Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Od tego sezonu grzewczego posiadam kocioł na pellet KRZACZEK BIO COMPACT 15Kw. Dom nie ocieplony o powierzchni około 120m2. Instalacja z zaworem 3-drogowym bez siłownika, który pełni rolę sterowania temperaturą wody na grzejniki. Do ochrony powrotu pompa przewłowa. Sterownik pieca TECH ST 9711. Piec całkiem dobrze utrzymuje temperaturę zadaną 60stopni. Różnica między zasilaniem a powrotem około 10-12 stopni. Obecnie przy paleniu 18 godzin / dobę spala ok 30 kg pelletu ( pellet Olczyk ). Piec pracuje w trybie PID na następujących ustawieniach.

- minimalne podawanie pelletu 1s
- maksymalne 3s
- minimalna przerwa podawania 10s
- maksymalna przerwa podawania 20s
- minimalne obroty wentylatora 1000
- maksymalne 2600 
- histereza kotła 3 stopnie

Jak uzyskać częstszą pracę kotła na podtrzymaniu i tym samym ograniczyć spalanie?
Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam. 

Opublikowano (edytowane)

Masakryczne ilości, przy -10 spali ci chyba ze 100 kg ;)

Napisz jaką masz instalację CO, jakie przekroje rur, jakie grzejniki , czy są zawory termostatycznezawory, jaki bojler, jak jest grzany,  pompa co na zasilaniu?  Czy jest pompa CWU? jaka jest temp w domu?

Jakie dom ma mury, grubość, czy jest poddasze jak ocieplone, czy jest izolacja podłóg?

Zawór 3 drogowy bez siłownika to nieporozumienie, musi być siłownik który będzie sterowany sterownikiem kotła w trybie dynamicznym.

Po co ci w ogóle zawór 3 drogowy na zasilaniu? Nie masz termostatów na grzejnikach?

Z tego co piszesz i z tego co zrozumiałem to kocioł utrzymuje ciągle temp 60 stopni? Działa w trybie ciągłym a nie przerywanym?

Rozumiem że nie używasz termostatu pokojowego?

Przy obecnych temp u mnie ok 170m2 idzie obecnie ok 12 kg pelletu na dobę. Używam termostatu pokojowego, CO w miedzi,CWU 140l, grzejniki panele+ termostaty na zaworach, kocioł odpala się na dobę max 3-4 razy i grzeje też 3-4 godz na dobę.

Temp w pomieszczeniach od 23 do 16 st. W zależności co kto z domowników lubi.

Edytowane przez jameess
Opublikowano
11 godzin temu, slpc napisał:

Witam wszystkich

. Obecnie przy paleniu 18 godzin / dobę spala ok 30 kg pelletu ( pellet Olczyk ). Piec pracuje w trybie PID na następujących ustawieniach.

-

Przestań gonić kocioł przez 18 godzin w cudownych modulacjach czy podtrzymaniach ,jak tak już chcesz to zmień na ekogroszek .

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Jameess - dom ma nie ocieplony, instalacja starego typu z rurami stalowymi. W piwnicy instalacja jest izolowana. Grzejniki aluminiowe bez zaworów termostatycznych. Na początku używałem termostatu pokojowego, ale mam chyba uszkodzony w nim czujnik temperatury. W domu jest już dobrze ciepło a on pokazuje temperaturę max 24 stopnie. W rzeczywistości jest więcej. W przyszłym roku będę wymieniał całą instalację CO. Druga sprawa, że w domu mieszkają też starsze osoby, którym jest wiecznie zimno. Jeśli chodzi o zawór 3-drogowy to chyba rzeczywiście trzeba zainwestować w siłownik. Niech sterownik utrzymuje zadaną temperaturę na grzejnikach.  

Edytowane przez slpc
Bojler 140 L z dołączoną pompą CWU. Włącza się 2-3 razy na dobę.
Opublikowano

Wymiana instalacji nic ci nie da. Zamontuj koniecznie termostaty na grzejnikach, to podstawa! Na allegro płaciłem za kompletny zawór Danfosa+głowica 45 zł.

Wywal ten zawór trójdrogowy.

Kup nowy termostat pokojowy np Salusa koszt max 200 zł.

Też mam dołożoną pompę CWU ale tylko czasami z niej korzystam bo taniej wychodzi grzać taki mały zasobnik pompą CO. Żaby woda się nie wychładzała na wężownicy montuje się zawór termostatyczny odwrotny Herza.

Do ochrony kotła zastosuj zawór termostatyczny ESBE VTC, lub baypas z zaworem termostatycznym z kapilarą.

U mnie w domu też są starsze osoby i w tych pomieszczeniach jest 23 st.

I jak będziesz tak cały czas gonił kocioł to pójdziesz z torbami ;)

Co do termostatu to on znajduje się w pomieszczeniu gdzie ma być najcieplej i tam grzejniki są odkręcona na maxa. Temp zadana np 23 st, po spadku 0,6 stopnia włącza się znów kocioł, na noc obniżam 1 stopień.

Pozostałe pomieszczenia mają niżą temp, którą pilnują termostaty na grzejnikach.

Opublikowano (edytowane)

Fakt spalanie mocno ponad normę, ale i temperatury wewnątrz ponad normę, więc niewiele tu pomoże siłownik, jak dom nieocieplony i chce się mieć powyżej 24 stopni w pomieszczeniach to kocioł musi gonić. Może warto zamiast w siłownik, zainwestować w głowice i tam gdzie to możliwe obniżyć temp wew. Zawór 3D bez siłownika to  nie jest nieporozumienie, to po prostu  manualna regulacja temp za zaworem i bez gwałtownych zmian temp zewnętrznej z powodzeniem może spełniać swoją funkcję.

