Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem z rdzą w kotle kupiłem go w zeszłym roku pracuje dobrze nie ma z nim problemów ale to co odkryłem w lipcu katastrofa pułki palenisko odpadają płaty rdzy serwis że wina jest po stronie wentylacji i mokrego węgla co z tym zrobić?

k5.JPG

k2.JPG

k6.JPG

Opublikowano (edytowane)

Nie wyczyszczony kocioł po sezonie wilgoć w kotłowni słaba wentylacja  nie zamknięty kocioł na lato zamknieta wyczystka komina z Defro nie wygrasz te płaty to nie rdza rdza jest powierzchniowa i naucz się stawiać kropki i przecinki bo się tego czytać nie da

Edytowane przez Outsider
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
3 godziny temu, zibi1111 napisał:

Mam problem z rdzą w kotle kupiłem go w zeszłym roku pracuje dobrze nie ma z nim problemów ale to co odkryłem w lipcu katastrofa pułki palenisko odpadają płaty rdzy serwis że wina jest po stronie wentylacji i mokrego węgla co z tym zrobić?

Jaką masz temperaturę zadaną kotła i w jaki sposób masz chroniony powrót?

Opublikowano

Najlepiej się do tego przyzwyczaić. Temat drążony na tym forum od początku jego istnienia.

Opublikowano
4 godziny temu, Outsider napisał:

... te płaty to nie rdza ...

Do autora tematu. Podgrzej te płaty rdzy palnikiem. Pali się, żarzy, dymi?

Opublikowano

Drążony czy nie, jeśli kocioł stoi poza sezonem wcale nie musi rdzewieć, bo rudy nalot nic złego w nim nie zrobi. Wczesnej kotły nie miały tego problemu bo oblepione w środku były sadzą, to i konserwacja była. 

Opublikowano

Pod smoła zawsze robiła się korozja podpowłokowa i właśnie po letnim postoju był jedyny moment, by tą cała smołę ładnie zdrapać razem z rdzą :-) A w tym Defro czarne płaty to jakaś farba konserwacyjna, u mnie było to samo i o dziwo cały sezon palenia ładnie się ta farba trzymała. 

Opublikowano
9 godzin temu, eliks napisał:

Jaką masz temperaturę zadaną kotła i w jaki sposób masz chroniony powrót?

60 st i pompe zwrotną

7 godzin temu, HarryH napisał:

Pod smoła zawsze robiła się korozja podpowłokowa i właśnie po letnim postoju był jedyny moment, by tą cała smołę ładnie zdrapać razem z rdzą :-) A w tym Defro czarne płaty to jakaś farba konserwacyjna, u mnie było to samo i o dziwo cały sezon palenia ładnie się ta farba trzymała. 

I zabezpieczałeś to?

Opublikowano

Nie. W takim tempie to przerdzewieje może za 15 lat. Mniej więcej tyle żyły poprzednie kotły.

Opublikowano
25 minut temu, zibi1111 napisał:

60 st i pompe zwrotną

Chodzi o dodatkową pompę na powrocie? Bardzo dobrze że masz. Jakie masz temperatury na żółtej naklejce z boku kotła?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.08.2020 o 18:20, eliks napisał:

Chodzi o dodatkową pompę na powrocie? Bardzo dobrze że masz. Jakie masz temperatury na żółtej naklejce z boku kotła?

Nic takiego nie mam

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Na każdym Defro masz takie naklejki

Screenshot_20200819-192532.png

Opublikowano

To jakąś podróbę masz :)