Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.01.2023 o 13:38, Kroitzman napisał(a):

Dzięki bardzo.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzięki atomfx za odpowiedzi na poprzednie pytania, koniec końców skończyło się na montażu przewodowego czujnika NTC.

Mam kolejny problem z Feniksem - od września 2022 do ubiegłego tygodnia spalał pellet bezproblemowo. W zeszłym tygodniu zaczęły się problemy z komunikatami stabilizacja płomienia ON/OFF, brak ognia - brak opału, zapchaniem wylotu podajnika pelletem/trocinami.

Serwis wskazał na dużą ilość pyłu w pellecie i przez to doszło do zapchania - efekt jest taki, że zbiornik wybrany do zera, ilość pyłu/trocin w zasobniku minimalna, natomiast w miejscu skąd podajnik pobiera pellet dużo trociny. Wszystko wyczyszczone, do zbiornika wsypany świeży pellet - obserwacja jest taka - że podajnik mieli pellet w trakcie transportu do rury przesypowej.

Miał ktoś taki problem i go rozwiązał?  Patrząc na podajnik to ślimak ma średnicę około 5 cm a rura w której jest osadzony ma średnicę około 7 cm, u góry jest wycentrowany przez motoreduktor, natomiast u dołu w żaden sposób nie jest podtrzymywany i pracuje luźno i w trakcie obracania mieli pellet. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie takiego efektu nie miałem. 

Co prawda stabilizacja płomienia wyskakuje przy małych mocach. Miałem problem z pellet bo się zawieszał. Mimo podawania pellet nie przesypywał się. Nie słychać było typowego przesypywania.

Wybrałem cały pellet z zasobnika(tyle ile się dało). Wybrałem i przesiałem tyle peletu od trocin aby zasypać zasobnik tak ponad połowę. No i kalibracja. Wysypało się trochę trocin. Po chyba 4 kalibracji, wysypywał się prawie sam pellet. Od tej pory wszystko śmiga idealnie. No cóż, u mnie poskutkowało. Jeśli dalej masz ten problem, spróbować nie zaszkodzi. Z tymi trocinami chyba serwis ma rację.

Opublikowano

Obserwując pracę kotła od tego czasu, wszystko wskazuje że jest to wina peletu a nie "luźnego" ślimaka. Trafiła się gorsza jakość, bo widać to po powstających spiekach na palniku - spalone 2 tony pelletu i było ok, teraz kolejna paleta rozpoczęta i jest problem ze spiekami. Pierwszy sezon z kotłem pelletowym - będzie nauka na kolejne lata.

Tak jeszcze podpytam - kotły macie zamontowane w układzie otwartym czy zamkniętym? Obecnie u mnie zamontowany w układzie otwartym, ale z "przymusu" rok po wymianie kotła muszę wymienić resztę instalacji(rurki wytrzymały 30 lat i nastał ich kres) i zastanawiam się czy zostawić otwarty czy zamienić na zamknięty.

Opublikowano

Zdecydowanie układ zamknięty. Jak będziesz planował instalację, to pytaj. Nie ma głupich pytań. Są głupie odpowiedzi.

Są różne instalację. Przed wymianą instalacji, musisz wiedzieć co ma być zamontowane i dlaczego. Bo instalatorzy różnie, chcą montować, niekoniecznie tak jak powinno.

Opublikowano

Na chwilę obecną jak na schemacie 1 z instrukcji tylko układ otwarty /CWU na zaworze trójdrożnym z siłownikiem(na powrocie), ATV 55*C i pompa z zestawu na powrocie, w drugie wyjście zasilania wkręcony zawór bezpieczeństwa a powrót zawór spustowy wody z instalacji/ tylko grzejniki aluminiowe żeberkowe, bez podłogówki. 

Z tego co się orientowałem w temacie, to obowiązkowo dołożenie naczynia przeponowego i manometru, dobrze pewnie by było dołożyć separator powietrza i zanieczyszczeń.

Dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Pewnie że naczynie przeponowe.

A jak podłączasz cwu? Zrób przez zawór strefowy. Latem super oszczędności.

Opublikowano

CWU jest załączane przez AZV 643 - przełącza obieg grzejnikowy na CWU. Patrząc od strony kotła na powrocie: Kocioł -> pompa obiegowa ->ATV55*C ->AZV643->grzejniki/CWU. Po montażu kotła, przez 3 tygodnie było grzane CWU, w tym czasie piony podciągały ciepłą wodę w trakcie grzania CWU(lipiec 2022), później przejście na grzałkę i powrót do grzania przez kocioł dopiero w sezonie grzewczym.

W sezonie letnim CWU grzane jest grzałką 3kw - PV na dachu.

Opublikowano

No tak pv, niee ma o czym się rozwodzić. Jak by były pytania pisz na forum.

A tak na marginesie, podaj swój nick na Stokerkloud. Popatrzymy.

