Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Setlans Selvan 11 kW - zalety, wady, spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sosna powietrzno- sucha 15-18% pali się doskonale natomiast jak dołożę kawałki po suszarni 8 % to nawet ds kopci na czarno więc  suszmy drewno z umiarem -to z mojego doświadczenia.

Opublikowano

Palisz z tą blachą w srodku czy bez niej,na ile starcza pelen wsad?

Opublikowano
Godzinę temu, Daćko napisał:

Sosna powietrzno- sucha 15-18% pali się doskonale natomiast jak dołożę kawałki po suszarni 8 % to nawet ds kopci na czarno więc  suszmy drewno z umiarem -to z mojego doświadczenia.

Czym drewno suchsze tym daje więcej energii.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak tam wyglądają zalety,wady i spostrzeżenia?

Jak wygląda komora spalania ,dużo smoły już zrobił?Jak wygląda rozpalanie w tej blasze są otwory żeby palnikiem gazowym zapalić rozpałkę?

Zdjęcia mile widziane

Opublikowano

Dalej brak odzewu od użytkowników tego kotła?Inni też chcieliby sie dowiedziec jak wygląda palenie w tym piecu;nie samym MPM to forum żyje

• Lubię to 1
Opublikowano

Jak nikt nie pisze to znaczy, że nie ma z nimi problemów :):)

Opublikowano

@marcin25

Blachę wywaliłem, bo blacha to jedna wielka pomyłka. Nie nadaje się do drewna - przy takim klinie cały czas wieszają się polana - logiczne... Jak jest blacha to polana trzeba układać w poprzek palnika. Bez blachy mamy olbrzymią komorę załadowczą jak na kocioł "zabawkę" 11 kW. Polana układane wzdłużnie mogą mieć max 28 cm - z niagięciem do 28,5 - 29 cm, bo polano zaczyna się klinować przy 29,5 - 30 cm między ściankami. Musi być trochę luzu - ja dałem po 1 cm luzu po obu stronach. Stare polana są docinane na długość 28 cm. Polana układane w poprzek muszą być krótsze - nie pamiętam wymiaru. Palę w 98% sosną a drewno miękkie powinno się spalać właśnie wzdłużnie względem palnika. Stałopalność na sośnie 3 godziny, stałopalność na jesionie 4 godziny przy temperaturach jak teraz, bliskich zera. Dom nieocieplony, jakieś 12 grzejników. 

Opublikowano

Co ja producent, że mam wiedzieć jaką komorę ma 15 kW? 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

tez chyba kupie ten piec o ile spelnia wymagania ,,czystego powietrza'', jutro jade obejrzec go do producenta o co mogłbym go zapytac?

Opublikowano

Pytaj o wszystko a po powrocie podziel sie informacjami bo jest tu kilka osob zainteresowanych tym kociołkiem.Na dofinansowanie do wymiany  z czystego nie ma co liczyc.

Opublikowano
35 minut temu, Kubaa napisał:

tez chyba kupie ten piec o ile spelnia wymagania ,,czystego powietrza'', jutro jade obejrzec go do producenta o co mogłbym go zapytac?

Jak na dofinansowanie to nie lepiej HG?

1 minutę temu, pawlopawlo napisał:

.Na dofinansowanie do wymiany  z czystego nie ma co liczyc.

Dlaczego?

Opublikowano

Dowiadywałem sie w grudniu w NFOŚ w Wawie to powiedzieli ze dofinansowanie przysługuje tylko na kotły z automatycznym podawaniem paliwa,zasypowe z jakimi by nie były certyfikatami to nie podlegaja.

Opublikowano

obecnie aby wziac dofinansowanie z czystego powietrza wymagaja pieców zagazowujących drewno, ja zlozylem wniosek w marcu 2020 i wtedy przepisy czystego powietrza wymagały aby kocioł na paliwo stałe byl 5 klasy i spelnial wymagania ekoprojektu nie musial byc zagazowujący takze setlans selvan w moim przypadku moze byc.

@Alewalneło2 a HG jaki bys polecił do malego domu?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ten jak i inne kotły zasypowe 5 klasy nie są dostosowane do dłuższego kiszenia jak stare kopciuchy  tylko do pracy na pełnej mocy przez ~4h, naładowaniu bufora ciepła do pełna,  po czym kocioł stoi pusty a ciepło do ogrzewania domu pobierasz z bufora ciepła.

Opublikowano

A co jeśli 4h nie wystarczą do naładowania bufora bo instalacja w tym czasie zje połowę energii?

Opublikowano

Moze zle mysle,czy nie powinno byc tak ze palisz z pelna moca(bez kiszenia) na bufor,instalacja pobiera z bufora tyle ile potrzebuje. Duzo jest zalezne od pogody na za oknem,wieksze nadwyżki beda jak jest 0 a inaczej bedzie przy -5.  Żeby palic w taki sposób ze ladujesz i masz luz na jakis czas to trzeba miec ogromny bufor i kocioł o duzej mocy. Tylko ile osob ma miejsce na 2 czy 3tys litrow?  W kwesti bufora jestem teoretykiem, jeśli moje chłopskie myślenie jest zle to proszę mnie poprawić.

Opublikowano (edytowane)

Tak, instalacja może byc różna i inne czynniki też na to wpływają,jest wiele zmiennych.

Wszyscy chwalą bufor i ładowanie tegoż w kilka godzin,ale nie znam nikogo,kto miałby bufor połączony ze starą instalacją,gdzie są grube rury i żeliwne kaloryfery. Są koledzy którzy mają podpięte do takiej instalacji podajniki,kotły gazowe,ale bufor?(są i tacy,z żeliwniakami,ale rurki maja juz wymienione)  W takim starym układzie z buforem prawdopodobnie można by kocioł puścić na 80-90*C większość czasu, ale korzyść z puszczania ciepłej wody na grzejniki raczej żadna . Jedyna korzyść, to taka,że kocioł większość czasu chodziłby na nominalnej mocy,a nie na 60-65*c przy dużym zładzie wody bez bufora.

PS. Jestem zwolennikiem zostawienia starej instalacji,która działa dobrze i nie szpeci zanadto domu,przy czym nie jestem już konserwatystą jeśli chodzi o inne usprawnienia tj montaż pompki czy zaworów 3D. Stare instalacje nie są za bardzo sterowalne,sam mam piętro na grawitacji (+pompka).

Edytowane przez Panstan