Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co to jest kocioł na pellet o podwyższonym standardzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć

Do swojego domu wybrałem kocioł heiztechnik qpell 12kw. Teraz właśnie wypełniam wniosek z programu czyste powietrze i są dwie rubryki: piec na pellet drzewny.... 30% i od 15 maja 2020r. piec na pellet o podwyższonym standardzie (45% dotacji). Próbowałem dowiedzieć się u źródła, ale ciężko...
W dokumentacji technicznej mam tylko jakieś OGC, które jest poniżej 20mg3.

Pola b.2.1.32 i b.2.35 w drugim załączniku.

(3)_Facebook_-_2020-08-25_11.24.27.jpg

118270669_1248325008841927_6198567354397996703_n.jpg

Edytowane przez Ramage
Opublikowano

OGC to organiczne związki gazowe. Jeśli masz w kotle poniżej 20mg to możesz dostać większą dotację.

Opublikowano

Czyli mój piec łapie się bo ma 17mg OGC. Tylko w wniosku jest sformułowanie: emisyjność cząstek stałych. Przy piecu jest m.in OGC (organiczne związki gazowe), CO2 i NO2 które znacząco wykraczają ponad normę.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.08.2020 o 13:13, Heiztechnik napisał:

Parametr ten nie dotyczy OGC a emisji pyłu.

Norma na piątą klasę mówi o emisji pyłu poniżej 40, a podwyższony standard to najprawdopodobniej emisja poniżej 20

Czyli wasz piec może nie spełniać tego parametru? Właśnie szukam kogoś co udzieli odpowiedzi, bo nie mam pojęcia co wybrać w wniosku :|

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

To co Ci zaznaczyłem na zielono masz mieć poniżej 20.

303_5_2012_kryteria~2.jpg

Opublikowano

@eliks a jak to jest w naszych włoszkach? Chyba mamy też powyżej 20-tu, jeśli dobrze widzę to jest 20,9 

Opublikowano

@radik81  Dokładnie, jest 21 :-) Podejrzewam że po nowym sofcie mogli by wybadać kocioł ponownie i zejść poniżej 20. Przecież to oprogramowanie co mamy ma już 3 lata.

Opublikowano

Hehe no nie, ale Włosi radzą sobie z tym podwyższając moc minimalną kotła. Mój startuje nisko bo ma zakres 3-11,5 i odblok na 3-16,5KW. 

Opublikowano (edytowane)

Aż sprawdziłem węglowe defro z retortą i półkami (które wg konsensusu na tym forum miało być pyłową katastrofą) - 23.

I pelletowa Alfa -17. Szczerze-spodziewałem się różnicy spektakularnej.

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Wg konsensusu na forum to półki poprostu trzeba czyścić bo te 23mg to jak normy emisji spalin i zużycia paliwa zgodnie z WLTP - mozliwe tylko w laboratorium. Co do samej marki, sam rodzicom kupowałem Sigmę z zapalarka i czyszczakami i sobie chwalę, natomiast pelleciaka z tej stajni bym nie kupił. 

Jakiej mocy ta Alfa?

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, eliks napisał:

Wg konsensusu na forum to półki poprostu trzeba czyścić bo te 23mg to jak normy emisji spalin i zużycia paliwa zgodnie z WLTP - mozliwe tylko w laboratorium. Co do samej marki, sam rodzicom kupowałem Sigmę z zapalarka i czyszczakami i sobie chwalę, natomiast pelleciaka z tej stajni bym nie kupił. 

Jakiej mocy ta Alfa?

Dlaczego nie wybrałbyś pelletu od defro? Pytam z ciekawości

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Na tę chwilę nie wykonujemy badań tzw. uzupełniających. Wprowadzamy za moment nowy kocioł, który powoli będzie zastępował dotychczasowe, tradycyjne rozwiązania, a następnie postaramy się ponownie przebadać standardy, ale z pewnymi modyfikacjami.

Oczywiście będziemy dążyć do tego, aby nasi klienci mogli skorzystać z największej możliwej dopłaty. Prosimy o chwilę cierpliwości.

Opublikowano
16 godzin temu, Snurq napisał:

Dlaczego nie wybrałbyś pelletu od defro? Pytam z ciekawości

Bo nie podoba mi się praca palnika, tego że słabo radzi sobie z niskimi mocami i pelletem z większą ilością pyłu. Defro raczkuje z pelletem a z Alfą był falstart. Pamiętam że jak to wchodziło na rynek to wersja z 10KW z odpopielaniem wychodziła dla klienta 14600zl gdzie wtedy moja Włoszka kosztowała 9500zl. Cenowy szok który jak się szybko okazało nie poszedł z jakością. Tam po pół roku piszczało i trzeszczało od płomieniówek, przez podajnik na czyszczeniu palnika kończąc. Przecież rok później weszła już Alfa 2, nie wiem jednak jak to chodzi. Defro co chwilę wypuszcza jakiś towar a testują konsumenci. Jeśli miałbym kupić jakikolwiek kocioł plelletowy Defro to była by to Sigma z wentylatorem wyciągowym. Tutaj przynajmniej konstrukcja sprawdzona. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dla porównania Technix PEL 10 oraz 24 ma 10 a ekogroszkowy Skamp-PV 13 ma 4 :-D