Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Kroitzman

26/02/2024 - zamówienie czujnika przez email

28/02/2024 - dostawa czujnika

29/02/2024 - mail z zapytaniem o aktualizację i odpowiedź, że musi zostać zaktualizowany soft i zaraz będzie przekazany do updatu

05/03/2024 - ponowne zapytanie o termin aktualizacji

08/03/2024 - odpowiedź na zapytanie i finalna aktualizacja softu do 16.0000.402

Cała komunikacja przez [email protected]

Co do mojego wpisu na temat sklepu z częściami, to nie tyle kompleksowa dostępność wszystkich podzespołów kotła, co raczej części eksploatacyjnych czy też akcesoriów (chociażby sprawdzony przewodowy czujnik temperatury z przewodem różnej długości).  

Opublikowano

O co chodzi z tym airflow? U mnie pokazuje po włączeniu wywala błąd nadmuchu i wygasza kocioł. Nie dziwię skoro czujnik przepływu powietrza pokazuje cały czas wartość 999m3/t. Jak tak kiedyś patrzyłem u innych to niektórzy mają to włączone i pokazuje im normalnie przepływ powietrza . Ten czujnik jest zawsze w standardzie i w każdych wariantach mocy ? Mój ma 16kw i jest z grudnia 2023r.

Opublikowano

U mnie produkcja kotła z początku 2022 i również nie ma czujnika/wyłączone w ustawieniach - nominalnie 16kW.

Opublikowano
20 godzin temu, Mariup4p napisał(a):

O co chodzi z tym airflow? U mnie pokazuje po włączeniu wywala błąd nadmuchu i wygasza kocioł. Nie dziwię skoro czujnik przepływu powietrza pokazuje cały czas wartość 999m3/t. Jak tak kiedyś patrzyłem u innych to niektórzy mają to włączone i pokazuje im normalnie przepływ powietrza . Ten czujnik jest zawsze w standardzie i w każdych wariantach mocy ? Mój ma 16kw i jest z grudnia 2023r.

Wersja Airflow była w zasadzie przez jeden rok  2020 , te modele nie mają fotosensora. Teraz jest to opcja. 

Opublikowano

No i wszystko jasne .
Mam jeszcze takie techniczne pytanie . Jak czytałem tutaj wcześniejsze wątki . Sporo było było o sondzie lambda . U mnie jest sonda v15 i wartos po kalibracji 84. Mieści się to w normie ?
Bo tak jak czytałem to Ze niby takie wartości są zbyt niskie

Opublikowano (edytowane)

Mieliście już może do czynienia z alarmem sondy lambda„Bład czujnika tlenu- sprawdź sondę lambda" od paru godzin coś mi wywala,rozpala się normalnie a po paru minutach wywala ten alarm , myślałem że może jest zapchany czopuch (słaby przepływ tlenu)ale wyczyściłem wszystko i dalej to samo.Macie jakiś pomysł?czy sonda zdechła czy może tylko trzeba ją wyczyścić (jeszcze nigdy jej nie odkręciłem i nie za bardzo wiem jak się ją czyści)Chciałbym po prostu wiedzieć w czym tkwi problem i na przyszłość (może to jakaś pierdoła) naprawić to samemu i nie zawracać głowy serwisowi.

Edytowane przez wonski
Opublikowano

No właśnie tak zrobiłem (poszła sonda )ale myślałem że ktoś miał coś takiego i są jakieś procedury żeby to sprawdzić .

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie tak z czystej ciekawości: robił ktoś z was aktualizację oprogramowania sterownika? Na stronie NBE są do pobrania pliki i jestem ciekaw czy można taką operację wykonać?

Opublikowano

Jakiś czas temu na stronie mieli jako najnowszą wersję jakąś dość starą (około .330). Po aktualizacji do niej są problemy i trzeba prosić support NBE o aktualizację do najnowszej. Jeśli na stronie jest min .390 to powinno być ok.

Opublikowano

Tej stanowczo nie polecam. Ja miałem problemy. Zwróć się bezpośrednio do NBE lub poprzez polskiego dystrybutora o najnowszą jeśli już.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Hej normalnie podłączasz. No wiadomo pod zero. L pod stałe napięcie L1 pod napięcie sygnałowe. 

Opublikowano

Dzięki. Ogarnąłem, mam za to problem z czujnikiem który jest w dupnym miejscu bufora, zaraz przy wejściu zimnej wody i muszę go gdzieś przestawić, tylko nie do końca wiem gdzie, najwyżej jakiś trójnik będę musiał wstawić albo cyrkulację.

Mam jeszcze pytanie o temp spalin. Dodałem bufor 300l i w końcu kocioł może pokazać na co go stać, delta przez kocioł to 16 stopni, czyli spoko wynik. Tylko zastanawia mnie jak za duża mam temperaturę spalin przy max poziomie 167, średnio 160. I zasadniczo na ile zjechać żeby było ok na max mocy?

