Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w przyszłym roku mam zamiar zacząć budować dom z poddaszem użytkowym 118m2, 

Parter 

spacer.png

Poddasze 

spacer.png

20cm ocieplenie ścian , lane skosy na poddaszu ocieplone 20cm styropianem , 15cm styropianu na podłodze , wentylacja grawitacyjna, okna 3 szybowe 

Muszę zastanowić się co do CO , mam gaz z sieci więc instalacja będzie gazowa, jestem laikiem , nie mam doświadczenia zawodowego , jedyne co wiem to informacje z internetu ! 

W tak małym domu zastanawiam się czy nie rozwiązać CO piecem gazowym kondensacyjnym dwufunkcyjnym z przepływowym grzaniem wody przykładowo 

Zestaw Junkers Cerapur Smart 3,7-28kW dwufunkcyjny

Podgrzewa on wodę przepływowo , jestem ciekaw opinii na temat takich pieców , cała kotłownia w jednym urządzeniu wiszącym na ścianie , o niewielkich gabarytach i ładnie opakowanym  bez zbędnego osprzętu. Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tego rozwiązania ? Ważne są dla mnie koszty użytkowania domu czy to rozwiązanie było by oszczędne ? 

Opublikowano

Sugeruje jednak kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem,są dwie łazienki braknie przy równoległym korzystaniu z obu,po drugie zlewozmywak jest dość daleko od kotłowni więc trzeba będzie czekać dłuższą chwilę i będą straty(czyli pasuje cyrkulacja CWU)Wentylacja grawitacyjna w nowo budowanym domku hm.. Oczywiście podłogówka w całym domu

Opublikowano

A piece dwufunkcyjne kondensacyjne z wbudowanym zasobnikiem ? 

Na jakim schemacie konstruuje się teraz CO w takich małych domkach ? Co jest teraz podstawa ? Muszę od czegoś zacząć temat CO , mały dom to mało miejsca i pół kotłowni na pompy , sprzęgła  , zasobnik , orurowanie to duża strata miejsca  z drugiej strony potrzebuje nowoczesnej energooszczędnej instalacji która podłoży lata 

Opublikowano (edytowane)

Nowy, szczelny dom i wentylacja grawitacyjna, wstaw tam jeszcze kocioł na węgiel tak z minimum 20kw i będzie komplet, weź zacznij od podstaw bo kolejne dziadowanie po polsku się szykuje...

Edytowane przez user2018
Opublikowano

Nie chcę wentylacji mechanicznej w domu , rekuperacji i całej związanej z tym instalacji, nie buduje domu pasywnego , rekuperatory , wymienniki ciepła i cała ta instalacja jest dla mnie nie opłacalna. Z tą docinka, to ze skrajności w skrajność,  co uzyskam w tak małym domu ? Komfort ?

Oglądałem już taki dom wykończony przed zakupem projektu, gorzej ocieplony roczne rachunki za CO i CWU to 2300zl za gaz 

Opublikowano (edytowane)

No to np.coś w rodzaju Termet Ecocondens Integra z wbudowanym zasobnikiem 48l ze stali nierdzewnej.Kocioł musi mieć małą moc minimalną.Nie potrzebujesz żadnych dodatkowych elementów typu sprzęgła czy pompy.

Wskazany projekt OZC i na jego podstawie projekt CO

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano

Jak będzie dobrany zestaw kocioł 1F + zasobnik stojący pod kotłem to jest praktycznie 1 bryła .

Przy grzejnikach faktycznie jak kolega pisze nic więcej nie potrzeba,

Aby dobrać ogrzewanie - grzejnik lub podłogówkę to trzeba zrobić OZC, przy dwóch obiegach grzewczych inst się rozrasta.

Opublikowano

Fajnie było by przeczytać opinie osób które posiadają piece dwufunkcyjne z zasobnikami, plusy i minusy użytkowania.

Najczęściej spotykam się właśnie nawet w małych domach z dosyć rozbudowanymi kotłowniami, więc sprawę będę musiał przemyśleć i dowiedzieć się dokładnie jak to wszystko działa ! 

Opublikowano (edytowane)

Przy samej podłogówce też nic więcej nie potrzeba)Myślę że nie "ubierzesz" się w grzejniki to byłby błąd.Jeżeli OP to alternatywą dla Termeta może być np.Vitodens 222-W też z wbudowanym małym zasobnikiem ładowanym warstwowo który moduluje jeszcze niżej niż jego polski konkurent tylko to nie ta półka cenowa,pewnie x2 to mało

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano
2 minuty temu, sambor napisał:

Jak będzie dobrany zestaw kocioł 1F + zasobnik stojący pod kotłem to jest praktycznie 1 bryła .

Przy grzejnikach faktycznie jak kolega pisze nic więcej nie potrzeba,

Aby dobrać ogrzewanie - grzejnik lub podłogówkę to trzeba zrobić OZC, przy dwóch obiegach grzewczych inst się rozrasta.

Ogrzewanie będzie 100% podłogowe  

Opublikowano (edytowane)

Czyli Panowie ! Od czego zacząć ? Krok po kroku !

Edytowane przez NubiraBN
Opublikowano (edytowane)

Przy nowo budowanym domu o powierzchni 118m2 to już wybitnie trzeba spartolić instalację aby to  "byle jaki" kocioł nie pociągnął.

Tyle że WG może wygenerować straty ciepła budynku ale mimo wszystko.

Trzeba zacząć,jak w każdej dziedzinie,od tego o czym wspomniałem czyli projektów :OZC i potem CO

Edytowane przez Grundfos
Opublikowano
20 godzin temu, NubiraBN napisał:

Nie chcę wentylacji mechanicznej w domu , rekuperacji i całej związanej z tym instalacji, nie buduje domu pasywnego , rekuperatory , wymienniki ciepła i cała ta instalacja jest dla mnie nie opłacalna. Z tą docinka, to ze skrajności w skrajność,  co uzyskam w tak małym domu ? Komfort ?

Oglądałem już taki dom wykończony przed zakupem projektu, gorzej ocieplony roczne rachunki za CO i CWU to 2300zl za gaz 

xD czego ja się spodziewam po ludziach...

Przecież grawitacyjna to często nie działa poprawnie nawet w starszych domach a co dopiero w tak szczelnym, będziesz wstawiał nawietrzniki w te 3 szybowe okna? A potem płacz bo w domu nieprzyjemnie jest...

Opublikowano

Wszystko będzie przyjemnie , okna tak będą z nawietrznikami !

Opublikowano

Po co komu super cieple okna z dziurami przez ktore leci minus 20?

Wstawcie sobie okna skrzynkowe z prlu... Wentylacja to taka sama instalacja jak prad, co, woda uzytkowa, tylko w Polsce maja ja w tylku... 

Robisz grawitacje to sprawdz jak taka instalacja wyglada poprawnie i NIE SA TO DZIURY W OKNACH...