Opublikowano

Widzę że masz nowszy kocioł z fotodiodą. Jak się sprawdza.

Opublikowano

Biorąc pod uwagę fakt, że "uczę" się jego obsługi i dobrego ustawienia (kombinowanie z pogodówką czy też ustawienie wyłączenie pieca po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu (czujnik pod T5) - złego słowa nie mogę powiedzieć o jego pracy. Gdyby nie kiepska jakość pelletu - obsługa ograniczyłaby się do zasypania zasobnika pelletem i wyniesienia popiołu po spaleniu 3 ton.

Ogólnie dokładnie tak jak opisują w ulotkach.

Na chwilę obecną kocioł ustawiony w pracy ciągłej, temperaturę w domu regulują termostaty na grzejnikach, pewnie gdy wzrośnie temperatura to przejdę na zatrzymanie po T5 czy pogodówce(aby uniknąć niepotrzebnych rozpaleń/wygaszeń).

Opublikowano

To faktycznie pellet lichy. U mnie raz na sezon. W tamtym roku poszło 5200kg w tym na razie 3 tony. Pojemnik na popiół zapełniony 25%.

Opublikowano

Dwie pierwsze palety były całkiem ok, kolejne już nie tak fajne - ale co najważniejsze w domu jest ciepło.

Opublikowano

Od wersji v16  sterowanie online jest w wersji przeglądarkowej. Wystarczy zrobić skrót na ekranie i  działa to wtedy jak apka. Na Yt jest filmik jak to wygląda.

Opublikowano

Tak, mam w przeglądarce, ale byłem ciekaw co z apka bo są dla starszych wersji.

Czyli wcześniej nie było wersji przeglądarkowej?

Opublikowano

Ja zamiast aplikacji, wolałbym aby w końcu pojawił się czujnik zewnętrzny pogodowy. Bo to co oferuje aplikacja online, nie jak ma się z rzeczywistością. Mam co prawda podpięty przylgowe czujnik, ale on prawidłowo działa tylko, jeżeli są wysokie temperatury, im niższa temperatura, wtedy są większe przekłamania Przykład: wczoraj wracam z pracy -6°C wskazania w aucie, tyle samo pokazuje stacja pogodowa. Aplikacja pokazuje -2,5°C, natomiast odczyt z czujki -12°C. Oczywiście wybieram czujkę zewnętrzną i trochę musiałem dostosować odczyty. Natomiast WWW w ogóle przekłamuje. Nie raz, jest duża różnica niestety nie do przyjęcia.

Może ktoś może pomóc dobrać czujnik zewnętrzny innej firmy który by działał prawie prawidłowo.

Opublikowano

W mojej okolicy są dni, że wskazanie z www pokrywa się z stacją pogodową w domu, jednak bardzo często rozbieżność jest kilku stopni. Czujnik Wifi też by się przydał, podpytywałem na jesieni 2022 kiedy będzie dostępny to usłyszałem niebawem - mamy praktycznie wiosnę 2023 i ani widu ani słychu tego czujnika. Niestety dostępne czujniki NTC nie są zbyt dobrej jakości, a ciężko spotkać czujnik w obudowie który by współpracował z kotłem i dawał prawidłowe pomiary.

@Mogadish problem złączek pneumatycznych istnieje, prawdopodobnie jakaś wadliwa seria poszła na montaż - dzisiaj odkryłem u mnie takie uszkodzenie:

złączka2.jpg

Opublikowano

Reklamuj. Może zostanie pomyślnie załatwione.

Opublikowano

Zgłoszenie do serwisu zostało wysłane w sobotę (04.03.2023r.), po kilku godzinach otrzymałem odpowiedź, że części zostaną wysłane do mnie w poniedziałek. Dziś mamy piątek (10.03.2023r. godz. 13:50) i paczki z częściami ani widu ani słychu, wczorajsze zapytanie o paczkę również bez odpowiedzi.

Opublikowano

Witam wszystkich.

Możecie mi opisać jaki jest poziom hałasu podczas czyszczenia wymiennika i palnika? Mam taką sytuację że kocioł będzie stał w pralni za ścianą salonu i obawiam się że głośność może mi przeszkadzać np. w nocy.

Opiszcie proszę jakie macie spostrzeżenia co do głośności pracy tego kotła.

Pozdrawiam Sławek

Opublikowano

U mnie kocioł stoi w piwnicy, będąc w pokoju bezpośrednio nad kotłem (w innych pomieszczeniach podobnie), słychać jedynie gdy otwierają się poszczególne elektrozawory i podają sprężone powietrze dysze - ale te dźwięki niesie przez grzejniki. Na początku instalator ustawił w harmonogramie czyszczenie w godzinach 9-22, obecnie przestawiłem i czyści się o każdej porze dnia i nocy. Nikt z domowników już nie zwraca na te odgłosy uwagi i czyszczenie nie przerywa snu.