Praca z wykorzystaniem termostatu pewnie niewiele zmieni bo żeby utrzymać 25 stopni w nieocieplonych ścianach to ten kocioł długo nie będzie stał .

Ja bym nie wywalał tego 3D jak sugeruje jameess , po co pchać w starą stalową instalację 60 stopni ? Przecież to generuje kolejne straty . Czy 45 stopni na grzejnikach nie wystarczy do zagrzania tego domu ?

Edytowane przez besix
uzupełnienie tekstu
Opublikowano

Dziękuję za rady. Do ochrony kotła mam pompę przewałową i ona robi dobrą robotę. Kocił znacznie szybciej osiąga zadaną temperaturę. Termostat pokojowy mam dokładnie taki jak napisałeś. Zressetuje go i ponownie ustawie. Może ja jakiś błąd popełniłem. Grzejniki mam we wnękach pod parapetami i kiedyś jakaś MADRA głowa założyła je na wcisk po długości. Teraz żeby założyć zawory termostatyczne trzeba je o 1 lub 2 moduły skracać, bo inaczej się nie zmieszczą.  

Opublikowano
W dniu 3.11.2020 o 08:09, slpc napisał:

Witam wszystkich

Od tego sezonu grzewczego posiadam kocioł na pellet KRZACZEK BIO COMPACT 15Kw. Dom nie ocieplony o powierzchni około 120m2. Instalacja z zaworem 3-drogowym bez siłownika, który pełni rolę sterowania temperaturą wody na grzejniki. Do ochrony powrotu pompa przewłowa. Sterownik pieca TECH ST 9711. Piec całkiem dobrze utrzymuje temperaturę zadaną 60stopni. Różnica między zasilaniem a powrotem około 10-12 stopni. Obecnie przy paleniu 18 godzin / dobę spala ok 30 kg pelletu ( pellet Olczyk ).

Tania instalacja przekłada się na duże spalanie, to normalne.

Natomiast czy nie możesz trochę tego budynku ocieplić?

Na początek wystarczy sam strych - wełna na podłodze ostatniej kondygnacji robi niezłą robotę.

Opublikowano

Sambor - jeszcze w tym miesiącu tak chcę zrobić. Myślę, że dwie warstwy wełny miękkiej  z rolki  po 10cm załatwi trochę sprawę. Jeśli chodzi o elewację to już koszt około 40000. więc... w późniejszym terminie.

Opublikowano

Ponad 80% ciepła ucieka przez strop, więc tam nawet 2x15cm trzeba,  ew jakieś ekrany za grzejnikami aby ciepło nie uciekało wprost przez ścianę, ale to już większa robota - trzeba z zdejmować grzejniki.

Opublikowano

10cm już zrobi robotę, sam tak mam u siebie. Na 18h pracy kotła to spalanie nie jest straszne ale całkiem normalne.

Opublikowano

Oczywiście że normalne ,tylko czy przy tych temperaturach musi kocioł tyle ganiać , z 30 kilo peletu to całkiem sporo energii jest , mnie to na minus 20 st wystarczało .

Opublikowano (edytowane)

Kocioł chodzi w histerezie i musi tyle spalać .Brak sygnału dom dogrzany, obetnie to nawet o 1/3 , koszt myślę niewielki w stosunku do możliwego zysku.

Edytowane przez pospisz
Opublikowano

Dziś podłączę termostat pokojowy i zobaczymy co będzie. Przy zadanej temperaturze + histereza wygasi kocioł. Tylko co za tym idzie bardzo szybko ostygną grzejniki. Teraz zastanawiam się czy nie byłby lepszy ekogroszek.

Opublikowano

Przy domie nieocieplonym powinno być cały czas promieniowanie cieplne od grzejników, więc termostat pokojowy to chyba nie jest dobry pomysł. Jak wystygnie szybko grzejnik to po chwili będzie odczucie chłodu. Pompka powinna cały czas ganiać ciepłą wodę z kotła w zależności jaka w danej chwili jest potrzebna temperatura. 

ps. czas najwyższy zrobić termomodernizację domu, bo inaczej zbankrutujesz z tym pelletem... 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ustawiajac start pompy na odpowiednim poziomie wydłużysz lub skrócisz pracę pompy. Moim zdaniem będzie lepiej. W okresach przejściowych może być więcej odpaleń, w sezonie powinno być mniej i nie przegrzewamy pomieszczeń. 

Opublikowano
15 godzin temu, emigrant napisał:

Przy domie nieocieplonym powinno być cały czas promieniowanie cieplne od grzejników, więc termostat pokojowy to chyba nie jest dobry pomysł. Jak wystygnie szybko grzejnik to po chwili będzie odczucie chłodu. Pompka powinna cały czas ganiać ciepłą wodę z kotła w zależności jaka w danej chwili jest potrzebna temperatura. 

ps. czas najwyższy zrobić termomodernizację domu, bo inaczej zbankrutujesz z tym pelletem... 

Podepnę się pod temat i zapytam, aby nie zakładać nowego wątku. Ja mam kocioł na ekogroszek. Parter: grzejniki alu z głowicami termostatycznymi. Piętro: grzejniki metalowe bez głowic. Moje pytanie: jest sens zakładać termostat pokojowy na parterze? Mam T1000, ale w zeszłym sezonie go nie podpinałem, teraz się zastanawiam... Dom nieocieplony, około 160m2.