Opublikowano

Co do bufora. Za bardzo nie pomogę. Może któryś z forumowiczów ma większe doświadczenie. 

Jeśli chodzi o temperaturę spalin. Nie powinna przekraczać 160°. Jeśli przekracza to znaczy, że albo wymiennik do czyszczenia, albo coś źle z kominem. No chyba, że poprzestawiałes tak parametry, że wymiennik nie nadąża z odbiorem.

Optymalna temperatura spalin nie powinna przekraczać 120° i tak ustaw, jeśli zależy tobie na ekonomice. Nie wiem jak duży masz bufor, ale gdybym ja go miał. To starałabym się go tak ustawić, aby temperatura spalin oscylowała w granicach 90°-100°. Tu chodzi o oszczędności. To nie jest kocioł zasypowy. Tu go nie musisz pilnować. Nagrzeje w czasie 5 godzin to nagrzeje. Jak w 20 godzin to niech grzeje. Co za różnica. Nie trzeba go pilnować. 

Teraz ja mam do ciebie pytanie. Jak tobie się to sprawdza? Znaczy jaka pojemność bufora? Ile czasu kocioł pracuje, a potem ile ma "wolnego". Między buforem a kotłem masz zamontowany zwykły jakiś zawór temperaturowy? Zawór 3d z siłownikiem(jakie masz ustawienia), czy może laddomat? Czy masz jakieś sterowanie temperaturą w domu, jeśli tak to co zamontowałeś?

Czy możesz podać nik na Stokercloud? Bo bym trochę poobserwował.

No i gdybys mógł podać, jaki metraż masz do ogrzania, podłogowa-grzejniki? No i izolacja budynku, oraz w którym roku wybudowany.

Opublikowano

No to tak. Mam ATV 55 stopni. Zdecydowanie za mało, esbe ma fajny zawór ustawiany do 70 stopni, a najlepsza opcja by był zawór z siłownikiem. Bufor 300l.

Teraz sterowanie. CWU kocioł ma na sobie i działa niezależnie od reszty. Natomiast ogrzewanie jest scentralizowane na tech i3, który obsługuje bufor 45/85 stopni. I3 mówi do kotła kiedy ma się włączyć. Na dom, 40 żeliwnych żeber, idzie przez zawór 3d, w tej chwili na żądanie, jak się zimniej zrobi to na termostacie pokojowym będzie to działać. Dom ma do domy izolacje, przy dużych mrozach czuć jak zimno z dachu idzie, 2,5 tony za zeszły rok.

Co do spalin dość agresywnie go ustawiłem, teraz chce mieć zagrzany bufor, zima zobaczę. Ładuje go 1,5 godziny z czego godzina na 100% kotła, 16kw. Irytowało mnie w zeszłym roku, że co chwilę trzeba było kocioł włączać jesienią. Zima za to, tak przy 0 odbiór był na tyle mały, że 2,5kw to było za dużo i po 8-12 razy dziennie się rozpalał.

Opublikowano

Macie może już ogarnięty temat z tym czujnikiem temperatury bo niedawno do mnie dotarł i za cholerę nie mogę go ogarnąć.Przy działaniu tylko jako on/off pogodówki to nie dość że przekłamuje tak o 0.6 stopnia(sprawdzałem w tym miejscu gdzie stoi kilkoma innymi termometrami) to wyłącza ja strasznie późno np.mam odcięcie pogodówki na 22,6 stopnia a on dopiero przy 23,2 wyłączył kompensację.Nastepnie próbowałem go trzymać na bateriach to po pewnym czasie zero reakcji(na początku komunikował się co ok.4 min),na kablu jest ok.i wysyła tak co ok.2min.Po włączeniu room temperature nie widzę różnicy w działaniu tego czujnika (i za bardzo nie wiem o co chodzi w tej zakładce z kilkoma rzeczami)i tak się  zastanawiam czy problemem nie jest ten kabelek co wystaje z puszki który notabene jest czujnikiem temperatury i wygląda dość licho + sam system przesyłania danych do stokercloud bo np.zatrzymal mi na 23,2 stopniach(przy zadanych 22,6)a ponownie odpalił mi piec dopiero przy 21,8.Nie wiem może coś źle robię albo ten czujnik coś świruje.Mialem nadzieję że będzie szybko reagował na żądaną tem.i nie będę musiał gonić pieca do wyłączenia przez histerezę .

Opublikowano

To Ty używasz samego kotła i elektroniki od NBE? Ja poszedłem w sterownik tech i3, mam termostat w domu, bufor I jedyne czego mi do szczęścia brakuje to zrobić tak by kocioł nie mielił mi wody po osiągnięciu temperatury na buforze.

Moim zdaniem firma robiąca kocioł, który jest dobry, powinna robić kotły, a nie system sterowania ogrzewaniem, bo szczerze mówiąc niektóre funkcje w kotle są tak ograniczone że to bania mała.

