dzikjestzly Opublikowano 22 Października 2020 #1 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 czesc,mam problem ,piec to drew -met sterownik St -480 tech,jak ustawic piec zeby nie powstawaly spieki ? wegiel ekogroszek jest z KGM wartosc opalowa 28.2mj/kg zawartosc popiolu-5,62% zawartosc siarki 0,68% zawartosc wilgoci 5,4% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paulik Opublikowano 22 Października 2020 #2 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 (edytowane) Jak palisz w swoim piecu? Na ustawieniach ręcznych czy masz pida? Piec masz dobrze dopasowany? Jakie nastawy, czasy podawania, przerwy, moc nadmuchu? Węgiel masz suchy?, Retortę uszczelnioną, kopczyk zachowany, nie zapada się? Być może podajesz za dużo powietrza. Jak możesz, zamieść jakieś zdjęcia poglądowe z palnika i popiołu. Z takiego opisu ciężko coś doradzić. Edytowane 22 Października 2020 przez Paulik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek810316 Opublikowano 22 Października 2020 #3 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 Dokładnie. Podaj wszystkie ustawienia Twojego sterownika , czy pracujesz w pid czy dwustanowe,jak masz ustawione powietrze czy masz przysłonięta dmuchawę itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikjestzly Opublikowano 22 Października 2020 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2020 tak mam piec ustawiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikjestzly Opublikowano 23 Października 2020 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 tak mam ustawiony sterownik ,co mam zmienic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikjestzly Opublikowano 24 Października 2020 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 W dniu 22.10.2020 o 11:41, arek810316 napisał: Dokładnie. Podaj wszystkie ustawienia Twojego sterownika , czy pracujesz w pid czy dwustanowe,jak masz ustawione powietrze czy masz przysłonięta dmuchawę itp.. odpisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pochłaniacz Opublikowano 24 Października 2020 #7 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 Jak się tworzą spieki, to znaczy, że palnik dostaje zbyt dużo powietrza. Po troszku zmniejszaj nadmuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikjestzly Opublikowano 24 Października 2020 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 24 Października 2020 #9 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2020 będą spieki ponieważ masz złe ustawienia. dla mocy maksymalnej masz podawanie/przerwa 5/50 i potem to wydłużasz. żeby ster mial pole manewru musisz ustawić maksa w okolicy 1/4 1/5 czyli 5/20 lub 5/25. bez tego prawie w całym zakresie mocy masz zbyt duży stosunek nadmuchu do pozostałych parametrów i będzie żużlował 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikjestzly Opublikowano 25 Października 2020 Autor #10 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) mozesz napisac co ile ustawic? Edytowane 25 Października 2020 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu , cytat usunięto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pochłaniacz Opublikowano 25 Października 2020 #11 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2020 Przecież masz napisane proporcje. Jeśli podawania dasz 5s, przerwy robisz 20- 25 s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TIMON120777 Opublikowano 26 Października 2020 #12 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 dzikjestzly zacznij od wykorzystania narzędzia pod tytułem współczynnik podawania i współczynnik wentylatora z menu instalatora. zacznij od podawania i podnoś jednorazowo o 5 oczek. nie pamietam jak w tym modelu jest regulacja czy procentowa czy "liczbowa". korygując dawkę opału w górę sprawisz że spieki żużlowe będa się zmniejszać. nie proponuję korekty nadmuchu bo nie wiem co się u Ciebie dzieje z poziomem temperatury spalin i z jakościa pracy w Pid. bezpieczniej zatem będzie moc trochę zwiększyć z czym sobie ster poradzi niż obnizyć i zakisić Ci komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikjestzly Opublikowano 9 Grudnia 2020 Autor #13 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2020 wyzej podalem filmik i mozesz mi napisac co ile ustawic ,? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikjestzly Opublikowano 21 Grudnia 2020 Autor #14 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 W dniu 24.10.2020 o 21:48, TIMON120777 napisał: będą spieki ponieważ masz złe ustawienia. dla mocy maksymalnej masz podawanie/przerwa 5/50 i potem to wydłużasz. żeby ster mial pole manewru musisz ustawić maksa w okolicy 1/4 1/5 czyli 5/20 lub 5/25. bez tego prawie w całym zakresie mocy masz zbyt duży stosunek nadmuchu do pozostałych parametrów i będzie żużlował mam procenty na sterowniku ile co ustawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi