Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry, gdzie ustawić wyłącznie pompy na grzejniki jak piec już się wygasił bo na piecu już dawno temperatura spadła a pompa nie potrzebnie chodzi 

15719940865977314135067165305228.jpg

15719941102232754635892903963427.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Chyba to jest w ustawieniach serwisowych , ustawienia mieszacza, wyłączenie pompy od terostatu. Ma być zaznaczone TAK, Kod do ustawień serwisowych to 9999 (przynajmniej u mnie)

Wysłane z mojego SM-T580 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Nie do końca mi o to chodziło, ale dzięki. Chciałem żeby pompa się wyłączyła np. jak na piecu wygaszonym jest 40stopni.

Edytowane przez gwint
Opublikowano

Czy są jakieś dodatkowe warunki (np. osiągniecie temperatury kotła) do zadziałania wyłączenia kotła od termostatu? Mam TAK na blokadę kotła i blokadę pompy kotła (na pompę mieszacza NIE) a kocioł dalej pracuje po zadziałaniu (otwarciu) termostatu. Jestem przekonany, że przy tych ustawieniach to działało - może serwisant (rozruch zerowy) coś przestawił?

Opublikowano

No właśnie nie chciałbym (próbowałem i po tym wyłączenie działa). Pozostawienie pompy rozprowadza ciepło po instalacji a nie kumuluje go w kotłowni. I jestem prawie pewny, że działało to bez blokady pompy mieszacza.

Inna sprawa, że dostępna instrukcja do 810 (rok 2014) jest kompletnie nieaktualna dla bieżącej wersji softu.

Opublikowano

Czyli de facto tak jakby termostatu nie było.

Przy zimowych temperaturach pewnie przejdę na obniżanie temperatury mieszacza od termostatu. Macie jakieś doświadczenia z takim sterowaniem?

Opublikowano (edytowane)

Panowie czy jest możliwość jakoś podpiąć pompę osobno od zaworu 4 drożnego z którego idzie woda na grzejniki panelowe a osobno od ogrzewania podłogowego gdzie mam zawór termostatyczny mieszający ? Nie zawsze chcę żeby grzała podłoga i nie potrzebnie załącza mi się pompa tą od grzejników panelowych mogę wyłączyć z poziomu menu serwisowego może to kwestia podłączenia w inne gniazdo nie wiem do końca jak to podłączył monter.  Dokupiłem również sterownik bezprzewodowy podpowie ktoś gdzie go podpiąć ?

....jpg

...jpg

..jpg

Edytowane przez Adamo169
Opublikowano

Patrząc na podpięte kable mam wrażenie że coś źle mam wpięte zasilanie pompy od grzejników a pompy do podłogówki i dla tego nie mam sterowania pompą od podłogówki. Czy może ktoś się wypowiedzieć ?

Opublikowano

masz podłączony tylko jeden obieg grzewczy i jeden siłownik pin 5,6 i 7,8,9 oraz czujnik temp. od niego T1 pin 16,17 wszystko w module P2.

Drugi obieg grzewczy powinien być podłączony pin 11,12 silnik, pin 13,14,15 siłownik i pin 18,19 czujnik temp. wszystko w module opisanym jako ecomax810 P2

Opublikowano (edytowane)

Nie ja robiłem instalację i całe podłączenie ale po otworzeniu obudowy widzę że coś nie tak. Czyli wypadało by teraz znaleźć kabel od drugiej pompy i wpiąć ja w pin 11,12 niestety nie mam siłownika jedynie zawór termostatyczny mieszający  Afriso ATM 361 DN G1 20-43*C.  Czy to nie będzie stanowiło problemu z możliwością poprzez menu kotła odłączenia jej z poziomu menu żeby nie grzała podłoga kiedy nie będę potrzebował ? W takim razie gdzie mam podpiąć  regulator pokojowy Tech-st-292-v2 w jakie piny ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

1. Ja tylko napisałem, co masz i czego nie masz :)

2. dokładnie tak, siłownika nie musisz jak nie masz, ale w ustawieniach serwisowych mieszacza musisz ustawić "tylko pompa"

3. z poziomu menu bedziesz mógł sterowac włączeniem i wyłączeniem podłogówki, ale tylko wtedy gdy do pinu 18,19 podłaczysz czujnik temp umieszczony na belce zasilajacej podłogówkę. Bedzie to polegało na zmianie temp. zadanej dla mieszacza od podłogówki.

