Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa ciepła, dom 122m2 - modernizacja, tylko grzejniki, dobór mocy

kejno

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dogadamy się :-)

Ja domyślam się jak masz zrobione. 

Spróbuj jak działa zwierając wejście na atw zwykłym przewodem, bez termostatu.

Zakładam że odpowiednio masz ustawione piny BM1 i BM2 w jednostce zewnętrznej?

BM1 -1 wybór trybu sterowania : wył - sterowanie sterownikiem przewodowym

wył - sterowanie ATW

przecież mam ATW , to jak mam być wyłączone?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Cytat

Jeśli funkcja C.W.U. jest aktywowana, włączyć BM2-8 na karcie elektroniki jednostki zewnętrznej i
ustawić dwie opcje w następujący sposób:
• YR-E27 z czujnikiem temperatury C.W.U. (podłączony do CN31), który zostanie wprowadzony do
zbiornika C.W.U., gdy przełącznik BM1-1 na karcie elektroniki jednostki zewnętrznej będzie
wyłączony (rys. 3);

• Użytkownik wysyła sygnał włączenia/wyłączenia do CN22, gdy przełącznik BM1-1 na karcie
elektroniki jednostki zewnętrznej będzie włączony (rys. 4).

Cytuję wyżej wspomniany dokument. 

W twoim przypadku masz YR-E27 i chcesz nim sterować, czyli BM2-8 włączony, a BM1-1 wyłączony. 

PS. W swoim poście napisałeś dwa razy wył. dla obu opcji, tak się nie da :-) 

Dziekuje za odpowiedż , takie ustawienia DIP miałem  , jak napisałeś.  Chyba znalazłem przyczyne takich włączeń pc - termostat Grasslin feeling D101 cosik szwankuje (potrafi wysłać wył. przy nie osiagnietej temp). Ale jeszcze raz dziekuję za pomoc. Czy macie ustawiony try sterowania godzinowego?

27 minut temu, piątrek napisał:

Chyba znalazłem przyczyne takich włączeń pc - termostat Grasslin feeling D101 cosik szwankuje (potrafi wysłać wył. przy nie osiagnietej temp).

Dlatego chciałem abyś spróbował bez termostatu...

Spoko że się udało

W dniu 30.11.2020 o 18:32, kejno napisał:

Może sterownik uznaje że nie jest w stanie ogrzać cwu do zadanej temperatury w przedziale czasowym. Podobny efekt jest gdy jest zbyt słaby odbiór ciepła i pompa wyłącza się bo nie może zmniejszyć taktowania.

Jaki masz rozmiar wężownicy cwu? m2 i litraż? Może tu jest problem. 

Pompa grzeje "pełnym ogniem" - pobór ok 6kW, na wylocie 54-55°C, zasobnik 200L dedykowany do PC, wężownica 2,1m2. Jakby chciała taktować w dół, to bez problemu może zmniejszyć moc.
Jaką macie histerezę na c.w.u. ?
Czy ktoś mógłby przetestować u siebie, jak się zachowuje PC przy ustawieniu temp. c.w.u. na 50°C ?

A jaką masz temperaturę powrotu?  Bo pompa stara się utrzymać deltę około 5 stopni. 

Jak u mnie miałem podłączony jeden zbiornik z wężownicą 1m2 to było za mało i pompa ciepła wybiegała na 55 stopni (mimo ustawienia cwu na 43 stopnie) i nie była w stanie zejść na tyle z mocą bo odbiór ciepła był niewystarczający i się wyłączała i nie dobijała do zadanej temperatury. Jak zmodyfikowałem testowo aby dwa zbiorniki równolegle odbierały (łączna powierzchnia niecały 2m2) to było to 'na styk' i dobijało do temparury zadanej, natomiast jak było za ciepło na dworzu to też się wyłączała bo nie była w stanie zejść z mocą. Dopiero wężownica 3,2m2 z pojemnością 25litrów pracuje prawidłowo. 