Opublikowano

Ten sterownik to tak wziąłem tylko na próbę bo ogólnie steruje grzejnikami i podłogowka  i ogólnie całym Smart domem systemem Homematic (głowice na grzejnikach,termostaty w każdym pokoju,styki okienne itp.wszystko spięte w homeasistant) a sam sterownik miał mi tylko odciąć pogodówke na grzejnikach tak z 0.2-0,5 stopnia powyżej tego jak mi zamknie termostat grzejnik w salonie a nie jak teraz że jak mi zamknie termostat spięty z glowicą grzejniki(oczywiście w każdym pokoju ustawiam sobie tem.jaką chcę)to muszę czekać aż do wyłączenia pieca z histerezy.Niestety nie mam bufora ale na przyszłość coś tam planuję iść w tym kierunku.

Opublikowano

Dziś robiłem test, mam 300l. 35 stopni na dom, 33 na powrocie, grzejniki jakieś 40 żeber żeliwnych. Bufor starczył na 12h. Generalnie jak zastanawiałem się nad buforem, to albo te 300l albo 140l "bufor" do pompy z galmeta. Generalnie to co teraz robię to testy przed budową domu. Bo wiem jakie ogrzewanie będę robić i jakie dodatkowe obiegi.

Opublikowano

No widzisz to jesteś na wygranej pozycji bo budujesz nową chatę i masz możliwość przetestowania systemu na tym co teraz masz.U mnie niestety muszę  lecieć na tym co mam i kombinuję jakby to wszystko spiąć tak by jak najlepiej chodziło.Narazie nie narzekam bo fajnie bezobsługowo to śmiga ale wiadomo zawsze może być lepiej.

Opublikowano

Zrobiłem pokój z podłogówką, zasilanie 28, powrót 27, na rurach co 10cm, 10cm betonu, ściany częściowo ocieplone. Przy -15 uchylone okno miałem bo ciepło. Czyli wiem że, grzewcza płyta fundamentowa będzie najlepszym rozwiązaniem.

Opublikowano
W dniu 24.09.2024 o 06:41, sleepyhead napisał(a):

Co do spalin dość agresywnie go ustawiłem, teraz chce mieć zagrzany bufor, zima zobaczę. Ładuje go 1,5 godziny z czego godzina na 100% kotła, 16kw. Irytowało mnie w zeszłym roku, że co chwilę trzeba było kocioł włączać jesienią. Zima za to, tak przy 0 odbiór był na tyle mały, że 2,5kw to było za dużo i po 8-12 razy dziennie się rozpalał.

Przecie możesz przestawić minimalną i maksymalna moc. Przełącz z  użytkownika na dystrybutor i w zasobniku masz podana minimalna i maksymalna. Ja u siebie przestawiłem na 1kW. Ale ktoś tu na forum ma 0.5kW. zasada jest taka. Że musisz kocioł obserwować. Przez dłuższy czas nie powinien stabilizować płomienia. Raz mam ustawione 0.9 albo 0.7 a teraz 1kW. Podniosłem też maksymalną na 17kW. Tu za dużo nie podnoś. Czytałem że ktoś w Danii podniósł do 25kW i kocioł według jego obliczeń tyle wyciągał. Ale pewnie straty są większe. 

Co do bufora. Jak będziesz znał wymiary i gabaryty domu. To napisz na FB do "art arenty" on ulzna temat dobrze. Potem zajmij się ustawianiem kotła i przestawianiem mocy. 300l to trochę mało. 

20 godzin temu, wonski napisał(a):

No widzisz to jesteś na wygranej pozycji bo budujesz nową chatę i masz możliwość przetestowania systemu na tym co teraz masz.U mnie niestety muszę  lecieć na tym co mam i kombinuję jakby to wszystko spiąć tak by jak najlepiej chodziło.Narazie nie narzekam bo fajnie bezobsługowo to śmiga ale wiadomo zawsze może być lepiej

Jeśli masz jakieś rozkminy, rozterki, niewiadome. To pisz i zadawaj pytania, po to jest to forum. Na pewno ktoś coś odpisze. A tym bardziej że zima się zbliża i chłopaki będą mieli więcej czasu.

Opublikowano

Pierwotny pomysł to był Galmet 140l. Głównie chodziło mi o dłuższą pracę kotła na minimalnej mocy jaką miałem (2,5kw). Ojciec pracuje w wentylacji ogrzewaniu, i podpuytalem się i spece polecili mi większy bufor, więc postawiłem na 300l. Na więcej nie mam miejsca zbytnio.

I tak i tak jestem zadowolony z efektów. Ogrzewanie czeka na mnie nie ja na ogrzewanie, co ważne zwłaszcza teraz. Przyszłościowo tech i3, któremu powierzę pewnie ochronę powrotu zaworem obrotowym, ATV55 stopni to jednak za mało. No i dodałem zawór strefowy, wcześniej pompa ciepła CWU brała z ogrzewania i trzeba było kombinować by do sensownej temperatury nagrzać wodę.

A co do 160 w komin, na kotle 85, 80 w powrocie, więc to pewnie z tego wynika.

17278029272835158882610503398192.jpg