4. regulator pokojowy podłączasz do pinów 28,29 jesli chciałbys sterować obiegiem podłączonym do mieszacza drugiego lub do pinów 26,27 dla mieszacza pierwszego

5. do pinów 18,19 nie podłączasz regulatora pokojowego.

Ja osobiście regulator pokojowy wyrzuciłbym za okno. To moje zdanie.

Opublikowano

Dużo popiołu w komorze spalania, mało w popielniku. To mój aktualny problem do przemyśleń. Jaki jest sposób na zrzucanie popiołu do popielnika? 

Pellet Olczyk.

Opublikowano

Było dwóch serwisantów u mnie z Lazara i obaj zgodnie mówili żeby w ogóle komory spalania nie otwierać, nadmiar popiołu spadnie sam na dół i tylko czyścić popielnik i komorę za nim po spalonej 1t. 

Opublikowano (edytowane)

Ok. Czyli nadmiar z komory spalania do popielnika się przesypuje?

A co z uszczelką na deklu komory za popielnikiem? Zdaniem serwisanta trzeba ją często wymieniać.  Jaką trzeba kupić żeby pasowała? Przyklejał taką z warstwą samoprzylepną. Niestety nie było mnie gdy był i nie dopytałem.

Edytowane przez pawellll
Opublikowano

Coś tam do popielnika napewno spada, ale większość unosi się i spada do komory za popielnik - tak mi to tłumaczył serwisant. Ja tą komorę w ciągu 1,5roku czyściłem 3 razy i uszczelka wygląda jak nowa, serwisant na przeglądzie rocznym oglądał i powiedział że jest ok, jakby była uszkodzona to wymieniłby za free. 

Opublikowano

Witam Wszystkich

Dziękuję za mnóstwo informacji które tutaj przeczytałem,z wielu porad i sugestii skorzystałem,przeczytałem prawie wszystko w tym wątku ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. W dużym skrócie piec SF15 z buforem 500l,ecoster ,same grzejniki,pytanie jak ustawić kocioł żeby "słuchał" tylko bufora,teraz rozpala się w kółko po spadku o histerezę.Jaką blokadę włączyć aby kocioł rozpalał się po spadku temp.do temp rozpoczęcia ładowania (mam ustawioną 45st).Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, namsok napisał:

jak ustawić kocioł żeby "słuchał" tylko bufora,

wpisać w ustawieniach serwisowych: obsługa bufora na - tak

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano

menu serwisowe, ustawienia mieszacza, ustawić źródło - bufor(standardowo jest kocioł, opcja pojawia sie jesli ustawiony jest bufor na tak. to samo dotyczy cwu, ale tu przestawiamy dopiero, jesli cwu jest grzana z bufora, jesli nie, to zostawiamy kocioł))

Opublikowano

Niestety,sprawdziłem,nie ma w ustawieniach mieszacza nic o buforze.

Opublikowano

jest na 100%, tylko byc może nie w ustawieniach mieszacza, a gdzie indziej. Niestety nie jestem przy sterowniku a pisze z pamięci.. Jak tego nie przestawisz na bufor, to kocioł bedzie pracował tak jak obecnie Twój.

Opublikowano (edytowane)

Dziękuję,będę szukał tylko nie wiem czy znajdę,pozdrawiam.

Czy może to być funkcja histerezy ,jest włączona gdybym ją wyłączył tylko nie mam teraz czasu pilnować kotła:)

Edytowane przez namsok