Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś zapełniłem piec na tych moich ustawieniach czyli mniej na piecu na 70stC, mieszacz 42st, podłoga 28,4st, moc 30% podawanie 4sec, przerwa 40sec, min nadmuch 25%, sonda zakres korekcji 25%. ok 2-3 stycznia dam znać ile worków dosypię i ile czasu na jakich mocach pracował piec i temperatury w dom i na podłodze.

Opublikowano

Ja dzisiaj u siebie też podliczyłem grudzień. Mieszkam pod Wrocławiem więc temperatury były w zakresie -2 do 6 stopni. Dla przypomnienia : Smartfire 15kw - 90m2 podłogówki, 2 drabinki w WC, 1 grzejnik w garażu. Obsługa w grudniu to jedno czyszczenie pieca i dosypywanie po 3 worki do 3dni. 

Spaliłem 33 worki pelletu Barlinek po 14,70pln/worek. Daje to wynik 16kg na dobę, więc chyba nie mogę narzekać :) 

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 

Opublikowano

Ja mialem przygotowane pod niego i przy odpalaniu serwisant nic nie mówił. Jak chciałem kupić w mojej miejscowości, to wszystkie hurtownie, które montuja kotły, nawet już nie mają w ofercie. Montowali do kominków z płaszczem lub śmieciuchów w układzie zamkniętym. Do pelletu nie montuja. Mówili, że szkoda kasy. Lepiej zakup sobie ups, bardziej się przyda. Ale jak chcesz, ja nie montował em, choć trochę się nad tym zastanawiałem. Instalator też nigdy do pelletu nie montował. Ale zrobiłby to jeśli byłaby utrata gwarancji, dlatego mam wyprowadzenie wody zimnej pod ten zawór. 

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. 

Opublikowano
16 godzin temu, Norberto77 napisał:

Dziś zapełniłem piec na tych moich ustawieniach czyli mniej na piecu na 70stC, mieszacz 42st, podłoga 28,4st, moc 30% podawanie 4sec, przerwa 40sec, min nadmuch 25%, sonda zakres korekcji 25%. ok 2-3 stycznia dam znać ile worków dosypię i ile czasu na jakich mocach pracował piec i temperatury w dom i na podłodze.

Próbowałeś zwiększać czas podawania paliwa? Może to by pomogło utrzymać dłuższą pracę na 30%. Ja w grudniu też spalilem około 62 worków także mistrzem miesiąca nie będę :p

Opublikowano

Giz,znalazłem przez co są te odgłosy,jak zawór czterodrogowy jest na Full otwarty to prawie jest w miarę cicho a jak się przymyka to zaczyna być głośno ale nie wiem czemu tak się dzieje.

Opublikowano (edytowane)

A na jakiej charakterystyce masz pompę od tego zaworu? 

Jaka masz pompę? 

Bo właśnie najlepiej do grzejników jest dać charakterystykę ciśnienia proporcjonalnego, wtedy pompa zmniejsza podnoszenie, jak poprzymykaja zaworki i zmniejsza się przepływ. 

Edytowane przez Giz
Opublikowano (edytowane)

Giz,znalazłem przez co są te odgłosy,jak zawór czterodrogowy jest na Full otwarty to prawie jest w miarę cicho a jak się przymyka to zaczyna być głośno ale nie wiem czemu tak się dzieje.

15464547430001916048963.jpg

Edytowane przez gwint
jak na 1ce to w miarę cicho gorzej na 3,cchciałem,taką pompę jak piszesz ale mnie nie było w domu jak montował ,a jak hydraulikowi óźniej mówiłem że nie tą chciałem to mówił że ta jest ok
Opublikowano

pompa jest ok. Sprawdź na jakiej charakterystyce masz ustawione. Ustaw jak nie masz na na próbę na charakterystykę ciśnienia proporcjonalnego. W instrukcji masz podane jak ustawić.

Opublikowano
Godzinę temu, gwint napisał:

15464547430001916048963.jpg

Masz  symbol grzejników nad tą strzałką do nawigacji. To może ustaw na tą opcję. To jest właśnie ciśnienie proporcjonalne.

Opublikowano (edytowane)

Jest jeszcze jedno miejsce na wtyczkę sygnału wejściowego PWM kupił bym sobie ten kabel ale nie wiem gdzie miał bym go podłączyćdo pieca bo nie jestem elektrykiem

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.12.2018 o 17:21, ŁukaszL napisał:

Ja dzisiaj u siebie też podliczyłem grudzień. Mieszkam pod Wrocławiem więc temperatury były w zakresie -2 do 6 stopni. Dla przypomnienia : Smartfire 15kw - 90m2 podłogówki, 2 drabinki w WC, 1 grzejnik w garażu. Obsługa w grudniu to jedno czyszczenie pieca i dosypywanie po 3 worki do 3dni. 