Mam wrażenie, że w twoim przypadku jest zbyt słaby odbiór ciepła przez wężownicę w zbiornik cwu co masz, po prostu woda przelatuje przez niego i nie wytraca wystarczająco temperatury tym bardziej że masz 2 razy mocniejszą pompę ciepła niż ja bo 16kW. 

Zobacz po prostu jaką masz temperaturę powrotu z wężownicy, jak jest 50 stopni, a zasilanie te 55 to masz odpowiedź: zbiornik nie odbiera dostarczonego ciepła.  

Masz bufor, zaobserwuj jak zachowuje się temperatura zasilania i powrótu przy pracy z nim, jak zachowuje się temperatura powrotu w stosunku do temperatury bufora. 

Witam ponownie. Juz 2 tygodnie od uruchomienia pc . Jeszcze docieram... ale pytanie o cwu . Jaka jest histereza ? Rozważam osobny termostat na zbiorniku cwu i zadanie sygnału na atw. Mam zbiornik 140 l. z węzownicą 1 m2. I jeszcze jedno, czy ktos z Was ma sterowanie ogrzewanie systemem Salus lub Tech?

Edytowane przez piątrek

22 godziny temu, piątrek napisał:

Mam zbiornik 140 l. z węzownicą 1 m2.

Witam.

Do pompy 8kW wężownica 1m2 ??? No to ciekawie będzie...... RODEO.....

Czy mogę zapytać czy to autorski kolegi wybór czy .... projektanta?

Pozdrawiam. Yaro

Nie to moje , czyli modernizacja ogrzewania i próba wykorzystania już istniejących elementów instalacji. Ale przeczytaj wyżej, mam bufor 300 l. i to z niego w momencie zapotrzebowania na cwu pobierana jest woda do zasobnika cwu. Wiem ze jest to nie ekonomiczne i dodatkowo brak mozliwości chłodzenia latem. Jestem ograniczony metrażem i zasobniki  z wężownicami 2,5 - 3 m2 są za duże (ewentualnie wkucie się w scianę, ale to nie teraz ...). A pytałem wczesniej jaka jest histereza w pc Haier na cwu gdyż rozważam zakup systemu Salus.

praca pompy.pdf

• Przydało się 1

• 1 miesiąc temu...

Zmieniłem w funkcjach specjalnych pilota YR-E27 ustawienia, które miały status zarezerwowane, teraz mam docelową temp. c.w.u. 48°C i histerezę 3°C - zadowalające. Nadal na stykach od dodatkowej grzałki c.w.u. w module ATW-A01 pojawia się napięcie, dlatego odłączyłem grzałkę, nie znalazłem opcji żeby to wyłączyć.
Jak tam wasze pompy sprawowały się w silniejsze mrozy, dawały radę ? Macie glikol w instalacji ? Ja zostałem przy czystej wodzie + dobra izolacja rur i dodatkowa izolacja wewnątrz samego urządzenia, przy -21°C nic nie zamarzło :-)

No to super że się udało :-) 

W jaki sposób udało CI się wykombinować, do czego służą te poszczególne funkcje "zarezerwowane"? 

Ja teraz próbuję opanować wejście CN26 na ATW, typu analog input 0-10V w opisie jest ustawienie temperatury i "zarezerwowane". Na razie próby podania różnego napięcia nie mają wpływu na temperaturę pracy pompy, a podejrzewam że do tego to jest... Myślę że któraś z tych opcji z YR-E27 opisanych jako zarezerwowane to odblokuje, wtedy mamy sterowanie temperaturą pracy pompy w zależności od temperatury na zewnątrz. 

U mnie przy -17 pompa była w stanie jedynie 20 stopni osiągnąć w domu. Średnie dzienne zużycie prądu w styczniu to 36 kWh/dobę. 

Witam.

