt mieszanki. Dużo skupów miesza węgiel, i sprzedaje jako "eko groszek" a węgiel kaloryczny, i nisko kaloryczny inaczej się spalają.
Dmuchawa chodzi dość często, ale to normalne.

uzupełnienie wypowiedzi
Opublikowano

W popielniku masz niedopalony i koks i węgiel trochę za dużo,  są tu użytkownicy takiego palnika, podpowiedzą od czego zacząć, a zapisałeś ustawienia jakie wcześniej były?

Opublikowano (edytowane)

Tak . 
Czas podawania 20s
Czas przerwy podawania 142 s
Moc dmuchawy min 30 max 35.
Przy takim ustawieniu do temp. 45 *C - od cholery spieków, nie dopalonego węgla, pół wiaderka resztek w 8h palenia nocą. Gość, który mi to montował zalecał mi wydłużać czas przerwy o 10s, żeby węgiel miał czas na przepalenie się. Miał rację. Ilość niedopałków, i spieków spadła.
Jak narazie nie jest źle. Muszę przyznać że na taka temperaturę jaką mam w domu (ok 23-24*C w dwu poziomowym domu), to spalanie wcale nie jest wysokie. Niedopałki nie są jakimś kuriozalnie wielkim problemem. 
Jak myślisz RedEd, 3/4 lub 4/4 wiaderka resztek ze spalania dziennie to dobrze czy źle? Na oko jest to ok. 1-1.5 wiaderka eko groszku, czyli ok 10-15 kg/dobe. Przy ustawieniach ojca efekt był jeszcze gorszy - duża ilość niedopałków, i masa spieków. Teraz spieków już niema. Możliwe że zależne jest to od tego, że temperatura jest niska, a węgiel nie nadąża się przepalać, bo temperatura wynosi 46*C na piecu. Miałem podobnie ze spalaniem drewna w CO. Jak ustawiłem za niską temperaturę, to po prostu drewno się nie spalało, jak i węgiel i zostawały resztki.
Dodam jeszcze że robiłem teścidła na temperature :
45*C
Podawanie 18-19 s 
Przerwa w podawaniu 160-180s
Wiatrak 35-40 %
Czas osiągnięcia temperatury szczytu ok. 20 min.

46*C jak wyżej

48*C
Podawanie : 20 s
Czas p. podawania : 180s
Wiatrak 35-40%.

W każdym z wyżej wymienionych występowały niedopałki. Nie występują one w ustawieniu 45/46*C. Występują małe niedopalone resztki. Z opinii sąsiadów, czy speca który montuje takie cuda od 22 lat, prawdopodobnie jest to wina ekogroszku,  i jego kaloryczności.

Opublikowano

Powinno być wszystko spalone, spróbuj dać 15s podawania i obserwuj

Opublikowano (edytowane)

Dobra Ed, zszedłem na dół do kotłowni i wbiłem 15 podawanie, co 200s przerwy. Zobaczymy jak będzie. Jeżeli nie bd chciał wyciągnąć temperatury, rozumiem że schodzić z czasem przerwy podawania? Co dziwne - na kotle mam temperature ustawioną 46 stopni, a mam stałą 47. Może być to spowodowane warunkami atmosferycznymi na zewnątrz rozumiem?

Mam nadzieje tylko że mi w piecu nie przygaśnie ^^

Opublikowano

Nie wiem tylko czy podtrzymanie takiej tradycji ci się opłaca? W ciągu sezonu zaoszczędzisz max tonę opalu czyli około 1000 zl. Nowy kocioł, czyszczenie komina będą dużo więcej kosztować.

Skoro masz dużo nie spalonego groszku to albo za dużo podajesz albo za mało powietrza. Piec zarasta sadzą?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

@sebastian96  -  Tak patrzę jak się z tą rynną męczysz.... Z mojego doświadczenia z rynną:

- O mocy palnika decyduje stosunek podawanie/przerwa , ustawiłeś 1:13 - wystarczy na temperatury powyżej zera

- Staraj się zmieścić z cyklem w 100 sekundach - przy słabym węglu wydłużaj niech sobie poleży na palniku, przy kalorycznym skracaj

- Widzę na fotce że ktoś zdjął z wentylatora przesłonę - ona tam musi być bo służy do regulacji ilości dmuchanego powietrza. Regulacja obrotów w sterownikach jest z reguły dość marna, nie stabilizuje obrotów. 

Opublikowano

Zdemontuj tą dmuchawę z boku kotła i zaślep. Te koksiki i niedopalony węgiel jak ostygną to z powrotem do zasobnika. Kup termometr do 300*C i zamontuj w czopuchu - to będzie wyznacznik ekonomicznych ustawień, ten palnik lepiej żeby dłużej pracował i krótko a najlepiej wcale "stał". Temperatura strugi spalin powinna być do 200*C, jak przekracza to robi się nieekonomicznie.

Opublikowano

MikiQ - taka frajda jest po 8 latach. Sadzy niema. Dodatkowo kafle szamotowe zamontowane są  w piecu wodnym, przez co trzyma mi piec ciepło.

Przesłony na wentylatorze nie było. Ojciec palił bez niej.

Panie Józefie - W skrócie z efektów jestem zadowolony. Ciężko jest lawirować bo ojciec kupił mieszankę. Powiem ci że grzeje bardzo dobrze na grawitacji, nawet do -5*C. 46 na piecu, 23-24 w domu :") Spalam wiaderko opału na dobę :) . Wiadomo że przy niższych temperaturach bede musiał zwiększyć czas podawania, i zmniejszyć czas przerwy podawania :-)

Jak narazie efekt jest dobry. Próbowałem zmniejszać zwiększać czas - bez efektów. Ważne żeby palić ekonomicznie. 

Ale Panowie, ta dmuchawa na zdj jest od sterownika pieca CO nie od podajnika. Dmuchawa jest z boku podajnika. Bez osłony, ale z uszczelką

Opublikowano

Jaką powierzchnie ogrzewasz?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Możesz zrobić zdjęcie tego co jest w zasypie . Tu mi normalnie koksem pachnie .

20201219_002340.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, sebastian96 napisał:

Przesłony na wentylatorze nie było. Ojciec palił bez niej.

Widocznie ktoś przy montażu kotła zdjął , zostały tylko śruby - widać na zdjęciu

Opublikowano

MikiQ dom dwupiętrowy. Jakieś 30m^2 na górze i na dole tak samo.

Józef - widzisz na zdjęciu dmuchawe pieca CO ktora jest wylaczona. Wentylator znajduje się po drugiej stronie.

Fafał zwykły ekogroszek. To nie jest koks. Tylko najwidoczniej ekogroszek o roznej kalorycznosci, i wskaźniku NI. Ogólnie wszystko działa w porządku. Zmniejszenie czasu podawania dzięki edowi pozwolilo mi jeszcze mniej spalać. Więc

Czas pracy : 15 s, przerwa 200s, dmuchawa 30-40% działa dobrze. A do tego ze koksuje mi węgiel musze przywyknąć, i w następnym sezonie kupić inny