Spaliłem 33 worki pelletu Barlinek po 14,70pln/worek. Daje to wynik 16kg na dobę, więc chyba nie mogę narzekać :) 

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! 

A jakie Masz ustawienia?ja jestem z pod Opola.

Edytowane przez gwint
Opublikowano
Godzinę temu, Marcines0007 napisał:

Pytanie z innej beczki. Jakim pelletem palicie i gdzie kupujecie?

Imex piechota i ignis premium.

Opublikowano

@gwint wrzucam fotki z ustawieniami, bo za dużo pisania. 

Minimalny nadmuch 20%, miałem 15%, ale wywalało mi któredyś górą popiół na kotłownie, nie mam pojęcia gdzie i dlaczego.. Zwiększyłem do 20 i jest ok. 

Reklamował ktoś z was sterownik? Jak widzicie na fotkach na dole są takie poziome kreski/piksele. Wyskoczyło mi to po awarii prądu. Ciekawe jak Lazar do tego podejdzie. 

IMG_20190103_212444.jpg

IMG_20190103_212500.jpg

IMG_20190103_212426.jpg

IMG_20190103_212434.jpg

IMG_20190103_212521.jpg

IMG_20190103_212533.jpg

IMG_20190103_212626.jpg

Opublikowano (edytowane)

Możesz śmiało reklamować i nic nie mówić ,poprostu poszedłeś do pieca i zobaczyłeś taki wyświetlacz,.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

A krzywa grzewcza mieszacza1na ile i krzwa grzewcza kotła?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

A no tak zapomniałem: krzywa grzewcza mieszacza 0,3 z przesunięciem +1 stopień. W domu mam 21,5 stopnia non stop i tyle mi odpowiada :) Kocioł bez krzywej grzewczej.

Aha mam jeszcze w modulacji zmniejszony czas podawania dla 30% mocy o 1%. Teraz jest - 3 i piec nie spada z temp na 30%. Przy większym mrozie pewnie będę musiał lekko zwiększyć podawanie. 

Opublikowano

Widać, jak instalacją prawidłowo wykonana, to i praca wygląda fajnie. Jedna podłogówka daje chyba lepsze efekty. Ja w grudniu spaliłem 41 worki, na ok 170m2, na 3 dnii miałem otwarte kolejne 30m2. Same grzejniki, dom koniec lat 90, temp w domu non stop 22*

Opublikowano

Żebym miał takie nastawy niskie na mieszaczu to muszę wymienić przynajmniej 3 grzejniki na większe,przy 0 stopni na dworze muszę mieć minimum 45 na mieszaczu.

Opublikowano (edytowane)

Panowie na jaką wartość macie ustawione obniżenie nocne na mieszacze? Pytam głównie kolegów którzy mają grzejniki :) i czy ustawiacie tylko na noc czy również macie ustawione przedziały w ciągu dnia? Druga sprawa to zauważyłem rano że w zbiorniku cwu miałem wodę i temp 65 stopni gdzie mam zadana 50 stopni i obniżenie na noc 48. Macie pomysł dlaczego? 

Edytowane przez Żółty
Opublikowano

Nie masz pewnie zaworka zwrotnego wpiętego, albo masz zasobnik większy wpięty jest wyżej na powrót, nie pod pompę, masz to opisane w instrukcji. Jeśli większy zbiornik, trzeba dać elektrozawór, który będzie przełączał między inst a cwu.  A tak, to woda z kotła krąży cały czas przez wężownicę cwu. Ja nie stosuje żadnych obniżeń. Mam grzejniki, ale to u mnie się nie sprawdza. Po testach lepiej wychodzi, jak obniżyłem ogólną temp zadaną pomieszczenia i trzymam cały czas jednakową, niższą, ale stałą.

Opublikowano

Mam osobna pompę na zbiornik cwu, która ładuje wodę tylko jeśli spadnie o zadana wartość. Wszytkie 3 pompy (2 do instalacji i jedna do cwu) są podpięte pod sprzęgło więc to chyba nie o to chodzi. Tymbardziej że to pierwszy raz od 3 miesięcy pracy kotła. Myślałem że chodzi dezynfekcje zbiornika ale ona niby ma być w nocy z niedzieli na poniedziałek