Czyli nie wychodzi tak różowo ze zużyciami energii elektrycznej. Ogrzewanie kotłem z podajnikiem i bardzo dobrym sterownikiem nadal skutkuje mniejszymi kosztami ogrzewania CO i CWU o połowę, a skrajnie niskich temperaturach (od -10oC) jest tylko gorzej i koszty ogrzewania pompą ciepła rosną do razy 2 a nawet 3. Na forach ludzie piszą, że przy -18oC zużycie energii oscylowało w okolicach 70, a nawet 80 kWh na dobę. To już jest kosmos. Nawiasem mówiąc zakup pompy ze sterownikiem nie zawierającym sterowania pogodowego jest całkowicie bezsensowny, niezależnie jak mało ta pompa kosztuje.

Policz sobie takie zużycie, niech mróz potrzyma 3 tygodnie po 70kWh dziennie to daje 1470kWh po 0,62 grosze 911 zeta a to tylko 3 tygodnie. Przy tak docieplonym domu ile spalisz węgla za max 350 zeta w tym samym okresie, czyli 3 razy taniej niż pompa.

Przecież cały styczeń jest zimny u mnie nawet w dzień potrafi być poniżej zera, już tak chętnie na YT nie pokazują rachunków bo będą mieć lekko ponad tysiak za jeden miesiąc tylko poklepują sie po plecach i mówią, że i tak tanio bo wygodnie ?

A co jak padnie sieć? Niech lepiej pokażą odczyt z liczników ile mają poboru mocy w stosunku do mocy umownej ?

Argumentacja "co jak padnie sieć" jest nawet zabawna, a komiczna w przypadku człowieka który jeszcze niedawno deklarował budowę pompy samoróbki.

Ciekawe co sie stanie, jak zabraknie wody, benzyny, czy oleju napędowego. Pewnie bułek w sklepach nie będzie i do podcierania dupy trzeba będzie stosować gazety... Takie bajania, to TYLKO w internecie...

Duży wzrost zużycia energii przy niskich temperaturach to naturalne, dobrze o tym wiedzieć, aby nie być zaskoczonym ! Palenie eko jest bezdyskusyjnie tańsze i jeżeli jedynym wyznacznikiem są koszty ogrzewania, bo ktoś funkcjonuje "na styk" to faktycznie pompę bym sobie odpuścił.

Słyszę ciągle, a jak, a jak będzie rachunek 900zł itd itd. Jeżeli ktoś ma pieniądze to CO Z TEGO ?!

Jak zakładałem wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła, podstawowe pytania zawsze były "ile zaoszczędzę", a ja nawet tego nie brałem pod uwagę, bo liczył się dla mnie komfort. 

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1

33 minuty temu, maniek83 napisał:

Policz sobie takie zużycie, niech mróz potrzyma 3 tygodnie po 70kWh dziennie to daje 1470kWh po 0,62 grosze 911 zeta a to tylko 3 tygodnie. Przy tak docieplonym domu ile spalisz węgla za max 350 zeta w tym samym okresie, czyli 3 razy taniej niż pompa.

Pomieszanie z poplątaniem....

Pompa ciepła z tematu nie jest w stanie pobrać prądu na dobę więcej niż jakieś 40kWh. Czyli przy taryfie G12R gdzie średnio można przyjąć prąd kosztuje 0,50 zł to w najgorszym scenariuszu masz 600 zł / miesiąć, gdyby pompa pracowała cały czas non stop na maksymalnych obrotach. 

Owszem pompa ciepła jest mniej wydajna przy temperaturach poniżej -10 i źródła ciepła na paliwo stałe są wówczas wydajniesze, tylko pytanie ile jest takich dni w roku, a ile w okolicach 0...

14 minut temu, kejno napisał:

Pompa ciepła z tematu nie jest w stanie pobrać prądu na dobę

Pobierze tyle ile trzeba i to sie odnosi do alternatywy np węgla.

15 minut temu, kejno napisał:

w najgorszym scenariuszu masz 600 zł / miesiąć, gdyby pompa pracowała cały czas non stop na maksymalnych obrotach. 

