adamretro Opublikowano 30 Czerwca 2020 #26 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Temperatura CWU ustawioną na 60°C na kotle sterownik utrzymuje 67-68°C i moduluje. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 30 Czerwca 2020 #27 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Minimalna modulacja to kwestia emisji i pomysłu programisty. Nadwyżkę dobiera sterownik, więcej wyjść oraz opcji w wersji V2. Tu jednak Technix obiecał, że jak ktoś z userow v1 będzie potrzebował więcej opcji,to te kilka sztuk wymieni na bardziej rozbudowany model. Wykresy przez moduł internetowy plus czujnik tlenku węgla. Z tyłu panelu jest wyjście USB do aktualizacji softu. Cytuj
adamretro Opublikowano 30 Czerwca 2020 #28 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Bardziej chodzi mi o soft niż wyjścia, mnie tyle wystarcza. Cytuj
pospisz Opublikowano 30 Czerwca 2020 #29 Opublikowano 30 Czerwca 2020 (edytowane) Jaka masz temperaturę powrotu? Zawsze tak wysoko trzymasz temperaturę CWU. Edytowane 30 Czerwca 2020 przez pospisz Cytuj
adamretro Opublikowano 30 Czerwca 2020 #30 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Nie ma czujnika powrotu, tak więc nie wiem jaka temperatura. CWU 60 a histereza 20°C, chodzi o to żeby rzadziej się odpalał. Cytuj
pospisz Opublikowano 30 Czerwca 2020 #31 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Rozumiem rozsądne rozwiązanie, palisz pelletem czy ekogroszkiem. Cytuj
adamretro Opublikowano 30 Czerwca 2020 #32 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Pelletem ale na wszelki wypadek mam papiery i dysze na ekogroszek. Cytuj
pospisz Opublikowano 30 Czerwca 2020 #33 Opublikowano 30 Czerwca 2020 To +- ile spalasz, wiadomo że nie jest to adekwatne żeby porównywać bo zależy od ilości osób w domu ale ciekawość nowego kotła Technixa z nowym sterem bierze górę. Cytuj
adamretro Opublikowano 30 Czerwca 2020 #34 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Na pelecie popiołu mało co jest. W porównaniu z poprzednim kotłem z podajnikiem tłokowym, kotła wogle nie słychać. Jak narazie trudno powiedzieć. Najwięcej poszło przy pierwszym odpaleniu, trzeba było zimną wodę grzać. Cytuj
pospisz Opublikowano 30 Czerwca 2020 #35 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Sterownik nie zlicza spalania ewentualnie ilości pozostałej do załadunku. Cytuj
adamretro Opublikowano 30 Czerwca 2020 #36 Opublikowano 30 Czerwca 2020 Tylko spalanie Strona internetowa Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 1 Lipca 2020 #38 Opublikowano 1 Lipca 2020 Drodzy mili jaki król? To póki co sterownik w powijakach. Część softu jest "przerzucona" z wersji BLACK - dodano tylko kojojowy wyświetlacz i zmieniono interfejs. Podobnie pewnie płytka wykonawcza - jeśli wersja V1 ma tę samą funkcjonalność - pewnie na potrzeby rynku wrzucono płytkę wykonawczą z BLACKA. Ok - rozumiem podejście, bo było to potrzebne, ale dopłata rzędu 700 złotych to przesada. Zaznaczam, słowo DOPŁATA - czyli trzeba zapłacić za sterownik podstawowy (Black) i dodać do tego kolejną kasę za wyświetlacz - bo niczym większym się to nie różni... Póki co lepiej zastosować wersję podstawową + Tech i2 gdzie za te same pieniądze mamy opcji od zatrzęsienia jeśli chodzi o instalację. Sterowniki konkurencji póki co zjadają go na śniadanie + mają lepszy osprzęt (regulatory pokojowe, opcje internetowe itd). To może być dobry sterownik, ale jeszcze dużo czasu upłynie. Pytanie czy ktoś będzie skory coś tutaj zmieniać i rozwijać. Nie ma też oficjalnej drogi wsparcia, forum itp - może będzie to tutaj, może nie. Pytanie też jak będzie wyglądać docelowy soft - ten już nie pisany na kolanie. Czy będzie możliwość wysterować pompę kotłową, jak przebiegać będzie sterowanie pogodowe, pokojowe. Czy będzie można ten wybieg pompy ustawić - zrobić coś, żeby temperatura nie skakała. Może ktoś chce mieć bufor, lub zapiąć to do pompy ciepła jako źródło szczytowe. Są to pierdoły, ale ten sterownik kosztuje masę kasy a na tę chwilę jest ubogi że szok... Do tego droga prezentacji światu - filmiki, jakieś zdjęcia na forum i u Miernika na kanale. Na stronie oficjalnej Technixa nie ma nic, instrukcji zero. U konkurencji jak chcesz sprawdzić co ma dany sterownik - pobierasz 50 stronicowego PDFa i możesz czytać jak to spiąć z instalacją, czy sterownik obsługuje co trzeba - tutaj poza tym, że ktoś śmiga po widoku głównym gdzie pokazany jest rysunek kotła to nie wiadomo za wiele. Plus za prostotę i zgrupowane menu - pytanie czy nie będzie za prosto - znaczy ubogo w stosunku do konkurencji... 1 Cytuj