Dwa pytania, ile taka pompa posłuży przy takim użytkowaniu, dwa za 600 zeta to masz pół sezonu ogrzanego zamiast miesiąca nadal jest 1:3

16 minut temu, kejno napisał:

Owszem pompa ciepła jest mniej wydajna przy temperaturach poniżej -10 i źródła ciepła na paliwo stałe są wówczas wydajniesze, tylko pytanie ile jest takich dni w roku, a ile w okolicach 0...

Pompa zaczyna być mniej wydajna zaraz poniżej swojego optimum jak każde urządzenie a poniżej minus 10 to jest tragedia a nie mniejsza wydajność.

Ile jest takich dni w roku no na razie to prawie 30, a na luty zapowiadają kontynuację. Zamiast ściemniać pisz jak jest.

10 minut temu, maniek83 napisał:

Pobierze tyle ile trzeba i to sie odnosi do alternatywy np węgla.

Nie, bo fizycznie (elektrycznie) nie jest w stanie pobrać więcej, mam wszystko opomiarowane, a węgla to można dać więcej.

11 minut temu, maniek83 napisał:

Dwa pytania, ile taka pompa posłuży przy takim użytkowaniu, dwa za 600 zeta to masz pół sezonu ogrzanego zamiast miesiąca nadal jest 1:3

Biorąc obie wartości 600 zł vs. 350 zł to będzie raczej 1:2. Dla pompy nawet lepiej jak ma pracę ciągłą. 

13 minut temu, maniek83 napisał:

Pompa zaczyna być mniej wydajna zaraz poniżej swojego optimum jak każde urządzenie a poniżej minus 10 to jest tragedia a nie mniejsza wydajność.

Ile jest takich dni w roku no na razie to prawie 30, a na luty zapowiadają kontynuację. Zamiast ściemniać pisz jak jest.

Takich poniżej -10 to w tym roku miałem 5 dni (Gdańsk). Jeżeli w Twoim regionie jest zimniej no to potrzebujesz czegoś innego niż pompa ciepła. Zamiast ściemniać pisz jak jest. 

9 minut temu, kejno napisał:

Nie, bo fizycznie (elektrycznie) nie jest w stanie pobrać więcej, mam wszystko opomiarowane, a węgla to można dać więcej.

No to będzie zimno innego wyjścia nie ma.

10 minut temu, kejno napisał:

Biorąc obie wartości 600 zł vs. 350 zł to będzie raczej 1:2. Dla pompy nawet lepiej jak ma pracę ciągłą. 

To trzeba policzyć ale raczej większość czasu jest 1:3 albo i więcej. Ci odważniejsi pokazują na YT zużycie i COP szoruje po dnie są to wartości 2 albo mniejsze czyli niewiele lepiej niż grzałka.

11 minut temu, kejno napisał:

Takich poniżej -10 to w tym roku miałem 5 dni (Gdańsk). Jeżeli w Twoim regionie jest zimniej no to potrzebujesz czegoś innego niż pompa ciepła. Zamiast ściemniać pisz jak jest. 

Powtarzam, każde urządzenie techniczne ma swoje optymalne warunki pracy a ten rok jest daleki od optymalnych warunków dla pompy powietrznej.

Ściema pompiarzy powietrznych polega głównie na tym, że uzależniają sprawność ogrzewania domu od warunków pogodowych, zadowolenie, że było kilka dni poniżej minus 10 w styczniu jest nie poważne. Ilość dni poniżej zera była duża, dla węgla to nie jakiś duży problem finansowy a nawet lepiej, natomiast dla pompiarzy to rosnące koszta i praca pompy w nieoptymalnych warunkach co wiąże się z kosztami i większym zużyciem urządzenia. No nic czekamy do wiosny zobaczymy jaki będzie bilans.

Gość berthold61

Jednym słowem dwie pompy każdy powinien mieć jedną powietrzną na lajtowe dni a drugą na siarczyste mrozy gruntową hm dobre ,  fak faktem jeśli chodzi o ekonomię nie kurz czy czyszczenie to nie ma nic tańszego niż ekogroch tylko pytanie jak długo jeszcze a śpiewają że max 10 lat tylko i basta .