FAFAŁ Opublikowano 1 Lipca 2020 Autor #39 Opublikowano 1 Lipca 2020 9 minut temu, shogunzlasa napisał: To może być dobry sterownik, ale jeszcze dużo czasu upłynie. Pytanie czy ktoś będzie skory coś tutaj zmieniać i rozwijać. Nie ma też oficjalnej drogi wsparcia, forum itp - może będzie to tutaj, może nie. Pytanie też jak będzie wyglądać docelowy soft - ten już nie pisany na kolanie. Zacytuje tylko odrobinke :) pytan jest wiele to fakt . Nie ma za dużo informacji , tematów czy też forum na którym można by coś więcej się dowiedzieć . Miejmy nadzieję a może to ja ją mam , że ster będzie rozwijany i pójdzie w stronę tego czego użytkownicy chcą . mnie on bardzo interesuje z prostego wniosku producent dobrego palnika +kotła powinno sie równać dobrego sterownika. co z tego wyniknie zobaczymy . Pierwsze wrażenie jest pozytywne . Cytuj
Pieklorz Opublikowano 1 Lipca 2020 #40 Opublikowano 1 Lipca 2020 (edytowane) Adam Możesz jeszcze pobrać aplikację na androida. Jak najpierw logowaleś się z kompa , to przy pierwszym logowaniu z fona jak pamiętam samo powinno się zapytać czy zainstalować aplikację. Masz jeszcze zakładkę wykresy na której możesz załączyć, wyłączyć dane linie. Wyjściowo przesyp jest skalibrowany na 14kg/h , to trzeba dobrać, aby wskazania spalania paliwa były właściwe. Jak wiesz ile wsypałeś, to po wypaleniu kosza wiadomo ile korygować. Przesyp dotyczy dolnego podajnika. Kocioł grzeje na 67-68 przy nastawie bojlera 60, bo dobiera nadwyżkę grzania,aby dobić bojler. Koło jesieni ma być wersja pośrednia na 5calowym ekranie, bo to sam ekran robi największą różnicę cenową. Edytowane 1 Lipca 2020 przez Pieklorz Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 1 Lipca 2020 #41 Opublikowano 1 Lipca 2020 Ja też licze, że wyjdzie z tego coś dobrego. Dziwi mnie tylko fakt, że zaczynane jest to od zera - jakby koło miało być wynalezione na nowo. Wiadomo z Techem czy z Kipim się nie dogadasz bo to już molochy, ale taki Timel czy Brager jakieś zaplecze mają i sprzętowe i softwarowe i nie musiałoby to być wałkowane od zera. Podejrzewam, że jeden i drugi szuka jakiegoś partnera handlowego bo na rynku coś się przebić nie mogą. Brager ma gamę sterowników pod pellet, ekogroch w tym 5calowego dotykowca, moduł rozszerzeń, internetowy itd a coś na rynku nie może ruszyć. Jakieś decyzje tutaj musiały paść - zobaczymy co się wyklaruje - czy dostaniemy dobry sterownik, czy już za 5 lat dostaniemy to co konkurencja ma u siebie od lat dziesięciu... 1 Cytuj
adamretro Opublikowano 1 Lipca 2020 #42 Opublikowano 1 Lipca 2020 (edytowane) Przesyp paliwa jest w ustawieniach serwisowych, tam nie mam dostępu. Na telefonie też mam podgląd, tyle że na komputerze wygodniej. Ja ten kocioł też wybrałem ze względu na producenta kotła i palnik sv. Poprzedni tłokowy był z sterownikiem Tech, szkoda onim gadać. O nadwyżce temperatury to rozumiem. Edytowane 1 Lipca 2020 przez adamretro Cytuj
jolal Opublikowano 6 Sierpnia 2020 #43 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Witam posiadam kocioł że sterownikiem black były dwie reklamację częste alarmy,sterowanie zaworem błędne,teraz otrzymałem 3 sterownik narazie tydzień to testuje i wygląda na ok.Ale mam pytanie ten 3 sterownik jest w takiej dużej obudowie są z przodu nacięcia jakby można było zainstalować inny wyświetlacz i właśnie o to chcę zapytać ,da się?Ogólnie muszę pochwalić firmę technix żadnych problemów,zadzwoniłem opisałem problem i na drugi dzień był sterownik u mnie .Tak było dwa razy,teraz mam soft z numerem 35 Cytuj
eliks Opublikowano 6 Sierpnia 2020 #44 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Choroby wieku dziecięcego, ale najważniejsze że serwis porządnie działa. Cytuj
shogunzlasa Opublikowano 6 Sierpnia 2020 #45 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Pewnie zestandaryzowali obudowe. Plytka wykonawcza jest ta sama dla wersji black jak i dla wersji kolorowej. Pewnie podepniesz wypasiony wyswietlacz, wylamiesz zaczepy i masz kolorowa wersje. Szkoda tylko ze ta kolorowa nic nie daje poza tym ze jest kolorowa... Cytuj
eliks Opublikowano 6 Sierpnia 2020 #46 Opublikowano 6 Sierpnia 2020 To jak w Plumie z pokrętłem i touch. Dlatego tam akurat zawsze namawiam żeby tą różnice w cenie dołożyć do EcoNetu. Cytuj
Pieklorz Opublikowano 8 Sierpnia 2020 #47 Opublikowano 8 Sierpnia 2020 Kolorowa ma strefy czasowe wersja v1 jest na tyle wyjść co Black. Czekamy na model V2 który ma/miał mieć obsługę 2zaworów i 4pomp. Na tą chwilę tego nie ma. Cytuj
adamretro Opublikowano 9 Sierpnia 2020 #48 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Jak dla mnie strefy czasowe są niezbędne, no i sterownik z panelem kolorowym graficznym jest bardziej przejrzysty. Cytuj
adamretro Opublikowano 23 Sierpnia 2020 #49 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 O pompie kotła coś słychać w sterowniku Argos Max Pid, RCK opłaca się montować? Cytuj
adamretro Opublikowano 12 Września 2020 #50 Opublikowano 12 Września 2020 W Termostacie pokojowym T1000 jaka jest histereza załączania, wyłączania pompy co? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi